jančil

XXX.XXX.41.2
Jaké máte celkové náklady na koně, pokud jej máte doma u baráku ?
Pocitejte 2 baliky sena, vsude berou 1 ale radsi rezervu kdyby cokoliv.1000 kc (1balik 500) nekdr je to 350kc nekde je to 600kc zalezi kde ho koupite pokud si udelate vlastni pocitejte naklady na vyrobu.
1 balik slamy 350 kc zase to muze byt dle lokality. Pisu jak je to u nas.
+ prikrm at uz granule nebo nejake smesy.
Ja to mam spocitane na 1500- 2000 na mesic na jednoho kone
samozrejme strouhani, kovani, veterinar atd... to ale platite vsude navic tak to uz je individualni podle potreb. Takze cca kdyz konikovi doprejete 2000 na mesic.
jančil
napsal(a):
Jaké máte celkové náklady na koně, pokud jej máte doma u baráku ?
Tak vám se nějak nemohu dopočítat
Koupili jsme barák, stodoly a pozemky.
Pak dělali boxy.Kvalitní, účka, palubky perodrážka, ukotvení, aby to bylo bezpečné a vzhledné.
Ohrady, tzn. kilometry pásek, lanek, sloupků, plus dřevěných klád a sloupů.Několik zdrojů.To je spotřební zboží, neustále doplňované.
Kubíkovka, vany a nádrže.
Dál jsme kupovali traktory, valníky, sekačku, brány.Koňský vlek.Normální vleky.Samozřejmě máme osobní auta.
Oprava střech na stodolách.Písek na jízdárnu.Přívody vody, elektriky.
Sedlovna, do ní samozřejmě voda a odpady.Topení.
Kolečka, vidle, košťata, žlaby, kýble, sudy, barely, také spotřební zboží.
To bychom byly někde v řádech milionů.
Měsíčně k tomuto prvovstupu pak na každého dva balíky sena, nejmíň kubík pilin.Jádro ve všech variacích podle osobních potřeb každého jedince.Soli, lizy.To musím přivézt, tudíž nafta a amortizace strojového parku.
Povinná očkování, odčervení, u některých kování.Veterináře moc často nevolám, ale může se stát.
No a zabředáme do potřeb typu repelenty, deky, ohlávky, vodítka, čištění, uzdění, sedla, podsedlovky, to můžeme donekonečna.
Takže když vezmu cenu, co nás stálo a ještě bude stát všechno, abych mohla mít své drahé čtyřnožce doma?
Má to číslo moc nul.Ale to je jen číslo
marketka
napsal(a):
Jasně, ale podsedlovky kupujete i když máte koně v nájemní stáji., Samozřejmě, mít koně doma znamená bud si někoho obstarat na krmení v době nepřítomnosti, či, sedět, doma na zadku, v lepším případě spěchat večer domů.Mám koně 20 let ve svém.Nechám je dožít a končím...
Ale u baráku možná taky potřebuje podsedlovky
Zadavatelka má dotaz na celkové náklady.Takže jsem se poctivě snažila jí je vypsat.
Aby třeba neměla pocit, že přeplácí dosavadního ustajovatele
O tom, že už nikdy nevystrčí pr... z baráku či dvora jsem nepsala.Na to se neptala
OT. jestli se prosím můžu zeptat, jak s kobylou, hledáte dál? Klidně do zpráv...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kamarádi...právě proto zrovna hledám ustájení a koní u baráku se zbavuji. Ráda bych si užila se svými dětmi jejich dětství a ne s vidlema v ruce a pobíháním s rýčem kolem výbehů při sázení kůlů... třeba mě to přejde a vrátím se s kobylou do svého. A nebo jí prodám a budu dál mileráda někomu jezdit koně a všichni budeme spokojení.
Za těch pár let, co jsem měla koně u domu, jsem do toho nasypala moho desetitisíc. Naštěstí mi ten projekt i trochu vydělává, aniž bych nabízela ustájení jiným, což je velký kredit. Jinak bych těžko měla z čeho stavět. A využívat manžela, aby domů nosil a sypal do mého koníčku...na to bych neměla srdce ani žaludek...
Mam 4 a jsou v ustájku ten klid a to že nemusim je k nezaplacení probouraly ohradu? No a co od toho jsou tu jiní.Nestíham ke koním je mi zle ? No a co od toho je tu ustajovatel. Některé věci jsou k nezaplacení. Ale k rozpočtu rozumná úvaha je že doma jste za 70-80 % částky co v ustájku pokud to chcete dělat trochu slušně

Tony, to jsou špatný počty. Podle mě se to takhle nedá dát obecně.
Je tolik typů ustájení. Od třeba i 1500 Kč / měsíc až po kolem 20.000 Kč (asi i víc?). A v těch drahých člověk platí nejen špičkové prostředí, ale i luxusní péči a nejkvalitnější žrádlo a podestýlku. Pamatuju si v Rakousku na Sv.výstavě haflingerů, že krmili balíkované alpské seno - bylinky, absolutně bezprašné a voňavé, že by to člověk chtěl spásat osobně...asi za 20E balíček na jedno a půl krmení...toto pak naskakuje.
Základní věci, které kůň potřebuje, lze zajistit jistě do cca 1,5tis. / měsíc, zbytek udělat svépomocí a trochy schánčlivosti, ale nejde do toho započítávat vůbec nic kolem - pozemky, zázemí, ohrady, vybavení...
Ta procenta podle mě kolísají tak, že se to takhle říct nedá.
PS: Ne každý má volných 20tis. měsíčně, aby si mohl vydržovat 4 koně pro celou rodinu
Hipi s tim počítam že jsou různý druhy ustájka za různý ceny což se odvíjí od zázemí a péče zase počítam že kdo by využíval ustájko za nějaké peníze by doma chtel podobné podmínky takže když prohlídne ustájo co by se jí líbilo tak ten přepočet cca bude fungovat včetně bežné udržby kolem ohrad a tak.

Tak upřímně...s ušetřenou tisícovkou měsíčně bych se s koněm na vlastním fakt nehonila...
At pocitam jak pocitam. Doma mam deset koni. Naklady dejme tomu 20-25 tisic. Kdyz bych pocitala na kone 4 -5 tisic kc jsem na castce jednou tak vyssi.40 000- 50 000 kc a to by urcite nemeli tolik co maji doma ani zdaleka
Ohrady kdyz se udelaji kvalitne jsou na desitky let. Obcas vymenim nejake prkno ale jinak investuji jen svuj a priteluv cas. Najare si udelame brigadu, vse skontrolujem poopravime, spalime vetve a klacky co napadaj do ohrad. Opecem prvniho burta a za 1 -2 vikendy je to. Nesto ji to moc jen cas. To je udel lidi ktery maji doma kone.

Veru, jasně, je to o spoustě výhod, které to má, když má člověk koně doma.
Zrovna to řeším, ty výhody a nevýhody (už jsem tu někde zmiňovala) - teď kdy mi to vyjde, vytáhnu kobylu z výběhu a jdu odjezdit. Až budu mít ustájeno, budu muset víc plánovat - to je zatěžující. O financích nemluvě. A nezbývá než doufat, že bude stáj fungovat profesionálně a nebude se stávat, že se nedozvím obratem o nějakém problému, že by si někdo kobylu vytáhl, aniž bych to věděla, atp. Ale zase se nebudu muset ohlížet na počasí, jestli leje a kůň má mokrá záda, jestli stihnu včas nakrmit, abych nejezdila hned po jádru, jestli je jízdárna zamrzlá, takže budu muset na trávu na náplavku, že musím sehnat někoho, kdo obstará, když chci jet s rodinou za našima na víkend... vše má své..
Pravda je, že jsem to ze svého okolí nikdy neslyšela, že by se někomu stalo, že by někdo sáhl na cizího koně. Asi je taky rozdíl, co je to za ustájko a kdo tam "bydlí".. vše je o lidech.
Když ono je to relativní. Mne stojí kobyla - teď už je jen jedna, druhé dej pánbůh věčný klid, doma dohromady nic moc. A už jsem to tu jednou řešila zda do ustájení a nebo nechat doma.Někteří si vzpomenou. Starší kobylka to za mě docela dobře vyřešila.Bohužel. Sice mám seno, slámu zadarmo. Budu počítat náklady finanční.
300 Kč balík sena na 3 týdny. Takže za jeden měsíc to je 400 Kč. Pokud ho nebudu muset házet do hnoje, protože byl špatný, plesnivý apod. Ačkoliv my tedy měníme kus za kus, když si od nás někdo to seno koupí. Pokud má plesnivý balík, dostane za něj zadarmo jiný. Takže 400 Kč seno. Dále pak sláma - tu asi prodáváme za 200 kč nebo tak nějak. Počítám dva balíky na měsíc.2x200 = 400. Dohromady 800 Kč.
Ted jsem kupovala mladé kobyle granule, pivovarské kvasnice, karob, extr.len. Stálo mě to 2 500 Kč. Odhaduji, že mi to vydrží tři měsíce. Cože je 833 Kč/měsíc. Plus vitamíny to je 500 Kč. Takže dohromady 800 + 833 + 500 = 2 133 Kč/měsíc.
A teď ta časová hodnota. Například byla jsem týden nemocná. A neustále jsem musela někoho z rodiny otravovat, aby alespoň kobylu vykopl ven a pak jí večer zase zavřel. Pak máme kydání plus nakrmení uklizení stáje, zavedení a vyvedení koně ven. Já nevím, můj čas je celkem drahý. Ale zkusme si ho reálně ohodnotit platem. Třeba 70 Kč/hod v čistém. A řekněme, že kydáním, úklidem, apod strávím ve stáji dvě hodiny denně. To máte 140 Kč denně. Chodíme tam denně, takže to máte 30 dní.140 Kč x 30 = 4 200 Kč.
Takže dohromady se vším všudy, pokud si ohodnotím i svůj čas, který bych si ohodnotit měla mě můj kůň stojí měsíčne 6 333 Kč. A mám ho doma. No když to vidím, to bych si ho mohla ustájit v nedaleké luxusní stáji a ještě bych byla 1 000 Kč v plusu.
Nyní nemám děti, se kterými budu chtít trávit mnohem více času, nebo ještě vlastně před příchodem potomka v poslední třetině těhotenství, nevím nevím, zda bych chtěla vše zastávat sama nebo s přítelem který koním neholduje. Podporuje mne, ale neholduje jim. Takže ho každý den otravovat, aby mi s něčím pomohl. To samé když bude děcko/ děti. Ten čas nebude. Budu mít svojí domácnost a všechny co mají děti ví, jak domácnost vypadá. Jo a s tím, že se pojede na dovču se člověk může rozloučit. Nebo si udělá hezký víkend s přítelem. Je to těžké. Zase mám koně u huby, nemusím nikam dojíždět. Vím jak ho krmím, vím, že na něj nikdo bez mé přítomnosti neleze, vím jak si vykydám, že tam nenechám půlku hnoje apod.
Tak teda u nás byla volba pořídit domu koně hlavně moje, ale muž si je zamiloval a musim říct, že casově náročné to je podle toho jak si to zařídíte. Mám 2 děti - starší dcera koníky se mnou miluje také a pomáhá ( chodí do první třídy ) a malá dcera má 9 měsíců. přes léto je to paráda, koně jsou celé dny na pastvinách a když jim to doma chystám na večer obě holky jsou se mnou venku. ( nemůžu říct že bych je kvůli koním zanedbávala a neměla na ně čas ) Mám tedy výhodu, protože s náma bydlí babička a teď v zimě, kdy musím krmit senem malou pohlídá - s mužem vše obstaráme a je to hned. Dokonce jsem stíhala i brigádu. Máme kromě koní i menší zvířectvo - psi, kočky, kachny, slepice a králíky...koníky máme 3 (babču 24 let A1/1, ponyho 125 KVH a Wpb klisnu, která přebuje víc času kvůli minulosti (pořizovali jsme ji jako 3 letou a nikdo s ní od hříběte nic nedělal.. Pracuju s ní ze země, dnes jí je 5 let a už jsme jí i obsedla...Nemůžu si stěžovat nám tenhle životní styl vyhovuje. A teď k nákladům... Máme hodně přátel u zvířat a kamaráda veterináře, takže naše největší investice je strouhání ( 300Kč na jednoho (voláme podle potřeby), seno velký balík váží kolem 400kg- 450Kč máme ho teď v zimě na 3 týdny a v létě ani nevím(přikrmujeme jen na večer a ráno než jdou na pastvu), odčervení nám vychází kolem 600-700 (2krát do roka) a slámu máme zadarmo od kamaráda co nám půjčuje vlek za traktor na hnůj - který nám odváží. Nejvíc mě stojí stará kobyla, protože potřebuje len extrudovaný 20kg 540 kč ( na 4-6měsíců), sladový květ 30kg 230Kč (na 4 měsíce) a řepné pelety 50kg 540 kč (na 2 měsíce).poníci nepotřebují nic kromě solného lizu ( ty tloustnou i ze vzduchu :-D ) Když to shrnu tak mě koně vycházejí levněji než psi a kočky :-D Toť můj názor. nelituji že mám koně doma. Celá rodina je milujeme a neměnili by jsme.
titto

XXX.XXX.45.4
Náklady na koně doma se odvíjí i podle kraje a hlavně ceny sena a slámy. U nás balík sena 450kc, na měsíc pro dva koně 4 balíky. Sláma 200kc, teď cca 2 balíky přes zimu. Krmím müsli, to je dražší, ale pravděpodobně nějaký příkrm dávat budete nebo je alespoň lepší s tím počítat, u nás dva koně 500600kč měsíc. To jsou čistě náklady nutné za měsíc, ale už dlouho se mi nestalo, že bych platila pouze tuto částku, protože jeden měsíc se kove, druhej se poláme třeba ohradník, zlomilo se koště, píhla jsem kolečko, furt nějakej vitamín.
Řekla bych že nejhorší je, když zemědělec řekne po seči, že musim vzít třeba 20 balíků hned, protože...to pak musí být "doma" rezerva, ale někdo to má normálně, že navozí seno hnned po seči...ale když nepočítáte ty počáteční výdaje na budování, tak je to levnější a čím víc koní máte, tím je samo ten rozdíl oproti ustájku větší.
Mou

XXX.XXX.145.208
Máte celkem zajímavý přístup...8let jsem koně měla různě po stájích a sralo mě to! DOSLOVA, všude něco! V jedné se kradlo, v druhé nechodil do výběhu, ve třetí nedostával pořádně nažrat, v další nekydali atd. atd.. Zaplatíte si sice +- 4000, - ALE PLUS 400 až 1000, - za granule, musli PLUS 500, - kovář PLUS projetý benzín/nafta za cestu to už je za měsíc cca 5500 - 6000, -. A to nepočítám vitamíny a další doplnky. Celkem pálka za jednoho koně ustájeného někde v komerční stáji. Takže kvůli toho, abych nemusela být denně cca 2hod venku, hnout prdelí a uklidit jim a nachystat všechno budu platit každý měsíc 6000, - za jednoho koně místo směšných 2500, - ve svém za DVA koně? A ještě budu ustupovat ze svých požadavku? Jako já nevím, taky se mi kolikrát nechce a kolikrát všechno stíhám taktak, ale jsem za to ráda. Mám doma klid, jsem na čerstvém vzduchu, každý den se svými konmi a vím, že je o ně na 1000000% postaráno... Pardón, ale příjde mi, že jste líné.. Místo nadšení a vděčnosti jen remcáte a máte problémy s tím, že musíte jít každý den na cca dvě hodky ven Tomu říkám POZITIVNÍ PŘÍSTUP

Mou, nejspíš jste si jen potřebovala ulevit. Tak snad už je Vám líp.
Naopak bych řekla, že Váš výstup tady je nesmyslný - každý má jiné možnosti, jiný přístup, jiné požadavky. Ono vy, lesojezdci, možná nepořebujete žádné zázemí, ale pokud člověk chce s koněm taky něco dělat a občas třeba kloudně odzávodit, tak to už se moc na krtincovém kopečku za barákem dělat nedá. Víme?
Takže jedna věc jsou náklady na koně a druhá věc je potřeba nějakého zázemí. Protože oplotit výběh (když má člověk svůj pozemek) je celkem snadné a náklady jsou jednorázové (pár tisíc až desítek tisíc?). Když investujeme do kvalitních sloupků, ať už je to akát, dub nebo plastové z recyklátu, vydrží 10 a více let. Pak už jen jednou za pár let vyměnit pásky a je to. Přístřešky taky jednorázová investice. Když se postaví kvalitně, budou stát stejně dlouho jako ohrada.
K tomu nejlíp nějaká sedlovna, optimálně i seník, aby člověk neměl spoustu odpadu a plesnivé balíky sena..
Měsíční náklady na koně se pak dost liší od toho, co koni chcete dopřát a jaké máte od toho zvířete požadavky, resp. co je to za typ koně, jak je starý, atd atd.
Měsíční spotřeba je velmi různá a za tu krmnou sezonu se ten rozdíl vyšplhá na x tisíc. Kupříkladu já mám velmi lehce krmitelné mladé koně, tedy ikdyž stojí s další havětí (2 minikozy,4 ovce), tak jeden velký kůň, jeden velký pony a jeden menší pony mi sežerou cca 3 balíky za měsíc. cca 1700 Kč (balíky + doprava).
Nastýlám jeden přístřešek nevysokou vrstvou, vystačím si cca se třetinou balíku za měsíc. (cca 100 Kč)
Přes zimu koni a velkému pony přidávám minerálku, přes pastevní sezonu nic. (200 Kč)
Velký kůň žere ječmen, umím ho ale sehnat velmi výhodně, resp. zdarma, tedy mě to nestojí nic.
Odvoz a uložení hnoje umím zajistit zdarma. To je velký kredit!
Kovář - strouhání jednou za 8 týdnů (dřív se sem nedostane) je 300 Kč / kůň. Kování 800 Kč.
Odčervení - 450 Kč / 2x do roka.
Takže když budu bajj voko počítat náklady na velkého, nenáročného, dobře krmitelného a zdravého koně jen co se zajištění jeho základních funkcí a komfortu týče, vychází mi cca 1400 Kč v nákladech.
Když si tedy vezmu předchozí příspěvky, i ten svůj, vyjde mi obrovský rozpal cen. Od cca 1500 Kč / měsíc, až po nějakých 5 tis.
Podle mě je tedy nicneříkající to zadání.
Chtělo by to specifikovat kolik koní, jak staří, v jaké kondici, v jakém režimu je bude zadavatelka mít, v jaké oblasti... pak by jí možná ta informace mohla k něčemu být..
A to, že osočíte majitele koní, že jsou líní, je fakt donebevolající pitomost.
To bychom asi ty koně nevlastnili. Protože ikdyž ho má člověk ustájeného, tak pokud neplatí přes 10tis.Kč měsíčně, těžko se dočká úplné péče, opracování koně a ošetřování dle svých představ. Natožpak když ho má doma...
Mou

XXX.XXX.145.208
Nezlobte se, ale když se zadavatelka zeptá na náklady a většina lidí si začne stěžovat a popisovat jak je to strašné mít koně doma, že je chtějí dát zpět do nájemní stáje apod. je velmi motivující, pozitivní a přesně takovouhle odpoveď zadavetelka určitě chtěla
Mou

XXX.XXX.145.208
A kdo tady psal o úplné péči - jakožto opracování apod. ? Já chtěla pouze to, at muj kun jde každý den do výběhu, vrací se do čistého vykydáného boxu a má dostatek sena a vody! Což plno stájí nedokáže splnit.
Najděte si více podobných vláken a uvidíte kolik lidi remcá a má problém s tím, že musí kolem koní něco dělat.. Ono je totiž pohodlnější zajít do stáje, dát si kafe, pokdákat o blbostech, sednout na koně, někdy ani to ne a jet domu, než se dvě hodiny opravdu koni věnovat...
Mou

XXX.XXX.145.208
Nic o mě nevíte, ale už jsem lesojezdec, co neví, co je jízdárná, pořádná práce a má koně v polorozpadlém výběhu

Mám koně "doma" několik let a za pár dní budu sporťandu dávat do komerčního ustájení. Nedokážu jí dopřát tolik komfortu, co takový typ koně potřebuje a ani já si tu nedokážu vytvořit tak kvalitní jízdárnu, kterou ke svému ježdění potřebuji.
Nevidím na tom nic špatného.
Vyzkoušela jsem si, kolik práce to je, pracovat kolem koní doma. A protože mi to bere víc času, než jsem ochotná obětovat na úkor svojí rodiny, raději někomu zaplatím a budu doufat, že o koníka bude dobře postaráno. To ukáže čas.
Jinak mám další zvířectvo a venku kolem výběhů tak jako tak trávím celé dny. S leností jsem opravdu nikdy problém neměla. Pomoc mužů využívám minimálně, jinak si tu vše stavím sama (cca 3 ha výběhů roztahaných po okolí, domky pro zvířata, králíkárna, veškerá krmítka, pokládka zpevněných povrchů, motorovka, flexa, mafl...).
Je nesmysl se bavit o tom, že se jedná jen o vykydání přístřešku a hození sena.
Sama víte, kolik času zabere, mít koně v režimu 24/7.
A to, co tady označujete za stěžování si, nejspíš pisatel mínil jinak. Stejně jako já. Když píšu A, tak napíšu i B. Tedy, že mít koně může být levnější (ale taky nemusí), ale že je to vykoupeno mraky času a práce. A starostí. Není to stížnost, je to jen sdělení reality.
Tím, jak jsou koně levní, si je pořizuje mnoho laiků bez minimálních zkušeností s tím, že když koně vypustí do sadu za barákem, že bude spokojený. Až když to udělají, začnou postupně zjišťovat, že kůň není ovce a že se až tak spokojeně sám o sebe nepostará... a že prostě před zimou navézt balíky sena stačit nebude... proto je naopak velmi prospěšné, když se majitelé koní "za barákem" jsou ochotni podělit o všechny zkušenosti a pohledy, které za ta leta se svým koněm udělali. Aby možná ušetřili trápení alespoň pár koním a majitelům, kteří uvažují o tom, že mít koně doma je levné, snadné a báječné...
Ja bych v tom videla i pozitiva i negativa. Je pravda, ze kone doma musite obstaravat sama a denne. Nikdo jiny to totiz neudela( pokud nemate nekoho domluveneho). Stoji to tedy spoustu casu a vyrizovani okolo. Naklady se pak urcite lisi v lete a v zime a zalezi i na tom, jak dobre mate koniky krmitelne a jakou dalsi extra peci potrebuji.Podle meho je taky super, ze v lete je dlouho svetlo a tak i v 8 je jeste na vsehno videt. Nicmene jak uz tady bylo receno, vite presne, co kun dostava, jestli to dostava a jak je o neho postarano. Ve stajich tohle vsechno zarizujou za vas a proto je cena vyssi. Casto ale byva problem, ze to ve stajich zanedbavaji. Konik doma vas teda vyjde od 1500 treba do 3000 podle toho jakou peci ma( v lete to muze byt i mene) a nebo si ho ve stajich nechate ustajit za 3500 nahoru + benzin a nekde jadro atd.. Ted zalezi jestli je lepsi zaplatit par tisic navic a mit spoustu casu, nebo usetrit ale zase mit casu min.

Mou
napsal(a):
Nezlobte se, ale když se zadavatelka zeptá na náklady a většina lidí si začne stěžovat a popisovat jak je to strašné mít koně doma, že je chtějí dát zpět do nájemní stáje apod. je velmi motivující, pozitivní a přesně takovouhle odpoveď zadavetelka určitě chtěla
Nevidím nič zlé na tom, keď sa ku pozitívam povedia aj negatíva. Veľa ľudí totiž má pocit, že keď má záhradu 20x40m tak tam v pohode kôň vyžije a že nebude platiť tým darmožráčom za ustajnenie, lebo ho chcú iba ošklbať. Nevidi' za tým tú prácu, ktorá fakt nie je iba dve hodiny denne- pokiaľ teda nepočítame iba základné ošetrenie, kydanie a kŕmenie. Že doma za neho nikto tie ohrady neopraví, nikto mu seno a slamu nenaskladní, nikto mu neupraví pastviny...a najčastejšie ani nemyslí na to, že ho niekto musí zastúpiť, keď nemá čas. A že sa tu v rôznych diskusiách čas od času objavia ženy, ktoré kvôli partnerovi kone dali z domu, prípadne o toho partnera prišli.
Tak asi je to i styl zivota. Kdyz nekdo chce mit kone doma a ma na to prostory tak proc ne. Ve meste treba kazdy nema u domu staje a hektary tak resi kam s konickem a ustajeni je fajn. Ja ze sve vlastni zkusenosti mohu rict ze je to Otroctvi v dobrem slova smyslu. Kun u domu je proste kazdodeni starost. Omezeni v ruznych vecech at uz rodina, vylety ale i ostatni v beznem zivote. Mam stesti ze jsem z pritele nekonaka zdelala konaka a lesojezdce. Ze rodina pokud se naskytne problem zastane praci v plnem rozsahu a mohu se spolehnout. Kolikrat si rikam ze jsem se na to nevyprdla. Ale me to ve sve podstate vyhovuje jsem na vzduchu, mam spoustu pohybu, mohu rict ze ve zrucnosti bych strcila do kapsy kdejakeho chalana , s motorovkou jsem se naucila jedna dve a vse co se tyce koni, ohrad, ustajeni sem si udelala sama a ze to byla drina. A kdyz neco opravdu nezvladnu fyzicky pritel pomuze. Takze za me kpne doma jsou vyhoda ale proste je to otrocina.

Verunka: tak to máme stejně u mě s tím rozdílem, že manžel nechce být koňákem. Naopak jsem ráda, že mě v tom podporuje, pomůže, ale nemontuje se mi do toho. Těší se, jestli zas začnu závodit, aby mi mohl dělat support a taxikáře... a když "pánbůdá", tak za pár let i našim holkám Optimální stav. Jen bohužel nemám tu rodinu, která by to tu za mě vzala. Každý weekend, který chceme trávit jinde, musím koordinovat několik lidí, aby mi přijeli zvířenu obstarat, abych si byla jistá, že má každý čtyřnožec vše, co potřebuje a je v pořádku. Což je opravdu velmi náročné a člověk si pak tu dovču mnohdy ani pořádně neužije. Proto dávám velkou do ustájka a vyzkouším, jak se nám s tím bude žít. Vrátit zpátky na své, když už je to jednou vybudováno, je to nejjednodušší. Akorát bych pak musela přistavět jízdárnu, aby se dalo pořádně trénovat. A do toho se mi už investovat dalších pár desítek nechce...
Je pravda ze kdybych mela konika jednoho asi bych i o ustajeni uvazovala ale zase by to nebylo tolik prace. (Tezko rict) pri poctu koni co mam.ja by nas ustajeni zrujnovalo ne jako cloveka ale celou rodinu. Prodte bych to neutahla financne. Vzdy si nechavam rezervu. Prijde kolika a 40 tisic na klinice je pryc atd... takze je to pro me vyhodnejsi a opravdu v pomeru doma x ustajeni dost usetrim. Na druhou stranu bych si mohla planovat dovolene vylety a to proste nemuzu. At uz mam anginu nebo ruku v sadre proste musim. Pritel obcas nadava. Ze jsem vic u koni nez doma ale pak zas prijde a rika ty moje sikulko ty vsechno zvladas v pohode sama...
Přesně jak píšete Verunko a Hippie. Tady si nikdo nestěžuje, jen dává najevo reál. A ten není tak růžový, jak se zdá. Jako ano jsem líná. Ale z toho důvodu, že pracuji ve vlastním podniku jako ošetřovatel zvířat - zootechnik. A pokud lítám minimálně 8 hodin kolem kravek. A to myslím vč.krmení, kydání apod. Zastavam všechnu praci, tak jsem ráda, že si ještě tu hajtru obstarám. A ježdění mám fakt za odměnu. A kdybych měla jít jen ty dvě hodiny na vzduch, řekla bych jupí jau! Zpravidla v tomhle počasí říkám jupí jau pokud mohu jít domů ke kamnům.
Doma mít koně má spoustu výhod. Samozřejmě i nevýhod. Stejně jako ho mít v ustájku. Nikdo si tu nestěžuje. Všechny to děláme pro náš životní sen a lásku ( manželé prominou).
Třeba u nás k péči o koně patří že jdou minimálně 5x v týdnu alespoň na dvě hodinky pod sedlo nebo do zápřahu a i když si nepřipadam uplně línej tak to bych při zaměstnání prostě nedal a co tady čtu tak většina lidí co koně doma má taky ne. No a nevidim nic špatného když lidi co si to zkusily tu prostě píšou jak to je
Jak už bylo několikrát zmíněno, náklady na koně doma nelze počítat "globálně". Jiné to bude u koně, který je do sportu, tudíž potřebuje kvalitní krmení, péči o kopyta, výbavu atd atd. a jiné u hucula, který chodí na boso jednou týdně na couračku do lesa. Rovněž záleží na možnostech chovatele, někdo musí všechno koupit, někdo má svoje...
Když to spočítám u nás - nahrubo - tak jsou to náklady skoro nula plus nic. Seno i slámu si děláme sami, takže náklady jsou pouze projetá nafta (což zase není tak úplně málo když vezmu posečení, rozházení, obracení, nahrnutí řádku, lisování a odvoz u sena, u slámy pouze lisování řádků za kombajnem a odvoz) a provázky (děláme malé hranaté balíky). Oves kupujeme u známého, dobrá cena a kvalitní obilí.5kg kyblík vitamínů na x týdnů, zanedbatelná položka. Strouhá a kove nám soused.1x ročně očkování + odčervení. Když jsme ještě jezdili, dráhu jsme si udělali "za humny", ovál okolo vlastního pole. Cajky máme "stoleté", jedny na trénink, jedny na závody (resp. dvoje a dvoje, protože máme dva koně Zranění a nemoci se nám naštěstí - ťuk ťuk - vyhýbají, takže max. sem tam nějaká oděrka, kterou vyčistím Betadinou a stříknu Alu sprejem nebo Pederiprou (vše mám doma kvůli ostatním zvířatům - psi, králíci, prasata), takže náklady "rozloženy" pro víc kusů
I při ustájení někde jinde se bude cena dost lišit podle toho, co všechno kůň dostane. Když jsme měli mladičkého valacha u pána, který má velké pastviny (aby mohl lítat v prostoru a "udělat si plíce"), platili jsme dvojku, pokud bysme ho dali ke známému, který by ho denně jezdil a připravoval do závodů, pod deset by to nebylo...
Tož asi tak
Koníky máme doma dva roky (bez pár dní)
A domů jsem si chtěla nastěhovat už dávno, prootže aŤ už jsem byla v jakémkoliv ustájení, vždy se tam dříve nebo později kvalita služeb zhoršila, neob kolísala. Jendou to bylo málo sena, či krmení nekvalitního a leckdy i plesnivého, nepravidelné krmení, jindy málo podestýlky, nebo blbě vykydáno, malé výběhy, krátký či žádný pohyb ve výběhu, nespolehlivý ošetřovatelé, neudržované povrchy na jízdárně/hale, vtipný byl i zákaz vstupu na jízdárnu v jedné stáji, atd... Hlavně časem se těch negativ většinou nakombinovalo povícero (všude je samozřejmě něco co člověk musí zkousnout) a to pak místo toho, aby si šel člověk ke koním odpočnout, tak místo toho trnul co zas bude.
Měsíční základní výdaje (podelstýlka, seno a jadrná krmiva) mně vychází cca 2500 Kč měsíčně na koně, ale podestýlám teda těma bezprašnejma pilinama, tak to tvoří největší část ceny nákladů.
Jinak další investice, ohrada a boxy a spol, byly určitě přes 100 000 Kč. Momentálně budobudováváme menší jízdárnu, tak že to jsou další náklady.
A ano je to práce cca 1,5 h denně, ale já teda zvládám většinou jezdit 5–6 týdně, ale tak přeci jen mám koníka sportovního a chci se někam posouvat.
V mém případě mě kobyla ve vlastním stojí průměrně 500, - Kč za měsíc.
Někdy 2-3 měsíce bez výdajů, pak se to naskládá - kovář, koupím balík sena, zaplatím pomulčování, koupím novou podsedlovku, ohlávku...
Ale seno mi sem tam někdo dá, protože se ho potřebuje zbavit a od kvěna do listopadu ji mám na pastvě na pronajatém pozemku, za kt.neplatím, ale musím to udržovat. Viz.poplatek za to mulčování.
Hnůj si berou zahrádkáři, to dávám do pytlů a ještě za to dostanu víno nebo tašku jablek.
Ale jak už tu bylo výše napsáno - když člověk nemusí nebo jede na dovolenou, je fajn, že v nájemním ustájení máte o koně postaráno.