Dobrý den,
mám plnokrevníka po dostihové kariéře.Co ho mám, tak máme problém s přilnutím. Stačí mírně napnuté otěže a koník se do nich silně opírá, otvírá hubu, "hraje" si s jazykem. Jedná se o koně na jízdárně poměrně tlačivého. Máme jednou lomené olivové udidlo a aktuálně anglický nánosník, někdy s podpínkou někdy bez. Zuby má kontrolované zubařem, záda kontrolovaná fyzioterapeutem. Podotýkám, že to dělá pod všemi jezdci. Setkal jste se s tím někdo? Mohla by pomoci výměna udidla či nánosníku? Děkuji.
Tohle je problem temer kazdeho plnase po dostihove.
Pomaha jezdit na volne otezi. Tzn. Naucit na sedove povely. Zastaveni, obraty atd... otez jako by nebyla. A pomalu ji zacit pridavat, moje kobyla se opirala tak ze kdyz jsem pustila otez, dala si drzkou ozem...
jezdila jsem jen krokem na jizdarne, potom sem pridavala klus, hodne jsme delali ze zeme a nakonec cvala i venku na pekne volnych otezich a zadnej kvap. Chce to cas.
Spise se brani tlaku nez ze by hledal rovnovahu. Snazi se z nej vsemozne vymanit. Ta nase otevirala i hubu docela dost pri sebemensim tlaku a hodne se do nich opirala. Tohle mi poradil jeden pan stary konak a osvedcilo se to u vice plnasu. Hlavne tochtelo cas. A musim rict ze uz se to nikdy nestalo. Pomohlo to i u konika co zas vyvracel hlavu jako jelen. A nikdy jsem nebyla zastancen nejakych vavazovacek ci podobnych, pomucek'' takze jsme si cestou bez tlaku a slo to. Jeste mi rikal ze v momente kdy se opre do otezi mam zastavit a ohnout jo co nejvic na jednu stranu. A zaae nechat
Kdyz to udela zas atak zase. Pry je to jakasi nenasilna forma trestu. Konik musi vydrzet v pozici ktera mu neni uplne prijemna a uvedomi si to. Ale to jsou jen jeho slova takze tlumocim. Az tak daleko jsme zajit nemuseli. Ta nase chape rychle.
Ano, kůň - exdostihák si v rukou hledá rovnováhu - rovnováhu na předku, neznají práci na všech čtyřech a už vůbec ne se nosit od zadku, jsou zvyklí hrnout sílu na předek a zadkem se jen odrážet, od toho se také odvíjí práce. Učit pomalu, postupně jako s remontou, učit na váhu a na sed a na lehkém přilnutí, aby to koně nutilo se skládat a hrát si s rovnováhou sám bez opěrné berličky (huby). Jsou to velice jemní a vnímaví koně, toto velice rychle chápou a práce je s nimi hned jiná, na toto reagují velmi vstřícně.
Přetahovat se nemá smysl.Vyhraje vždy kůň. Chce to hodně trpělivosti a času
Jednak mu chybí rovnováha. Tím, že se válí v otěžích si pomáhá. Udělal si z udidla berličky. Bacha na to, aby jste se pak nezačali opírat jeden o druhého. A pak se může bát o hubu. Zkusila bych působit udidlem do koutků huby. Přizvednout ruku. Abych opravdu působila na koutky, nikoliv na spodní čelist.
Rozhodně bych nedávala chambon ani gogue, koni to táhne hlavu dolů a podporuje v tom, aby se valil po předku. Začala bych pracovat na volnější otěži. Sebrala bych mu ty berličky, aby začal pracovat, tak jak má.