Tereza123

XXX.XXX.194.90
Ano.
Jak který Typ hucul a hafling je dosti široký pojem.
Koukla bych se na konkrétního koně, na kterého chcete sedat.
Měl by mít normální nebo kratší hřbet, dobrá bedra, silnější holeň a samozřejmě nějakou fyzičku.
Je li stokilový jezdec navíc ještě dvoumetrový, mohli by oba mít problém s těžištěm.Bude li jezdec kymácející se začátečník, který se přelévá zpředu dozadu a navrch do stran, koník 145cm v kohoutku, bude mít možná honičku.
Takže konkrétní jezdec, konkrétní kůň musí se vidět, paušalizovat nelze
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlas s koně, paušalizovat nelze, ale teoreticky ano.
V soukr. stáji, kde jsem pracovala, měl majitel pro svoje rekre ježdění haflinga-valáška - dle popisu - krátký, silný, odolný. Majitel měl ke dvoum metrům a neměl jednu nohu (protéza od kolene) - tedy jeho rovnováha nebyla úplně 100%. Ale koník to zvládal velmi v pohodě. A to neměl život jednoduchý - když měl majitel bolesti a nemohl spát, třeba ho napadlo, že si vyjede uprostřed noci, tak ve tři ráno nasedlal a šel lítat mezi vinice... když jsem šla krmit, stál ještě celý mokrý, ulítaný.
Tím chci říct, že jsou i typy koní, kteří ikdyž jsou menší, poradí si i s velkým jezdcem bez větších problémů a to ve všech chodech (na skákání to asi nebude...).
Mě jediné, co vždycky napadá při nějakých nepoměrech, je životnost toho zvířete a eventuelní zdrav.problémy, které by z toho mohly plynout.
Určitě to chce, aby jezdil pravidelně (nejlépe i pod lehčím jezdcem), aby si udržoval svaly. Představa, že jednou za týden to stačí (ať už z důvodu, že nestíhám odjezdit za světla kvůli práci, nebo že koně pošetřím, když budu chodit jezdit spíš míň) je mylná. Koni svaly opadají a záda pak trpí..
napsal(a):
Souhlas s koně, paušalizovat nelze, ale teoreticky ano.
V soukr. stáji, kde jsem pracovala, měl majitel pro svoje rekre ježdění haflinga-valáška - dle popisu - krátký, silný, odolný. Majitel měl ke dvoum metrům a neměl jednu nohu (protéza od kolene) - tedy jeho rovnováha nebyla úplně 100%. Ale koník to zvládal velmi v pohodě. A to neměl život jednoduchý - když měl majitel bolesti a nemohl spát, třeba ho napadlo, že si vyjede uprostřed noci, tak ve tři ráno nasedlal a šel lítat mezi vinice... když jsem šla krmit, stál ještě celý mokrý, ulítaný.
Tím chci říct, že jsou i typy koní, kteří ikdyž jsou menší, poradí si i s velkým jezdcem bez větších problémů a to ve všech chodech (na skákání to asi nebude...).
Mě jediné, co vždycky napadá při nějakých nepoměrech, je životnost toho zvířete a eventuelní zdrav.problémy, které by z toho mohly plynout.
Určitě to chce, aby jezdil pravidelně (nejlépe i pod lehčím jezdcem), aby si udržoval svaly. Představa, že jednou za týden to stačí (ať už z důvodu, že nestíhám odjezdit za světla kvůli práci, nebo že koně pošetřím, když budu chodit jezdit spíš míň) je mylná. Koni svaly opadají a záda pak trpí..
Jezdili by i lehčí. Plánujeme že si do rodiny koupíme jednoho koně a jednoho poníka dvě nejmladší děti budou mít poníka a ty dvě starší už asi půjdou na koně ale jde mi prostě o to že když já co by tata se logicky o ně budu nejvíc starat tak abych se mohl sem tam svézt i já s manželkou a já jsem právě ten co je nejtěžší. A pravidelnou práci koník bude mít bu´d ty projíždky a nebo v nějakém lehčím valníku. Máme i jiný dobytek takže přes rok budem jezdit na krmení a samiozřejmě se taky hnůj atd...Ale nic extrémního prostě aby on měl pohyb a já nemusel všechno krmení tahat na dvoukoláku. Na pořádnou tahačku je doma traktor, ale kdo má jezdit s traktorem pro tři dvoukoláky trávy.
Tereza123

XXX.XXX.194.90
Trvám si na tom, že sto kilo je průměrná váha dospělého muže, pokud to teda není žokej a žádný kůň s touto váhou nemá problém, pokud je chován tak, jak koně mají být chováni, tj. je v dobré výživové a fyzické kondici. Můj manžel má 1,80m, váha +-100kg a celý život jezdil na huculovi a to i vandry, kdy navíc je na sedle ještě veškerá bagáž. Huculovi je dvacet, pořád tahá vůz, pod sedlem je teď využíván lehčími jezdci, ale to jen proto, že měl manžel možnost výhodně koupit jiného velkého koně, jinak by spolu jezdili krajinou doposud. Žádný zdravotní problém nemá a to jsme ho kupovali čtyřletého podvyživeného.
Co vím, tak huculka Vlaštovka vozila pana Michala Tučného a ten měl určitě víc jak sto kilo. To jen mi lidé děláme stále z koní barbíny. Co třeba islandský pony, na těch normálně jezdí dospělí. Zvlášť hucul je velmi odolné plemeno, i netrénován velice brzy získá kondici, jakmile se začne jezdit. Vedle ve stáji mají haflingy, odhaduji, že ten chlapík co je jezdí má tak 110 kg, možná víc. I osel naprosto v pohodě uveze dospělého člověka, tak proč by jej neuvezl hafling či hucul.
K dětem a pro začátečníka doboručuji spíše haflinga, u hucula už si většinou musíte jeho důvěru a poslušnost zasloužit a to pro začátečníka není vždy úplně jednoduché.

elizabetka15
napsal(a):
Když na nich jezdec který mám 100kg nepojede celý den, tak není problém. Koně unesou hodně. I poník unese 100kg, tedy myslím poníky kteří mají aspoň 110 cm.
Poník o výšce 110 KVH moc vážit nebude, ani pokud bude mohutného typu. Mohutný shetland má cca 100,105 KVH a 200 kg. To fakt na vození 100 kilového člověka není ani náhodou. Dospělý a dobře osvalený shetland krátkodobě zvládne lehkého dospělého. Ale na pravidelné ježdění (a nejen v kroku) je i 50 kg moc. Natož u koní lehčího typu oproti shetlandovi, což bude většina poníků kolem výšky 110 KVH.
napsal(a):
Poník o výšce 110 KVH moc vážit nebude, ani pokud bude mohutného typu. Mohutný shetland má cca 100,105 KVH a 200 kg. To fakt na vození 100 kilového člověka není ani náhodou. Dospělý a dobře osvalený shetland krátkodobě zvládne lehkého dospělého. Ale na pravidelné ježdění (a nejen v kroku) je i 50 kg moc. Natož u koní lehčího typu oproti shetlandovi, což bude většina poníků kolem výšky 110 KVH.
Každý má jinýn názor. Ale nesmíme zapomínat že poníci byli šlechtěni aby něco vydrželi. Co by lidé dělali kdyby neexistovali chladnokrevníci a těžký koně? To by lidi nad 90kg byli odsouzeni k tomu že by vživotě nesedli na koně? Není to trochu kruté? A obézní děti se nikdy nesvezou na poníkovi? Jsou to jen teorie ale koně nejsou z porcelánu. Jestli že bude na poníka váhová hranice max cca 40kg, za pár generací to bude jen 20kg a poníci budou defakto "ovce" na pasení zahrádky.

elizabetka15
napsal(a):
Každý má jinýn názor. Ale nesmíme zapomínat že poníci byli šlechtěni aby něco vydrželi. Co by lidé dělali kdyby neexistovali chladnokrevníci a těžký koně? To by lidi nad 90kg byli odsouzeni k tomu že by vživotě nesedli na koně? Není to trochu kruté? A obézní děti se nikdy nesvezou na poníkovi? Jsou to jen teorie ale koně nejsou z porcelánu. Jestli že bude na poníka váhová hranice max cca 40kg, za pár generací to bude jen 20kg a poníci budou defakto "ovce" na pasení zahrádky.
Něco jiného je tahat a něco jiného nosit.
A ano, těžcí jezdci by na koně neměli sedat, platí to i pro obézní děti na ponících. Ne, není to kruté. Kruté by naopak bylo, pokud by jezdili, a to pro jejich koně. Jezdec 100 kg (nerozplizlý tukem) na koni přiměřené konstituce, s přiměřeným jezdeckým využitím (courání i náročným terénem ano, vysoké skoky ne) - proč by ne. Ale průpovídky jako "I poník unese 100kg, tedy myslím poníky kteří mají aspoň 110 cm" jsou úplně, ale fakt úplně mimo, naprosto nesmyslné. Zkus nosit dlouhodobě polovinu své váhy - klidně jen v kroku. A při vzpřímené chůzi, kdy je zátěž na páteř menší než když je páteř "rovnoběžně" se zemí při chůzi po čtyřech. A skončíš s nevratně poškozenou páteří. Pro silné lidi jsou tu na ježdění silní koně. A pro ještě silnější je kočár, bryčka, dvoukolák... Nemůžou mít všichni všechno.
Presne tak nechapu proc by obezni lidi museli za kazdou cenu jezdit. Pokud chcou tak at zhubnou nebo si najdou jiny konicek. Nemam nic proti obeznim lidem je to kazdeho volba ale meli by mit trochu soudnosti. A pokud je nekdo tak nezodpovedny ze vykrmi svoje dite az k obezite tak by se mel nad sebou zamyslet a ne vymyslet jak ho povozit na ponikovi. A chladnokrevnik zrovna neni staveny na vozeni tezkych lidi.
Íháček
napsal(a):
Presne tak nechapu proc by obezni lidi museli za kazdou cenu jezdit. Pokud chcou tak at zhubnou nebo si najdou jiny konicek. Nemam nic proti obeznim lidem je to kazdeho volba ale meli by mit trochu soudnosti. A pokud je nekdo tak nezodpovedny ze vykrmi svoje dite az k obezite tak by se mel nad sebou zamyslet a ne vymyslet jak ho povozit na ponikovi. A chladnokrevnik zrovna neni staveny na vozeni tezkych lidi.
Takže kdyby se u mě projevil problém se štítnou žlázou a já nabrala 35kg tak mám podle vás prodat koně a raději hrát bingo?

elizabetka15
napsal(a):
Takže kdyby se u mě projevil problém se štítnou žlázou a já nabrala 35kg tak mám podle vás prodat koně a raději hrát bingo?
Mno, pokud by se Vaše váha například při této jmenované nemoci nadále zvyšovala, pak by prostě jednou přišlo období bilancování a zvážení, jestli už není vhodný čas koňský hřbet opustit a buď s nimi začít dělat něco jiného (práci ze země, zatahat a jezdit ve vozíku) nebo se začít hýbat úplně jinak. Jsou onemocnění, která prostě člověka limitují a co mohl dělat dřív, dělat prostě s ním nemůže. Takový je život.
A Vaše úvaha: "To by lidi nad 90kg byli odsouzeni k tomu že by vživotě nesedli na koně? Není to trochu kruté?", je vážně nesmyslná. Naprostou většinu lidí "nad 90 kg" fakt netrápí, že by si v životě nesedli na koně. A těch pár procent této těžší populace, které po tom touží, si sežene koně, který má dostatečné parametry pro to, aby je nosit mohl.
Terezka123

XXX.XXX.32.245
alzas
napsal(a):
Tereza123, vím, že trochu mimo téma, ale nenabízíte i nějaké rekreační ježdění na tom huculkovi?
Kdepak. Koně máme jako relax, ne pro turisty

Můžu se zeptat kolik unese fríský kůň? Vážím asi 56 kg unese i víc?
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Mno, původně je fríský kůň určen pro rytířské souboje, těžkou jízdu a turnaje. Když si spočítám, že tehdejší chlap vážil cca 65-75 kg,10-20 kg brnění,5 kg meč plus nějaká ta výstroj a to celé nosil celý den, měl by unést hodně. Ale otázkou je, kolik toho z těch starých fríských koní zbylo v tom, co se teď za ně vydává.
Nejak nechapu proc porad vsichni srovnavaji dnesni kone s konma kdysi davno. Ze kone pred 200 lety nosili 100 kilo a vic automaticky znamena ze to unesou i dnes? Ale vi nekdo jaky meli rezim, jak byli staveni, jak dlouho zili nebo jak na tom byli zdravotne? Lidi taky kdysi zili v jeskyni a lovili zver a kolik jich to dneska zvladne?

Íháček
napsal(a):
Nejak nechapu proc porad vsichni srovnavaji dnesni kone s konma kdysi davno. Ze kone pred 200 lety nosili 100 kilo a vic automaticky znamena ze to unesou i dnes? Ale vi nekdo jaky meli rezim, jak byli staveni, jak dlouho zili nebo jak na tom byli zdravotne? Lidi taky kdysi zili v jeskyni a lovili zver a kolik jich to dneska zvladne?
...a umírali ve 30 na stáří
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Tak to mně docela mrzí, že se ten skvělý trend vypadat jako párátko a jíst nejlépe zrní dostal už i mezi koňáky a my, co máme nad 60 kg i sakra více, můžem už jen nemít názor, ale taky i nelézt na koně a doživotně chodit pěšky...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to mně docela mrzí, že se ten skvělý trend vypadat jako párátko a jíst nejlépe zrní dostal už i mezi koňáky a my, co máme nad 60 kg i sakra více, můžem už jen nemít názor, ale taky i nelézt na koně a doživotně chodit pěšky...
Nevim proc to prekrucujete. Nikdo tady nemluvil o tom ze maji byt vsichni jak paratka. Jen je treba mit trochu soudnost a nelezt s 80 kily na ponika. Do tech 80 si myslim ze uveze kazdy prumerny teplokrevnik v pohode. Se 100 kily ja uz bych na kone nelezla ale jak vidite nekomu to prijde normalni. Sama mam taky nad 60 tak ze sebe nedelejte ublizenou chudinku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Íháček
napsal(a):
Nevim proc to prekrucujete. Nikdo tady nemluvil o tom ze maji byt vsichni jak paratka. Jen je treba mit trochu soudnost a nelezt s 80 kily na ponika. Do tech 80 si myslim ze uveze kazdy prumerny teplokrevnik v pohode. Se 100 kily ja uz bych na kone nelezla ale jak vidite nekomu to prijde normalni. Sama mam taky nad 60 tak ze sebe nedelejte ublizenou chudinku.
A ještě mi můžete napsat, že místo dělání ze sebe chudinky mám radši zhubnout, abych mohla jezdit. Když připočtu sedlo a oblečení, tak 100 kg mám, takže můžu na ježdění zapomenout, protože tahat koně učit nebudu, z toho mám hrůzu, a podle dnešních trendů na co mít koně, když na něm nemůžu jezdit. Tak nevím, co překrucuju. Takže kdybych nakrásně zhubla 20 kilo, a stejně budu přes 60, tak ze mně nic moc nezbyde, jako párátko pak budu. Ale jak říkám, to je dnešní trend, takže my mimoni jsme vskutku mimoni

Když měl v Kladrubech seminář Arthur Kottas Heldenberg, mimo jiné řekl, že jezdec, který má víc jak 85kg, by měl být z koně sestřelen. Žádný novodobý trend, ale stará dobrá klasika, dámy.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A ještě mi můžete napsat, že místo dělání ze sebe chudinky mám radši zhubnout, abych mohla jezdit. Když připočtu sedlo a oblečení, tak 100 kg mám, takže můžu na ježdění zapomenout, protože tahat koně učit nebudu, z toho mám hrůzu, a podle dnešních trendů na co mít koně, když na něm nemůžu jezdit. Tak nevím, co překrucuju. Takže kdybych nakrásně zhubla 20 kilo, a stejně budu přes 60, tak ze mně nic moc nezbyde, jako párátko pak budu. Ale jak říkám, to je dnešní trend, takže my mimoni jsme vskutku mimoni
To je nesmysl, že ten, kdo má 80 kg + výstroj, nemůže jezdit. Zdravý, dobře osvalený kůň, s tím nemá problém.
Jednoznačně ale způsob využití koně záleží na tom, jak ten člověk jezdí.
A podle toho se pak třeba nejezdec či slabý jezdec jen sveze, něco málo pojezdí po louce popř. na jízdárně. Kdo jezdit umí, vyrazí do terénu na běžnou vyjížďku a kůň s tím fakt nemá problém.
Na poníkovi by měly jezdit děti, pro silnější a starší jsou pak haflingové a fjordi. Pro běžnou populaci mohou být 1/2, Arábci, achalteke, klusáci(a vlastně všichni jezdečtí koníci), pro jezdce festovnější pak např. ČT, QH, APPA.
Chladnokrevník není vhodný pro těžkého jezdce. Je to kůň tažný, jeho záda nejsou na nošení nákladu stavěná.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja nechapu proc se rozcilujete. Ja za to nemuzu ze jste tezka. Jen rikam svuj nazor. Ty kone za to taky nemuzou ze chce kazdy jezdit ale neni ochoten pro to nic udelat jen nadavat na ty hubene kozy co si urcily svuj trend. Abyste zhubla vam rikat nebudu to je vase vec kolik vazite kazdy mame svoje svedomi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Já se nerozčiluju, každej ať si vypadá jak chce, mně rozčiluje to, že protože tak nevypadám mám mít svědomí, stále se na něco vymlouvám a jsem tlustá, protože s tím nechci nic dělat. To asi k tomu. Staří klasici také mluví o jemné ruce, vyváženém jezdectví a empatii ke koni. Někoho holt irituje těžký a velký jezdec na koni a tento by měl být sestřelen, jiného irituje 50kg barbína, která v zápalu vize být nejrychlejší rve koně za hubu a mydlí to do něj, jen aby běžel rychle a ještě rychleji, toho bych zase sestřelila já. Každý má svůj pohled na věc a jak jsem již psala jinde - jen já mám svou pravdu, nikdo jiný jí mít nemůže. To je dnešní smutný svět.
Mně přijde směšný řešit u zdravého koně jakéhokoliv plemene ( koně, ne poníka) otázku: Nejsem na něj těžká?, s hmotností do 70 kg. S tím snad nemůže mít problém jakýkoliv zdravý kůň...
Se zvyšující se váhou se musí zvyšovat i nároky na výběr vhodného koně, ale podle mně člověk do +-100 kg má šanci vybrat koně, na kterém bude moct jezdit bez následků na zdraví koně.
Sama už váhu neřeším mívám 68-70 kg, ale přiznám se, že jednou z motivací pro zhubnutí z 85 kg byla jedna haflineří dáma v letech.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já se nerozčiluju, každej ať si vypadá jak chce, mně rozčiluje to, že protože tak nevypadám mám mít svědomí, stále se na něco vymlouvám a jsem tlustá, protože s tím nechci nic dělat. To asi k tomu. Staří klasici také mluví o jemné ruce, vyváženém jezdectví a empatii ke koni. Někoho holt irituje těžký a velký jezdec na koni a tento by měl být sestřelen, jiného irituje 50kg barbína, která v zápalu vize být nejrychlejší rve koně za hubu a mydlí to do něj, jen aby běžel rychle a ještě rychleji, toho bych zase sestřelila já. Každý má svůj pohled na věc a jak jsem již psala jinde - jen já mám svou pravdu, nikdo jiný jí mít nemůže. To je dnešní smutný svět.
Já v tom nevidím nic smutného. Je to normální. Problém je, když se odlišnost názorů zbytečně hrotí. Z vašeho příspěvku pak tak mohu vydedukovat, že kdo má 50 kg, je podle vás automaticky párátko bez mozku, které tahá koně za hubu a naštvat se. Vy z nadsázky můžete vydedukovat, že velký kvalitní jezdec má být chudák sestřelen a jak k tomu přijde, když jinak jezdí jak pánbůh a koni nijak nevadí a naštvat se taky.
Obojí je pitomost, že...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Tak to Vám upřímně závidím, že dnešní svět nevidíte smutně. Omlouvám se, z Vašeho příspěvku jsem nadsázku nevydedukovala. A ano, obojí je pitomost.
Íháček
napsal(a):
Ja nechapu proc se rozcilujete. Ja za to nemuzu ze jste tezka. Jen rikam svuj nazor. Ty kone za to taky nemuzou ze chce kazdy jezdit ale neni ochoten pro to nic udelat jen nadavat na ty hubene kozy co si urcily svuj trend. Abyste zhubla vam rikat nebudu to je vase vec kolik vazite kazdy mame svoje svedomi.
Neblázněte, tahat svědomí do vyjížděk na koni.
Pohánět k zodpovědnosti byste měla ty, kteří dělají koně svou činností neschopné vozit jezdce na zádech. Nikoli toho, kdo se o svého koně stará a pak se sveze.
BTW uvidíme, jak vám půjde hubnutí po menopauze
sisi58
napsal(a):
Neblázněte, tahat svědomí do vyjížděk na koni.
Pohánět k zodpovědnosti byste měla ty, kteří dělají koně svou činností neschopné vozit jezdce na zádech. Nikoli toho, kdo se o svého koně stará a pak se sveze.
BTW uvidíme, jak vám půjde hubnutí po menopauze
Je zajimave jak si to umi kazdy zduvodnit. Ja nikoho nehonim k zodpovednosti jen rikam svuj nazor ze kdybych mela 100 kilo tak na kone nelezu a je jedno jestli mi bude 20 nebo 60. Nepotrebuju mit za kazdou cenu vsechno co si usmyslim.
Íháček
napsal(a):
Je zajimave jak si to umi kazdy zduvodnit. Ja nikoho nehonim k zodpovednosti jen rikam svuj nazor ze kdybych mela 100 kilo tak na kone nelezu a je jedno jestli mi bude 20 nebo 60. Nepotrebuju mit za kazdou cenu vsechno co si usmyslim.
A to já zase ano. Budu jezdit, kdybych měla každý rok kupovat novou hajtru
Přikládám fotku své strhané 21 leté kobyly, kterou svou těžkou váhou trapně několikrát týdně huntuji.
Ovšem nechápu, jak to mohla vydržet 5 let, mě vláčet na zádech. Strašné! Trest smrti!
sisi58
napsal(a):
A to já zase ano. Budu jezdit, kdybych měla každý rok kupovat novou hajtru
Přikládám fotku své strhané 21 leté kobyly, kterou svou těžkou váhou trapně několikrát týdně huntuji.
Ovšem nechápu, jak to mohla vydržet 5 let, mě vláčet na zádech. Strašné! Trest smrti!
Chovate se jak male dite. Nikde jsem nepsala ze svou hajtru tyrate. Pochopte ze jsou lidi co maji jiny nazor nez vy ale to neznamena ze musi byt nutne proti vam. Jezdete si jak chcete podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi a ja udelam totez zase podle sveho.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
To je přesně ta věta "Je zajímavé, jak si to každý umí zdůvodnit". Sice k zodpovědnosti nehoníte, ale ve své podstatě urážíte, tedy pardon, já si to osobně beru. A ano, nemusím mít všechno, tak já zas nebudu, jak říkají s oblibou specialisti na hubnutí "dřít", abych vypadala jako dnes nastavený trend, a když si troufnu říci, že se mi to nelíbí, tak se okamžitě vymlouvám, že se mi "nechce hubnout". Ano, nechce, protože pro mně to znamená do konce života a těžkým přesvědčováním jíst to, co mi někdo předepíše a spočítá v době, kdy "musím". Já své koně nechci "huntovat" z úplně jiného hlediska, proto jezdím jen sporadicky, a kvůli váze to určitě není. Mně prostě jen mrzí, že ti, kteří na to udržet si šlang linii mají čas a chuť a přesvědčení, se ostatním, kteří nejsou twiggy vysmívají a uráží je, a v tomhle tom kontekstu vlastě říkají "zapomeň na svůj sen s koňmi, až zhubneš, tak si jej teprve dopřeješ". No, ale třeba i tohle může být pro některé motivace. To je celý.
Z výzkumů měřících tep, svalové napětí, dopady na páteř apod. u koně při různém zatížení vyšlo doporučení zatěžovat koně max. do 20 % jeho váhy, což u zhruba 500 kg teplokrevníka dělá těch 100 kg. Samozřejmě je potřeba přihlédnout ke konstituci a kondici koně i jezdce a způsobu práce (jinak koni "vadí" 100 kg nasvalený zkušený jezdec v lese a jinak začátečník se 100 kg v tuku, jinak vysoký jezdec na parkuru atd).
Takže těch výše zmíněných 100 kg bych nebrala jako "diktát hubených", ale prostě zhruba hranici, kde je dobré se zamyslet, jaké parametry já a můj kůň naplňujeme a zda je tedy ježdění ještě OK nebo tím kůň už může trpět.
Sama nejsem fakt drobek a můžu si něco myslet o poznámkách k mé postavě v posilovně, při běhání atd., kde můžu maximálně ničit svoje klouby. Ale pokud posuzuju, zda sednout nebo nesednout na nějakého koně, pak je opravdu irrelevantní, jestli 100 kg vážím kvůli výšce, věku, štítné žláze nebo zmlsanosti a musím se objektivně zamyslet nad tím, co je dobré pro koně.
Íháček
napsal(a):
Chovate se jak male dite. Nikde jsem nepsala ze svou hajtru tyrate. Pochopte ze jsou lidi co maji jiny nazor nez vy ale to neznamena ze musi byt nutne proti vam. Jezdete si jak chcete podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi a ja udelam totez zase podle sveho.
Podle vás ji týrám, protože jezdím a mám 80 kg.
Já se chovám jak malé dítě a vy jako mentor viz
wikipedie:
Mentor je obvykle zkušenější či starší člověk, který se stará o mladšího a méně zkušeného svěřence.
sisi58
napsal(a):
Podle vás ji týrám, protože jezdím a mám 80 kg.
Já se chovám jak malé dítě a vy jako mentor viz
wikipedie:
Mentor je obvykle zkušenější či starší člověk, který se stará o mladšího a méně zkušeného svěřence.
Tohle fakt nema smysl. Prectete si me prispevky. Pisu ze 80 kilo podle me uveze v pohode kazdy prumerny kun. Nad uz zalezi na konkretnim jedinci a od 100 uz bych ja osobne na kone nelezla. Takze se mi nesnazte vnutit ze vas osocuju z tyrani kdyz mate 80. Navic je to muj osobni nazor kterym se ridim ja a netvrdim ze se tim musi ridit vsichni. Kazdy kdo uz nejakou dobu jezdi by mel poznat co uz je na kone moc a kdy projevuje znamky diskomfortu. A o nikoho se nestaram takze vase posledni veta je dost mimo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Íháček - ono je asi problém v tom, že nejde o Váš názor, ale o to, jakým způsobem je podán. Proto už dávno na internetové diskuze nepíšu, protože nikdy není pořádně poznat, co a jak člověk míní. Do tohohle jsem se zapojila jen proto, že mi současný trend vyhublých holek leze krkem, otevřete seznam, abyste se podívali na mail, a vyskočí tisíc článků typu chlapi slintejte nad božským tělem v bikinách. A vy baby, jestli takhle chcete vypadat, napište si poradcům, oni vám za těžký prachy sestaví jídelníček, protože vše je v jídle. A bohužel právě Váš komentář mi přesně tohle připomněl, tak mně překvapilo, že tenhle trend zavítal už i mezi koňáky. Taky jsem se snažila váhu snížit, ale když mi paní řekla, že nevadí, že každý den makám, že ještě musím 3x - 4x denně hodinu cvičit, tak to mně dorazilo. Tak jsem se nechala schválně změřit na tom chytrým přístroji, a i když tedy v současné době vážím o tři kila více, než při onom měření, tak jsem měla zhubnout "jen" jedno kilo, protože zbytek mojí nadváhy dělá maso, tedy svaly. Takže buď dám dolů svaly, který já potřebuju, a budu 60 kg tintítko, nebo se s tím holt musím smířit a chlapi nade mnou slintat nebudou no :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Pardon, ne denně, ale tejdně.
Íháček
napsal(a):
Tohle fakt nema smysl. Prectete si me prispevky. Pisu ze 80 kilo podle me uveze v pohode kazdy prumerny kun. Nad uz zalezi na konkretnim jedinci a od 100 uz bych ja osobne na kone nelezla. Takze se mi nesnazte vnutit ze vas osocuju z tyrani kdyz mate 80. Navic je to muj osobni nazor kterym se ridim ja a netvrdim ze se tim musi ridit vsichni. Kazdy kdo uz nejakou dobu jezdi by mel poznat co uz je na kone moc a kdy projevuje znamky diskomfortu. A o nikoho se nestaram takze vase posledni veta je dost mimo.
Se sedlem a oblečená a obutá mám 95 kg. V létě méně.
Určitě se vašim osobním názorem nebudu řídit.
Určitě poznám, kdy má kobyla bude pociťovat známky diskomfortu, protože to budu ležet na zemi, než řeknu švec.
Možná se nestaráte, ale tak, jak jste psala, to tak vypadá. Pokud bych se ozvala jen já, asi jsem chytlavá, ale ani coudas se nelíbí, jak svůj názor prezentujete.
To už jsme dvě, tak se nejspíš chybka vloudila. Pokud budete stát proti mě, poznám, jak to míníte, pokud píšete, řídím se tím, jak na mě napsaný příspěvek působí.
Asi tak.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Íháček - ono je asi problém v tom, že nejde o Váš názor, ale o to, jakým způsobem je podán. Proto už dávno na internetové diskuze nepíšu, protože nikdy není pořádně poznat, co a jak člověk míní. Do tohohle jsem se zapojila jen proto, že mi současný trend vyhublých holek leze krkem, otevřete seznam, abyste se podívali na mail, a vyskočí tisíc článků typu chlapi slintejte nad božským tělem v bikinách. A vy baby, jestli takhle chcete vypadat, napište si poradcům, oni vám za těžký prachy sestaví jídelníček, protože vše je v jídle. A bohužel právě Váš komentář mi přesně tohle připomněl, tak mně překvapilo, že tenhle trend zavítal už i mezi koňáky. Taky jsem se snažila váhu snížit, ale když mi paní řekla, že nevadí, že každý den makám, že ještě musím 3x - 4x denně hodinu cvičit, tak to mně dorazilo. Tak jsem se nechala schválně změřit na tom chytrým přístroji, a i když tedy v současné době vážím o tři kila více, než při onom měření, tak jsem měla zhubnout "jen" jedno kilo, protože zbytek mojí nadváhy dělá maso, tedy svaly. Takže buď dám dolů svaly, který já potřebuju, a budu 60 kg tintítko, nebo se s tím holt musím smířit a chlapi nade mnou slintat nebudou no :).
Jéje, mezi koňařkami je tento trend už dávno
Žena velikosti 44 už je přeshraniční, taky podle toho tady seženete, nebo spíš neseženete, jezdecké oblečení.
Je zajímavé, že tyto dívčinky nekomentují, nekritizují a nezatracují chlapy, jezdce.Běžný dospělý chlap určitě málokdy bude pod osmdesát, svlečený.Ale na koně těchto chlapů se dívčinky sápou, za nimi dochází.A nikdy jsem nezažila, jak si dovolí komentovat pana majitele stylem "ty už na chudinku koníčka nelez"
Jenže tyto lehké ideálky povětšinou nevyvezou plné kolečko na valník, ani X kbelíků vody nenanosí, taktéž nejsou nic platné když je třeba přikutálet balík, nebo třeba vyházet a našlapat fůru na půdu, to Držet nohy při kování, to už je pro ně kritická mez na omarodění se zády a šlachami.
Myslím, že někomu je dáno býti prostorově výraznější a někdo zas má spalování někde jinde.Prostě příroda vytvořila individuality.
Každopádně bych nechala na uvážení každého, jestli jezdit chce.Naštěstí koním je jedno, jestli panička je moderní, nebo nemoderní
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Asi protože chlapů u koní je málo? A ti co jsou jsou rozebraní, tak je třeba nějak zaujmout? Kdo ví. Já se mezi koňákama nepohybuju už delší dobu, takže nevím, co je teď v tomto světě módní a moderní. Jediný co vím, že musíte být hubenej, nalíčenej a v zářivých nejlépe růžových barvách. A máte pravdu, chlapa pod 80kg moc nevidíte ale ono toho v dnešní době nevidíte více.
Co píšete o "starosti kolem koní" máte bohužel pravdu. Ale to přece není podstatné, když jako barbína dojdete suchou nohou do stáje, tam si nasedláte a vyčistíte koníčka, pak si odskáčete parkury, a opět suchou nohou odejdete, popřípadě nasednete do auta a přijedete zase za dva dny na hoďku porajtovat v nejmódnějších rajtkách. Tu ostatní práci udělaj ty těžkotonážní jelita, který to baví, a nemaj na koni co dělat. Omlouvám se, že takhle paušalituju, ale fakt sem za hodně dlouhou dobu nepotkala koňařku s trochu normálním názorem, tak jsem už drobátko zapšklá. A jak jsem psala výše, když už si dovolíte trendovýmu člověku napsat, že se vám tento trend nelíbí, jste odsouzen :).
Celé jsem to nečetla, tak se omouvám jen postřeh:
K čemu mi je, že mám nějakých 55 kg, takže už nad hranicí "barbíny či ideálu", když pokud chci jet mezinárodní závody, nebo Mistrák, jezdím endurance musím mít 75kg!takže 20kg potřebuju vždy někde sehnat, ano mám těžké sedlo, ale stejně vozím X kilo olova a to měla moje kobylenka fjordka 137cm a nikoho to nezajímalo, chceš jet, musíš dovážit, i tak dokázala velmi slušně ostatním konkurovat.Kobyla s tím nikdy neměla problém a záda a nohy měla vždy prvotřídní, odešla na nádor v břiše ve 22 letech a to ještě ten rok jela Mistrák.
Takže bych to nehrotila, přesně běžný chlap dneska má kolem 100kg, pokud má 170-180cm, jednoho mám doma, ano i na našich fjordech se občas sveze a když se chce vyřádit tak si dva zapřáhne, takže je potřeba u toho přemýšlet asi jako u všeho..
fotka malé fjordky na repre výjezdu a přítele v zápřeži.
Tady přece nikdo nezpochybňuje ježdění s 80 kg, takže nevím, proč se dámy s touto váhou cítí uraženě (mmch. sama mám jen o pár míň a žádný útok 50 kg blondýn jsem tu nezaznamenala). Ale mezi 80 kg a 100 kg + výstroj je přece jen trochu rozdíl. Mezi koňákama se zas tolik nepohybuju, ale pochybuju, že jejich průměrná váha je opravdu 100 kg ( norma je u mužů stanovena jako 80 kg) že se tu tím zas někteří oháněj. Váha mého 178 cm vysokého dost nasvaleného partnera se podle sezony pohybuje mezi 75 a 85kg a to má i celkem bříško. Takže moc nevěřím, že tu nějaká žena má 100 kg ve svalech.
Já mít naopak 55 kg tak se tu naopak cítím urážena, že bych byla podle některých automaticky řazena mezi nemakající růžové blondýny, co neuvezou kolečko. Když jsem ve 13 začínala jezdit, těch 50 kg jsem měla a vyvážet kolečko se zvýšenými bočnicemi nebo podržet koni nohu při kování mi problém nedělalo.
Fakt mám pocit, že tu lidi občas hledají mezi řádky, co tam chtěj najít nebo do cizího textu přenášejí nějaké staré křivdy...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Nevím, co myslíte starýma křivdama, mezi řádky skutečně nic nehledám. Reagovala jsem na jasně napsaný názor. Taky jsem napsala, že paušalizuju, takže se omlouvám, že to je moje zkušenost. Snad k tomu už jen závěrem, kamarádka, která chodí pomáhat, kolik váží nevím, ale taky se dá zařadit k 50kg blondýnám dle vizáže, je fajn a normální, ale když visí na kolečku a řve pomoc, její vysportovaná postava jí moc nepomáhá. Tím neříkám, že to koleso neuveze, ale taky jí říkám, ať si ho teda nenakládá tak plný, když to pak neodtáhne. Ve 13 jsem měla taky 50 kg, ale to je už docela dávno, a myslím, že se to nedá srovnat. A ano,100 kg ve svalech může mít ženská jen velmi těžko, když to nemá ani kulturista ve své vrcholové formě. Včera jsem si stoupla na váhu tak, jak chodím oblečená a pak i jedu na koni, a měla jsem 93 kg, takže ke stovce nic moc daleko, takže dle parametrů zde stále uváděných k jezdectví již přestřeleno. A když to má být jediný parametr...
Jen na okraj - myslím, že plně naložené kolečko je víc o technice než o hmotnosti vyvážejícího.
Pokud to někdo dělá pravidelně, získá jednak cvik a druhak příslušné svaly, které jsou k dané činnosti potřebné
U nás v ustájku tipuju, že žádná z dam nemá přes 60 kg, plně naložené kolečko uvezem a vyvezem všechny.
Já ho na rampě občas zvrhnu, ale není to tím, že nejsem obézní, nýbrž jsem nešikovná
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Jistě, je to taky o velikosti kolečka, terénu, po kterém se jezdí a materiálu v kolečku naloženém
Já teda nevím, ale pokud chci s koněm sportovat, pak bych měla i sebe samu brát za sportovce a podle toho cvičit a posilovat.
Když to vztáhnu na sebe. Jsem mladá, krom menších problému se zády a štítnou žlázou zdravá. A jsem prostě tlustá. Jsem tlustá tím, že jsem se vyjedla. Vím, že si za to můžu sama, tak se podle toho taky chovám. Ano sice jezdím, ale k tomu ještě hubnu. Jde to pomalu, ale jde to. Nemám problém jít s kobylou na procházku na ruce, vyběhnout si s ní kopeček. Když jezdím, tak jezdím a nevozím si zadek. Ono když člověk jezdí, tak mu to dá do těla. To víme všechny. Nejezdím v pracovních chodech a když tak jenom pár krůčků, tak abych kobyle co nejméně drkala do zad. Dávám si bacha na padnoucí sedlo a mám syntetiku, která je lehčí. Kupovala jsem si koně menšího, kratšího rámce a širšího v prsou.
Každej by měl být soudný. Já razím pravidlo, že pokud chci aby kobyla makala, musím makat taky. Jsem sama špíček a nepřijde mi fér, aby kobyla makala a já jí jenom honila na lonži nebo jezdila. Můžeme si zaběhat spolu. Prospěje to nám oběma. Ale taky chci začít sportovat a chci vypadat jako sportovec. Sport je už sám o sobě pro koně dost náročný, tak nevím proč bych ho měla zatěžovat ještě svojí váhou.
Když je pak případ třeba jako Sisi, že za to fakt nemůže a i kdyby jedla jenom kořínky, tak stejně bude přibírat. Je to přeci trochu jiný. Myslím si, že už nechce sportovat a chce si jenom užívat hezký chvilky se svým miláčkem. Pokud všechno dělá s hlavou, tak to tomu koni prostě nevadí. Pokud se všechno přiměřeně nadávkuje, tak si myslím, že to pro toho koně taky taková trága není.
Pokud člověk chce jezdit do lesa a neváží metrák, tak si myslím, že to ten kůň taky zvládne.
A pak je tu třetí skupina lidí, která toho koně huntovat prostě bude nepřiměřenou prací. Pak už je fakt jedno jestli má metráky dva nebo má čtyřicet kilo i s postelí a klíčema od baráku.

Přesně tak, kůň a jezdec jsou dvojice, nemůžu chtít po koni sportovní výkony, aniž bych sama nesportovala... a tím vůbec nemyslím být jako tyčka, ale mít nějakou svalovou hmotu a samozřejmě být v kondici, zkrátka mít svoje tělo pod kontrolou.
Pro někoho jen ten normál na 60 kilech, pro jiného na 90.
Abych ale mluvila za sebe, mám 65-68 kg, jsem relativně vysoká (176 cm) a když jsem si kupovala rajtky v Decathlonu, musela jsem sáhnout po největší velikosti :) Říkala jsem si, že tam něco nehraje, když si v jednu chvíli v C&A v kabince zkouším nejmenší velikosti z věšáků (38) a o chvíli později se cpu do rajtek XL...
Absolutně mě neuráží kupovat si velké velikosti, ale fakt by bylo záhodno, aby to číslování oblečení trochu sjednotili, je v tom opravdu bordel.
efaef

XXX.XXX.220.22
Uvidíte, když se mu nerozjedou nožičky, tak je to dobrý.
Nanny

XXX.XXX.199.180
napsal(a):
Přesně tak, kůň a jezdec jsou dvojice, nemůžu chtít po koni sportovní výkony, aniž bych sama nesportovala... a tím vůbec nemyslím být jako tyčka, ale mít nějakou svalovou hmotu a samozřejmě být v kondici, zkrátka mít svoje tělo pod kontrolou.
Pro někoho jen ten normál na 60 kilech, pro jiného na 90.
Abych ale mluvila za sebe, mám 65-68 kg, jsem relativně vysoká (176 cm) a když jsem si kupovala rajtky v Decathlonu, musela jsem sáhnout po největší velikosti :) Říkala jsem si, že tam něco nehraje, když si v jednu chvíli v C&A v kabince zkouším nejmenší velikosti z věšáků (38) a o chvíli později se cpu do rajtek XL...
Absolutně mě neuráží kupovat si velké velikosti, ale fakt by bylo záhodno, aby to číslování oblečení trochu sjednotili, je v tom opravdu bordel.
Mluvíte mi z duše, v Decathlonu mě naštvalo, že mi ani největší rajtky nebyly a odešla jsem s prázdnou. Normálně mám velikost 36 nebo 38, rajtky kupuju běžně 44, takže kdo se v tom má vyznat. Zrovna nedávno jsem se ptala jedné silnější kamarádky, kde si ty rajtky kupuje, a prý nosí pánské.
Loolipoop

XXX.XXX.42.151
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Asi protože chlapů u koní je málo? A ti co jsou jsou rozebraní, tak je třeba nějak zaujmout? Kdo ví. Já se mezi koňákama nepohybuju už delší dobu, takže nevím, co je teď v tomto světě módní a moderní. Jediný co vím, že musíte být hubenej, nalíčenej a v zářivých nejlépe růžových barvách. A máte pravdu, chlapa pod 80kg moc nevidíte ale ono toho v dnešní době nevidíte více.
Co píšete o "starosti kolem koní" máte bohužel pravdu. Ale to přece není podstatné, když jako barbína dojdete suchou nohou do stáje, tam si nasedláte a vyčistíte koníčka, pak si odskáčete parkury, a opět suchou nohou odejdete, popřípadě nasednete do auta a přijedete zase za dva dny na hoďku porajtovat v nejmódnějších rajtkách. Tu ostatní práci udělaj ty těžkotonážní jelita, který to baví, a nemaj na koni co dělat. Omlouvám se, že takhle paušalituju, ale fakt sem za hodně dlouhou dobu nepotkala koňařku s trochu normálním názorem, tak jsem už drobátko zapšklá. A jak jsem psala výše, když už si dovolíte trendovýmu člověku napsat, že se vám tento trend nelíbí, jste odsouzen :).
Já nevím, jak Vám, ale pro mě jsou po osobních zkušenostech levné věci moc drahé a opravdu na to nemám, abych si pravidelně kupovala levné věci, místo toho si koupím kvalitní, které vydrží x let. Ano radši si koupím rajtky za 2500-4000, - než v decathlonu za 500, -, které můžu za půl roku pravidelného ježdění hodit do koše. Takhle dám vyšší cenu, ale na 3-4 roky mám pohodlné pracovní rajtky z kvalitního materiálu.
To stejné dečky pro koně, radši sáhnu občas po kvaltní equiline (octagonky jsou okolo 1000, -), než kupovat HKM, Harrys Horse. S těmi zkušenost taková, že se mi po 10 ježdění začali dečky párat, vyšisovala barva, na koni divně seděli, apod...
To stejné s botami, Zimní boty za 1200, - ze syntetiky vydrželi jednu zimu a hned v nich byly díry. Za to kožené jezdecké boty za 5 tisíc, nosím celoročně bez problému, na zimu do nich jen koupím beránkovou vložku a po 2 letech nošení jsou stále ve skvělém stavu - jako nové.
Člověk pak zase ušetří na bundě pro sebe a tu si koupí u vietnamce :D nebo odpocku, ta stačí taky levná, když je jen sporadicky využívaná na krokování a vysušení po ježdění v boxe, bandáže si klidně z toho decathlonu taky koupím, čištění taky - mám ráda prostě takovou ozkoušenou kombinaci obojího, ale už jsem se přesvědčila, že na hodně věcí u koní se opravdu nevyplatí šetřit, sedla a uzdečky, helmy a krmení a dalších věcí nevyjímaje...
Jinak teda nevím, ale takovou "barbínu" jsem u koní ještě neviděla a to i ve sportovních stájích, ono to, že člověk utratí víc za určité věci, neznamená, že se nedotkne vidlí a neunese vědro, nebo nesleze z koně a neodkope bobky do trávy, když kůň vykoná potřebu na silnici ve vesnici. Zatím jsem nepotkala jedinou holku od koní, co by byla takováto popisovaná "princeznička", osobně bych řekla, že takové moc dlouho u koní nevydrží

K tomu Decathlonu - seženete tam i poměrně kvalitní rajtky za 1500 ;) Nelze úplně paušalizovat. Některé značky mají i sakra drahé výrobky šmejdy.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Právě jsem narazila na zajímavý článek. Nečetla jsem celou diskuzi, tak se omlouvám, jestli ho sem případně už někdo dával:
http://www.equichannel.cz/nejste-tezci-na-sveho-kone.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!