Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kure.na.pekaci

14.11.2016 00:02
kure.na.pekaci

XXX.XXX.180.220

Ahoj,
v sobotu jedu omrknout koníky ke koupi a rozhoduji se, kterého vzít. Samozřejmě uvidím až na místě podle toho, jak mi který sedne, ale zajímaly by mě zkušenosti ostatních, čemu by dali přednost.

V první řadě uvedu, k čemu koně chci, tedy na aktivní rekreaci pro celou rodinu - občasně pro manžela, střídavě pro mě a malou dcerku na vození s vodičem. Já bych si ráda tu a tam zajela nějakou vytrvalost na hobby úrovni, huberta, s dcerkou nějaké sranda závůdky a tím naše sportovní ambice končí. Zkušenosti s koňmi mám skoro 20 let, přesto jsem ale stále začátečník, který je rád, že se udrží na hřbetě a koni nevadí.

První koník na kterého se jedu podívat je kobylka, kříženka sh. araba, nar.2012. Je moc hezká, přiježděná, umí vše, co umět má, jezdí na ní děti, je bezproblémová a vhodná i pro začátečníka. V terénu naprosto nelekavá,...Prostě na první pohled super. Ale teď se dostáváme k těm, ale"...Prodávající je (asi-diskuze na netu) handlíř. Ne handlíř v tom špatném slova smyslu, koně tam netrpí - naopak podmínky mají víc než dobré, ale nakoupí se za levno (Polsko, handláci, špatné podmínky, občas nákup hříbat a prodej dospělých, hotovývh") a prodají za draho. Samo o sobě by mi to nijak nevadilo, spíš mám problém s tím, z jakých podmínek kobyla původně přišla. Kdyby to byly podmínky špatné, tak by byl prodávající sám proti sobě, aby mi to sděloval, takže pochybuji, že se to dozvím. Nevím, zda nebyla např. obsedlá už jako dvouletka, zda nějak nestrádala, kolikátého má majitele ( ne vždy se všichni nechají zapsat do průkazu, nebo se průkaz vystavuje nový )...Navíc mi přijde, že kobylka má kratší krk a mírný kravský postoj - jak kde na fotce, to uvidím až na živo. Jinak se ale jeví jako fajn koník.

Druhý koník na kterého jedu je valach welsh cob, na jaře 4letý. Je stále u prvního majitele (hřebčín), takže nehrozí, že by měl nějaké špatné zkušenosti od minulých majitelů, rozhodně nemá žádné zlozvyky a není zkažený. Vlastně ani zkažený být nemůže, protože s ním nikdo nijak nepracuje. Lidi zná, vet + kopytář, ale jinak nic. Není obsedlý, nemá za sebou ani přípravu na obsedání, prostě nepopsaný list:) Povahově milý, postavou lepší než zmíněná kobyla. Cena nižší, ale zas by mi přibyly náklady na trenéra. Obsednout zvládnu pravděpodobně sama (jedno obsedání mám za sebou), ale na přiježdění si musím najmout někoho zkušenějšího. Když to sečtu, vyjde tenhle koník stejně nebo jen o trochu dráž než kobyla.

Do čeho byste šli na mém místě? Já se možná víc přikláním k tomu valachovi, byť s ním bude víc práce, ale vím odkud je, jak se k němu chovají (a chovali), jak byl odchovávaný a mám záruky, že na něm nikdo nerajtoval, jako na hříběti a nikdo na něm nešetřil, tudíž měl všechno potřebné pro správný vývoj.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.11.2016 05:00
Uživatel s deaktivovaným účtem

Byt vami, kone nejprve omrknu a pak se rozhodnu. Ono takhle na obrazku muze kun vypadat nakonec uplne jinak nez ve skutecnosti :)
Jinak mi zni lepe ten valach, ale dejte na vlastni usudek, az oba kone navstivite, jak se vam budou pozdavat.
Preji stastny vyber :).

Míša2

14.11.2016 07:43
Míša2

XXX.XXX.210.51

Pokud jste koníky ještě neviděla, nespoléhejte na to, jaká je kobylka dle popisu - naprosto nelekavá a spolehlivá v terénu atd. Uvidíte až ji vyzkoušíte, ale podle mých zkušeností doporočuji nejdříve nechat si kobylku předvést a než s ní sama vyrazíte do terénu, jít s ní na procházku na ruce, a až například další návštěvu v sedle.
Má zkušenost - jela jsem se podívat na valáška 10let, měl odskákané parkury a dle popisu naprosto spolehlivý a skvělý do terénu sám i s koňmi. Při první návštěvě jsem ho zkusila na jízdárně - a byl opravdu super, ostatní manipulace také bez problému. Měla jsem z něj natolik dobrý pocit, že při druhé návštěvě už jsem sebou měla peníze, připravená ho koupit ( po zkoušce v terénu). Majitelce se nezdálo, abych s ním šla do terénu, prý co když se zrovna zraní a co ona pak s ním atd.. Každopádně naštěstí jsem si stála na tom, že ho vyzkouším. Hned po opuštění vrat dvora začal být koník nervózní, velmi koukavý.. Došla jsem s ním cca 200metrů po louce od statku, když najednou vyskočil, otočil se, zahryzl do udidla a hnal se šíleným tryskem zpátky domu, vrata zavřená tak letěl dál a dál, naprosto neovladatelný díky zahryzlému udidlu. (Pozn. impulz ke splašení byl člověk co přicházel z dálky pomalu po nějaké cestě). Když už byl uřícený a nějakým způsobem se mi podařilo ho přizastavit, seskočila jsem dolů tak rychle jako nikdy, dovedla domů ačkoli to byl dost problém, šil sebou jak čert z krabičky. Předala majitelce, a její reakce ? Otočila se na svého otce a KLIDNĚ PŘEDE MNOU řekla : Hmm tak to zase nevyšlo.
No, nakonec jsem koupila dvou letou "syrovou" kobylku, chodila s ní rok na procházky, sama obsedla, s přiježděním mi pomohl trenér z nedaleké stáje a nyní si jezdíme bez problému všude a stoprocentně jí znám a vím přesně, jak se bude chovat, co zažila, jaké má zkušenosti atd.. Neříkám, že to bylo vždy jednoduché, ale nelituji ani trochu smajlík
Samozřejmě je to jeden případ z mnoha, určitě můžete narazit zrovna na tu skvělou kobylku jak je napsáno v inzerátu, ale určitě kvůli bezpečnosti vlastní i dcerky a všech okolo, pořádně prověřit! smajlík HOdně zdaru smajlík

14.11.2016 07:45
marketka

XXX.XXX.179.3

Byli jsme včera na skvělého valacha, ale cena 100 tis..Pokud máte zájem o víc info, ozvěte se.

14.11.2016 13:23
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Arabku si určite vyskúšajte aj na jazdiarni aj v teréne, pokiaľ by sa vám nezdal naživo postoj, alebo chody tak v prípade že sa pre ňu rozhodnete môžete zavolať veterinára nech ju pozrie, spraví RTG.. myslím, že pri kúpe koňa sa už táto čiastka stratí a môže sa vám 100x vrátiť že ste ju nezobrali bez toho.
U druhého koňa keďže je neobsadnutý sa treba hlavne v prvom rade kriticky pozrieť na seba, či to zvládnete, nejde len o obsadnutie, ale následný tréning mladého zvieraťa ktorý vyžaduje veľa skúseností ak z neho v budúcnosti chcete mať bezproblémového a pohodového parťáka.
Ja zo zásady začiatočníkom (ani pokročilým začiatočníkom) mladé kone nedoporučujem. Videla som ich nezvládnutých totiž až príliš veľa. Možno pod vedením skúseného trénera by to ešte išlo, ale uvedomte si, že výcvik 4 ročného koňa ktorý nie je obsadnutý na úroveň občasných hobby, zvezenie začiatočníka manžela do terénu + vozenie detí môže trvať aj 2-3 roky. Budú ostatní ochotní toľko čakať? Pochybujem..
Takže ja by som si oba kone poriadne premyslela, pozrela, vyskúšala, ale ak nebudete na 100% presvedčená že niektorý z nich je pre vás úplne to čo hľadáte tak hľadajte ďalej a vo vekovej kategórii aspoň 7-10, slušne prijazdeného a spoľahlivého v teréne medzi koňmi aj osamote.

14.11.2016 13:26
marketka

XXX.XXX.179.3

Jaký máte fin.limit?

14.11.2016 17:34
dsj

XXX.XXX.207.141

Jestli na koni bude jezdit dítě, tak bych určitě nešla do mlaďase. Samozřejmě můžete mít štěstí, a narazit na mladého koně, který skousne začátečníka a ještě k tomu dítě, ale také se vám může stát, že se vám dítě začne bát, protože mlaďase jezdecky nezvládne a bude padat. Jak se dítě začne bát, už nikdy do ježdění nedá srdce. Kromě toho si můžete zkazit i mlaďase, který snadno zjistí, že má nad dětským jezdcem navrch... Podle mě pod děti patří koně starší, kterí mají už telecí léta za sebou a pokud možno "mají víc rozumu, než člověk", takže si dokáží kritické situace do určité míry řešit sami a nezpanikaří nebo nezneužijí, když na sobě mají nezkušeného jezdce.

14.11.2016 20:07
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Pravidlo kterého se držim jako bible když je kůň pro víc lidí vemu toho nejhoršího jezdce z nich a ten musí koně zvládnout ukočírovat jak na jízdárně tak v terénu jinak ho nehci hláška typu to si ho potom naučíte je víte na co když má být pro někoho musí ho dát z první. Samožřejmně chtějí poradil lidi co si nejsou jistí a tem prostě koně s problémem v chování nepatří do ruky.

14.11.2016 21:40
avalin

XXX.XXX.135.22

Já osobně moc zkušeností nemám ale asi bych se popřípadě koukla po dalších koních za přívětivou cenu.

Kondorus

15.11.2016 11:33
Kondorus

XXX.XXX.2.216

Ja bych podle toho co pisete nevzala ani jednoho

Koni je plna inzerce takze si muzete vybrat chce to jen nespechat

Urcite bych nebrala neobsedleho a mladeho s tim si vas manzel ani dite neporadi

Vzala bych tak konika mezi 8-13lety

Skoda kamaradka darovala 13leteho zdraveho valaska z duvodu tehotenstvi..skvele spolehlive vymazlene zvire..rodinny konik..takoveho potrebujete

Nedelejte ustupky a na nakup nespechejte.

15.11.2016 11:52
marketka

XXX.XXX.179.3

Jsem v podobné situaci jako vy.Vybírám koně pro partnera a pro dítě.Pravda, už větší a také už něco umí.Vybírám koně dle jezdce, který toho umí nejmíň.Slovy partnera.Když to ujede dcera, ujedu to také já.Pravda, máme limit 100 tis, za to už se něco pořídit dá.Nějaké koně už jsme viděli, ale srdcovka to nebyla...
Být vámi, sháním už něco staršího.

kure.na.pekaci

16.11.2016 22:15
kure.na.pekaci

XXX.XXX.180.220

Ahoj,

všem děkuji za názory. Jen uvedu na pravou míru - dcera nebude jezdit sama, pouze s vodičem. Na samostatné ježdění je ještě malá, spíš mi jde o to jí povozit, stejně tak sranda akce pro děti, které se u nás ve stáji přádají, jsou s vodičem. Až bude dost velká, aby se učila jezdit, tak půjde do klubu. Chlap jinak než na vodítku nejezdí, nechce:)

Jinak na nákup koně nespěchám. To že je koní plná inzerce je pravda, ale za rok, co na koně koukám mě zaujaly až tito dva. Není pro mě důležitá přiježděnost koně ( mám spolehlivou trenérku, která s čímkoliv pomůže, koně přijezdí...), ale charakter a vrozená povaha. Tito dva jsou oba charakterní a povahově povedení, jen ta kobča už má něco za sebou a valach nic:)

Spíš se přikláním k valachovi, mám jistotu, že na něm nikdo nejezdil v miminovském věku a že za sebou nemá nic špatného, ale uvidím:) Bohužel za ta léta u koní už jsem viděla dost na to, abych se vyhla koníkovi staršímu ( a záměrně nepíšu starému - to je jiná kategorie ). Koně se obsedají zbytečně brzo, chce se po nich všechno hrozně rychle a pak mají už 10tiletá zvířata zdravotní problémy. Já si radši koupím koně mladého a zaplatím trenéra.

Ještě se zeptám ke kobyle - jak zjistím, zda není dotažená třeba z Polska? Modrý průkaz jde vystavit až v ČR. Jde nějak zjistit, že byl průkaz vystaven až dospělému koni a ne hříběti?

Kondorus

17.11.2016 09:29
Kondorus

XXX.XXX.2.216

Podle cipu zjistite odkud kun je a dalsi info.
V modrem prukazu je uvedeno kdy byl vystaven

To ze vememete mladeho kone neni zaruka jeho zdravi...urcite udelejte kompletni kupni prohlidku a nezapomente ohybove zkouzky

Kamaradka vracela 6letou kobcu na klinice zjistili srdecni vadu

Opravdu vemte zajezdeneho kone vase dcera i manzel to oceni

Vyberte jine nez ty co uvadite.

18.11.2016 12:55
kacule

XXX.XXX.139.60

Mě tedy přijde, že na to, že je shagya ročník 2012, tedy teprve 4letá, je nějak moc vychválená.takže buď byla obsednutá brzo nebo to tak zázračné nebude.

Kangura0

18.11.2016 15:42
Kangura0

XXX.XXX.2.216

Kazdy prodejce kone vychvali...ja si ted koupila kobylku a jsem spokojena 6leta, pohodova rekreacni hobby kobylka na bazosi mame ji 3tydny a uz vozim deti, proste charakter

To co pisete o tech konich mi teda nesedi, ta kobca je podezrela a mladocha neobs3dleho brat chcete?a jak na nem budete vozit dcerku a manzela?

No vase volba jen aby jste za par tydnu nepsala jak jste nestastna a jaky mate problemy

Ja jsem za svoji kobcu vdecna za 25tis mlada, zdrava charakter ct

Přidejte reakci

Přidat smajlík