Dobrý den všem
Každoročně v zimě řeším totálně zmrzlé nohy a to jak při práci kolem koní, tak při ježdění.
Nemáte někdo nějaký tip na opravdu dobré a hřejivé zimní boty, ve kterých bych měla dost citu na ježdění a byly vhodné i na práci kolem koní?
Cena až tak nerozhoduje, začínám být fakt zoufalá. V každé botě je pro začátek příjemně teplo, ale jak se mi trochu zpotí chodidlo, tak i navzdory dobrým fuseklím prostě to vlhko zebe a žádná bota doteď to nedokázala zvládnout tak, abych těch pár hodin, co denně chodím kolem koní nebo jezdím, měla přijemný tepelný komfort.
Minulý rok jsem zakrvácela a investovala do jedněch bot přes 5tis v naději, že budou dobré, ale bohužel se v nich dost dobře nedá jezdit, protože jsou příliš robustní, byť na to ostatní super... Bohužel ale nemám čas se u koní přezouvat, takže hledám boty vhodné pro všechno.
Zkoušela jsem kůži, nepromokavé textilie, pvc, pravý beran, umělý beran, neopren, ale nenašla nic co by fakt sedlo
Klidně i perka nebo nižší boty, v zimě většinou jezdím v pantalónech.
Díky za každý vyzkoušený a ověřený tip.
Nemusí to být nutně boty přímo určené pro jezdecký sport. Už jsem koukala i po Salomonech a dalších nekoňských botech určených pro sport v mrazu, ale protože jsem je nikdy neměla, tak se do nich dost zdráhám jít... Nemáte s tím někdo zkušenost?
Topánky neporadím, ale ja už dlhšiu dobu rozmýšľam nad vyhrievanými vložkami do topánok, hlavne pri jazdení mi totiž nohy omrznú v akýchkoľvek topánkach. Skúšal to niekto?
Niečo takéto:
http://www.sportrysy.sk/therm-ic-thermicsole-perform-gray-silver-red/#accordion.
L.A.S.

XXX.XXX.211.63
Léta jsem řešila stejný problém, teď mám už druhý rok kotníkové botasky s kožichem od Vietnamců. Kupodivu drží, noha se nepotí, jsou pohodlné na ježdění - naprostá spokojenost. Za pár korun super nákup
Za mě jsou úžasné zimní vojenské kanady. Ve vojenských potřebách se dají sehnat i z druhé ruky, za kožené skoro nové jsem loni dala 400. A jsou fakt super. Hřejou, cit v nich taky mám (ale záleží na co jste zvyklá - jestli na tenoučké kožené superbotičky za 6 tisíc tak samozřejmě rozdíl v citu tam je, ale mně to nikdy nepřišlo že bych koně necítila nebo moc pobízela). A i když mi nohu přišlápne kůň, není to taková hrůza jako v teniskách. U koní jsem v nich celý den, v blátě i hnoji a pořád drží. Občas je namažu krémem na kůži a je to...
Z vojenských potřeb mám vůbec na koně spoustu super věcí :D
http://earmyshop.cz/boty-kanady-celokozene
tyhle jsou podobné jako mám já, ty bazarové na netu nemají.
Já mám Hkm country arctic, celý den nich sice nejsem, maximálně mám zkušenost s půldnem, ale fungují. Teď jsem byla na vyjížďce v teplotě asi -1°C, snad všem mrzly nohy a já si lebedila. A používám merino ponožky, to je naprosto zázračný vynález. Noha se v nich nepotí, nic příjemnějšího na nohy neznám.
Já mám boty Gibi-Tex a nemůžu si je vynachválit. Jsou vážně prima. Dneska jsem v nich jezdila a byly tu asi -3°C. Měla jsem v nich kotníčkový ponožky a přes to podkolenky. Měla jsem v botě jako v pokojíčku. Na chození jsou taky velmi příjemný. Hodinový prochajdy v nich zvládám bez problému. Dole jsou šněrovací a přes lýtka jsou na suchý zip.
PS.: Ještě se pochlubím naší krásnou zimou. Tohle období tu dlouho nebylo a je to tady tak úžasný :).
Gibi-Tex mam taky a souhlasim, ze to jsou super boty. ALE! Nejsou to boty na celodenni noseni - boty nevetraji, noha se v nich zaparuje i v sebelepsich ponozkach a po case ma clovek mokre nejen nohy, ale i boty, ktere se k tomu spatne zevnitr vysusuji, protoze jsou opravdu neprodysne. Na druhou stranu, prebrodila jsem v nich i potok a mela jsem stale sucho :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Nemusí to být nutně boty přímo určené pro jezdecký sport. Už jsem koukala i po Salomonech a dalších nekoňských botech určených pro sport v mrazu, ale protože jsem je nikdy neměla, tak se do nich dost zdráhám jít... Nemáte s tím někdo zkušenost?"
Mám zimné od salomonov tieto, sú to prvé a jediné topánky, v ktorých mi nemrzne noha. A to mi noha mrzne celoročne, nejako extra sa mi nohy neprekrvujú. Nepožívam ich ale na jazdenie, sú trochu širšie, ale teplo tie zateplené udržia. Prípadne potom, ak to nerobí problém(mne vadia vysoké topánky na jazdenie), silné hrubé neoprénom zateplené gumáky. Mám teraz jedny nové, cca 7mm zateplenie a je to super.
http://www.rinasport.cz/fotky28408/fotos/_vyr_56413.jpg
Kamarátka má adidasy. Podobný model tomuto, sú úzke, takže dobré aj do strmeňa a tiež si pochvaľuje, že príjemne teplé.
http://www.exisport.com/public/product/20/20/5/349063%20(2).jpg.
Díky moc za tipy
Ty kanady jsem zkoušela, ale mám mladého remontního turbokoně, co reaguje skoro na myšlenku a v kanadách bych ho v nohách necítila skoro vůbec a nechci riskovat starty skrz příliš silné pobídky...
Vietnamce a lidlovky už jsem taky zkoušela, ale mám fakt divné nohy (a k tomu i ruce), stejně jako Baarbora, mrzne mi noha skoro celoročně. Kdysi kdosi v tomto smyslu vynesl ortel centralizovaný krevní oběh, ale ještě se mi nepodařilo to nějak trvanlivě vyřešit, kór když je to problém, co se táhne po dámské větvi v celé naší rodině.
Nakonec jsem našla ve sportissimu v akci tyhle boty Salomon za cca 2000 Kč, s teplotním komfortem do -18°C. A zdají se mi dobré i na ježdění. https://www.sportisimo.cz/salomon/cortina-ts-cswp/110769/.
Já jezdím v Meindl botech. K tomu minichapsy a je mi teploučko. Boty jsou sice původně trekové, ale kožené, kvalitní, snadná údržba a pevné tak akorát. Noha se nepotí. Investice sice vyšší, ale mám je už 3 roky a počítám, že dalších 10 let mi budou ještě sloužit
Já si do perek koupila v Globusu tento typ protiskluzných ponožek a zima mi při ježdění není, jsou hodně huňaté.
https://www.firstgreat.cz/fotky21120/fotos/_vyrn_942205.jpg.
Solomon, contagrip

XXX.XXX.170.27
Já na běžné chození (letní, zimní boty) používám celoročně prakticky téměř (až na sandály, ale je pravda že ty člověk obouvá často více než šest měsíců v roce) jen solomon-y. Začal jsem kvůli podrážce contagrip a pak mi ty boty jako jediné zatím vždy vydržely déle než rok (i při intenzivním celoročním obouvání - svého času).
Obrázek tvých bot, předpokládám zimních, nevidím (web mi ho nezobrazuje a nechce se mi řešit co v nastavení browseru bych musel měnit). Já mám zimní boty (moje první, ale mám je už čtyři roky a ničím je nejvíce tím že mi do nich padají piliny a že je odírám zvenku) jejichž označení modelu neznám i kdž bych rád, protože pokud se ještě vyrábí asi bych ještě koupil.
Ty boty jsou lehké a teplé, ale tuhé a hamatné. Když chodím ve složitém terénu tak díky o něco menší citlivosti a tomu že hlava intuitivně nepracuje s tím, že velikost nohy je díky botám značně větší (než i u jiných bot) občas škobrtnu, ale nejčastěji právě boty odírám, tu o schodu tu o štěrbinu do které si hlava myslí že noha musí vejít.
S tím kontagripem mám zatím skvělou zkušenost. Nicméně znám i jednu situaci kdy tato podrážka (myslím existuje zimní a letní contagrip) absolutně selhává a je horší než jakákoli jiná.
Tak jak se dává prkno na schody, nebo šikminu aby po něm šlo vyjet s kolečkama, to jsem při sebemenší vlhkosti a na docela hrubém (neohoblovaném) prkně s contagripem nedal. Je třeba nazout kanady, nebo holínky a mrznout v nich (přes léto má člověk jiné boty, vzoru tenisky).
HelenaLa

XXX.XXX.152.171
Dobrý den, ráda bych vám poradila ohledně botiček, které se jak se zdá, nedaří stále najít. U jezdeckých bot hodně rozhoduje to, zda jsou kožené nebo polyesterové. A také to co je uvnitř. U nejlepších bot najdete tyto znaky: uvnitř je normální nebo zesílená vložka - ne huňatá a dá se vyměnit. Můžete dát jinou vložku, když budete potřebovat a cítit, že je takový mráz, že to s běžnou stélkou nezvládnete. Doporučuji pravé beránkové merino vložky. Ty mají schopnost odvádět vlhkost. zateplení je pouze na boku vnitřní části a ve špičce, nedoléhá na prsty a máte volný pohyb prstů.
U vysokých bot je žádoucí zateplení - lehké na vnitřní straně boty v celém komínu holeně. Ideální bota, ve které vám nebude mrznout noha ani po zpocení je uvnitř s přírodním beránkem - nikoliv polyesterová. Ta pot neodvede a bude vám v nich po zpocení nohy zima, nemá hřejivou vložku ale silnou gumovou podrážku, která izoluje a komín je lehce zateplený. Bota by neměla být natěsno v oblasti prstů a měla by se vám do ní vejít silnější vlněná ponožka.
Svrchní materiál - kůže s prošívanou podrážkou. Důležité je kůži impregnovat správným přípravkem. I kůže má póry, které dýchají a pokud je nesprávnou impregnací uzavřete, budete se potit. Falešná kůže není prodyšná skoro vůbec a zpotíte se. Polyester na tom je lépe, ale těžko seženete dobré boty s merinem uvnitř z polyesteru.
Osobně doporučuji naše jezdecké boty, které distribuujeme po ČR. Mají původ ve Švédsku, a tam vědí, jak vyzrát na tuhu zimu a mráz. Jejich boty jsou perfektně hodnocené a mají je velmi dobře zmáknuté. Pořizovací cena je trochu vyšší (do konce ledna o 15% snížená) ale skutečně stojí za to a jsou to boty "letité". Někdo je má i deset let a super.
https://www.equiworld.cz/kategorie/vysoke-jezdecke-boty/zimni-jezdecke-boty-snowy-river-mh
Přeji štastnou ruku při výběru. Helena (equiworld.cz).
HelenaLa
napsal(a):
Dobrý den, ráda bych vám poradila ohledně botiček, které se jak se zdá, nedaří stále najít. U jezdeckých bot hodně rozhoduje to, zda jsou kožené nebo polyesterové. A také to co je uvnitř. U nejlepších bot najdete tyto znaky: uvnitř je normální nebo zesílená vložka - ne huňatá a dá se vyměnit. Můžete dát jinou vložku, když budete potřebovat a cítit, že je takový mráz, že to s běžnou stélkou nezvládnete. Doporučuji pravé beránkové merino vložky. Ty mají schopnost odvádět vlhkost. zateplení je pouze na boku vnitřní části a ve špičce, nedoléhá na prsty a máte volný pohyb prstů.
U vysokých bot je žádoucí zateplení - lehké na vnitřní straně boty v celém komínu holeně. Ideální bota, ve které vám nebude mrznout noha ani po zpocení je uvnitř s přírodním beránkem - nikoliv polyesterová. Ta pot neodvede a bude vám v nich po zpocení nohy zima, nemá hřejivou vložku ale silnou gumovou podrážku, která izoluje a komín je lehce zateplený. Bota by neměla být natěsno v oblasti prstů a měla by se vám do ní vejít silnější vlněná ponožka.
Svrchní materiál - kůže s prošívanou podrážkou. Důležité je kůži impregnovat správným přípravkem. I kůže má póry, které dýchají a pokud je nesprávnou impregnací uzavřete, budete se potit. Falešná kůže není prodyšná skoro vůbec a zpotíte se. Polyester na tom je lépe, ale těžko seženete dobré boty s merinem uvnitř z polyesteru.
Osobně doporučuji naše jezdecké boty, které distribuujeme po ČR. Mají původ ve Švédsku, a tam vědí, jak vyzrát na tuhu zimu a mráz. Jejich boty jsou perfektně hodnocené a mají je velmi dobře zmáknuté. Pořizovací cena je trochu vyšší (do konce ledna o 15% snížená) ale skutečně stojí za to a jsou to boty "letité". Někdo je má i deset let a super.
https://www.equiworld.cz/kategorie/vysoke-jezdecke-boty/zimni-jezdecke-boty-snowy-river-mh
Přeji štastnou ruku při výběru. Helena (equiworld.cz).
Zdravím,
Díky za info
Ty boty za 5tis, které jsem kupovala minulou zimu, splňují skoro vše z vámi uváděných aspektů (jen podšívka není přírodní beran), ale stejně mi v nich je chladno i s použitím superteplých vložek do bot a navíc jsou pro mě nepoužitelné pro současné ježdění, protože jsou příliš mohutné. Jsou super i tím, že mají šněrování po celé délce, které mi umožní botu dokonale napasovat na moje divné širší lýtka.
Pro info jsou to USG Rangery http://www.danceandjump.cz/termoboty-ranger-usg.
U vámi zmiňovaných bot mám podle fotek taky obavy z toho, že budou dost mohutné pro mou současnou jezdeckou potřebu a že by v oblasti nártu používáním povolily a pak už dobře neseděly
I tak ale díky za tip, aspoň vím, že je nějaký eshop, který nabízí boty vyšší kvality.
Solomon, contagrip
napsal(a):
Já na běžné chození (letní, zimní boty) používám celoročně prakticky téměř (až na sandály, ale je pravda že ty člověk obouvá často více než šest měsíců v roce) jen solomon-y. Začal jsem kvůli podrážce contagrip a pak mi ty boty jako jediné zatím vždy vydržely déle než rok (i při intenzivním celoročním obouvání - svého času).
Obrázek tvých bot, předpokládám zimních, nevidím (web mi ho nezobrazuje a nechce se mi řešit co v nastavení browseru bych musel měnit). Já mám zimní boty (moje první, ale mám je už čtyři roky a ničím je nejvíce tím že mi do nich padají piliny a že je odírám zvenku) jejichž označení modelu neznám i kdž bych rád, protože pokud se ještě vyrábí asi bych ještě koupil.
Ty boty jsou lehké a teplé, ale tuhé a hamatné. Když chodím ve složitém terénu tak díky o něco menší citlivosti a tomu že hlava intuitivně nepracuje s tím, že velikost nohy je díky botám značně větší (než i u jiných bot) občas škobrtnu, ale nejčastěji právě boty odírám, tu o schodu tu o štěrbinu do které si hlava myslí že noha musí vejít.
S tím kontagripem mám zatím skvělou zkušenost. Nicméně znám i jednu situaci kdy tato podrážka (myslím existuje zimní a letní contagrip) absolutně selhává a je horší než jakákoli jiná.
Tak jak se dává prkno na schody, nebo šikminu aby po něm šlo vyjet s kolečkama, to jsem při sebemenší vlhkosti a na docela hrubém (neohoblovaném) prkně s contagripem nedal. Je třeba nazout kanady, nebo holínky a mrznout v nich (přes léto má člověk jiné boty, vzoru tenisky).
Ty mnou zmíněné salomony jsem brala, protože právě nejsou mohutné na nohu a nejsou moc široké, spíš jak normální tenisky a ne zimní boty. Cit v terénu v nich je dobrý a tepelný komfort v nich udržím zatím nejdýl ze všech bot, které jsem kdy měla a to i jen s normální nethermo ponožkou.
Po cca 2týdenním testování zjistila, že je ten contagrip na houby jen když je fakt led, to to jezdí jak ďábel a když přitom jeden tlačí plné kolečka hnoje, tak je to docela legrace...
Nakloněnou rovinu na valník s hnojem sice máme, ale zatím se naštěstí sype pilinama, když je namrzlá a na tom mi to nijak extra neklouže.
Ono najít jedny boty jako univerzál, to dost dobře nejde. Píšete "nemám čas se u koní přezouvat" - no nevím, ale myslím, že skopnout jedny boty a natáhnout druhé nezabere zas tolik času... Osobně bych vaši situaci řešila pohodlnou vyhovující botou na ježdění a pak "jakoukoli bufou" na práci, ve které bude hlavně teplo. Já to řeším obdobně - byť v jiné oblasti a tou je myslivost - kdy mám "superteplé" boty na dlouhé zimní (často celonoční) sezení, nohy jako v pokojíčku, ale chodit se v nich pořádně nedá (duní jako mamut a pak pohodlné boty na několikahodinové chození. Jistou variantou univerzálnosti jsou pak kožené Meindly, to je opravdu kvalitní bota, ovšem z hlediska ježdění už to taky nemusí být ono... (např. Meindl Island apod.).
Solomon, contagrip

XXX.XXX.170.179
Jo u toho contagripu (podrážku u bot Solomon) stačí dva odlišné povrchy (trochu skály, hlíny,...) a funguje dobře. Jak je to mokré dřevo, nebo ten led tak jedeš. Pravděpodobně i mokré koleje a podobné povrchy, mokrý plech ani térová střecha nejsou tak hrozné.
Já jsem chtěl ale zmínit, protože tu lidé probírají boty spíše na ježdění, ještě jednu věc co mne napadla.
;o)
Měli byste v těch botách být schopni dojít pěšky do stáje, nebo běžet půjde-li ještě dohonit koně.
Ahoj, máte někdo doma tyhle boty? Zajímaly by mne zkušenosti.
Chci nějaké hodně teplé zimní a nízké. Budou do mokra i prašna (kruhovka), nouzově na hory než se přezuju do přeskáčů.
http://jezdecke-a-pracovni-boty.heureka.cz/elt-termoboty-goteborg-s-koziskem-hnede-snerovaci/specifikace/#section
O kolik čísel si kupujete větší? Mám 39/40 nohu,42 mi byly volné, ale s hodně tlustou ponožkou by to šlo. Nemám nějak představu, jak moc jsou teplé, jestli ta ponožka bude vůbec třeba, nebo si mám koupit menší velikost a bude to s běžnou lyžařskou stačit.
Děkuji za zkušenosti.
Na obrázku je typ ponožky, kterou bych kdyžtak přidala.

Mám nízký tlak a tudíž neustále zmrzlé nohy i ruce. Jediné boty, ve kterých mi není zima, jsou ICEBUG s komfortem do -20 a dělají i do -30 a opravdu fungují. Nepromoknou, neprofouknou a je v nich krásný teplíčko. Jen na to ježdění to není asi úplně ideální, ale pro mě ok, protože v zimě jezdím zásadně bez sedla.
V porovnáním s cenami zimních jezdeckých bot, je cena srovnatelná, ne-li nižší ale za daleko víc muziky

Dotaz
napsal(a):
Efe, děkuji, kouknu na to. :).
Zapomněla jsem dodat, že se prodávají ve Sportisimu - nevím, zda je v ČR i jiný prodejce.

Dotaz
napsal(a):
Viděla jsem je (ty vysoké) i ve zdravotnických potřebách na Zličíně - ale do velmi prašné kruhovky a bahna to asi není.
Nebála bych se toho, já se v nich pravidelně brodím výběhovým bahnem (nad kotníky) a v pohodě. Jen to chce pak spešl přípravky a jednou ročně je tím umýt. Stojí pár korun, včetně impregnace.
fajne boty pro muže, které se hodí i na náročnější aktivity a třeba i jízdu na koni-
https://www.coolboty.cz/gruna-a239041-panske-zimni-boty
tenhle model není drahým, ale při tom je to kvalitka..boty, které vám vydrží bez potíží několik sezon i při vysoké zátěži
Ja po vyzkouseni vice alterternatuv odjezdila celou zimu (i - 10) ve vetsich kozenych perkach, do kterych jsem dala vic ponozek. Podminka ale byla hybat se - takze zadne vyjizdky krokem, ale rychle naklusat a jet v tempu skoro celou dobu. To se mi osvedcilo, protoze vim, ze pri zimni krokovce umrznu v cemkoliv.
Pokud uz bych ze zdr.duvodu kone musela jit celou dobu krokem, sla bych ho provest na ruce (overeno, pri tom se clovek taky zahreje a jeste si zacvici).
Pri praci mi takhle taky zima nebyla, ale zase jsem netravila dlouhou dobu venku.

Zkušenost mého tchána-rybáře nejsou jen teplé boty, ale nedá dopustit na neoprenové ponožky. Prý stačí jen ty ponožky a pak má v zimních gumákách na rybách fajn teplo několik hodin
napsal(a):
Zkušenost mého tchána-rybáře nejsou jen teplé boty, ale nedá dopustit na neoprenové ponožky. Prý stačí jen ty ponožky a pak má v zimních gumákách na rybách fajn teplo několik hodin
Z vlastní zkušenosti je toto nepoužitelné pokud se vám víc potí nohy. Neopren je neprodyšný a když se noha zpotí, vlhkost zůstane uvnitř a mimořádně to pak studí...
Mám neoprenové perka a používám je pouze na krátkodobé činnosti nebo jako nízké gumáky a pak hned přezouvám vč. ponožek, jinak je to o zdraví (aspoň u mě)
Máte někdo zkušenost s vyhřívanými ponožkami? Jak dlouho baterie vydrží? Přemýšlím, že bych je pořídila do zimních pérek. Mám klasický problém - jak se hýbu, je mi teplo, ale jakmile vyjedeme ven, po chvíli necítím nohy i v sebeteplejších botech. Rozhodla jsem se to řešit doplňkama bot, které teplo samy vyrábějí - jenže klasické nabíjecí vložky jsou dost drahé, a jednorázové nechci, měla bych hroznou spotřebu :)
https://www.netmedik.cz/vyhrivane-ponozky-ilwy-w-heat/
https://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?articleId=20347
Od zítřka v Lidlu. Máte někdo zkušenost?
kallisto
napsal(a):
https://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?articleId=20347
Od zítřka v Lidlu. Máte někdo zkušenost?
Zkušenost mám, hřejí výborně, kábl je dost dlouhý i na to, abych je mohla mít ve vysokých botách, vydrží dlouho. Můžu jen doporučit.
Jinak mám na tuhou zimu ještě myslivecké boty Muflon (kožešina uvnitř celé boty, cena 5tis Kč) a krom toho, že je prostě miluju , se v nich i dobře chodí a jezdí. Jen to zavazování trochu trvá.
já měla ty vložky elektrické,ale z rossmana, bohužel výkon nic moc. ale z lidlu jsem byla ze vším spokojená a určitě budou 100% lepší :)
jinak já koupila u tongů ponožky s ,,beránkem" vevnitř https://damske-ponozky.heureka.cz/haussocken-damske-termo-ponozky-s-berankem-barevne/#
a jsou super :)