Je střelka v pořádku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.12.2016 18:30
morche345

XXX.XXX.95.181

Zdravím, chtěla jsme se zeptat, zda je střelka na obrázku v pořádku? Za 2 týdny by měl přijet kovář ostrouhat kopýtka. Střelka se kobylce začala dost loupat, kobylka ale vždycky měla střelku takovou, oloupanou" ale zdá se mi, že jí ještě takhle neměla. A proto jsem se chtěla pro jistotu zeptat, zda se nejedná o hnilobu střelky? Není na ní žádná černá hmota, jen se odlupuje. Měla jsem to štěstí a s hnilobou jsem se ještě opravdu nesetkala. Omlouvám se za kvalitu fotek. Jedna fotka je předního a jedna zadního kopyta. Moc děkuji za odpovědi.

8.12.2016 18:51
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

Neni a nejen střel

8.12.2016 18:56
koně

XXX.XXX.205.252

Myslím, že po vystrouhání to v bude v pořádku.Uvidíte, jestli nová rohovina bude čistá.

8.12.2016 19:30
morche345

XXX.XXX.95.181

Tony.jcb- Jakto myslíte? Myslíte, že je to tedy hniloba střelky? Děkuji

8.12.2016 19:43
k.madzia

XXX.XXX.64.22

Já se v tom nijak extra moc nevyznám, ale takhle to mívají i moji poníci a je to akorát sešoupané. Vypadá mi to normální.

8.12.2016 19:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

koně napsal(a):
Myslím, že po vystrouhání to v bude v pořádku.Uvidíte, jestli nová rohovina bude čistá.

Souhlasím, střelka je přerostlá, kovář spraví a bude. Jen to příště nenechejte zajít tak daleko
Je potřeba volat kováře podle stavu kopyt, nikoli podle toho, co je kde napsané v příručce (úprava kopyt po 8 týdnech).

8.12.2016 20:04
Yamada

XXX.XXX.51.169

Souhlasím se sisi58. Střelka je přerostlá, chtělo by to co nejdříve ostrouhat. Jinak se mi zdá že jsou kopyta v pořádku.

8.12.2016 20:10
morche345

XXX.XXX.95.181

Děkuji za rady. Normálně strouháme co 8 týdnů, jak měl minule přijet kovář, tak nepřijel, protože to prý už nestihl, takže prý až za 2 měsíce Jezdí totiž hromadě, takže je to asi z toho důvodu, že nás kovář jednou vynechal Měl by přijet nějak 19.12, . nikdy jsme kováře tak dlouho nevynechali a určitě se to nebude opakovat, stalo se nám poprvé, že nás vynechal.

8.12.2016 20:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

Tak se toho předsevzetí držte Popřípadě si sežeňte číslo i na nějakého jiného kováře a pokud by nastala stejná situace, volejte ho. Ať vám koník nezačne šmajdat.

8.12.2016 20:21
Yamada

XXX.XXX.51.169

Moc se v kopytech nevyznám ale myslím že by se to mělo ostrouhat co nejdříve. Dva měsíce jsou celkem dlouhá doba. A tyto střelky jsou opravdu přerostlé. Ať vám to pak nedělá zbytečné problémi.

8.12.2016 20:50
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

Ok měl sem být přesnější přerostlé nutno vystrouhat střel už bude rozdělený a pod tím bude trochu hniloba to ale spraví kovář a natřít

8.12.2016 20:50
morche345

XXX.XXX.95.181

Děkuji, tu střelku má fakt hroznou, ale kopýtka jí naštěstí rostou pomalu, protože chodí každý den po betonu. Ale určitě ty 2 měsíce už nepřekročíme.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.12.2016 07:13

Nejsem kovář ani vet.

¨Víc než střel by mi vadily nejspíš přerostlé a překlopené rozpěrky. Ty jsou totiž rohové, takže koně při chůzi do chodidla tlačí jako kámen, střel je vazivový, takže něco odpruží. Ty cáry v patkové části bych utrhla rukou nebo seřízla jen ty, považuji to za důsledek toho, že patková část střelu je v nedostatečném kontaktu se zemí a tím není dostatečně masírovaná / protože ty přerostlé rozpěrky kopyto při došlapu níž nepustí/.

Osobně bych považovala za dobré upravit rozpěrky/seříznout, aby zespoda kopírovaly výšku rohové stěny, kterou udržujete, nikoli vyříznout/, ze střelu odstranit jen cáry tvořící krypty /olupování se střelu je normální a pokud chodí i po betoně, žádný problém, horší by to bylo na výhradně bahnitém povrchu/, udržovala bych otevřenou střelovou rýhu a seřízla dolní třetinu střelu tak, aby plynule klesala k chodidlu směrem ke špici.

Patkový úhel a nosný okraj jakož i míru klenutosti neposoudím, chtělo by to "klasické" fotky na kopyta + postoj/ zdá se mi, že kůň trochu šmajdá přes vnitřní okraj a kopyta jsou nevyvážená/
Ale jinak bych to považovala za dost dobrá kopyta, co by za to jiní koně dali, i za takový střelsmajlík.

9.12.2016 07:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

Znalý majitel koně, by ty přerostlé části odstranil "vreckovým nožíkom". Ale majitelka není znalá úprav kopyta, proto jsem jí tuhle možnost ani nevzpomínala.
Jediné, co by šlo, utrhnout rukou ty části, které půjdou. Ostatní bych fakt nechala na kováři.
A k variantě A-stávající kovář bych si zajistila záložní plán variantu B-náhradního kováře. Že jeden nemůže neznamená, že mi bude koník šmatlat bez úprav 4 měsíce
Podle přístupu nynějšího kováře bych možná i uvažovala nad změnou. Nechat koně bez úpravy tak dlouho, protože to nestíhám, to není přístup profesionála a zodpovědného člověka.

9.12.2016 12:40

Tipuji, že snímek č 2 je pravé přední kopyto. Úhly fotek nejsou standardní a kopyto je neočištěné/ proto spekulace o patkovém úhlu a stavu rozpěrek/.
Pokud tomu tak je, přerostlá stěna a nevyváženost je tam určitě, páčí to / přerostlá zevní stěna od chodidla do sukně, ve čtvrt/i.

Nejsem žádný profík, na kopyta, klidně můžeme diskutova, nezvěstuju Pravdusmajlík.
.
Píšu podrobnější názor ne proto, aby to zadavatelka šla pižlat, ale aby si našla, o čem mluvím, termíny i další názory na kopyta a fotky koupyt, a učila se koukat a porovnávat názory, cože a proč je-není třeba dělat a jak moc akutně..
Bez této dovednosti těžko posoudí práci jakéhokoli kováře, kterému bude platit. Slepou důvěru bych obecně nedoporučila, nikomu v ničem...

9.12.2016 14:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já vás ani nepodezřívala, že jí navrhujete ať si to opižlá. Ale pokud někam napíšete návod, mohlo by se stát, že to někdo vyzkouší
Morche asi ne, ale jinak je tu čtenářů nejspíš hodně a někteří si i myslí, že to dají.
Je pravda, že dřív jsem odborníkům věřila, teď důvěřuji, ale prověřuji.

9.12.2016 17:29

sisi58 napsal(a):
Já vás ani nepodezřívala, že jí navrhujete ať si to opižlá. Ale pokud někam napíšete návod, mohlo by se stát, že to někdo vyzkouší
Morche asi ne, ale jinak je tu čtenářů nejspíš hodně a někteří si i myslí, že to dají.
Je pravda, že dřív jsem odborníkům věřila, teď důvěřuji, ale prověřuji.

Obecně jsem s návodným chováním a vůbec prezentováním čehokoli na netových diskuzích velmi opatrná, neberu to na lehkou váhu s tím, že se holt raději omluvím, když to dopadne špatně, než nic neudělat a "nepomoci", to vás ujišťuji.

Z tohoto důvodu jsem zvláště opatrná se spekulacemi stran chování a jeho ovlivnění bez opakovaného vidění reálných situací, u zvířete i u člověka.

Mám osobní opakovanou zkušenost, že zatímco běžet kupovat nějaký bazmek/ udidlo, výživový doplněk, pomocnou otěž / nebo "zaříkat" velké zvíře opičením se nějakým "cvikem na respekt" letí neznalý lehkověrný čtenář poměrně snadno, do samostatné úpravy kopyt se často nechce ani zkušeným koňákům vlastnícím kopytní nože, kleště a rašple, kteří tuší, co je čtvrť a patkový úhel. Snoubí se podle mého odhadu úcta k zákonu a jeho znalost/ úpravy kopyt může provádět pouze odborník/ se zjištěním, že záda bolí, teče po nich pot, rašple i nože jsou proklatě ostré i v případě, že tuším, kam a jak je nasadit a táhnout, a mistr kovářský má struh a grif.
Myslím, že zahladit hrot odlomené sukně rašplí nebo odtrhnout prsty cáry střelu by si naopak každý majitel zkusit měl, stejně jako majitel kovaného koně sundat podkovu, třeba s tím kovářem, až mu příště přijede.
A určitě by měl každý majitel koně tušit, kde je v kopytě špice kopytní kosti, jak má vypadat zdravé kopyto a jak vypadají nejčastější problémy kopyt a jak se ten problém dá korigovat/často je víc možností/.Čímž je pak potentní prověřit ty odborníky.

Spekuluji i o tom, že na zdejší fórum chodí "lajky", které kopyta upravovat umí, dobře. I když to nedělají, umí si vybrat kováře a řešit urgentní situace a poznat problém..

9.12.2016 17:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já s vámi souhlasím.

Neregistrovaný uživatel

9.12.2016 18:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Musíte se prostě učit a studovat.Koně celkově vyžadují dost znalostí.Taky začínám a šprtám až se ze mě kouří.

9.12.2016 18:17
vet.

XXX.XXX.135.174

Střel je bezesporu přerostlý, jak již bylo několikrát řečeno. Potřebuje ostrouhat, cáry musí pryč, pod nimi bude trocha nečistot, pak s největší pravděpodobností nová zdravá rohovina.4 měsíce je dlouhá doba na strouhání i toho nejpomaleji rostoucího kopyta. Pravděpodobně tam bude víc přerostlého chodidla, než se na první pohled zdá. Je možné, že koník zadržuje rohovinu chodidla a ta se nebude uvolňovat pravidelně, ale vždy nárazově v určitých časových intervalech. S tímto fenoménem se setkávám docela často, především u koní, kteří mají dlouhou špici, ať už vertikálně (tj. dlouhou nebo vytlačenou do korunky) nebo horizontálně ("ujetou" směrem před koně, prohnutou do sukně). Pro přesnější posouzení špice by bylo potřeba víc fotek. Rozpěrky jsou přerostlé hodně, překlápí se přes chodidlo, utlačují ho. Pokud se dlouhé položené rozpěrky vyskytují spolu s dalšími deformacemi (např. dlouhá špice, podtočené patky, vytlačená korunka ve čtvrtích apod.) mohou být příčinou stavu, kdy se chrupavka a vazivový střel v zadní části kopyta deformují a to vede k růstu úzkého nebo plochého střelu. Takový střel pak může být široký (od patky k patce), ale na výšku (od země k linii srsti) nízký, takže nedostatečně tlumí nárazy a může být, stejně jako příliš úzký střel a jiné deformace, příčinou bolestivosti v patkách nebo neoochoty při chůzi na tvrdém. Dále je vidět stranová nerovnováha kopyta, hlavně na druhém snímku, ta může být způsobena například "šnajdáním" kdy koník překlápí stranou místo přes střed, různou délkou vnitřní a vnější stěny (může být i chybou v úpravě) nebo vytlačením jednoho pilíře, což vede k přizvednutí jedné strany kopytní kosti (tato strana má vytlačenou korunku nahoru a užší chodidlo) a následně přetížení druhé poloviny kopyta v vzniku sukně na jedné straně (tato strana chodidla je širší a plošší). Neříkám, že toto váš kůň má, to nejde říct ze 2 šikmých snímků. Pro přesnější posouzení kopyt je potřeba uděla snímky čistých kopyt za světla na rovném a suchém podkladě před a ihned po strouhání dokud jsou kopyta ještě čistá.
Nápad se záložním kovářem je rozhodně na místě. Nechat koně 4 měsíce bez odborné péče není správné.

9.12.2016 18:26
morche345

XXX.XXX.7.154

Tak psali jsme kovářovi a říkal, že přijede za 13 dnů, myslíte, že bych měla sehnat jiného, který by přijel dříve, nebo je to zbytečné? S kovarem jsem hodně spokojena, stříhá nám už i kozenky a umí hodně dobře poradit. Mrzí mě, že nebyla strouhaná necelé 4 měsíce, ale bylo to naposled. Děkuji.

9.12.2016 19:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

Tak odstraňte tu nadbytečnou hmotu ze střelek, půjde to utrhnout z větší části rukou, popř.odřízněte či zastřihněte tam, kde to bude držet víc, lepší je ustřihnout, než zatrhnout. Aby bylo vše v rovině. Nic netrčelo. Pokud je někde ulomený kraj kopyta, zarovnejte ostré hrany rašplí nebo pilníkem. Co máte. Pokud si děláte manikůru, tak totéž udělejte koníkovi. Zlehka, nezatrhnout, nezastřihnout.
Vyčistit bílou čáru od kamínků a pořádně ostrým kartáčem očistit chodidlo a kouknout, jestli je v pořádku, žádné díry a zase nesmí nic trčet.
Vše ostatní nechejte na kováři. Jen, pokud by koník začal kulhat, volejte jiného kováře dřív.

9.12.2016 19:22
morche345

XXX.XXX.95.181

Dobře, děkuji za radu :).

9.12.2016 19:26
morche345

XXX.XXX.95.181

Zítra dám foto kopýtek na tvrdém a zkusím upravit trochu ty střelky aby to měla lepší, ale zdá se mi, že střelky má ve stejné rovině jako boční stěny, takže by jí neměly při chůzi tlačit, dám foto i z boku kopyta.

9.12.2016 19:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

Určitě to nadbytečné odstraňte, už jen z toho důvodu, aby nedošlo k zatržení a abyste mohla odstranit nečistoty pod tím a dobře vyčistit střelkové rýhy do hloubky.

9.12.2016 20:00
morche345

XXX.XXX.95.181

Dobře :).

10.12.2016 10:14
morche345

XXX.XXX.95.181

Zdravím, tak tady jsou ty fotky.1. fotka je zadního a 2. předního kopyta. Trošku jsem jí to upravila, raději to nechám na kovářovi.

10.12.2016 10:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

morche345 napsal(a):
Zdravím, tak tady jsou ty fotky.1. fotka je zadního a 2. předního kopyta. Trošku jsem jí to upravila, raději to nechám na kovářovi.

Bezva
Je vidět jednak že má koník kopyta jak malovaná a druhak, že kovář u vás fakt dlouho nebyl. Taková kopyta pokazit jen proto, že kovář nestíhá, to by bylo škoda

10.12.2016 12:06
morche345

XXX.XXX.95.181

Dobře, děkuji Vám moc za rady. Ať se vám s koníky daří :).

10.12.2016 12:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

morche345 napsal(a):
Dobře, děkuji Vám moc za rady. Ať se vám s koníky daří :).

Vám také!

10.12.2016 13:56

Znovu se dívám na ty fotky, možná jsme u toho předního špatně určila lateralitu, špatně jsem koukala, co je ještě stěna chodidla a co už je stěna, takže se mi nášlapní plocha zdála falešně větší směrem do strany. Ale to je celkem jedno.

U těchto kopyt se mi nezdá/ i když jsou to zase šikmé snímky/, že by měla dlouhé špice. Mají ale rozhodně vytlačenou celou kopytní stěnu, která nebyla upravovaná, hodně nahoru. Takže nejspíš tísní uvnitř chrupavky, nejen ty. Stěna je přerostlá i teď/ to je vidět nejen laterálně od bílé čáry, ale i na hloubce střelové rýhy. Kůň chodí po "rohovinových podkovách", takže je střel zejména v zadní části mimo kontakt -s nedostatečným kontaktem se zemí, proto se špatně prokrvuje a nedělá svou práci.

Koně bych nechala i vodila pouze po měkkém, těch 13 dní, kopyta se zaboří tou stěnou do podkladu a situace se zlepší, minimálně nebude horšit. Naplocho položeným háčkem/nikoli nožem!/ bych zkoušela každý den oškrabovat plochu chodila a vyčistila patkový úhel, tak získáte představu, jak moc je ta stěna vysoká doopravdy.Stažení stěny níž je práce narok, takhle vypadající kopyta bych určitě nenechala korigovat na ideál během jednoho strouhání.

10.12.2016 22:41
vet.

XXX.XXX.135.174

Teď už bych asi neřešila narychlo shánění jiného kováře, jesli koník zvládl 4 měsíce, tak ty 2 týdny už nějak přečká.
Fotky, které jste dodala bohužel nejsou na přesné posouzení nebo mapování kopyta "po netu" vhodné. Chybí fotky přímo kolmo na kopyto z úrovně země zepředu na špici a z boku na vnitřní a vnější stěmu kopyta (fotka "v ruce" na posouzení není vhodná), stejně jako chybí kolmé pohledy na celou končetinu zepředu a ze strany (osy končetin), chybí podle na patky, kůň je vyfocený rozkročený na všechny strany - musí být v zákryvném postavení s vahou rovnomněrně rozloženou na všechny končetiny.
Nicméně z toho mála co máme k dispozici můžu říst tolik. Koník má (na přední) vertikálně dlouhou stěnu (tj. vytlačenou do korunky), vytlačený vnitřní pilíř, mírně podsunuté patky (žádná tragédie), stranově nevyvážené kopyto, s velkou pravděpodobností zadržuje chodidlo ve špici. Zadní a zbyle 2 končetiny nelze pro nedostatek informací posoudit.
Otázkou je, co z toho se vyřeší již během prvního strouhání po pauze, zbytek by měl kovář srovnat postupně, hlavně vytlačenou korunku a patky. Problém těchto změn není to, že by se jednalo o nějaké fatální deformace, ale jsou to změny, které pracují jako "tichý zabiják", způsobují utlačení vnitřních struktur, především chupavek a škáry korunky, tyto jsou neustále namáhány a stresovány a organismus na tento stres tkání může reagovat zánětem nebo postupným kostnatěním chrupavek. Bohužel ve chvíli, kdy začne mít koník problémy se zkostnatěním je už většinou pozdě s tím něco dělat, protože kost už tam zůstane a s ní spojené bolesti také...

10.12.2016 23:00
morche345

XXX.XXX.95.181

Vy mě docela děsíte . Jinak přesně to bude, co nebyla strouhaná 3 a půl měsíce. Tak doufám, že kobylka nebude mít nějaké následky

11.12.2016 10:31

Nebude.

Nechte ji na tom měkkém a kováři řekněte, že to nechcete na dokonalý tvar najednou, že mu raději zaplatíte častěji a budete postupovat po menších krocích.

Učte se, nejprve si najděte, jak fotit kopyta k posouzení/ píše vám to vet/.
Pak anatomii kopyta, abyste věděla, o čem tu s vet mluvíme, kde je pilíř, kde korunka a proč myslíme, že je vytlačená, co je aptkový úhel a rozpěrka- a pak se koukejte na mraky fotek, jak to má být.
Pak s ekoukejte na fotky s problémem a různá doporučení, co s ním.
Musíte ty vědomosti získat, s kovářem máte vést dialog, to bez znalostí na vaší straně nejde.

tohle považuji za dobré zdroje informací:
http://www.equichannel.cz/zdrave-funkcni-kopyto-v-15-znacich
na druhé fotce v tomhle článku se podívejte, jak velká je výška rohové stěny pouzdra kopyta v patkách od nejhlubšího bodu střelové rýhy- a kde je to u vás...a pak čtěte i další články, které jsou linkované pod článkem

http://www.kopyta.com/kopyta.html
http://docplayer.cz/6147654-Uprava-kopyt-prirucka-pro-cleny-klubu-equus-o-s-vydani-i-leden-2007-autor-ing-eva-zurek-msc.html

anatomie zde
http://nakobylce12.org/clanky/kopyta_tisk.pdf
A v těch zdrojích nejsou úplně stejné názory-přesto jsou to dobré zdroje.
Vždy, bez ohledu na autora rady a předmět rady, používejte vlastní mozek, své zvíře a své podmínky znáte nejlíp. Oči a dojmy šálí, na pocity dejte, ale své zvíře si foťte, dojmy zapisujte, měřte, važte- a pokud v čase zjistíte, že se situace spíš horší, změňte postupy.

11.12.2016 11:36
morche345

XXX.XXX.95.181

Dobře, děkuji. Uvidím, co na ty kopyta kovář řekne.

11.12.2016 11:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

Máte interní zprávu.

11.12.2016 13:11
vet.

XXX.XXX.135.174

morche345 napsal(a):
Vy mě docela děsíte . Jinak přesně to bude, co nebyla strouhaná 3 a půl měsíce. Tak doufám, že kobylka nebude mít nějaké následky

Přesně jak píše Žofre. Následky nebudou, pokud se vy budete vzdělávat a budete to s kovářem diskutovat a požadovat řešení.

11.12.2016 14:51
morche345

XXX.XXX.95.181

Dobře, děkuji. Pořádně to s kovářem proberu :).

25.1.2017 15:03
morche345

XXX.XXX.95.181

Po delší době zdravím :).
Tak byl u nás kovář a kopýtka zkrátil, nezkrátil to hned naráz, zkracuje to postupně :). Přikládám fotky, jak ted kopýtka vypadají po měsíci strouhání, kovář má znovu přijet někdy začátkem února. Jen ted kvůli mokru má střelky pořád měkké, ale s tím se nedá asi nic dělat. Tady fotky pro porovnání: :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík