...

XXX.XXX.165.211
Ahoj, čo dať koňovi, slovenský teplokrvník,190cm v kohútiku, do žľabu aby mal dosť? Teraz na zimu mi dosť pochudol, neviem čo to má byť. Podotýkam že je odčervený a zuby mal robené pred pól rokom...ako sa začalo ochladzovať tak rapídne schudol...
Seno má cely deň vo výbehu, taktiež aj v boxe. Momentálna kŕmia dávka na 1 kŕmenie je cca 1,5 kg ovsa,200g vojteškových/lucerkových granúl,80g extr. Ľanového semiačka, rastlinný olej, vitamín E. Idem pridať hrubo mletý kukuričný šrot len ho musíme ešte pomlieť.
Rozmýšľam že vylúčim tú lucerku a nahradím to cukrovými rezkami alebo otrubami, pomôže nám to? Chcem pridať niečo do objemu aby mal tak povediac plný žľab/kýbel.../
Chcem zostať pri jednoduchých statkových krmivách, nechcem ísť moc do mussli a pod. Pretože mám doma 500kg ovsa a kukurice a treba mi to skŕmiť...
Vedel by mi prosím niekto poradiť?
Ďakujem :).
Ak má fakt 190 v kohútiku tak to musí byť teda riadny obor.. ja mám valacha 180 a poriadne ho nakŕmiť dá veru zabrať. Ak ten váš dostáva necelé 2kg krmiva kľudne by som pridala aj na raz toľko, rozdeliť aspoň na 2 ideálne na 3 dávky. Kukurica je fajn do 0,5kg môžete pridať. A pokojne aj repené rezky, no nemenila by som ich za lucerku tá je bohatá na bielkoviny.
No a ak ani po navýšení KD nezačne naberať tak sú na mieste krvné testy či je všetko OK.
A ešte by som skontrolovala presne koľko toho sena žerie, sú tam aj iné kone nemôžu ho odháňať? A pozrite si či normálne prežúva a skontrolujte aj papuľu, aj keď mal robené zuby mohol si niekde niečo pichnúť, alebo ho môže nejaký zub napriek tomu bolieť.
...

XXX.XXX.165.211
S tým ovsom sa nechcem moc hrať lebo keď mu pridám tak má potom zahluší :D strašne mu totiž lezie do hlavy keď mu dám veľa...
vo výbehu je spolu s 25timi koňmi no mávajú tak 3-4 balíky a vždy keď prídem tak sú vytvorené skupinky ktoré žerú... a on je celkom dominantný čiže ku balíku sa dostane vždy keď chce...
Tie rezky sú dobré na objem?
Vy pre vášho obra máte akú KD? :).
Ja kŕmim 1 kg ovsa,1 kg jačmeňa,0,5 kg kukurice,0,5 kg granulí LaSard,0,5 kg rezkov + ľanové semeno, všetko rozdelené do dvoch dávok. V lete keď je pastva a viac jazdíme tak kukuricu vynechávam a pridávam ovos až na 2kg. Rezky obsahujú veľa vlákniny a bielkovín a hlavne v zime ich mám rada lebo po namočení je ich veľa a krmivo je šťavnatejšie. Keďže okem ovsa kŕmim všetko šrotované tak potrebujem máčať.
Kavka6

XXX.XXX.2.216
Na tvorbu svaloviny je dobry sojovy a kukuricny srot.
Nejlepe funguje sladovy kvet, vojteska a repne rizky zalyt vodou nechat nabobtnat a pak krmit nebat se toho. I u velmi tezce krmitelnych koni se to osvedcilo. I kobyla co trpela kolikama a krmeni se muselo hlidat( vPadala jako zebrinak) se velmi pekne spravila bez jedineho problemu. Arozdelit do nekolika davek minimalne tri nejlepe 5 a uvidite jak pojede. Muzetw jeste pridat ryzove otruby. Jsou drazsi ale taky skvele funguji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ten plný žľab nie je úplne rozumný nápad, kôň má malý žalúdok, jendorázovo kŕmiť veľa jadrového krmiva preto nie je pre kone vhodné. Jadra by sa nemalo kŕmiť viac, než 1,5kg v jednej dávke. Pokiaľ máte tú možnosť, rozdeľte mu to na viac dávok, pokojne aj 3-4. Keďže seno pravdepodobne žerie, zadekovala by som ho, keď má taký váhový úbytok.
Otruby by som nedávala, to je zbytočné a na výkrm nemá efekt, sú to iba šupky.
Kukurica je najlepšie stráviteľná pufrovaná(čiže vločky), ale opatrne, tiež lezie do hlavy. fajn je aj ta lucerka, ryžové otruby... pohľadajte v diskusiách, téma výkrm sa opakuje často.
Váhový úbytok vška môže značiť aj nejaký iný problém, možno by neoblo odveci dalt mu spraviť krv, nech viete vylúčiť zdravotné problémy.
Nevím, ale zdá se mi 200g vojtěšky vcelku málo na to, aby to mělo nějaký efekt. Na dospělého pracujícího koně by mohlo být 1 až 2kg na den. Sama dávám 2x denně půl odměrky od granulí, což je 2x půl kila... Pokud má koník za den 3kg ovsa, tak bych dávala 1,5kg vojtěšky, vyrovná to dobře i poměr vápníku a fosforu Ideálně tak ve 3 dávkách, tj.1,5kg směsi na jedno krmení
...
napsal(a):
Ahoj, čo dať koňovi, slovenský teplokrvník,190cm v kohútiku, do žľabu aby mal dosť? Teraz na zimu mi dosť pochudol, neviem čo to má byť. Podotýkam že je odčervený a zuby mal robené pred pól rokom...ako sa začalo ochladzovať tak rapídne schudol...
Seno má cely deň vo výbehu, taktiež aj v boxe. Momentálna kŕmia dávka na 1 kŕmenie je cca 1,5 kg ovsa,200g vojteškových/lucerkových granúl,80g extr. Ľanového semiačka, rastlinný olej, vitamín E. Idem pridať hrubo mletý kukuričný šrot len ho musíme ešte pomlieť.
Rozmýšľam že vylúčim tú lucerku a nahradím to cukrovými rezkami alebo otrubami, pomôže nám to? Chcem pridať niečo do objemu aby mal tak povediac plný žľab/kýbel.../
Chcem zostať pri jednoduchých statkových krmivách, nechcem ísť moc do mussli a pod. Pretože mám doma 500kg ovsa a kukurice a treba mi to skŕmiť...
Vedel by mi prosím niekto poradiť?
Ďakujem :).
Jestli máte možnost, krmte často a menší dávky, jak vám radí i výše.
Seno má tedy nepřetržitě.
Oves bych namačkala, máte li mačkač.Bude ho více na objem a kůň ho lépe využije.
U nás jsou k dostání ovesné granule.Je to vlastně granulovaná mouka a slupky, odpad ze mlýna.Ty jsou vynikající.
Nebo krmte i jiné otruby, máte li nějaké dostupnější.V podstatě tentýž účel splní i řepné řízky.
Pěkně zalít na večer teplou, s olejem nebo semínkem, to si dávají
Jinak můžete přidat i ten kukuřičný šrot a mám dobrou zkušenost i se sladovým květem.Po ječném šrotu jednomu kdysi otékaly nohy, ale jinak je též dobrý.
Jestli vám žere vojtěšku, nechte.U nás jí nikdo nechtěl.
konickarka123

XXX.XXX.165.109
Keď ja nemám možnosť chodiť za ním 3x do dňa. Pracujem a som rada že si nájdem každý deň aspoň tie 2 hodiny čo idem za ním. Celý deň je vo výbehu a kebyže poprosím človeka čo u nás pracuje, aby mi ho chodil na obed zatvárať a kŕmiť tak by ma rovno poslal niekam.
Viem že veľa jadra mu môže ublížiť, ale tak predsa takému veľkému teliatku treba viac ako normálnemu koňovi štandartných rozmerov.
Je pravda, že ako aj u človeka tak aj to zviera čo to podedí po rodičoch, jeho matka je tiež taká "suchšia", otca má nádherného, no neexistuje aby mi takto pochudol :(
Už mám urobený kukuričný šrot, tak to budem kombinovať s ovsom, vojteškou a repnými rezkami, všetko samozrejme v nomrálnych množstvách aby som mu neublížila a uvidím čo to s ním bude robiť.
konickarka123
napsal(a):
Keď ja nemám možnosť chodiť za ním 3x do dňa. Pracujem a som rada že si nájdem každý deň aspoň tie 2 hodiny čo idem za ním. Celý deň je vo výbehu a kebyže poprosím človeka čo u nás pracuje, aby mi ho chodil na obed zatvárať a kŕmiť tak by ma rovno poslal niekam.
Viem že veľa jadra mu môže ublížiť, ale tak predsa takému veľkému teliatku treba viac ako normálnemu koňovi štandartných rozmerov.
Je pravda, že ako aj u človeka tak aj to zviera čo to podedí po rodičoch, jeho matka je tiež taká "suchšia", otca má nádherného, no neexistuje aby mi takto pochudol :(
Už mám urobený kukuričný šrot, tak to budem kombinovať s ovsom, vojteškou a repnými rezkami, všetko samozrejme v nomrálnych množstvách aby som mu neublížila a uvidím čo to s ním bude robiť.
Tak panovi co u vas pracuje dejte neco navic treba bude ochotne chodit prikrmovat.
konickarka123

XXX.XXX.165.109
Kôň dostáva jadro ráno a večer.
Takto, u nás je to trošku komplikovanejšie, máme pána ktorý je zamestnaný, ďalej chodia vypomáhať študenti z polytechnickej strednej školy ktorí to majú ako prax, v oboch prípadoch sa jedná len o doobedné práce čiže poobede tam nestretnem nikoho v podstate a cez víkendy vypomáhajú deti z klubu a ešte k tomu občas ráno robí trénerka tých detí, čiže odhadnúť komu priplatiť je fakt u nás nemožné aj keď by to bolo super...
To isté je aj z dekovaním. Už sa mi stalo niekoľko krát, že som poprosila niekoho nech koňovi zloží deku. Kôň potom nielen že stál v mokrej deke celú noc, k tomu ho ráno pustili do výbehu a večer keď som prišla tak deka roztrhnutá...od vtedy koňovi do výbehu deku nedávam, radšej poprosím nech koňa nechajú dnu keď je zlé počasie.
Pokud jste nic v jeho režimu neměnila a pokud nemá nějaký zdravotní problém, troufám si tvrdit, že vám zchudl, protože výdej energie na topení se nerovná příjmu energie v krmení.
Měla jsem stejný problém s jedním z mých koní, shagya arabem. Říkala jsem si zimní srst relativně dobrá (měl ji dost hustou ale jemnou), není třeba dekovat, a po nějakém týdnu mi šel s váhou bez zjevné příčiny rapidně dolů, byť má sena jak pro většího mamuta + k tomu jádro. Nedokázala jsem ho vykrmit. Pak začal být nervózní a častěji čurat a bylo jasno, prochladl. Jakmile jsem ho zadekovala (stáj 300g stájovka, ven 400g nepromokavá deka), tak se nejen hodně rychle zotavil z prochladnutí, ale navíc začal podstatným způsobem a poměrně rychle nabírat na váze. Dnes už jde říct, že vypadá velmi dobře živený a to byla opravdu jediná změna to dekování, krmení jsem nenavyšovala...
Ve vašem případě komplikovaných možností pro předekování se vyplatí investovat do prodyšné ale nepromokavé termodeky, s dostatečnou tuhostí svrchního materiálu, která opravdu nepromokne a dá se koni nechat i jako stájová. Čím větší tuhost svrchního materiálu v Den, tím lépe - minimalizuje se riziko, že to kůň nebo jeho jiný koňský kámoš zničí. Vím o čem mluvím. Můj expert je ničitel dek a naprosto bezpečně pozná deku, kterou nedokáže zničit od deky, která nemá tak vysokou povrchovou tuhost a jde si s ní hrát, když má dlouhou chvíli.