Neregistrovaný 1

XXX.XXX.225.193
Teď v zimě moc nejezdím, ale více chodím s kobylou na procházky... (v sedle je mi zima a dlouho to nevydrzim)
Nevím jestli je to obdobím, ale někdy k procházka naprosto v pořádku, ale někdy ne...
Občas se stane, ze kobyla z ničeho nic začne plasit... někde vidí nějakého bubaka či co a nejde uklidnit. Zastavovani ani uklidnovani neplatí, bohužel stále naklusava a silou se mě snaží přepsat... chodím s ní na parelce, takže mám strach že se ji něco stane...
Většinou chodím na procházky sama.. v jiným ročním období je spíše linejsi... někdy vůbec nechce ani klusat..
Letos jsem to brala, ze to bylo asi silvestrem, ale ještě před vánoci to bylo stejné... tato situace uz se mi stále tak 3x
prostě někdy se takto chová... bohužel když se to stane uprostřed procházky, např 1 km před stáji, tak nevím jak reagovat...
Berte si tušírku nebo hůlku. V krizové situaci se jí nesnažte uklidnit, ale zaměstnat - zacouvat, ustoupit, vyslat na kruh.. cokoli, co spolehlivě umí. Bude se muset soustředit na vás a nebude mít na bubáky čas. Po uklidnění pokračujte.
Můj kůň takhle zlobí často, na procházkách dokáže být vážně protivný. Rozhlíží se, nervačí, cpe se dopředu nebo do mě naráží.. výše zmíněná metoda na něj po několika opakováních vždycky zabere.
Neregistrovaný 1

XXX.XXX.225.193
Zapomela jsem sr rozepsat, zastavovani, couvani a vyslání na kruh dělám běžně... na minutu ji to uklidní ale pak zase na novo... posledne jsem to dělala asi 10x za sebou a stejně to nepomohlo :/ prostě někdy má den a někdy ne... pod sedlem se to občas taky stane, ale tam me zachrání druhý kun, většinou se po chvíli uklidní..
Tori

XXX.XXX.221.2
A vy jste v klidu? Vím, že je to nepříjemná situace, ale koně hodně dají na rozpoložení člověka.
Máme taky takového. Má i určitá místa, kde se vždy sám vynervuje, zcela bez důvodu. S jeho majitelkou, která v takové situaci také znervózní, stáhne se, přestane pravidelně dýchat se to projevuje mnohem víc, než třeba se mnou. Já se mu směju. Že je to tubka, že kosáci určitě žerou koně a tak :) Pomáhá mi to zůstat uvolněná a neztratit trpělivost.
Co se týče začít dělat nějaké ty cviky, ustupování, tak to zabírá, jen pokud se kůň plaší spíš proto, že se mu chce, nebo že se jednorázově opravdu lekne srny, pařezu,.. Pokud se ale úplně vynerví, i bez zjevného důvodu, tak ho to dle mého znervózní ještě víc a mohl by člověka přestat respektovat, či se postavit proti němu (pokud nemá dostatečný respekt, který i takové chování značí), protože je v obrovské psychické nepohodě a neví, jak to vyventilovat.
Podle mě by bylo potřeba zapracovat na tom, aby vás kobylka více vnímala. Někteří koně jsou zvyklí spoléhat se hlavně na sebe, člověka úplně neberou, maximálně dají na jiného koně, pokud je s nimi. Ale když tam jiný kůň není, jako by se jim zatmělo před očima, vnímali jen sebe a svůj strach.
Zkusila bych s kobylkou nějakou práci, aby vás více vnímala, brala vás jako vedoucího koně, na kterého se obrátí v případě nebezpečí. Pokud máte v okolí někoho, kdo se věnuje práci ze země, obrátila bych se na něj. Nestranný člověk si může lecčeho všimnout.
michalann

XXX.XXX.225.193
No to je také další problém.. bohužel si řeší problémy sama i když je v přítomnosti člověka... Já si ve stresových situacích dávám pozor, a moje chování ji neznevozni vic, protoze ji větsinou povídám bláboly, a to občas zabere, že se uklidní, ale obcas také ne...
Ale přidává tomu samozřejmě i to, že ted se za ní dostanu jen 2x týdně, kvůli zkouškám :/ což mě stve, protoze ted by to nejvíce potřebovala... takže i se dá říct, že je nevychozená...