Dobrý den,
Mám šestiletého haflinga a před dvěma dny mi začal kašlat. Ze sena to 100% není, nepráší a hlavně ho má v síti takže i kdyby prašné bylo tak ta síť to utlumí. Je hodně chlupatý takže se mi moc nechce věřit že nastydl, spocený také nebyl. Nikdy dříve jsem to u něj neviděla, je celoročně venku s přístřeškem. Kašle jak při námaze tak i když je v klidu. Nevíte z čeho by to mohlo být?
I když je podle vás seno kvalitní, může být se spórami plísní. Ty nevidíte, ale kůň na ně reagovat může.
Nebo jen vygradoval problém, kterého jste si dřív nevšimli a teď, kdy už bývá i mráz, se projevil.
Změřte teplotu, koně mějte v klidu a tam, kde mu bude nejlépe, žrádlo mu dávejte, co mu chutná.
Jak pije? Teče mu z nosu? Pokud poslechnete přímo u nozder, slyšíte nějaké neobvyklé zvuky?
Může mít i něco v krku. Ovšem to bez vyšetření nezjistíte.
Kašel je projev nemoci nebo problému. A ten koník určitě má.
sisi58
napsal(a):
I když je podle vás seno kvalitní, může být se spórami plísní. Ty nevidíte, ale kůň na ně reagovat může.
Nebo jen vygradoval problém, kterého jste si dřív nevšimli a teď, kdy už bývá i mráz, se projevil.
Změřte teplotu, koně mějte v klidu a tam, kde mu bude nejlépe, žrádlo mu dávejte, co mu chutná.
Jak pije? Teče mu z nosu? Pokud poslechnete přímo u nozder, slyšíte nějaké neobvyklé zvuky?
Může mít i něco v krku. Ovšem to bez vyšetření nezjistíte.
Kašel je projev nemoci nebo problému. A ten koník určitě má.
Pije normálně, z nozder mu neteče nic. Každý den ho poslouchám ale dýchání je v pořádku a ani jiné zvuky nejsou slyšet.
Každý kůň je jiný, proto tyhle rady po internetu nemám ráda
Váš kůň nekašle pronic zanic. A pokud to trvá více jak týden, je potřeba poradit se s doktorem.
Malý problém znamená malé výdaje a rychlá náprava; velký problém, vzniklý zanedbáním malého, to jsou velké výdaje a dlouhodobá náprava, pokud to tedy půjde.
Znáte svého koně nejlépe, je na vás, co s tím uděláte.
Dobrý den, my řešíme v současnosti úplně to samé.Zdravá kobyla začala zničeho nic kašlat.Nejdříve pokašlávání, po zahřátí blafe jak tuberák.Nasadila jsem okamžitě Pulmoran.Po 3 dnech jsem volala veta, dnes má dojet.Jak jsem mu to vylíčila, tak se prý někde nachladila...Pokud mohu radit, změřte teplotu a zavolejte veterináře, at máte jistotu a včas to podchytíte.Co jsem mluvila s vetem, Kašle nyní dost koní.
Zahleněným koním se doporučuje denně lehounce pracovat, at jdou hleny ven..Ale to se poradte s vetem.
sisi58
napsal(a):
Nevím, jak to mají koně, ale já po sirupu kašlat přestávám.
Mysli má pořád to stejné nebo nové či jiné?
Ony ale léky na kašel jsou dvojí. Antitusika se užívají na suchý a dráždivý kašel, mírní kašlací reflex, zklidňují, tudíž člověk po nich kašlat přestává.
Expektorancia naopak podporují vykašlávání tím, že rozpouští a zkapalňují hlen v dýchacích cestách, tudíž člověk potom odkašlává a je to dokonce žádoucí.
Jitrocel se běžně používá ve směsích na odhlenění, kůň po něm může odkašlávat, taky je možné, že ho v krku podráždí to žrádlo, jak píšete...anebo jestli mu to dáváte teplé a žere s hlavou dole, tak se prostě při žrádle odhleňuje.Každopádně mu asi müsli s jitrocelovým sirupem neuškodí.