Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tori

3.1.2017 22:38
Tori

XXX.XXX.221.2

Zdravím.
Mám koně, který nepravidelně při rychlejším pohybu zakašle. Většinou jednou nebo dvakrát a pak už ne. Dochází k tomu buď na začátku práce při opohybování, nebo i ve výběhu, když popoběhne.
Kůň chodí na noc do boxu, jinak je celý den ve výběhu s přístřeškem, není dekovaný. Děje se to hlavně v zimě, při nepříznivém počasí. V létě se nám to taky stalo, měla jsem za to, že je to z prachu (bylo u nás hrozné sucho). Vet ho tenkrát prohlížel a nic nenašel.
Nyní mu dávám bylinky, když se kašlání objeví, ale nepozoruji, že by to mělo nějaký vliv.
Můj dotaz zní, jak mu pomoci? Nechci nic zanedbat. Může být nastydlý? (Po ježdění mívá na nozdrách bílý soplík, přijde mi to ale spíš jako vysrážená zpěněná pára) Pomohlo by dekování, aby byl v suchu a teple?
Předem děkuji za odpovědi.

Tori

4.1.2017 12:49
Tori

XXX.XXX.221.2

Ještě dodám, že stáj není nijak zateplená, jsou tam čtyři koně. Pochopitelně je tam trochu tepleji a závětří a pak ten přechod do větru a deště není nic moc. Přístřešek je otevřený pouze na jižní stranu. Ale na západní straně sousedí výběh s polem, odkud vždy hodně fouká, jako např. v posledních dnech.

4.1.2017 13:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Poohlédněte se po veterináři, který má zkušenosti s dušnými koňmi.
Nechci vás strašit, ale i z malého nachlazení se časem může vyvinout velký problém.
Nám se to tak stalo.Pokašlávání a soplení přes zimu a na jaře nevratně dušná kobyla. Nezkušená vetka
Problém je, že ne každý vet pozná zda jde "jen" o nachlazení nebo už o zánět a po zánětu je jen krůček k dušnosti. Dušného koníka pak můžete akorát zahodit, už vám bude jen na tahání peněz z peněženky.
Hnusné, že? A tohle všechno začíná právě kašláním.

Tori

4.1.2017 13:59
Tori

XXX.XXX.221.2

sisi58 napsal(a):
Nechci vás strašit, ale i z malého nachlazení se časem může vyvinout velký problém.
Nám se to tak stalo.Pokašlávání a soplení přes zimu a na jaře nevratně dušná kobyla. Nezkušená vetka
Problém je, že ne každý vet pozná zda jde "jen" o nachlazení nebo už o zánět a po zánětu je jen krůček k dušnosti. Dušného koníka pak můžete akorát zahodit, už vám bude jen na tahání peněz z peněženky.

Děkuji za reakci. Právě se bojím, aby se to nerozvinulo v něco horšího. Včera například při ježdění už nezakašlal, ale to nic neznamená.
Nemáte nějaké doporučení na veterináře? Jsme z východních Čech a moc mě nikdo nenapadá. A naše veterinářka je zrovna na mateřské. Ale pokud by to byl odborník, nevadilo by, kdyby byl z větší dálky.

titto

4.1.2017 14:07
titto

XXX.XXX.45.4

Souhlasím s příspěvkem nademnou. U nás to začalo uplně stejně, sem tam kašel, soplík. Nasadily se bylinky, když nepomohly, volal se vet. Ten, že je to nachlazení, tak kůň dostal atb...ale kašel se vrátil po dobrání. Volal se druhý vet, napíchal taky nějakou protizánětlivku, kašel se vrátil. Veterinář tu byl co dva měsíce a prý jde o alergii na prach, takže máčet, nestlat v přítomnosti koně atd...
No po roce co byl kůň furt pod nějakýma lékama, máčelo se a nic nepomohlo, vždy se kašel vrátil. Zavolala jsem pak vetku, co se specializuje na dýchací ústrojí s endoskopem...no a co myslíte, kůň už je dušný
Jsem přesvědčená, že jsem nic nezanedbala.Veterináři tu byli co dva měsíce (a to nebyli žádní "pejskaři"), kůň měl kde co na odhleňování, vykašlávání, proti zánětu, atb a tak dále a stejně jsme se tomu nevyhli, nechápu to do těď, vzhledem k tomu, že kůň je celý den venku, na noc venkovní box, který nezavírám a může jít kdykoliv ven a stejně mám dušnýho koně.
Dle toho, co jsme vykoumali s veterinářkou za to může řepka, ktetá byla jeden rok vedle výběhu. Sousedi z druhé strany toho samýho pole mají taky dušnou kobylu, tak to asi stříkali nějakým sajrajtem :(.

4.1.2017 14:17
avelanc

XXX.XXX.158.2

Dobrý den, určitě řešit. U nás stejný průběh, odchytlo se to ve fázi zánětu - diagnostika a léčení sice pálka, potom nutnost změnit režim koně, ale teď zakašle za rok jednou dvakrát.
Nám přijela p. Zásmětová - což možná podle mateřské bude i Vaše veterinářka. Tak bych zkusila kontaktovat ji, ať Vám někoho doporučí.
Kamarádka má též kašlavého koníka s tím, že domácí vet. koně posílal na jatka (prd tomu rozuměl, pořád jen zkoušel různé ATB), až nakonec vezla koně na kliniku. Tam ho do kupy dali, ale za 5 minut 12. Dušný není, stačí jej hlídat. A změna ustájení.

Kašel v zimě - z boxu, kašel v létě - z prachu či pylu.

ztracena,atlantida

4.1.2017 16:35
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

sisi58 napsal(a):

Mohu mít k dušnosti dotaz? Ta moje 16letá kobča vím že tam měla snad náběh. V roce 2013 než šla na ty hory ( Byli ty povodně z děště ) Seno ten rok bylo nekvalitní a na houby vím že jsem řešila seno pro králíky taky. V Lokalitě pár koní onemocnělo z ničeho nic. Moje kobyla byla po hříběti nikdy nekašlala. A najednou se objevil silný výtok z čumáku i očí kobyla kašlala soplila a chřadla. Další nemocné koně prý majitelé utratili ale mojí vzali na kliniku do Brna kde dostala Kortikoidy a byl doporučen prodej na hory. V okolí výběhů prý bylo dost řepky

Po 2 letech byla kobyla z hor prodaná k nám do nížiny protože jí paní údajně neujezdila. Žádný problém 2 roky v nížině nemá a měla taky u výběhu řepku. Mám důvod k obavám a nebo případně zjistit proč tak onemocněla?

4.1.2017 18:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

ztracena,atlantida napsal(a):
Mohu mít k dušnosti dotaz? Ta moje 16letá kobča vím že tam měla snad náběh. V roce 2013 než šla na ty hory ( Byli ty povodně z děště ) Seno ten rok bylo nekvalitní a na houby vím že jsem řešila seno pro králíky taky. V Lokalitě pár koní onemocnělo z ničeho nic. Moje kobyla byla po hříběti nikdy nekašlala. A najednou se objevil silný výtok z čumáku i očí kobyla kašlala soplila a chřadla. Další nemocné koně prý majitelé utratili ale mojí vzali na kliniku do Brna kde dostala Kortikoidy a byl doporučen prodej na hory. V okolí výběhů prý bylo dost řepky

Po 2 letech byla kobyla z hor prodaná k nám do nížiny protože jí paní údajně neujezdila. Žádný problém 2 roky v nížině nemá a měla taky u výběhu řepku. Mám důvod k obavám a nebo případně zjistit proč tak onemocněla?

Jediný způsob, jak zjistit, jak na tom kobylka je, je ENDOSKOPIE plic.
Ze zkušenost vím, že od prvních příznaků diskomfortu k nevratné dušnosti, pokud se pořádně neléčí, je cca půl roku u méně odolných koní.
Pokud kobyla nemá problémy s dýcháním, při běžném provozu, není dušná.
Dušný kůň v době, kdy je na tom špatně, nevyleze z příkopy bez pomoci. Dušného koně poznáte i podle způsobu dýchání. Zdravý kůň dýchá hrudníkem, nemocný "pumpuje" břichem a to i v klidu. To nelze přehlédnout. Toho si všimne i naprostý amatér.
A vzhledem k tomu, že na tu vaši kobču nepůsobí řepka, zřejmě ani není alergická.
Koně, kteří jsou na tom celkově špatně, mohou reagovat na podněty, na které by zdravý kůň nereagoval, alergií, záněty, nachlazením, atd., atp.
Pokud se nepletu, vaše kobylka toho má za sebou hodně. Problémy s dýcháním mohla mít při celkovém oslabení. Teď, když je zdravá, je podle všeho, v pohodě.

ztracena,atlantida

4.1.2017 18:41
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

sisi58 napsal(a):
Jediný způsob, jak zjistit, jak na tom kobylka je, je ENDOSKOPIE plic.
Ze zkušenost vím, že od prvních příznaků diskomfortu k nevratné dušnosti, pokud se pořádně neléčí, je cca půl roku u méně odolných koní.
Pokud kobyla nemá problémy s dýcháním, při běžném provozu, není dušná.
Dušný kůň v době, kdy je na tom špatně, nevyleze z příkopy bez pomoci. Dušného koně poznáte i podle způsobu dýchání. Zdravý kůň dýchá hrudníkem, nemocný "pumpuje" břichem a to i v klidu. To nelze přehlédnout. Toho si všimne i naprostý amatér.
A vzhledem k tomu, že na tu vaši kobču nepůsobí řepka, zřejmě ani není alergická.
Koně, kteří jsou na tom celkově špatně, mohou reagovat na podněty, na které by zdravý kůň nereagoval, alergií, záněty, nachlazením, atd., atp.
Pokud se nepletu, vaše kobylka toho má za sebou hodně. Problémy s dýcháním mohla mít při celkovém oslabení. Teď, když je zdravá, je podle všeho, v pohodě.

Má toho zasebou vzkutku opravdu hodně proto jí prodat nechci a radči budu dělat abych co nejvíce shodila váhu.

Bývalá ustajovatelka co na ní měla ty průvlečky říkala že v zátěži čistě nedýchá je možné že by zůstalo nějak plíce poškozené. Ale jinak dýchá normálně jak má. Ona dýchá jen jakoby dvojitě a jen pokud jí štvu a nebo trochu v zátěži ale větší.

Já poznám když jí štvu protože hlasitě a naštvaně funí + hlava do nebe. Je to jen obraná reakce a psala jsem si paní co jí jezdila už jako mladou tohle jí zůstalo bohužel. Momentální problém možná z části vycházel z nelidné ruky. Problém zatím potlačen ale s trenérem začneme hned jak to bude možné. Rady co mi byli poskytnuty nezahazuji.

ztracena,atlantida

4.1.2017 18:43
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

Jo a nezmínila jsem problém s veterinářem. Očkování je prý hazard. Kobyla úplně zašílí jen co vidí stříkačku. Očkování si asi taky vyžeru a užiji

4.1.2017 19:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

Očkování není problém. Pokud je vet šikovný.2x zlehka bouchne pěstí a potřetí bodne.Je to vteřinka.
Odběr krve z žíly by mohl být rodeo nebo injekce, která se musí dávat pomalu.

ztracena,atlantida

4.1.2017 20:55
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

sisi58 napsal(a):
Očkování není problém. Pokud je vet šikovný.2x zlehka bouchne pěstí a potřetí bodne.Je to vteřinka.
Odběr krve z žíly by mohl být rodeo nebo injekce, která se musí dávat pomalu.

Ona ho k sobě ani nepustí. vím že loni se očkovala nakonec v boxu kde jí do krku zabodli jehlu nechali jí vyšílet a až pak vstříkli vakcínu. Bohužel tenhle problém má od mlada a nikdo to neřešil chci to zkusit odbourat v rámci práci s důvěrou na kruhovce.

5.1.2017 11:41
marketka

XXX.XXX.179.3

Prevence-máčení sena..Také seno máčím.

5.1.2017 12:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

marketka napsal(a):
Prevence-máčení sena..Také seno máčím.

Prevence je hlavně o kvalitním senu, to pak není nutné máčet.
Z dobrého sena v sítí, nemá kašel ani moje dušná kobyla. Nesmí v něm mít zastrčenou hlavu až po oči

ztracena,atlantida

5.1.2017 13:06
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

sisi58 napsal(a):
Prevence je hlavně o kvalitním senu, to pak není nutné máčet.
Z dobrého sena v sítí, nemá kašel ani moje dušná kobyla. Nesmí v něm mít zastrčenou hlavu až po oči

Na novém usgtájku dostává seno na zen a nekašle máme tak seno kvalitní a nepráší jako u chovatelky odkud jsem jí kupovala to seno co jí přivezli to byla katasstrofa. Ale tak ona za to nemohla že jí nějaký pako podvedlo kdo mohl čekat že dodají plesnivé seno pro krmení. Hodně jsem jí to musela vyprašovat ale byla na tom jen týden max 14 dní. Než jsem vyjednala ustajko.

Děkuji moc za rady. Dušnost jsem zažila u jednoho koně na jízdárně. Krásný mohutný ryzák kterému se říkalo Melounek ( Jmenoval se Útok ) Vždy kulatý a vypasený. No můj poslední pohled viděl trosku. Kdysi jiskra plná ivota v očích mu zhasla a vystřídalo jí utrpení a bolest. Kost a kůže opravdu na něm chrastili kosti. Strašně kašlal a po každém zakašlání zubama jezdil po zdi soudím že bolestí. Tohle pro mě bylo opravdu bolestné. Měl jít na hory ale už to nestihl odešli mu ledviny a krvácel z nozder a v moči měl taky krev. Na tenhle pohled nezapomenu asi nidy kor když sem mu chtěla pomoct ale nevěděla jsem jak. Bylo mi 16 asi když se tohle dělo.

S mojí kobylkou jsme si sedli ihned. Důvěra přeskočila ihned co jsem si sedla do sedla. Hodně mě tehdy podržela na kavaletkách kdy já se bála a ona je měla ráda namísto aby se pokusila zrychlit podržela mě. Jsme si souzený obě se špatným osudem. Lidi se jí moc neptali co se jí líbí a co ne stejně jako mě se neptali. Není zákeřná. Ono jí i dlouho trvá než si zvykne. Když jsem jí dovedla na staré ustajko tak než si zvykla na ní sedla ta s pardonem pinda s průvlečkama a asi se něco stalo hlavně nemusí když se na ní střídají lidi. Ona zlatka když se jí něco stane byt jen jednou pak zlobí. A když už byl klid tak se stěhovala znovu.

5.1.2017 13:32
Dotaz

XXX.XXX.110.146

K tomu očkování - s pracovní kobylou bylo prý také rodeo, veterinář mi vyprávěl, že já už znám jen odvar, že kdysi prostě bodl a utekl, protože by ho zabila. Naše šéfka to pak vyřešila tak, že očkovala ze sedla.

5.1.2017 13:49
avelanc

XXX.XXX.130.169

Též mám zkušenost i s očkováním. Při šití kobyli v roce, kdy zrovna měla svoje období - nikomu nevěřím, jsme ji museli na tvrdo přeprat, aby zvládla denní ATB, čištění rány.. A od té doby měla z veterináře hrozněho lufta. Viditelně mu nechtěla ublížit, ale za každou cenu utéct pryč.. Pokaždé jsem z toho měla měsíc dopředu nervy.. Se změnou ustájení byl nový vet. Procházel mezi koňmi, v ruce stříkačky, jen houknul, zda strakatou taky, já říkám ano a vystřelila jsem pro ohlávku a nestihla.. Kobylu píchnul, ani nevěděla.. Prostě se to obešlo bez stresu před tím.
Protože právě o stresu to je - samotná injekce koně nebolí...

A kdyby se náhodou brala krev, to bude jiná. Z toho mám obavy. Asi bych to raději dělala rovnou na fajfce. Když se dělali zuby - pan Dušek dal uklidňovací pastu, jenže milá kobylka věděla, že je něco špatně a prostě se nezklidnila - prý se mu to ještě u žádného koně nestalo.

ztracena,atlantida

5.1.2017 13:55
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

Jedna z bývalích majitelek poradila píchnout jí za chůze. S Krví by byl taky boj. Fajfka jí neudrží. Zlatka když se dostane do taového tranzu jde přes mrtvoli. Ale v brně na klinice bylo vše ok. Prý by to chtělo neznámé prostředí.

5.1.2017 14:02
marketka

XXX.XXX.179.3

Tak náš pony se bojí určitého veter. technika.Jednou ho blbě píchl a od té doby, když přijede na očkování, je to katastrofa.
Přizvala jsem veterinářku.Prošla kolem, když se pásl a pích a bylo to.

ztracena,atlantida

6.1.2017 15:22
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

Tak očkování bude snad v klidu ale krev by bylo rodeo. Mi máme problém s kýmkoliv kdo má stříkačku s jehlou. Jinak je kobylka fakt splachovací. Který koník vám dovolí sednout na něj a mít na ruce káně Harrisovo ( Velké jako káně naše ). Kamery, střelba je v pohodě. Tak vím že na historický průvod bych se nemusela bát. Samozřejmě projdeme průpravou. Nerisknu vzít nepřipraveného koně mezi lidi tam to může být opravdu malér.

6.1.2017 15:31
22verunka

XXX.XXX.135.43

Pokud vam mohu poradit. Pracujte na tom. Ma kobyla ktera uz bohuzel beha po vecnych pastvinach, mala velky problem s veterinari. I strouhani byla divocina. Byla to plnaska a ja byla verte nebo ne 12 majitel desetileteho kone. Z toho 3 roky byla tam kde se narodila a pote 2 roky v najmu. A pak 11 lidi behem 5 let. Kobylu kovali a vlastne i strouhali v kleci. Nakladka byla jako kdybych nakladala mustanga s tim ze ona sla proti lidem. Boze co ja s ni skusila... no ale k jadru. Naockovali jsme tak nejak nadivoko ale povedlo se. Pak ovsem prislo zraneni a nutnost dene Atb a tisici leky a proste pruser jako hrom. Kopyta dala jen me a to asi po 4 mesicich usilovneho premlouvani. U predku problem nebyl ale zadky to bylo neco. Nakonec jsem drzela kazdemu kovarovi a byl klid pak uz si zvykla cca 3 roky. Ovsem kazdorocni ockovani byl horor. Pak jsem nekde cetla ze se to da vsemozne nacvicit. Treba natahnout gumicku a ono to stipne jako injekce. Kobyla mi malem vyskocila z mastale. Ale nakonec i to jsme zvladli a pak uz to bylo uplbe v poho. Kapacku vse jsme zvladli ve staji a bez fajfky. A je fakt ze ji to mozna v te dobe i zacranilo zivot. Nepodcenujte to kdyby bylo treba cokoliv podat za lek at vam u toho kobyla nezesili.

ztracena,atlantida

6.1.2017 15:52
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
Pokud vam mohu poradit. Pracujte na tom. Ma kobyla ktera uz bohuzel beha po vecnych pastvinach, mala velky problem s veterinari. I strouhani byla divocina. Byla to plnaska a ja byla verte nebo ne 12 majitel desetileteho kone. Z toho 3 roky byla tam kde se narodila a pote 2 roky v najmu. A pak 11 lidi behem 5 let. Kobylu kovali a vlastne i strouhali v kleci. Nakladka byla jako kdybych nakladala mustanga s tim ze ona sla proti lidem. Boze co ja s ni skusila... no ale k jadru. Naockovali jsme tak nejak nadivoko ale povedlo se. Pak ovsem prislo zraneni a nutnost dene Atb a tisici leky a proste pruser jako hrom. Kopyta dala jen me a to asi po 4 mesicich usilovneho premlouvani. U predku problem nebyl ale zadky to bylo neco. Nakonec jsem drzela kazdemu kovarovi a byl klid pak uz si zvykla cca 3 roky. Ovsem kazdorocni ockovani byl horor. Pak jsem nekde cetla ze se to da vsemozne nacvicit. Treba natahnout gumicku a ono to stipne jako injekce. Kobyla mi malem vyskocila z mastale. Ale nakonec i to jsme zvladli a pak uz to bylo uplbe v poho. Kapacku vse jsme zvladli ve staji a bez fajfky. A je fakt ze ji to mozna v te dobe i zacranilo zivot. Nepodcenujte to kdyby bylo treba cokoliv podat za lek at vam u toho kobyla nezesili.

Chci s tím opravdu pracovat a skoušet to v rámci her s důvěrou na kruhovce bohužel ted se nedá nikde nic dělat hízdárna plná ledu to samé kruhovka ( Což mě štve ). Ono vím že když byla v tom brně na klinice tak vše bylo v klidu ono taky se jinak chová doma a jinak v neznámém prostředí nevím co vedlo k těmto reakcím mysleli jsme že na klinice. Měla jsem milné info že tam byla 2 měsíce skrz tu dušnost. A v Brně mi řekli jméno majitelky se kterou tam byla a i dobu pobytu víc jsem je neuprosila ale mámvet. správu od této majitelky se kterou jsem v kontaktu. Bohužel tento problém si nese už od mládí.

Začala jsem práci na 2 lonžích a kamarádka na mě půjde mrknout na to ježdní a dohlídne na mě jezdit umí a má i licenci. Kobylka opravdu se musí naučit pracovat zády to jsem v té mojí diskuzy ocenila za dost rad jsem ráda. Za mojí reakci se omlouvám, ale asi by vám to taky nebylo příjemné. Nikdo mi nemusí říkat že jsem ještě silná vím to. Proto taky jezdím jednou týdně a krátce. Naštěstí mám aspon ten balanc a mohu si dovolit občas práci i bez sedla a to je na kruhovce a jen cca 10minutek.

ztracena,atlantida

6.1.2017 15:57
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

Tori napsal(a):
Zdravím.
Mám koně, který nepravidelně při rychlejším pohybu zakašle. Většinou jednou nebo dvakrát a pak už ne. Dochází k tomu buď na začátku práce při opohybování, nebo i ve výběhu, když popoběhne.
Kůň chodí na noc do boxu, jinak je celý den ve výběhu s přístřeškem, není dekovaný. Děje se to hlavně v zimě, při nepříznivém počasí. V létě se nám to taky stalo, měla jsem za to, že je to z prachu (bylo u nás hrozné sucho). Vet ho tenkrát prohlížel a nic nenašel.
Nyní mu dávám bylinky, když se kašlání objeví, ale nepozoruji, že by to mělo nějaký vliv.
Můj dotaz zní, jak mu pomoci? Nechci nic zanedbat. Může být nastydlý? (Po ježdění mívá na nozdrách bílý soplík, přijde mi to ale spíš jako vysrážená zpěněná pára) Pomohlo by dekování, aby byl v suchu a teple?
Předem děkuji za odpovědi.

Doporučuji nechat prohlídnout vetem. Zažila jsem kdysi jee to 10let o samé u jedné kobylky a měla snat tuberu nebo něco podobného. I kdyby se nic nenašlo aspon budete vědět že j ok.

Nicméně znám i jízdárenskou kobylu co při oklusání kašle schválně

6.1.2017 16:35
22verunka

XXX.XXX.135.43

Chci s tím opravdu pracovat a skoušet to v rámci her s důvěrou na kruhovce bohužel ted se nedá nikde nic dělat hízdárna plná ledu to samé kruhovka ( Což mě štve ). Ono vím že když byla v tom brně na klinice tak vše bylo v klidu ono taky se jinak chová doma a jinak v neznámém prostředí nevím co vedlo k těmto reakcím mysleli jsme že na klinice. Měla jsem milné info že tam byla 2 měsíce skrz tu dušnost. A v Brně mi řekli jméno majitelky se kterou tam byla a i dobu pobytu víc jsem je neuprosila ale mámvet. správu od této majitelky se kterou jsem v kontaktu. Bohužel tento problém si nese už od mládí.

Začala jsem práci na 2 lonžích a kamarádka na mě půjde mrknout na to ježdní a dohlídne na mě jezdit umí a má i licenci. Kobylka opravdu se musí naučit pracovat zády to jsem v té mojí diskuzy ocenila za dost rad jsem ráda. Za mojí reakci se omlouvám, ale asi by vám to taky nebylo příjemné. Nikdo mi nemusí říkat že jsem ještě silná vím to. Proto taky jezdím jednou týdně a krátce. Naštěstí mám aspon ten balanc a mohu si dovolit občas práci i bez sedla a to je na kruhovce a jen cca 10minutek.

Nemusite pracovat jen na kruhovce a jizdarne. Da se to dost dobre i ve vybehu ci v boxe. Zacnete s tim ze ji tu strikacku ukazete a drzte ji v ruce. Ja do ni obcas dala trochu javoroveho sirupu. A kdyz sme pak ockovali cekala dobrotu. Hodne chvalit a ta gumicka je super. Natahnout a pusit pochvalit a zas. Muzete dat odmenu. Treba kousek jablicka. Ta moje mura po 3 dnech uz cekala jen jablko a mohli jsme ji pichat 30 injekci. Navic endoskop asi nikdo bez uspani delat nebude takze ji pichnout budete muset popripade date treba sedalin ktery je v rube pripominajici injekci. Takze na tom pracujte. Jen dobra rada.

6.1.2017 16:45
22verunka

XXX.XXX.135.43

Nedavno jsem na to narazila v jedne knizce. Taky s gumickou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.1.2017 17:32

Niektorým koňom stačí zmena prostredia na to, aby mali menšie nervy z veterinára, alebo postačí zmena doktora. U kobyly, ktorú jazdím, je najlepším riešením pichať z pravej strany. Úplne v pohode. Na ľavú stranu skacká na zadné a je nepríjemná, do pravej strany picháme na pastvine, očkovanie ani nekmrkne, krv, prípadne infúzka trochu vyvalí očičko a je kľud.

ztracena,atlantida

6.1.2017 18:18
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
Nedavno jsem na to narazila v jedne knizce. Taky s gumickou.

Z jaké je to knihy? Výcvik mladého koně? Mám jí doma. Ono v boxe jí stříkačku prvně nebudu ukazovat nenechám se zabít kor když je tam hříbátko. Tohle nehoří. Nevím jak bude reagovat a pokoušet to nechci. Ono na tohle i na tu gumičku chci mít opravdu otevřenější prostor. Dušná 100% není tak to zatím řešit nemusím mluvila jsem s doktorem dneska. Uvidím jak bude zítra ale zkusíme tu druhou jízdármu musím se podívat jak vypadá. Písková 100% nebude k použití.

6.1.2017 18:45

Z jaké je to knihy? Výcvik mladého koně? Mám jí doma. Ono v boxe jí stříkačku prvně nebudu ukazovat nenechám se zabít kor když je tam hříbátko. Tohle nehoří. Nevím jak bude reagovat a pokoušet to nechci. Ono na tohle i na tu gumičku chci mít opravdu otevřenější prostor. Dušná 100% není tak to zatím řešit nemusím mluvila jsem s doktorem dneska. Uvidím jak bude zítra ale zkusíme tu druhou jízdármu musím se podívat jak vypadá. Písková 100% nebude k použití.

Nepísala si v inej téme, že žriebä už je dávno odstavené?

7.1.2017 00:12
22verunka

XXX.XXX.135.43

Slecno uz je to tu zase. Resite proc to nejde. Nereste proc to nejde ale jak to udelat aby to slo. V boxe si ji vemte na voditko a zkuste gumicku. Kdyz ma ze strikacky takovy strach. Rikala jste ze vam duveruje. Tak nevidim duvod proc by to neslo.? Navic pracovat na duvere lze take jinymi zpusoby nez jen jizdarna kruhovka.

ztracena,atlantida

7.1.2017 06:23
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
Slecno uz je to tu zase. Resite proc to nejde. Nereste proc to nejde ale jak to udelat aby to slo. V boxe si ji vemte na voditko a zkuste gumicku. Kdyz ma ze strikacky takovy strach. Rikala jste ze vam duveruje. Tak nevidim duvod proc by to neslo.? Navic pracovat na duvere lze take jinymi zpusoby nez jen jizdarna kruhovka.

Nevymlouvám se ale box je trochu těsný s hříbětem za zadkem. Tento týden měla režim volný kdy chodila jen do výběhu. Na tyhle cvičení chci volný prostor, kor když v tomhle vím jen co mi řekli majitelé předemnou. Čili jí v tomto neznám. Ten článek z gumičkou je tedy z jaké knihy některé knihy má ještě vypujčené kamarádka.

7.1.2017 07:55
22verunka

XXX.XXX.135.43

Vycvik mladeho kone. Je to tam i pekne popsany. Pokud ji doma mate tim lepe. Hribose tim muzete zamestnavat taky.

7.1.2017 08:24
22verunka

XXX.XXX.135.43

Jeste pisete ze 100 % neni dusna ale muze tam.byt jiny problem. Vet zjisti co a jak. Pokud je vse ok jen dobre pokud je tam problem vcas se da lecit. Endoskop nam delala vetka za 500 kc +cesta+ a prispavacka. Ale nasli jsme problem ktery jsme mohli vyresit. Kobyla v poho uz 8 let.

ztracena,atlantida

7.1.2017 09:22
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

S doktorem jsme to řešili včera.

7.1.2017 09:46
22verunka

XXX.XXX.135.43

Tak aspon ze tak.

ztracena,atlantida

7.1.2017 10:29
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
Tak aspon ze tak.

Já tohle nenchávám být. Kopyta jsme řešili taky s kovářem ve středu. Bohužel překování není možné protože to nemá dost narostlé. V týdnu začneme práci už snad trošku pod dozorem.

Neregistrovaný uživatel

7.1.2017 10:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Já tohle nenchávám být. Kopyta jsme řešili taky s kovářem ve středu. Bohužel překování není možné protože to nemá dost narostlé. V týdnu začneme práci už snad trošku pod dozorem.

Tak překování, nebo strouhání?

7.1.2017 11:07
22verunka

XXX.XXX.135.43

Nekovejte nechte odrust a kvalitne vystrouhat. Jak uz bylo receno nekolikrat k vasemu dotazu spalkovych kopyt. Podkova problem schova, nevyresi"
muzu se vas jeste zeptat? To hribe je teda od te vasi kobyly? Kdyz jsou spolu v boxe? Ja uz se v tom stracim. Nekdo tu zminil ze uz jste psala ze je odstavene. Diky za objasneni. Stracim se v tom

Neregistrovaný uživatel

7.1.2017 11:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Jak jsem to pochopila já, jestli můžu, tak hříbě je cizí, bylo přiřazeno jako společník, ale kobyla ho vzala za své, i jí rozcucal, tak je má spolu. Slečna řeší i kastraci, ovšem jestli je chce mít stále pohromadě, tak jí řeší trošku špatně. Ale mně do toho nic není, jak tvrdí ona sama, její koně.

7.1.2017 11:44
22verunka

XXX.XXX.135.43

Ach tak ja sem prave procitala ostatni diskuze a abych pravdu rekla jsem z toho trosku jelen.

Neregistrovaný uživatel

7.1.2017 11:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

To nejste sama

ztracena,atlantida

7.1.2017 12:29
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
Ach tak ja sem prave procitala ostatni diskuze a abych pravdu rekla jsem z toho trosku jelen.

Hříbě není její jen ho vzala za své opravdu se stalo že jí rozcucal ale malej baští a jen si sem tam cucne. Kobylka má mléka proto minimum. Hlídám to a sem tam z vemínka jen odstříknu abych věděla jak na tom je. Malej je na kastraci ještě malej. A z jara se odstaví. Kastrovat se nechá až po 2 roce. Dřív ne.

Co se kopyt teď týká nelze jí ani vystrouhat. Přemýšlím o koupi Biotinu. Nemá to narostlé. Řešení strmích kopyt ještě budu s kovářem probírat ale jak trenér tak on jsou pro kování ale jinčí potkovou. A ono popravdě je mi to milejší protože tolik neklouže jako když byla nekovaná. A na královské průvody se kovat bude muset.

Neregistrovaný uživatel

7.1.2017 12:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Ano, v zimě kopyta tolik nerostou, ze zkušenosti růstu Biotin nepomůže, ale když to nezkusíte, tak nebudete vědět, že. Pokud to řekl kovář, tak to asi bude vědět, on to viděl.

Dejte si pozor, ať kobylu nepřipustí. Nevidím rozdíl mezi odstavením teď a na jaře, ale to musíte vědět Vy.

7.1.2017 12:40
22verunka

XXX.XXX.135.158

Dekuji zq osvetleni cele situace. Jela jsem jako ucastnik na koni bitvu ( dobuvani hradu) a pochod mestem jako sv. Martin na bosem koni, zadny problem to nebyl pokud je kopyto ok. Nevidim duvod kovani. A verte ze podkova klouze vic nez dobre ostrouhane kopyto.

ztracena,atlantida

7.1.2017 12:46
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
Dekuji zq osvetleni cele situace. Jela jsem jako ucastnik na koni bitvu ( dobuvani hradu) a pochod mestem jako sv. Martin na bosem koni, zadny problem to nebyl pokud je kopyto ok. Nevidim duvod kovani. A verte ze podkova klouze vic nez dobre ostrouhane kopyto.

To je právě ono. Pokud je kopyto OK. Ona to nemá ok má je opravdu měkká a velice rychle si je ostrouhá.

7.1.2017 12:49
22verunka

XXX.XXX.135.158

Pak bych ale premyslela zda je kobca na takove pochody vubec vhodna. Jak rikam.podkova jen zakryva problem.

ztracena,atlantida

7.1.2017 12:51
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ano, v zimě kopyta tolik nerostou, ze zkušenosti růstu Biotin nepomůže, ale když to nezkusíte, tak nebudete vědět, že. Pokud to řekl kovář, tak to asi bude vědět, on to viděl.

Dejte si pozor, ať kobylu nepřipustí. Nevidím rozdíl mezi odstavením teď a na jaře, ale to musíte vědět Vy.

Myslím podpořit tvrdost. Když byla na boso tak sem jí na silnici ostrouhala tak že nemohla šlápnout ani na kamínek. Má to velice měkké. Kováři to viděli dva nezávislí na sobě a shodli se. Momentálně překovat nebo vystrouhat nelze. Má kopyta strmé to vidím ale ještě se chci mrknout do knížky mám tu nějakou modrou o kopytech.

Odstavit jsem chtěla ale majitel stáje právě řekl že zatím mohou být spolu a že to stačí z jara. Navíc jsou tam od 20.12 tak kobča si ještě trochu zvyká. Nějak změny nese hůř.

ztracena,atlantida

7.1.2017 12:55
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
Pak bych ale premyslela zda je kobca na takove pochody vubec vhodna. Jak rikam.podkova jen zakryva problem.

Má světlá kopyta čili měkčí. Údajně je to normál že světlá jsou měkčí a slyšela jsem to z více zdrojů. Skusím ten biotin ale faktem je že na kutnou horu bych jí ani bosou nebrala. V ničem jí to nebrání jen bude mít podkovi aby si nestrouhala kopyta.

Znala jsem kobylu co si ostrouhala i na trávě kopyta tak ta bez podkov být prý vůbec nemůže. Zase co je na tom pravdy nevím ale vím to přímo od majitelky.

7.1.2017 12:56
22verunka

XXX.XXX.135.158

Pokud mohu atlantido.1) chybu kterou jste udelala ze jste nechala hribe pit. Znovu bude muset projit odstav dost stresujici jak pro matku tak pro hribe.
2) kobyla potrebuje nabrat coz nemuze kdyz ji hribe pije a bere at uz vapnik nebo potrebnou hmotu a energii vynalozenou na tvorbu mleka
3) ostavte okamzite. Hribe u ni nema co delat. Uvidite ze i kopyta se ji spravi a celkove forma pujde nahoru.

Neregistrovaný uživatel

7.1.2017 12:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Já se přikláním k názoru 22verunka, nejen kvůli kopytům.

7.1.2017 13:03
22verunka

XXX.XXX.135.158

Má světlá kopyta čili měkčí. Údajně je to normál že světlá jsou měkčí a slyšela jsem to z více zdrojů. Skusím ten biotin ale faktem je že na kutnou horu bych jí ani bosou nebrala. V ničem jí to nebrání jen bude mít podkovi aby si nestrouhala kopyta.

Znala jsem kobylu co si ostrouhala i na trávě kopyta tak ta bez podkov být prý vůbec nemůže. Zase co je na tom pravdy nevím ale vím to přímo od majitelky.

Shodou okolnosti jsem jela martina na bilem koni s bilymi kopyty. Takze to neni tak uplne pravda.
videla jste nekdy hrad kasperk helfenburg, rabi? Tak vsude jsem jela vosky a to je skala a kameni. Samozrejme pokud ji to pomuze budu rada za ni.

Neregistrovaný uživatel

7.1.2017 13:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Mám koně žlutého, a mám flekáče s bílýma kopytama. Jeden je v pohodě, druhej uchodí, ale dělá mu to problémy, a bílou barvou to není.

ztracena,atlantida

7.1.2017 13:08
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
Pokud mohu atlantido.1) chybu kterou jste udelala ze jste nechala hribe pit. Znovu bude muset projit odstav dost stresujici jak pro matku tak pro hribe.
2) kobyla potrebuje nabrat coz nemuze kdyz ji hribe pije a bere at uz vapnik nebo potrebnou hmotu a energii vynalozenou na tvorbu mleka
3) ostavte okamzite. Hribe u ni nema co delat. Uvidite ze i kopyta se ji spravi a celkove forma pujde nahoru.

Nevím kobyla jde nahoru i přes to že má trošinku mlíka. Ani to není vidět že něco má.
Hříbátko žere normálně krmivo a seno pije vodu venku vidím že si 2x za den tři malé loky cucne. Já ani nevěděla že jí rozcucat může veterinář nevěděl a vědšina říkala že jí nerozcucá když je přes měsíc zaprahlá.
Měli jsme na starém ustájku hodně špatné podmínky a provizorní box zboural. Navíc měl i poraněné nohy jak tam přeskočil plot a tak jsme ho nechtěli stresovat. Odstav budu probírat v týdnu protože venku už mě malej štve.

Bud je pozadu protože se pase a nebo moc ve předu a to nevydejchává kobylka. A opravdu mě nebaví se s ní přetahovat protože malej je náhodou v předu a já jí nepustím do klusu natož cvalu v hluboké oranici.

ztracena,atlantida

7.1.2017 13:10
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
Shodou okolnosti jsem jela martina na bilem koni s bilymi kopyty. Takze to neni tak uplne pravda.
videla jste nekdy hrad kasperk helfenburg, rabi? Tak vsude jsem jela vosky a to je skala a kameni. Samozrejme pokud ji to pomuze budu rada za ni.

Nehádám se protože nevím slyšela jsem to z více zdrojů.

7.1.2017 13:17
22verunka

XXX.XXX.135.158

Nase hribata a to jsou opravdu svych matek cucaj dene taky tak 3krat ale na raz muze takove hribe vytahnout litr mleka ne-li vic ani nemrknete. Odstavte okamzite. Necekejte. Odstav bude vetsi stres nez poranene nohy to mi verte. Pokud ji rozcucal vzala ho za sve a produkce mlika ji stale bere. Laktujici kobyla by mela byt krmena uplne jinak nez normalni kun.

7.1.2017 13:20
22verunka

XXX.XXX.135.158

A prosim neberte to opet jako, utok" radim vam dobre. Nase hribata okousavala maminy granule uz treti den. Dnes jsou ti uz samostatne jednotky normalne zerou vsechno ale stale piji.
Odstav je nejhorsi faze chovu. A vy jste dobrovolne pristoupila k tomu ze tim vas konik bude muset projit znovu. A je jedno jestli cuca 6× nebo 1krat.

7.1.2017 13:25
22verunka

XXX.XXX.135.158

A na vami vlozenem fotu nevidim bila kopyta.

7.1.2017 13:27
22verunka

XXX.XXX.135.158

Ale kdyz to rikate tak asi jsou jen tak od blata.

ztracena,atlantida

7.1.2017 13:46
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
A na vami vlozenem fotu nevidim bila kopyta.

Jsou od bláta fotka je po tom co jsme se vrátili z venku.

ztracena,atlantida

7.1.2017 13:50
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
A prosim neberte to opet jako, utok" radim vam dobre. Nase hribata okousavala maminy granule uz treti den. Dnes jsou ti uz samostatne jednotky normalne zerou vsechno ale stale piji.
Odstav je nejhorsi faze chovu. A vy jste dobrovolne pristoupila k tomu ze tim vas konik bude muset projit znovu. A je jedno jestli cuca 6× nebo 1krat.

První odstav byl v pohodě kobylka se uklidnila po chvilce. Ono žere hodně svoje krmení. Obvykle si cucne jen venku protože tam nemáme teď vodu. A kobyla má mléka velice nepatrně a jen v jednom struku příjde mi že ho strácí. Odstav budu probírat v týdnu s majitelem stáje.

7.1.2017 13:51
22verunka

XXX.XXX.135.158

Ok takze mate svetla kopyta... to co je vyse napsane za tim si stojim.

7.1.2017 13:54
22verunka

XXX.XXX.135.158

To ze prvni odstav byl ok. Neznamena ze to kobyla zvlada bez stresu. O hribeti ani nemluvim. Pro to je to sok. Navic mu to muze narusit imunitu atd... to ze ho ma malo neznamena zw nekoji. Ja kdyz dnes zatahnu te moji za cemeno potece opravdu jen malinko a do hribete to tece po litrech to je normalni.

ztracena,atlantida

7.1.2017 14:03
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
To ze prvni odstav byl ok. Neznamena ze to kobyla zvlada bez stresu. O hribeti ani nemluvim. Pro to je to sok. Navic mu to muze narusit imunitu atd... to ze ho ma malo neznamena zw nekoji. Ja kdyz dnes zatahnu te moji za cemeno potece opravdu jen malinko a do hribete to tece po litrech to je normalni.

Musím to řešit s majitelem stáje. A věřte že se o to snažím aby se odstavilo. Právě kvůli imunitě jsme když měl to zranění neodstavili rány ustajovatelka zanedbala i přes to že dostala ode mě léky dezinfekce a pokyn kdyby se to zhoršilo aby zavolala doktora. I peníze. Přesto tak neučinila. Dokud mu nohy hnisali nechtěli jsme ho stresovat kor když se stresoval stěhováním

Tady je na té zadní vidět jaké má předky ale t jsou ještě více světlé.

Fakte je že kopyta má měkká at tím či oním. Takže nedá se nic dělat ale kovat asi budu muset. Ne kvůli strmosti ale kvůli nadměrnému obrušování. Ale třeba se to srovná. Nebyla v nejlepším stavu když jsem jí kupovala.

7.1.2017 14:10
22verunka

XXX.XXX.135.158

Tak snad se podari. Myslim ze prvni chybou bylo ze jste je nechali spolu a kobyla se rozdojila. Ale to uz je pryc. Takze hodne zdaru. S prckem i kobylou.

ztracena,atlantida

7.1.2017 14:13
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
Tak snad se podari. Myslim ze prvni chybou bylo ze jste je nechali spolu a kobyla se rozdojila. Ale to uz je pryc. Takze hodne zdaru. S prckem i kobylou.

Ještě si dovolím jedno video z práce s ní i když se vystavím dalšímu útoku no což. Hold někteří se tím asi baví tak jim to nechme. tohle je ze září po složení zálohy.

https://www.youtube.com/watch?v=_T8SIgzxR6I.

7.1.2017 14:22
22verunka

XXX.XXX.135.158

Video nejde zobrazit. Nicmene. Vase vaha si myslum jiz neni predmetem teto diskuze
1) odstavte
2) s kobylou pracujte ze zeme
3) poradne nasvalte
4) sezente si trenera
Lepe se nektere veci uci na koni ktery to ovlada a vy to potom dale muzete aplikovat na svou kobcu takhle je to porad zacatecnik uci zacatecnika.
Zkuste brat hodiny treba i s jinym konem.

ztracena,atlantida

7.1.2017 14:41
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
Video nejde zobrazit. Nicmene. Vase vaha si myslum jiz neni predmetem teto diskuze
1) odstavte
2) s kobylou pracujte ze zeme
3) poradne nasvalte
4) sezente si trenera
Lepe se nektere veci uci na koni ktery to ovlada a vy to potom dale muzete aplikovat na svou kobcu takhle je to porad zacatecnik uci zacatecnika.
Zkuste brat hodiny treba i s jinym konem.

Nemám čas jezdit ještě někam na jiné koně. Mám čas akorát tak na svoje. Mám domluvenou kamarádku co má licenci takže jezdit umí. Ze země dělám. I když ted jsem jí dala pauzu na týden. Kdy chodí do výběhu. Stejně ležím s horečkama. Probírala jsem i s veterinářem ježdění. Bylo mi řečeno že tehdy by to mělo katastrofální následky ale dnes že se nemusím bát. Kobylku viděl. Podle fotek se to nezdá ale nasvalená je dobře. Aby ne dřela a dřu s ní dost.

Neregistrovaný uživatel

7.1.2017 14:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Dobře, tak mně prosím odpovězte na otázku jak pracujete ze země? Jak dlouho, co je náplní jedné"hodiny"? Píšete hrozně rozporuplně a zároveň chcete poradit, rady však nepřijmáte. Za mně má kobyla jiný problém než jezdecký, už z těch všech problémů, co popisujete, že s ní máte.

ztracena,atlantida

7.1.2017 14:47
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

Mimochodem všiměte si pozice hlavy ve vyším ruchu jak kroku. V kroku jí nosí dole a od klusu víše jí ná v mracích. A tohle je bez jezdce takže problém očividně se mnou ani nesouvysí. I na Kavaletách jí chvilku nosila nahoře pak tedy snížila.

Neregistrovaný uživatel

7.1.2017 15:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Abyste se necítila jen vy vystavená rejpání, zde moje video z lonžování.

http://kayecek.rajce.idnes.cz/filmecky/#diego_lonz.jpg

Já nejsem odborník, neumím jezdit, lonžování jsem nastudovala na stránkách Dr Švehlové a postupuji dle vlastního rozumu, podle mně je kobyla strnulá, pracuje jen, protože je na to zvyklá. Nevidím moc ochoty. Ale to bude určitě tím, že jí máte krátce.

ztracena,atlantida

7.1.2017 15:06
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

Dobře, tak mně prosím odpovězte na otázku jak pracujete ze země? Jak dlouho, co je náplní jedné"hodiny"? Píšete hrozně rozporuplně a zároveň chcete poradit, rady však nepřijmáte. Za mně má kobyla jiný problém než jezdecký, už z těch všech problémů, co popisujete, že s ní máte.

Nedělám s ní hodinu v kuse protože by jí to otrávilo proto se dělá každý den něco jiného. Jsou tam pauzy. Střídám to. Bohužel co se jí stalo a nebo kdo jí takhle vychoval se těžko dozvíme. Je s ní více práce a i když už se něco potlačilo ještě s ní bude hodně dřiny. Bohužel kobylka putovala z ruky do ruky a tady jsou výsledky.

1. Chovatel a majitel kobyla byla do tří na pastvině

2. Tento majitel jí zapřáhl - neúspěšně. Kobylka rozštípala oj. Pak jí jezdila ta ve westernu takže jaksi přiježdění vypadlo. Ježděná na páce

3. majitelka s ní začala dělat přirozeně ze země. Proběhla tam snaha i na přiježdění. Nic méně pokroky s kobylkou byli nepatrné též pro bezpečí ježděná na jemné páce - S touto jsem v kontaktu. Poté kvůli té nemoci prodaná.

4. Majitelka jí neujezdila a po roce a třičtvrtě kobyla zas putovala dál tuším že jí asi i pobila. Protože u předchozích majitelů problém nebyl.

5. Kobyla byla koupená do JK jako jízdárenská. Nicméně na kobyla po kruhovce lítala tryskem div si nelehla chlapa k sobě nepustila. Ježděná na vyvázání za ohlávku.2 roky nepadnoucí sedlo má na bederce nepatrnou bouličku. Sedlo pasovalo pouze komorou. Nové sedlo se k bouli ani nepřiblíží a nepřekáží ani lopatkám. po 2 letech a hříběti prodána.

6. jsem já při práci na kruhovce byl problém s pravou stranou bála se o ní ( Toto už je v pohodě. Pokud jí nechám stát s tím at stojí mohu kolem ní chdit v kterékoliv vzdálenosti.) Já jediná jí mohu sáhnout na vemeno ostatní by skopala. nicméně jsem domluvená ještě s fyzio. Záda má ok ale asi má blok v krku. Na pravou stranu tupá. Děláme protahování a cvičení na ohebnost.

Práce co s ní dělám.

1) Napojení + práce na kruhovce - Paraliho hry
2) Lonž nebo práce na dvou lonžích
3) Procházka na ruce.
4) Práce pod sedlem - v této době je to jen krátký výlet do přírody
5) Odpočinkový den.

Hodně konzultuji s lidmi co kolem ní jsou veterinář atd...

Neregistrovaný uživatel

7.1.2017 15:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Má poslední poznámka - konzulzujte s někým, kdo se takovými koňmi zabývá, a kdo Vám dokáže ukázat, jak s ní máte pracovat. Protože jestli chcete jezdit ve filmu a v průvodech, tak to do jejího plánovaného důchodu nestihnete. Hodně štěstí, hlavně pro kobču.

ztracena,atlantida

7.1.2017 15:17
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

Abyste se necítila jen vy vystavená rejpání, zde moje video z lonžování.

http://kayecek.rajce.idnes.cz/filmecky/#diego_lonz.jpg

Já nejsem odborník, neumím jezdit, lonžování jsem nastudovala na stránkách Dr Švehlové a postupuji dle vlastního rozumu, podle mně je kobyla strnulá, pracuje jen, protože je na to zvyklá. Nevidím moc ochoty. Ale to bude určitě tím, že jí máte krátce.

Ano máte pravdu jenže kobyla byla vycucaná hříbětem neměla zádové svaly a celkový stav žalostný. Výběh 10x10m bez trávy. Bez přístřešku a na otevřeném kopci. Kobylka bez chuti a bez života. Krmení jen seno po práci oves. Proto jsem na ní nejezdila. Chodila jsem s ní na ruce i děcka se mi smály proč nejezdím. Jenže mě by to svědomí nedovolilo skočit jí na záda kde í nemělo páteř co držet. Čili obratle by se srazili a jí by to hrozně bolelo.

Protože i bez odborníku jsem věděla že jí páteř nemá co držet. Dneska je ochotná ke každé vylomenině. Má jinou jiskru a radost ze života. Obětovala jsem hodně a je to na ní vidět. A je to zvíře na kterou nikdy nezapomenete pokud jí poznáte

první tři fotky z JK kde jsem jí koupila. Další tři 14 dní po přestěhování.

ztracena,atlantida

7.1.2017 15:19
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

Má poslední poznámka - konzulzujte s někým, kdo se takovými koňmi zabývá, a kdo Vám dokáže ukázat, jak s ní máte pracovat. Protože jestli chcete jezdit ve filmu a v průvodech, tak to do jejího plánovaného důchodu nestihnete. Hodně štěstí, hlavně pro kobču.

Pruvody stihneme akorát se projede průprava aby se nebála hudby, střelby zbroje atd... Film s ní asi ne podle toho co jsem slyšela se moc nebere ohled na váhu jezdce. To bude spíš pro mladého.

ztracena,atlantida

7.1.2017 15:21
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

Máme domluvenou práci ve stáji kde se zabývají koníky pro film takže nás připraví první průvod nás bude čekat v červnu 2017.

Neregistrovaný uživatel

7.1.2017 15:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

S dekou na koni se dá jen těžko srovnávat.

7.1.2017 15:33
22verunka

XXX.XXX.135.158

Nedělám s ní hodinu v kuse protože by jí to otrávilo proto se dělá každý den něco jiného. Jsou tam pauzy. Střídám to. Bohužel co se jí stalo a nebo kdo jí takhle vychoval se těžko dozvíme. Je s ní více práce a i když už se něco potlačilo ještě s ní bude hodně dřiny. Bohužel kobylka putovala z ruky do ruky a tady jsou výsledky.

1. Chovatel a majitel kobyla byla do tří na pastvině

2. Tento majitel jí zapřáhl - neúspěšně. Kobylka rozštípala oj. Pak jí jezdila ta ve westernu takže jaksi přiježdění vypadlo. Ježděná na páce

3. majitelka s ní začala dělat přirozeně ze země. Proběhla tam snaha i na přiježdění. Nic méně pokroky s kobylkou byli nepatrné též pro bezpečí ježděná na jemné páce - S touto jsem v kontaktu. Poté kvůli té nemoci prodaná.

4. Majitelka jí neujezdila a po roce a třičtvrtě kobyla zas putovala dál tuším že jí asi i pobila. Protože u předchozích majitelů problém nebyl.

5. Kobyla byla koupená do JK jako jízdárenská. Nicméně na kobyla po kruhovce lítala tryskem div si nelehla chlapa k sobě nepustila. Ježděná na vyvázání za ohlávku.2 roky nepadnoucí sedlo má na bederce nepatrnou bouličku. Sedlo pasovalo pouze komorou. Nové sedlo se k bouli ani nepřiblíží a nepřekáží ani lopatkám. po 2 letech a hříběti prodána.

6. jsem já při práci na kruhovce byl problém s pravou stranou bála se o ní ( Toto už je v pohodě. Pokud jí nechám stát s tím at stojí mohu kolem ní chdit v kterékoliv vzdálenosti.) Já jediná jí mohu sáhnout na vemeno ostatní by skopala. nicméně jsem domluvená ještě s fyzio. Záda má ok ale asi má blok v krku. Na pravou stranu tupá. Děláme protahování a cvičení na ohebnost.

Práce co s ní dělám.

1) Napojení + práce na kruhovce - Paraliho hry
2) Lonž nebo práce na dvou lonžích
3) Procházka na ruce.
4) Práce pod sedlem - v této době je to jen krátký výlet do přírody
5) Odpočinkový den.

Hodně konzultuji s lidmi co kolem ní jsou veterinář atd...

Me by spis zajimalo jak osvalite kobylu temi peti zpusoby co tady v prispevku popisujete. Prupravu na pruvod si udrlate i doma. Staci pustit na hlas radio a vystrelit ze vzduchovky. Taky dost dobre funguji hrnce a poklicky na ne. Na to se ted vyprdnete. Dle meho by kobyla pokud je v kondici zvladla trenink treba 4 krat v tydnu. A to ze na ni sednete a obejdete krokem pole neberte jako jakykoliv vycvik. Pareliho hry super. Pro mladeho kone vasi kobce staci v odpocinkovy den. Chce to zacit pracovat na hrbetu, podsazeni atd... ja tedy trenuji i dvoufazove. Hry jsou odpocinkem pro konskou mysl a je mozne je aplikovat po kazde praci. Moje konska slecna to bere jako odmenu po dobre odvedene praci.

7.1.2017 15:43

Mimochodem všiměte si pozice hlavy ve vyším ruchu jak kroku. V kroku jí nosí dole a od klusu víše jí ná v mracích. A tohle je bez jezdce takže problém očividně se mnou ani nesouvysí. I na Kavaletách jí chvilku nosila nahoře pak tedy snížila.

Kým si nepriznáte a nepripustíte, že chyba je v jazdcovi a nie koňovi, nikdy nedosiahnete zlepšenie. Písala som to už predtým, napíšem znovu, kobyla je neprijazdená. Nevie, čo má pod sedlom robiť, nevie sa správne niesť. Možno to nie je vaša chyba, nenaučil ju to nikto pred vami a ešte zrejme získala kopu zlozvykov a o to ťažšie bude pre vás naučiťju pod sedlom chodiť správne. Ale, keď sa budete stále vyhovárať na to, že je zima, že máte teploty, že dnes prší, že ste vstala hore zadkom, budete mať stále pod sedlom to isté nešťastné a neprijazdené zviera. Prestaňte sem písať každý deň milión výhovoriek, prečo a čo sa zrovna dnes nedá urobiť. Jednak to nikoho nezaujíma, druhak zo seba robíte akurát blbca.
Keď máte potrebu neustále komunikovať s okolitým svetom, založte si blog, alebo FB stránku, kde môžete písať svoje zážitky. Aspoň budete mať prehľad a nebudete musieť zanášať vašimi problémami a dojmami každú druhú diskusiu.

ztracena,atlantida

7.1.2017 15:57
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kým si nepriznáte a nepripustíte, že chyba je v jazdcovi a nie koňovi, nikdy nedosiahnete zlepšenie. Písala som to už predtým, napíšem znovu, kobyla je neprijazdená. Nevie, čo má pod sedlom robiť, nevie sa správne niesť. Možno to nie je vaša chyba, nenaučil ju to nikto pred vami a ešte zrejme získala kopu zlozvykov a o to ťažšie bude pre vás naučiťju pod sedlom chodiť správne. Ale, keď sa budete stále vyhovárať na to, že je zima, že máte teploty, že dnes prší, že ste vstala hore zadkom, budete mať stále pod sedlom to isté nešťastné a neprijazdené zviera. Prestaňte sem písať každý deň milión výhovoriek, prečo a čo sa zrovna dnes nedá urobiť. Jednak to nikoho nezaujíma, druhak zo seba robíte akurát blbca.
Keď máte potrebu neustále komunikovať s okolitým svetom, založte si blog, alebo FB stránku, kde môžete písať svoje zážitky. Aspoň budete mať prehľad a nebudete musieť zanášať vašimi problémami a dojmami každú druhú diskusiu.

Já to ale přiznala v týdnu mi příjde kamarádka a řekne mi co s ní dělat dál. Když nevím nedělám kor pokud to neznám.

Ono těžko se jde ke koním když máte neschopenku a jste bez vycházek. Bohužel.

ztracena,atlantida

7.1.2017 15:58
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

S dekou na koni se dá jen těžko srovnávat.

Tady nešlo o deku ale o změnu výrazu. Měla deku protože bylo chladno a přišli jsme z venku.

7.1.2017 16:19
22verunka

XXX.XXX.135.158

Já to ale přiznala v týdnu mi příjde kamarádka a řekne mi co s ní dělat dál. Když nevím nedělám kor pokud to neznám.

Mohu se zeptat jakou licenci ma kamaradka a jak dlouho jezdi. Verte nebo ne ja ve 14 letech taky mela licenci na parkur ovsem o prijezdovani problemoveho kone jsem nemela ani paru.

7.1.2017 16:25
22verunka

XXX.XXX.135.158

A nikdo vam nerika ted hned ale treba za tyden. Az budete zdrava a normalne budete fungovat.

ztracena,atlantida

7.1.2017 16:27
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
A nikdo vam nerika ted hned ale treba za tyden. Az budete zdrava a normalne budete fungovat.

Fungovat budu kamarádka skušenost s přiježděním zkušenost má.

7.1.2017 16:29
22verunka

XXX.XXX.135.158

Takze pokud to chapu spravne. Kamoska bude kobylu prijezdovat a vy se budete koukat? Nebo ona vam ze zeme bude radit?lepsi by byla varianta A.

ztracena,atlantida

7.1.2017 16:58
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
Takze pokud to chapu spravne. Kamoska bude kobylu prijezdovat a vy se budete koukat? Nebo ona vam ze zeme bude radit?lepsi by byla varianta A.

Je to Varianta B. Už jsem to psala. Kobylu už nikomu nepůjčím.

7.1.2017 17:11
22verunka

XXX.XXX.135.158

Tonu rozumim ze ji nechcete nikomu pujcit ale jak ji chcete prijezdit kdyz nevite jak. To ze vam to nekdo rekne je malo. Nejprve je tteba aby to nekdo vysvetlil koni a pak vam a naposled vy dve spolecne.
nezlobte se ale kamosce usetrete cestu. Je to zbytecne.

7.1.2017 17:17

Ešte raz. Nikto nie je zvedavý na to, prečo to zrovna dnes nejde. Nikto. Keď to nejde, tak to nejde. Nestrkajte to do každej diskusie. V jednej nemôžete kuť, lebo blabla, v druhej nemôžete očkovať, lebo blabla, v tretej nemôžete jazdiť, lebo blabla. Je to otravné a plevelíte tým diskusie, navyše najčastejšie v témach úplne odveci.
(A teraz som úplne odveci aj ja, ale nedalo mi to, lebo každá druhá diskusia vyzerá tak, čo všetko by atlantída urobila, keby bola správna konštelácia hviezd a už to začína byť otravné).

ztracena,atlantida

7.1.2017 19:40
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):
Tonu rozumim ze ji nechcete nikomu pujcit ale jak ji chcete prijezdit kdyz nevite jak. To ze vam to nekdo rekne je malo. Nejprve je tteba aby to nekdo vysvetlil koni a pak vam a naposled vy dve spolecne.

Potřebuji někoho na zemi. Jezdit umím obstojně a jde pouze o metodiku. Kobylku už znám a vím jak a co na ní platí. Učí se ráda a je chápavá.

ztracena,atlantida

7.1.2017 19:43
ztracena,atlantida

XXX.XXX.252.37

22verunka napsal(a):

Trenéra chci sami jste to radili a jasně jsem psala že kobylku si budu jezdit už jen já. Naučit se to musím tak jako tak. Bud to zvládnem a napravíme jí a nebo ne a zůstane jak je teď, ale věřím že to zmákneme hlavní je se pokusit. Děkuji moc za rady moc mi pomohli pěkný dny.

7.1.2017 20:28
avelanc

XXX.XXX.130.169

Trenéra chci sami jste to radili a jasně jsem psala že kobylku si budu jezdit už jen já. Naučit se to musím tak jako tak. Bud to zvládnem a napravíme jí a nebo ne a zůstane jak je teď, ale věřím že to zmákneme hlavní je se pokusit. Děkuji moc za rady moc mi pomohli pěkný dny.

Celou diskuzi jsem nečetla - neb to je spam vedle spamu - chudák zadavatelka a tak nějak se jede pořád to samé...
Každopádně s vaším trvzením opět nesouhlasím (a opět se nevyjadřuji k jádru pudla, na to se cítím málo erudovaná). Podle mého práce s koněm není o tom 'alespoň něco zkusit', ale hlavně svým jednáním nic "nepos*at". Tedy tak to vnímám já. Všechno třikrát zvažuji, načítám, konzultuji, protože veškeré mé chyby si ponese kobylenka. A zkažených a nemocných koní po světě běhá hodně.
Prostě mi nesedí vaše filosofie, priority...

Každopádně si myslím, že máte s kobylkou tolik problémů (viz. řada zadaných témat), že je skutečně nejlepší najít si ve svém okolí lidi, kterým budete věřit a pro rady chodit za nimi (kovář, fyzioterapeut, veterinář, zubař, trenér,..), protože v diskuzi, kde nikdo neviděl na živo vás ani kobylku prostě nemůžete dostat adekvátní komplexní postupy. Maximálně jen malé popostrčení, ze kterého si vy vezmete asi tak setinu, což je o ničem..

Neregistrovaný uživatel

13.12.2019 22:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Hm.... A jak chudák dopadla....

14.12.2019 08:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

avelanc napsal(a):
Celou diskuzi jsem nečetla - neb to je spam vedle spamu - chudák zadavatelka a tak nějak se jede pořád to samé...
Každopádně s vaším trvzením opět nesouhlasím (a opět se nevyjadřuji k jádru pudla, na to se cítím málo erudovaná). Podle mého práce s koněm není o tom 'alespoň něco zkusit', ale hlavně svým jednáním nic "nepos*at". Tedy tak to vnímám já. Všechno třikrát zvažuji, načítám, konzultuji, protože veškeré mé chyby si ponese kobylenka. A zkažených a nemocných koní po světě běhá hodně.
Prostě mi nesedí vaše filosofie, priority...

Každopádně si myslím, že máte s kobylkou tolik problémů (viz. řada zadaných témat), že je skutečně nejlepší najít si ve svém okolí lidi, kterým budete věřit a pro rady chodit za nimi (kovář, fyzioterapeut, veterinář, zubař, trenér,..), protože v diskuzi, kde nikdo neviděl na živo vás ani kobylku prostě nemůžete dostat adekvátní komplexní postupy. Maximálně jen malé popostrčení, ze kterého si vy vezmete asi tak setinu, což je o ničem..

Já ji přečetla celou.
Je to typický příklad, jak Petra přistupuje ke všemu. Přesně to vystihl Uživatel s deaktivovaným účtem 7.1.2017 v 17:17
Tento Petřin přístup je celé tři roky ve všech diskuzích. Jsem přesvědčená, že bych její příspěvek poznala i když by nebyl podepsaný.
Nic by to neznamenalo, nebýt toho, že na to doplatila kobyla.

Neregistrovaný uživatel

14.12.2019 11:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Vytáhla jsem ji po 3 letech, komu to vadí tak se omlouvám, protože se od té doby absolutně nic nezměnilo a i když to před 3 lety někteří předpovídali, urputně se Atlantida bránila, že nikdy, nic nebudu... Tak jen pro připomenutí, můžou mi klidně zase všichni vyčítat, jak jsem proti ní zaujatá. Jsem, protože to ods.... zvířata. Diskuzi tehle starých jsem.precetla více, jedna byla velmi vtipná, kdy se Atlantida rozpoltila do asi 5 lidí, kteří ji buď chválili, nebo nadávali způsobem, který si myslím nikdo z nás neudělal. Zůstalo ji to dodnes, takže člověk opravdu neví, kde je pravda.

14.12.2019 11:21
Sophii

XXX.XXX.173.31

jedna z dalších jejích lží po letech:
"Má toho zasebou vzkutku opravdu hodně proto jí prodat nechci"
Ale jeeje, pořídila jsem si hříbata a nastará dušná kobyla co už mě neunese musí z domu, protože na ní nemám peníze.

Neregistrovaný uživatel

15.12.2019 08:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Omluva za OT

Atlantido, ty mne fakt neurazíš. Ty ne.

15.12.2019 09:24
Sophii

XXX.XXX.173.31

Omluva za OT

Atlantido, ty mne fakt neurazíš. Ty ne.

píše vám soukromé zprávy nebo co? :D To mě kdysi taky, že prej na ni žárlím tenkrát psala :D

15.12.2019 09:31

Sophii napsal(a):
píše vám soukromé zprávy nebo co? :D To mě kdysi taky, že prej na ni žárlím tenkrát psala :D

A nežárlíte snad? 😀 Tolik vlastních koní jí prošlo pod rukami, z toho musí být spousta zkušeností...

PS: Jak to bylo na Equichannel? Nějak takto, že? +++

Neregistrovaný uživatel

15.12.2019 09:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Sophii napsal(a):

Nevadí mi, že mi píše soukromé zprávy, v tom ji absolutně nebráním. Jednak nepíše za sebe, jakej je .... Nevím, jak to slušně nazvat, a jednak vždy vše po svém sdělení zablokuje. Ale já to dále řešit nebudu 🙂 Žárlím? A na co? Já vychovala 5 hříbat až do dospělosti, o svých 5 koní se bez problémů dokážu postarat od A do Z, tím myslím že jsem schopna zajistit vše od pořízení louky po ustájení, zajištění krmení a postarání se, ne že někomu zaplatím a ty delej. Koně mám ve vlastním držení zatim jen 23 let, a i když jsem nadělala spoustu bot, beru si ponaučení a vím, že kdybych koním nedokázala zajistit co potřebuji, nemam je. Takže na co mám žárlit? Že má dvě hříbata v ustajeni, která až ji přestanou bavit, tak prodá? Hm....

15.12.2019 10:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nevadí mi, že mi píše soukromé zprávy, v tom ji absolutně nebráním. Jednak nepíše za sebe, jakej je .... Nevím, jak to slušně nazvat, a jednak vždy vše po svém sdělení zablokuje. Ale já to dále řešit nebudu 🙂 Žárlím? A na co? Já vychovala 5 hříbat až do dospělosti, o svých 5 koní se bez problémů dokážu postarat od A do Z, tím myslím že jsem schopna zajistit vše od pořízení louky po ustájení, zajištění krmení a postarání se, ne že někomu zaplatím a ty delej. Koně mám ve vlastním držení zatim jen 23 let, a i když jsem nadělala spoustu bot, beru si ponaučení a vím, že kdybych koním nedokázala zajistit co potřebuji, nemam je. Takže na co mám žárlit? Že má dvě hříbata v ustajeni, která až ji přestanou bavit, tak prodá? Hm....

Tak to má být. Zvládám, mám.
Vykašlala bych se na ni. Tedy dokud zase odněkud nevyleze.
Před Vánoci má každá ženská svých starostí dost, než abychom řešily,co by měla dělat jedna bláznivá.

Neregistrovaný uživatel

15.12.2019 11:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
Tak to má být. Zvládám, mám.
Vykašlala bych se na ni. Tedy dokud zase odněkud nevyleze.
Před Vánoci má každá ženská svých starostí dost, než abychom řešily,co by měla dělat jedna bláznivá.

Sama jste psala, že pokud lze aspoň slovně.... Jenže tady nepomůže ani svěcená voda, bohužel.

15.12.2019 11:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Sama jste psala, že pokud lze aspoň slovně.... Jenže tady nepomůže ani svěcená voda, bohužel.

No právě. Můžeme psát a psát a radit a prosit a k ničemu to nevede.
Chytrého zločince snad přesvědčíte, samolibého hlupáka ani náhodou.
Ten pocit, že může rozhodovat o životě jiných bytostí, to si vzít nedá. Měla by se léčit,na těle a hlavně na duchu.

Neregistrovaný uživatel

15.12.2019 12:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
No právě. Můžeme psát a psát a radit a prosit a k ničemu to nevede.
Chytrého zločince snad přesvědčíte, samolibého hlupáka ani náhodou.
Ten pocit, že může rozhodovat o životě jiných bytostí, to si vzít nedá. Měla by se léčit,na těle a hlavně na duchu.

Bohužel, pro za zvířata, máte pravdu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík