Myslím, že jednotné cifry se nedoberete- není kolika jako kolika, záleží na tom, co vše se v břiše dělá a to se může velmi různit. Já jsem naposledy slyšela o 50 tisících v HM.
Edit- omluva...reagovala jsem spíš na název diskuze než na obsah příspěvku, ale stejně si myslím, že koliky jsou natolik různé co se týče příčin a závažnosti, že se nedá paušalizovat.
Dana Šedivá

XXX.XXX.184.13
Kallisto: 60 tisíc? A to bylo za klasické ČTčko? To je mazec tedy. Počítala jsem, že to většinou i s komplet péčí nepřesáhne 40 tisíc.
A nemáte někdo zkušenost s klinikou v Německu - Drážďanech?
farfar

XXX.XXX.48.22
Heřmanův městec miluný měsíc, přetočená střeva, pooperační průběh bez komplikací. Celkově 50tis. za celý pobyt. Pokud se po operaci rozvinou komplikace, pak prý klidně i dvojnásobek.
Dana Šedivá

XXX.XXX.184.13
Není to málo ale co by člověk pro svéhokoně neudělal. A nevíte, za poníka je to stejné, nebo třeba poloviční kůň = poloviční cena?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dana Šedivá
napsal(a):
Není to málo ale co by člověk pro svéhokoně neudělal. A nevíte, za poníka je to stejné, nebo třeba poloviční kůň = poloviční cena?
Cena ustájení, operace a dalších zákroků je u poníka stejná jako u velkého koně. Minimálně v Heřmaňáku a tipuju, že cena operace a dalších zákroků je stejná u poníků a velkých koní i na dalších klinikách. Celková cena může být u poníka nižší díky menší spotřebě infůzí, léků apod. Jinak přibližnou cenu při hladkém průběhu léčby se dozvíte při příjmu na klinice.
Zrovna včera v noci jsme odváželi do Heřmaňáku vysokobřezí kobylku minihorse (hmotnost i s hříbětem 109 kg) s počínající kolitidou Odhadovaná cena léčby je - při absenci komplikací a bez nutnosti operace- tak 15,20 tisíc plus DPH. U velkého koně se stejná léčba může navýšit i až na zhruba 80 tisíc - hodně prý dělají právě infůze, velký kůň může potřebovat denně až 100 litrů, minihorse v tomhle má výhodu.
Dana Šedivá

XXX.XXX.184.13
Šutřík: moc vám přeji aby to dopadlo dobře a kobylka i hříbátko byli v pořádku. Je to opravdu značný zásah do rozpočtu majitele, když i minihorse bez operace je cena kolem 20tisíc, s operací by se určitě dostala až někam k padesáti
Dost mě trápí, že jen malá část majitelů si může operaci dovolit a raději volí utracení nebo se pokouší koliku zvládnout v domácích podmínkách, i když je to pochopitelné. Škoda, že neexistuje nějaké pojištění pro případ nutnosti operace platné pro koně daného majitele. Ale je pravda, že na koliku umírá asi nejvíc koní a sotva by do toho nějaká pojišťovna šla

Dano, moc děkuju za přání. Kobylka sice není moje, ale kamarádky, i tak mám ale o ni strach. Teď se vše sype. Čtyřletá kobylka z vedlejší stáje - fakt sympatická, typ koně, kterého bych si klidně koupila, kdybych neměla tu svoji, a to o moc koních neříkám - zemřela na koliku o víkendu na Štědrý den
Jsem ráda, že Heřmaňák máme jen půlhodiny cesty i s vlekem. Téměř bych se bála mít koně daleko od kliniky. Loni na státní svátek jsem nemohla sehnat žádného veterináře k akutnímu šití tržné a hluboké rány (byla zasažená i kost) těsně u oka. Tak se kobyla naložila a jelo se. Sotva se došilo, jeli z nedaleké vesnice s tržnou ranou u hříběte.
Přidávám fotku nemocné klisny minihorse, snad se kamarádka nebude zlobit. Je to fakt "malé nic". Taky jsem si myslela, že aspoň ustájení na klinice bude o něco málo levnější než u velkého koně. Sice monitoring kamerou i lidský dozor je stejný, péče taky, ale přece jen sežere méně, pokálí méně...

Dana Šedivá
napsal(a):
Šutřík: moc vám přeji aby to dopadlo dobře a kobylka i hříbátko byli v pořádku. Je to opravdu značný zásah do rozpočtu majitele, když i minihorse bez operace je cena kolem 20tisíc, s operací by se určitě dostala až někam k padesáti
Dost mě trápí, že jen malá část majitelů si může operaci dovolit a raději volí utracení nebo se pokouší koliku zvládnout v domácích podmínkách, i když je to pochopitelné. Škoda, že neexistuje nějaké pojištění pro případ nutnosti operace platné pro koně daného majitele. Ale je pravda, že na koliku umírá asi nejvíc koní a sotva by do toho nějaká pojišťovna šla
Jo, a pojištění na zdraví a úrazy koní jsou. Ale děsně drahá, navíc se proplácí částečně jen léčba na klinikách a ne v terénu. Blíže jsem to ani nezkoumala.
PS: ve vedlejší diskuzi se někdo zmínil, že cena při léčbě kolik apod. je vysoká vlastně z důvodu chování koňáků. Nepíšu to doslova, ale tak jsem to pochopila. Že si veterináři mohou "nahodit" takové ceny proto, že koňáci to zaplatí. No, ale ono to je jinak. Práce se platí, to ano. Ale ceny nejsou tak děsivé. Ale strašné jsou ceny spotřebního materiálu a léků (už prodejcem!), použití veledrahých přístrojů - prostě to, co při léčbě lidí u nás platí pojišťovna. Jinak by se operace a léčba těžších nemocí i u lidí pohybovala v řádu desítek a stovek tisíc (nemluvě o extrémech, kdy jde roční léčba do milionů).
Léky jsou prý tak drahé, protože koní je u nás méně než třeba krav a schválení koňských léků je proto dražší. Ale také záleží jak si to vet natáhne a že koňští veti si to natáhnou. Když jsem prodávala kobču, paní chtěla rozočkovat proti herpes viru s tím, že mi tohle proplatí. A jak koukala když jsem po ní chtěla kolem 1 000Kč. Prý by ona dala kolem 2 000Kč. Na krve, očkování, šití a tyto "menší" zákroky mi jezdí náš kravičkář. A fakt je to znát v té peněžence.
Dana Šedivá

XXX.XXX.184.13
Kobylka je opravdu krásná, doufám, že všechno dopadne dobře. A ty ceny, těžko říct. Leckde jsem četla zkušenosti, že třeba operace koliky vyjde i v Německu levněji, konkrétně v Chamu i v Drážďanech, takže na tom názoru možná něco bude. Jenže něměcky umím sotva pozdravit. Někde se psalo, že je tam i náš doktor, co umí česky, ale na to se asi nelze úplně spolehnout. Třeba se ještě ozve někdo, kdo má se zahraniční klinikou zkušenost.
farfar

XXX.XXX.48.22
Od listopadu je nějaké zpropadené období, mojí klisnu nedávno zachránil jen převoz na kliniku na poslední chvíli, a vím o několika koních kteří měli různé vážné zdravotní potíže (nejen koliku), a u některých to nedopadlo dobře...
Samozřejmě že tohle se u koní děje po celý rok, ale teď mi přijde že je toho nějak víc než obvykle...
My zauzlení střev, klinika HM, celková cena 63 000, -. Volali mi tehdy že kůň má komplikace a kdyby ho znova otvírali, tak cena dalších 40 000, - naštěstí se tak nestalo. Ono je to těžké, následné komplikace vám nikdo neodhadne, takže se může stát, že těch 60 dáte a dalších 40 už nemáte...Koně stále máme, ale viditelně se mu snížila imunita, od tohoto velkého zásahu se objevili různé alergie, kůň nesnáší vstřebatelné stehy a objevili se i další problémy skoro pět let po operaci.
jirina77

XXX.XXX.2.216
Take jsme meli konika n aopera na klinice mel zauzlena streva.Vzali mu kus streva a po operaci 4den umrel.Cena operaci s komplikacemi 120tis.
Minuly rok jsme zase meli konika co mel zauzlena streva tentokrat jsme uz nechali uspat doma na kliniku jsme nevezli nemeli jsme uz na to.
farfar

XXX.XXX.48.22
happycrown
napsal(a):
My zauzlení střev, klinika HM, celková cena 63 000, -. Volali mi tehdy že kůň má komplikace a kdyby ho znova otvírali, tak cena dalších 40 000, - naštěstí se tak nestalo. Ono je to těžké, následné komplikace vám nikdo neodhadne, takže se může stát, že těch 60 dáte a dalších 40 už nemáte...Koně stále máme, ale viditelně se mu snížila imunita, od tohoto velkého zásahu se objevili různé alergie, kůň nesnáší vstřebatelné stehy a objevili se i další problémy skoro pět let po operaci.
To by men zajímalo, protože se mně to taky potenciálně týká... jaké komplikace se můžou objevit dokonce několik let po operaci? A je jisté, že to má souvislost s operací? Děkuju
napsal(a):
Dano, moc děkuju za přání. Kobylka sice není moje, ale kamarádky, i tak mám ale o ni strach. Teď se vše sype. Čtyřletá kobylka z vedlejší stáje - fakt sympatická, typ koně, kterého bych si klidně koupila, kdybych neměla tu svoji, a to o moc koních neříkám - zemřela na koliku o víkendu na Štědrý den
Jsem ráda, že Heřmaňák máme jen půlhodiny cesty i s vlekem. Téměř bych se bála mít koně daleko od kliniky. Loni na státní svátek jsem nemohla sehnat žádného veterináře k akutnímu šití tržné a hluboké rány (byla zasažená i kost) těsně u oka. Tak se kobyla naložila a jelo se. Sotva se došilo, jeli z nedaleké vesnice s tržnou ranou u hříběte.
Přidávám fotku nemocné klisny minihorse, snad se kamarádka nebude zlobit. Je to fakt "malé nic". Taky jsem si myslela, že aspoň ustájení na klinice bude o něco málo levnější než u velkého koně. Sice monitoring kamerou i lidský dozor je stejný, péče taky, ale přece jen sežere méně, pokálí méně...
Ta kobylka na fotce je AMH klisna Glory( Los Arboles Morning Glory). Jedná se o ní? Měla být poprvé březí po Princovi ( Prince Boy Another Dream). Princ je můj odchov, těší mě každé jeho hříbátko Jak to s ní vypadá?
Tak první je samozřejmě krmení, to co mě stojí ten jeden mě nestojí žádný jiný, zhoršila se krmitelnost. Břicho má kapku jiný tvar, kůň má vnitřní šití a potom venkovní šití a to samozřejmě zbytní, čili vypadá jako "kilsna". O stehách jsem psala, do té doby žádný problém, potom ho pokousal jiný hřebec a šili jsme, ale rány se stehy se nehojili, takže se to drenovalo, obyčejná rána na 4 stehy a měl v ní dreny na odtok hnisu, který se tvořil z oněch stehů. Vet to potom raději vyndal, čili kousance bez stehů se zhojili rychleji, než čisté řezné rány. Další co samozřejmě souvisí s imunitou je obr sarkoid, histolku by samozřejmě v HM udělali, ale počítá se s tím, že kdyby se to rozjelo, koně bych tam musela nechat, čili ho má již pře rok v zapouzdřeném stavu a jelikož je na vnitřním orgánu, tak se do toho nikomu nechce...tedy chce, ale výsledek nikdo nezaručí, čili mám raději happy koně, protože při představě, že odeberu histolku a rozjede se rak, tak je mi mdlo.No a potom se objevují z nevysvětlitelných důvodů otoky. Byl to spotovní kůň, pořizovací cena koně kolem 100 tis., trénink 45, operace 63 a rekonvalescence půl roku, oprace byla v zimě, na koně jsem si prvně sedla v září. Další sezonu šel pouze dva závody až na konci roku v září a od té doby již nic. No teď si před měsíce pro změnu (a to nesouvisí) nautrhl sval na noze, takže ATB na 14 dní, jelikož to šlo do "sloní nohy", otok až na břiše, oteklé varlata...potom nástup na kortikoidy a zázrak se stal po kombinaci kortikoidy a mast "na vemeno". Jezdím na něm do lesa, jelikož je to kůň který chodil L, tak učí mládež (nejsem ale jízdárna), já mám luxusní svezení. Ale již má bohužel nástupce, jelikož další a další "investice" do 13 letého koně, kterému prakticky pořád něco je se nevyplatí, držím to v míře že má všechno co potřebuje, dokonce občas v naději zaplatím licenci...ale neco zase přijde. Čili jsem řed dvěma lety koupila jiného, na kterém realizuji svůj záměr. Znám ale pána z Brna, ten má sporťáka a na stejnou operaci jezdí každý rok...byly snad 3x a potom stáhli koně ze sportu, vždy dodělali rekonvalescenci a kůň padl znova. Mohla jsem ho už i prodat, ale slíbila jsem tomuto koni, že ho neprodám, jelikož vím, že by se našlo hodně lidí, co by ho do sportu dali, mě naučil všechno, čili i kdyby tady měl jenom zevlovat, tak tady je...já pokud se na něm ještě někdy na závodech svezu, tak to bude super, ale za každou cenu a koně se sarkoidem nebo s jiným druhem nádoru nikde honit nebudu.

monka
napsal(a):
Ta kobylka na fotce je AMH klisna Glory( Los Arboles Morning Glory). Jedná se o ní? Měla být poprvé březí po Princovi ( Prince Boy Another Dream). Princ je můj odchov, těší mě každé jeho hříbátko Jak to s ní vypadá?
Ano. Kdybych tušila, že ji někdo pozná, zeptala bych se majitelky na povolení. Myslela jsem, že to tu zůstane anonymní, pak bych nepsala o ceně léčby, nedávala sem fotku. Holt jsem blbec Poučení pro příště.
Kobylce je lépe Poslední zprávu mám ze včerejška, že by snad dnes večer mohla už pokračovat domácí léčbou. Kdyžtak Vám pak písnu osobní zprávu, jak to vypadá. Prince za Vás podrbu
Je to charakterní hřebec.
napsal(a):
Já to mám z Jeseníku do Brna 183 km, a do H.Městce 182 km.
Jakou mám naději, dovézt koně na kliniku?
napsal(a):
Jo, a pojištění na zdraví a úrazy koní jsou. Ale děsně drahá, navíc se proplácí částečně jen léčba na klinikách a ne v terénu. Blíže jsem to ani nezkoumala.
PS: ve vedlejší diskuzi se někdo zmínil, že cena při léčbě kolik apod. je vysoká vlastně z důvodu chování koňáků. Nepíšu to doslova, ale tak jsem to pochopila. Že si veterináři mohou "nahodit" takové ceny proto, že koňáci to zaplatí. No, ale ono to je jinak. Práce se platí, to ano. Ale ceny nejsou tak děsivé. Ale strašné jsou ceny spotřebního materiálu a léků (už prodejcem!), použití veledrahých přístrojů - prostě to, co při léčbě lidí u nás platí pojišťovna. Jinak by se operace a léčba těžších nemocí i u lidí pohybovala v řádu desítek a stovek tisíc (nemluvě o extrémech, kdy jde roční léčba do milionů).
S tímto mají problém v USA, nemají povinné zdrav.pojištění. Dostanou tedy základní ošetření ve státní nemocnici a všechno navíc musí zacálovat hotově.
Nemusíte platit, ale můžete.
Nemáš peníze, sorry nebude léčba. Mají demokracii.
Já jsem vezla kobylu s kolikou na operaci před 15lety a operace stála 55.000Kč. K tomu ještě nejmíň 10.000Kč stálo následné doléčování doma (ATB, probiotika, vitamíny). V následujícím roce začala mít další problémy - opakovaně měla další náběhy na koliky. Několikrát flegmonu. Udělala se jí sloní noha a ta už jí zůstala. Neustále bylo potřeba hlídat co žere, jestli žere a co to s ní dělá. Stále hlídat jestli se někde neodřela (jednou se jí obyčejné kousnutí od koně z výběhu přes noc zanítilo tak, že se nepostavila na nohu a museli jsme to řezat a šít). Hodně zhubla - ze svalnaté sportovkyně se stala špatně krmitelná žebratá almara.
Nejsem si jistá, jestli bych se ještě někdy pokoušela kobylu zachránit - nemyslím, že měla po operaci kdovíjak šťastný život a pro lidi to byl neustálý stres a hlídkování... Umřela po 5 letech po operaci na lymfatitidu na pastvinách a myslím, že to bylo vysvobození pro kobylu i pro majitelku. Ale doufám, že těch šťasných konců a zdárně zrehabilitovaných koní po operaci je víc než špatných.

sisi58
napsal(a):
Já to mám z Jeseníku do Brna 183 km, a do H.Městce 182 km.
Jakou mám naději, dovézt koně na kliniku?
A není bližší nějaká klinika v Polsku? Chápu Vás, mě klinika hned za rohem trochu uklidňuje. I když na operaci koliky - nevím, nevím, jestli bych ji využila. Jak se tu píše, kdyby byla jistota, že to pomůže, a navždy... Snad se do situace operovat/neoperovat nikdy nedostanu.
PS: Jeseník, to máte nádherné terény, ale v zimě asi kruto.
Dana Šedivá

XXX.XXX.184.13
No jak to tak pročítám, tak si skoro myslím, že ne Jen by mě tedy zajímalo, jestli je opravdu problém v kvalitě našich klinik, nebo je podobně nedobrá situace i v tom zahraničí. Škoda že není k dispozici nějaká statistika úspěšnosti a nákladů od nás a od nich. Často se v diskuzích objevuje názor, že ceny jsou srovnatelné, ale kvalita a péče nesrovnatelná ve prospěch Německa.

Dana Šedivá
napsal(a):
No jak to tak pročítám, tak si skoro myslím, že ne Jen by mě tedy zajímalo, jestli je opravdu problém v kvalitě našich klinik, nebo je podobně nedobrá situace i v tom zahraničí. Škoda že není k dispozici nějaká statistika úspěšnosti a nákladů od nás a od nich. Často se v diskuzích objevuje názor, že ceny jsou srovnatelné, ale kvalita a péče nesrovnatelná ve prospěch Německa.
Nevím, no. Koňské koliky, které potřebují chirurgické řešení, jsou prostě průsery, na které se umírá.
Našla jsem třeba tohle: studie úmrtnosti a okamžitého přežití koní na veterinární univerzitní klinice v Kodani, bylo to děláno 10 let a publikováno v roce 2014:
The overall survival rate for colic horses over the 10-year study period was 68% (confidence intervals (CI): 66-71%; 1087/1588). In the medical group,1093 horses, short-term survival was 87% (CI: 85-89%). Thirty one % of referred horses were given diagnoses requiring surgical intervention (CI: 29-33%). In this group 32% of the horses were euthanized before surgery (CI: 28-36%; 159/495). Of the surgical cases 27% (CI: 23-31%) were euthanized or died during surgery. Of the horses that recovered from surgery 25% died or were euthanized (CI: 19-32%; 48/189), while 75% survived to discharge (CI: 68-81%).
Takže koliku přežilo 68% koní. Z konzervativně léčených přežilo 87%. Ze skupiny koní, kteří potřebovali operaci,32% utratili už před ní,27% bylo utraceno nebo uhynulo během operace. Z těch, co přežili operaci,25% uhynulo nebo bylo utraceno a 75% se dožilo propuštění.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3998380/.

napsal(a):
Nevím, no. Koňské koliky, které potřebují chirurgické řešení, jsou prostě průsery, na které se umírá.
Našla jsem třeba tohle: studie úmrtnosti a okamžitého přežití koní na veterinární univerzitní klinice v Kodani, bylo to děláno 10 let a publikováno v roce 2014:
The overall survival rate for colic horses over the 10-year study period was 68% (confidence intervals (CI): 66-71%; 1087/1588). In the medical group,1093 horses, short-term survival was 87% (CI: 85-89%). Thirty one % of referred horses were given diagnoses requiring surgical intervention (CI: 29-33%). In this group 32% of the horses were euthanized before surgery (CI: 28-36%; 159/495). Of the surgical cases 27% (CI: 23-31%) were euthanized or died during surgery. Of the horses that recovered from surgery 25% died or were euthanized (CI: 19-32%; 48/189), while 75% survived to discharge (CI: 68-81%).
Takže koliku přežilo 68% koní. Z konzervativně léčených přežilo 87%. Ze skupiny koní, kteří potřebovali operaci,32% utratili už před ní,27% bylo utraceno nebo uhynulo během operace. Z těch, co přežili operaci,25% uhynulo nebo bylo utraceno a 75% se dožilo propuštění.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3998380/.
Takže zhruba 30% koní s kolikou, u kterých byla třeba - nebo proběhla - operace, se dožilo propuštění. No nic moc. Ale ono šahání do břicha u koní je ještě horší než u lidí.
Dana Šedivá

XXX.XXX.184.13
Děkuju, i když tomu moc nerozumím. Z koní, kteří byli odesláni na operaci když bylo utraceno před/během operace 59 procent z nich, dalších 25 procent uhynulo po operaci, tak vychází, že úplně šťastně vyléčených co přežilo je pouhých 16 procent?

Dana Šedivá
napsal(a):
Děkuju, i když tomu moc nerozumím. Z koní, kteří byli odesláni na operaci když bylo utraceno před/během operace 59 procent z nich, dalších 25 procent uhynulo po operaci, tak vychází, že úplně šťastně vyléčených co přežilo je pouhých 16 procent?
Nevím, jestli to počítám správně:
Beru 100% jako koně, kteří potřebují operaci. Z toho 32% bylo utraceno ještě před operací a 27% uhynulo nebo bylo utraceno během operace.
100-(32+27)=59% nepřežilo operaci
A 41% se dostalo až do fáze po operaci
A z těch 41% pak čtvrtina uhynula (přibližně 10) a zbytek (cca 30) se dožil propuštění. Z toho mi vyšlo, že přibližně 30% koní, u kterých byla nutná operace, se dostalo z kliniky ven živých.
Dana Šedivá

XXX.XXX.184.13
Pravda, moje chyba, těch 25 procent se mělo odečíst až z toho počtu přeživších. I tak dost hrozné číslo. Možná už se nedivím, že se těmi statistikami úplně veřejně raději většinou nechlubí (čest Kodaňské klinice).

Dana Šedivá
napsal(a):
Měli tam 495 koní, co potřebovali operaci. z nich 159 rovnou utratili.
336 koní podstoupilo operaci.
134 koní uhynulo nebo bylo utraceno během operace.
13 koní uhynulo nebo bylo utraceno během buzení.
189 koní přežilo.
48 těch koní ale bylo utraceno nebo uhynulo během následného pobytu na klinice.
141 koní bylo propuštěno z kliniky.
To je 28% koní s kolikou, co potřebovali operaci. Pokud teda počítám dobře.

Dana Šedivá
napsal(a):
Pravda, moje chyba, těch 25 procent se mělo odečíst až z toho počtu přeživších. I tak dost hrozné číslo. Možná už se nedivím, že se těmi statistikami úplně veřejně raději většinou nechlubí (čest Kodaňské klinice).
Na tom pubmedu je toho spoustu. našla jsem i čísla z Norska, jsou podobná.
takhle dánská studie má uvnitř sebe i srovnávací tabulku: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3998380/table/T1/
je volně dostupná, mimochodem.

A to jsou jen počty těch, kteří se po operaci dostali živí z kliniky. Kolik jich uhynulo na následky později? U kolika se situace opakovala? Kolik jich zůstalo s doživotně sníženou imunitou?
Dana Šedivá

XXX.XXX.184.13
Bodlinko, díky. A to ještě nikde není uvedeno, jestli všichni propuštění zvládli úspěšně rekonvalescenci. Ach jo, doufám, že nebudeme nikdy v situaci, že bysme se museli rozhodovat mezi zadlužením + nejistou operací nebo utracením. Pro nás, co musíme počítat každou korunu, ale zároveň jsou pro nás koně vším, by to bylo hrozné dilema.

napsal(a):
A to jsou jen počty těch, kteří se po operaci dostali živí z kliniky. Kolik jich uhynulo na následky později? U kolika se situace opakovala? Kolik jich zůstalo s doživotně sníženou imunitou?
No, na dlouhodobé přežití moc studií není, ono to vypadá, že je problém udržet s těmi pacienty kontakt.
a taky tady už hodně záleží, kde byl problém.
našla jsem. koně s volvulem tlustého střeva:
ve studii bylo 116 koní. Osmdesát devět přežilo operaci. Z těch osmdesáti devíti se 70,7% dožilo propuštění z kliniky,48.3% žilo rok,33.7% žilo dva roky. Medián přežití byl 365 dní. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22994687
ale třeba obstrukce tenkého střeva bez resekce.35 koní. Propuštění se dožili všichni,11 mělo komplikace, tři potřebovali opakovanou operaci.10 koní uhynulo po propuštění. Medián přežití 120 měsíců.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24237247.

Nebo tady: z 204 koní po operaci koliky bylo za rok po propuštění živých 84%.
Nejčastější komplikací je kolika, postihuje 35,1% operovaných koní, je častější u koní s obstrukcí tenkého střeva, po resekcích střeva a pokud mají po operaci ileus.
Srůsty jsou nejčastější u koní se zaškrcenými kličkami tenkého střeva. Břišní kýla se objevila u 8% koní a to nejčastěji u koní se secernujícími operačními ranami nebo při infekci v ráně.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16028618.
farfar

XXX.XXX.48.22
Happycrown
- moc děkuju za vysvětlení. No potěš koště teda.
Prosím měla bych ještě jeden dotaz - brali koni i kus střeva? Nebo se jen střevo rozřízlo a vypláchlo ale nic nebrali?
napsal(a):
A není bližší nějaká klinika v Polsku? Chápu Vás, mě klinika hned za rohem trochu uklidňuje. I když na operaci koliky - nevím, nevím, jestli bych ji využila. Jak se tu píše, kdyby byla jistota, že to pomůže, a navždy... Snad se do situace operovat/neoperovat nikdy nedostanu.
PS: Jeseník, to máte nádherné terény, ale v zimě asi kruto.
Bývalo kruto, teď už ne, naposledy byla pořádná zima tak před 5 - 6 léty.
Já bych zimu přivítala, vymrzli by hmyzáci a koně/tlusťoši by aspoň trochu zhubli
evelina krasna

XXX.XXX.232.72
Jen přidám zkušenosti z německé kliniky (Bamberg). Nešlo o koliku, ale kastraci jirčáka. Poptávka v HM 35 tis, v Německu skutečnost 600 €, značný rozdíl. Přitom ošetření u německého veta je dražší. Takže na tom asi něco bude, že naše kliniky mají přepálené ceny.
farfar
napsal(a):
Happycrown
- moc děkuju za vysvětlení. No potěš koště teda.
Prosím měla bych ještě jeden dotaz - brali koni i kus střeva? Nebo se jen střevo rozřízlo a vypláchlo ale nic nebrali?
Není zač. Odpovím na dva dotazy, ještě vzdálenost, jedna paní psala, že to má daleko a že neví jestli doveze.
Mě volali do práce asi ve tři odpoledne, když jsem přijela do stáje kůň stál už na kapačkách na boxe, dvě už měl v sobě. Bohužel stav se nezlepšil, takže jsme nakládali, jednu kapačku měl nad sebou v přívěsu, jednu jsem měla v pytli sebou. Vet nám řekl při odjezdu, že mám asi dvě hodiny času, potom, že mi kůň padne v přívěsu. Na půli cesty jsme měnili kapačku, kůň trpěl ohromnou bolestí a byl apatický. V HM jsme natrefili na uzávěru kvůli nadměrnému nákladu, takže jsem vybíhala z auta za policií, aby nás pustili, že nám jinak "zhebne" kůň. Na klinice zvážení, potvrzení diagnózy, potom nás vyšoupli na chodbu, kde nám sdělili minimální náklady na léčbu, dají vám deset minut, který se rovná ranec nebo vysvobození...Takže jsme přistoupili na ranec, sepíší papíry, tehdy to alespoň bylo dobré, jelikož jste sebou nemuseli vláčet zálohu, teď už vás bez zálohy nepřijmou, takže při představě, že objíždím v HM náměstí kvůli bankomatu s naloženým koněm, no nic moc, nebo jde platit kartou. To je ke vzdálenosti...prostě když jedete tak jedete, já to mám do HM přes dvě stě, jsem úplně na opačné straně republiky směrem na Vary.
Co se střev týče brali nekrotickou tkáň, koní hrozilo úmrtí na otravu, čili diagnostika byla provedena správně, což nám přihrálo hlavně ten čas. Vodit ho po dvoře, bylo by po něm. V HM potvrdili, že další půlhodinu by nedal. Měl zauzlená střeva tak, že si hodil smyčku střeva přes jiný orgán, ta smyčka ho utáhla, takže skřípla střevo jako takové a ještě další orgán v břiše, který začal zlobit a střevo odumírat. Pohmatem ze zadu byla slepá ulička, střeva vedla do zdi.
Mám zkušenost i s klinikou v Mnichově, je to sakra daleko, servis sice dobrý, ale informovanost (myslím telefony z kliniky) a vybavení na cestu - no nevím, s akutkou tam nedojedete, jedině možná na plánovanou operaci, třeba čipy atd. to asi jo. V klinice v HM jsem zatím byla se svými koňmi dvakrát, jednou toto, podruhé na diagnózu OTCH, diagnóza, sražení klubních otoků, péče mě tehdy stála 33 tis.Někdy s tím prostě do toho jdete.
Rozdíly jsou i mezi vety obecně, dám jen příklad. Minulému vetovi byť je super jsem platila za očkování a odběr 800, teď platím za čtyři koně 350 korun za očkování za všechny a 150 za krev. Vím není to specialista třeba na nohy atd. ale zase akceptuje, že teréně jezdí on, což znamená, že pořád, protože chovám kde co a kdybych chtěla třeba posoudit RTG pošlu si ho do HM.
napsal(a):
Ano. Kdybych tušila, že ji někdo pozná, zeptala bych se majitelky na povolení. Myslela jsem, že to tu zůstane anonymní, pak bych nepsala o ceně léčby, nedávala sem fotku. Holt jsem blbec Poučení pro příště.
Kobylce je lépe Poslední zprávu mám ze včerejška, že by snad dnes večer mohla už pokračovat domácí léčbou. Kdyžtak Vám pak písnu osobní zprávu, jak to vypadá. Prince za Vás podrbu
Je to charakterní hřebec.
Z toho si hlavu nedělejte. To byla náhoda, že jsem se koukla na tuhle diskuzi. Hlavně aby byla Glorča zdravá. Moc bych Petře přála zdravé hříbátko od ní. Vím co jí to všechno stálo..
A teď taková komplikace a zrovna na svátky.. Ať se konečně obrátí a podaří !
farfar

XXX.XXX.48.22
Happycrown děkuju. Prošla jste si toho teda dost (i Váš koník), snad už to máte vybrané.
A to samé já doufám, take to nebylo nic moc. Je to teď 4 týdny, klisna je stále zavřená na rekonvalescenci.
Ptala jsem se na to jestli brali i kus střeva proto, že nám přítomní lékaři vysvětlili, že tenkého střeva se může vzít klidně i několik metrů a prý bez problému, zato že neradi berou tlusté nebo slepé střevo, že kůň potom špatně prospívá, protože mu ta plocha která umožňuje trávení prostě chybí. Jaké střevo jste tedy měli postižené?
farfar
napsal(a):
Happycrown děkuju. Prošla jste si toho teda dost (i Váš koník), snad už to máte vybrané.
A to samé já doufám, take to nebylo nic moc. Je to teď 4 týdny, klisna je stále zavřená na rekonvalescenci.
Ptala jsem se na to jestli brali i kus střeva proto, že nám přítomní lékaři vysvětlili, že tenkého střeva se může vzít klidně i několik metrů a prý bez problému, zato že neradi berou tlusté nebo slepé střevo, že kůň potom špatně prospívá, protože mu ta plocha která umožňuje trávení prostě chybí. Jaké střevo jste tedy měli postižené?
Podívám se do zprávy, on potom člověk je tak vyvalený, že nezkoumá jaké střevo a kde, ale člověk lítá, aby se kůň měl fajn...Po té operaci po příjezdu domů to byl fakt nářez, připadala jsem si, že mám mimino a ne koně, kůň stál v nájemní stáji, takže nebýt super servis tam a hlavně možnosti pečovat o něj třeba v 11,00 večer tak bych byla namydlená. Někdo zmiňoval probiotika, ty se do něj cpali horem spodem a také litry rybího tuku...a pořád jsme zkoumali bobky a kolik pije a jestli tloustne a to má prakticky do teď, ale už do něj vidím, třeba zelená tráva nehrozí, chodí pouze na vypasené výběhy, takže jaro i léto tráví u hromady sena, no a pěkné otavy v balíkách také nehrozí, po nich mi nahodí zeď...ale třeba senáže dává v pohodě. Chce to hodně zkoumat co jde, kolik toho sežere a co z něj potom vypadne a hlavně spát s tím, že se to nevrátí.No je to mamánek, co mám kobyly ty ostrouhám, naočkuji a mohu do nich "píchnout vidle", kolem tutoho běhám pořád a to mám ještě čtvrtého, to je hřebec také, takže je pod periskopem, protože mě řekli, že klisna je na tom kapku lépe, protože v briše toho má jaksi více než hřebec a tak se ty střeva v tom břiše tolik nemelou...ale ten půjde na kastraci, sice víc mu toho v břiše nenaroste ale budu třeba klidnější.
Katka1893

XXX.XXX.196.185
Ano, to je realita. Brno 60k + následná péče.
Saelke

XXX.XXX.86.186
Operace HM,pooperacni komplikace,konik malem uhynul.2 mes na.klinice a dalsi pulrocni lecba cca 170tis.dalsi komplikace po operaci kyla,ktera se mus opet odoperovat,takze naklady jeste vzrostou.
Veronika11

XXX.XXX.89.15
Ahoj, sice hodně se zpožděním, ale nové informace. Teď dva dny po porodu kobyla měla torzi velkého kolonu, takže operace s přetočením střeva - základní cena 100 tis. Kč (Brno).