Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.12.2016 08:22
Monca016

XXX.XXX.25.254

Dobrý den, chci se zeptat na pár otázek v mém okolí se objevil případ kdy holčina vlastní kobylu a jezdí jí na ní ještě jedna holka... takže se na ní jakoby střídají.. jedna jde v ponděli druha zas treba v utery... jde o to ze te holcine funguje dobre.. jde s ni do vseho bez problemu a druhe(majitelka) zas naopak vubec... seka se ji pri odchazeni ze staje, nechce chodit v terenu a kdyz uz jdou dela ji binec...co jsem se ptala ma ji asi rok... a ta holka ji ju jezdi asi 7mesicu... co se tyce stridani obe rikaji ze to maji vyrovnane zadna nechodi vic nebo min... a ja se ptam myslite ze kobyla majitelce proste neveri? nebo z ni muze citit nejistotu a zacne pak hned panikarit kvuli tomu? nebo ze by si proste nesedli? ona uz je z toho docela spatna nevi co ma delat... snazi se delat hodne ze zeme na upevneni vztahu to funguje dobre ale pod sedlem proste vubec...

5.12.2016 08:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

Položila jste otázky a sama jste si i odpověděla

5.12.2016 08:34
Monca016

XXX.XXX.25.254

Takže jí nevěří a cítí nejistotu?

5.12.2016 08:55
keira

XXX.XXX.106.7

Kůň neřeší, kdo je jeho majitel, ale kdo se k němu chová hezky, bezpečně, ale dominantně, kdo umí jezdit. Taky mi koně fungují výrazně lépe než jejich majiteli.

Co se přesně koni odehrává v hlavě těžko říct, může to být klidně i jen to, že kobyla zjistila, že na ní majitelka jezdecky nemá.

5.12.2016 09:34
Monca016

XXX.XXX.25.254

Takže myslíte že když bude prostě jezdit jezdit jezdit jezdit... že se to může změnit?

5.12.2016 09:39
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Monca016 napsal(a):
Takže myslíte že když bude prostě jezdit jezdit jezdit jezdit... že se to může změnit?

Ano, ale na jazdiarni a pod dohľadom skúseného trénera

5.12.2016 09:48
Monca016

XXX.XXX.25.254

katkaa1 napsal(a):
Ano, ale na jazdiarni a pod dohľadom skúseného trénera

Díky, vyřídím..

5.12.2016 09:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Monca016 napsal(a):

To není o ježdění. Jsou lidé, co skoro nejezdí, ale koně je poslouchají na slovo. Je to o stavu mysli
Kůň je v podstatě jednoduchý tvor, není to delfín ani slon.
Kůň má nějaké základní požadavky aby fungoval ( žrádlo, vodu, přístřech, kamaráda, volnost pohybu)a pak po něm můžete něco chtít.
A pokud ta kamarádka přijde, vezme koníka, nacajkuje a tradá do terénu, tak tam není co řešit. Je to jednoduché, kůň tomu rozumí, hezky se proběhne, holčina sveze a oba jsou spokojení.
No a majitelka někde v tomhle postupu a přístupu dělá chybu.
Já tam nejsem, pokud bych byla, řekla bych jí, co je špatně. Jedno podívání je 100 x lepší než 100 stránek popisu.

Mohu vám tu vypsat z místa pár důvodů, proč jí kůň nejde. Třeba:
Holčina v podstatě vůbec jezdit nechce, nepřizná si to, ale kůň to ví - strach? zjistila, že jí to nebaví?
práce ze země jí baví víc?
Je submisivní, neprosadí se na koni a ten s ní "orá a vláčí" - špatně vybraný kůň? jiný by to neřešil?
V terénu většina koní potřebuje vedení jezdcem(nemyslím tím vedení otěžemi, ale hlavou) a pokud kůň toto nemá, je nejistý a nebo neshledává důvod, proč se tlouct někde po lese, když může být v ohradě a v klidu.

Majitelka a její kůň nemají nastavená pravidla vzájemného fungování. To prostě nejde! Kůň je příliš velký a silný, aby se to takto dalo dělat delší dobu bez problémů.
Jednoho dne kobylu přestane to věčné otravovaní bavit a holčinu buď sežere nebo ji začne úplně ignorovat, podle povahy kobyly, ale ani jedno není dobré.
Majitelka má štěstí, že jí tu kobylu jezdí kamarádka, nebo by jí úplně zvlčila.
Majitelka buď změní svůj přístup nebo bude muset změnit koně.

5.12.2016 10:23
Monca016

XXX.XXX.25.254

No ona když sedne na jiného koně tak žádný problem není, i na "školních" koních mazácích kteří pod nejezdcem nejdou, je naprosto v pohodě a koník šlape. Má problém pouze s tou její no. Měla nějakou dobu v ježdění údajně pauzu a pak nějaký pád ae tvrdí že nemá žádné strachy že v havě má vyřešeno. Je možné že pády byli z kobyly to nevím. každopádně na ní vidím že možná se tak moc snaží aby to s ní fungovalo a tam je ten problém. Jak byste radila změnit ten přístup? I když si řekne "vím přesně kam jdu, co chci s koněm dělat" jde si za svým a je vyrovnaná natěšená na ježdění ale kobyla se jí prostě sekne třba při vyjíždce do terénu v půlce a ona jí nemůže donutit jít dál a po několika pokusech jí dotlačit udělají třeba pár koleček kolem dokola místa kam nechce ale pak se vrací s neúspěchem?Jak se v takovém případě mění přístup..

5.12.2016 10:38
keira

XXX.XXX.106.7

K tomu, aby většina koní uspokojivě fungovala, jsou podle mě potřeba 2 věci:
1) umět jezdit a vědět, co vlastě technicky dělat.
2) umět předvídat, reagovat hned a být rozumně dominantní a důsledný.

Mám dojem, že někdy lidé mohou umět jedničku, minimálně tam pěkně sedí a koni nevadí, ale nechávají zajít situace moc daleko, než koni řeknou, že toto nemá dělat... a když kůň vytrvá ve svém zlobení, opět jim to uteče a nezasáhnou hned. Kůň se tím učí, že na něj jezdec nemá, stačí vytrvat a bude po jeho.

Koni stačí na odhadnutí jezdce maximálně pár desítek vteřin. Už jen jestli ho při nasedání nechá popojít, vyrazit sám od sebe, nechat kroutit se při cestě od stáje atd... což jsou pro méně zkušeného člověka drobné detaily, ale koně to podle mě moc bedlivě vyhodnocují a podle toho dělají menší nebo větší bordel.

Chce to předvídat, hlídat koně dopředu a dělat korekci po prvním ohlédnutí nežádoucím směrem a ne až když se kůň s jezdcem celý otočí.

Logarik

5.12.2016 13:15
Logarik

XXX.XXX.2.216

Monca016 napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat na pár otázek v mém okolí se objevil případ kdy holčina vlastní kobylu a jezdí jí na ní ještě jedna holka... takže se na ní jakoby střídají.. jedna jde v ponděli druha zas treba v utery... jde o to ze te holcine funguje dobre.. jde s ni do vseho bez problemu a druhe(majitelka) zas naopak vubec... seka se ji pri odchazeni ze staje, nechce chodit v terenu a kdyz uz jdou dela ji binec...co jsem se ptala ma ji asi rok... a ta holka ji ju jezdi asi 7mesicu... co se tyce stridani obe rikaji ze to maji vyrovnane zadna nechodi vic nebo min... a ja se ptam myslite ze kobyla majitelce proste neveri? nebo z ni muze citit nejistotu a zacne pak hned panikarit kvuli tomu? nebo ze by si proste nesedli? ona uz je z toho docela spatna nevi co ma delat... snazi se delat hodne ze zeme na upevneni vztahu to funguje dobre ale pod sedlem proste vubec...

Neres cizi lidi..pokud bude holcina chtit radu rekne si o ni...pokud ten problem nemas ty a maskujes to jedna holcina bla bla bla.

5.12.2016 13:25
Monca016

XXX.XXX.25.254

Logarik napsal(a):
Neres cizi lidi..pokud bude holcina chtit radu rekne si o ni...pokud ten problem nemas ty a maskujes to jedna holcina bla bla bla.

Nemám tenhle problém já..a o radu žádá ne jen svého trenéra... a ne na internetu já se pouze nabídla že zjistím zkušenosti jiných jezdců a koňáků.. je na tom něco špatného? Proč hned útočíte když o tom nic nevíte.

5.12.2016 13:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

Monca016 napsal(a):
Nemám tenhle problém já..a o radu žádá ne jen svého trenéra... a ne na internetu já se pouze nabídla že zjistím zkušenosti jiných jezdců a koňáků.. je na tom něco špatného? Proč hned útočíte když o tom nic nevíte.

Někteří lidé už jsou takoví
Ví přesně, co je špatně, ale jak na to správně, to nepoví

5.12.2016 13:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

Logarik napsal(a):

A i kdyby, co je vám po tom?

Neregistrovaný uživatel

5.12.2016 17:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Když ono to nebude jenom o tom ježdění..Já jsem nejezdil a kobča mě vyhlížela už od tří hodin kdy dorazim..Přitom si před rokem a půl nenechala šáhnout na hlavu.

5.12.2016 18:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Když ono to nebude jenom o tom ježdění..Já jsem nejezdil a kobča mě vyhlížela už od tří hodin kdy dorazim..Přitom si před rokem a půl nenechala šáhnout na hlavu.

Tak vy byste mohl brát šílené koně k sobě, dát je do kupy a poslat dál

Neregistrovaný uživatel

5.12.2016 18:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Noo to určitě néé. Už jsem pár divochů viděl a tam bych se ani nepřiblížil...Jen si prostě myslim, že důvěra nevznikne jen ježděním.

5.12.2016 21:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Noo to určitě néé. Už jsem pár divochů viděl a tam bych se ani nepřiblížil...Jen si prostě myslim, že důvěra nevznikne jen ježděním.

A máte pravdu

7.2.2017 19:37
Anett Svobodů

XXX.XXX.179.56

Monca016 napsal(a):

Ať ji vezme na jízdárnu a ať si tam hrajou vybudovávají mezi sebou důvěru. Ať na chvíli dá sedlo do skříňě a chodí s ni na procházky a hlavně ať si hrajou.

Loolipoop

8.2.2017 00:19
Loolipoop

XXX.XXX.42.151

Ono je to celé o nastavení mysli. Pokud má majitelka předsudek, že jí klisna "zase nebude fungovat a zase se venku zabejčí", tak se jí to dít bude neustále dokola.
Je to vlastně o tom, co očekáváme - v mysli, podle toho zareagují svaly v našem těle, to pak vyzařujeme a podle toho se kůň chová.
Cítím se nejistě - jsem ztuhlý - kůň se víc leká, nebo naopak cítí "nedominantního vůdce" a kašle na něj.

Je to opravdu hodně těžké poradit něco konkrétně, když majitelku neznáme.
Je dost možné, že s klisnou měla dřív nějaké problémy a od té doby, od ní neočekává podvědomě nic jiného než problémy, tím se dostává do začarovaného kruhu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2017 13:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ono je to i naopak - co kůň očekává od svého člověka.
Jezdím pár měsíců kobylku a přestože se toho mnoho naučila, tak dodnes při zasednutí do cvalu klopí uši a čeká nějaké hrůzy... a žádné se nedějí... přestože naskočí bez zjevného zrychlení, do klidného cvalu, pořád čeká př tom nacválání rycnutí do zad a zarvání za koutky... a bude ještě nějakou dobu trvat, než se dostetečně poučí, že to není nutné zlo při tomto přechodu. Že už se jí to dít nebude...

9.2.2017 16:04
sovicka

XXX.XXX.33.41

Monca016 napsal(a):
No ona když sedne na jiného koně tak žádný problem není, i na "školních" koních mazácích kteří pod nejezdcem nejdou, je naprosto v pohodě a koník šlape. Má problém pouze s tou její no. Měla nějakou dobu v ježdění údajně pauzu a pak nějaký pád ae tvrdí že nemá žádné strachy že v havě má vyřešeno. Je možné že pády byli z kobyly to nevím. každopádně na ní vidím že možná se tak moc snaží aby to s ní fungovalo a tam je ten problém. Jak byste radila změnit ten přístup? I když si řekne "vím přesně kam jdu, co chci s koněm dělat" jde si za svým a je vyrovnaná natěšená na ježdění ale kobyla se jí prostě sekne třba při vyjíždce do terénu v půlce a ona jí nemůže donutit jít dál a po několika pokusech jí dotlačit udělají třeba pár koleček kolem dokola místa kam nechce ale pak se vrací s neúspěchem?Jak se v takovém případě mění přístup..

Jen bych doplnila, krom již výše popsaného...
Píšete, že s kobylou dělá dost ze země a ze země, že kobyla funguje. Proč si kamarádka nepůže tedy tímto... Proč od stáje neodejde na ruce a nenasedne dál... Postupně odejde čím dál kratší vzdálenost od stáje. Stejně tak venku, zasekne pod sedlem, než nějaké vyraznější zeslování pobídek, které asi dle popisu stejně nikam nevedou, tak slézt kritický úsek překonat, jít zas klidně kus pěšky a teprv nasednout, ideálně zkusit tomu předcházet a na vycházce useky pod sedlem a na ruce střídat a zařadit trochu práce na ruce (vykročení, zacouvání, klidné stání, ustoupení do strany).

trouba

9.2.2017 19:35
trouba

XXX.XXX.252.37

Přidejte reakci

Přidat smajlík