Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.1.2017 21:50
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli mimo ježdění máte i jiný pohyb. Protahujete třeba? Rehabilitační mi důrazně doporučila se po koních protahovat, mám hodně zkrácené nohy, ruce dám stěží pod kolena. V jezdeckých knihách nějakou gymnastiku doporučují, ale nikdy jsem se nesetkala v praxi s tím, že by se jezdec před jízdou rozcvičil a po ní protahoval. Ani v oddíle nás k tomu nevedli. Máte jiné zkušenosti? Kam až se ohnete vy? smajlík A stíháte dělat pravidelně i nějaký jiný sport vedle koní? Pochlubte se. ;).

Nikdoooo

4.1.2017 21:54
Nikdoooo

XXX.XXX.169.37

Ja krom koni v zime lyzuju, kdyz to jde, zaplavu si, v lete beham. Kdyz je chut, jsem totiz extra linej clovek (netyka se myho valasiho mimina! )
A chodim jeste do skoly. Coz znamema 2x tydne telak. Ale ten stoji za prd.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.1.2017 22:23

Mno, viděla jsem někdy na drez.hodinách, že nejdřív nechají procvičit jezdce alespoň chvilku než nasedne a pak v sedle. Hlavně teda na pony games, kde je vyžadována taky velmi dobrá pohyblivost jezdce.
Protáhne se trup, rozcičí se ruce, ramena, záda - něco jako se dělá se začátečníkem na lonži - aby držely nohy, kde mají a vršek cvičí - rotace hlavy a ramenou k zádi koně, atp. Kroužení pažemi - nejdřív jedna, pak druhá, pak obě najednou součinně nebo protiběžně.. Pak se taky nechá přitáhnout kolena co nejvýš a jen balancovat nad posedlím... je to ale o tom, jak moc máš hodného koně a co Ti dovolí, pokud Tě někdo nejistí na lonži (na což se asi neptáš). Na protahování šlach na zadních partiích nohou by v sedle mohlo být dobré cvičení "dotýkat se špičky nohy". Děti vždycky bavilo, že dělali mravence prsty, které postupně ťapaly od stehen až po kotníky, špičky nohy... nejdřív jednou, pak druhou rukou na té které straně, lze pokračovat i křížem levá ruka - pravá noha (ale to už je vyšší level )

Já ke koním ještě závodně pádluju přes jaro, léto.
Jinak celý dny sportuju s různým nářadím - od toho primitivního typu vidle, lopata, až po ty sofistikovanější jako aku, motorovka a tak... to je dobrej tělocvik ale na zkrácený šlachy na nohách to nepomáhá...

PS: Já měla odjaktěživa krátký ruce, když jsem se měla dotknout v předklonu země. Ale naštěstí mi to v ničem nevadilo, tak to neřeším.
PSS: Ono to ježdění na koni, obzvlášť na tom tlačivym, na prodloužení šlach moc nepomůže.. tedy pak bych opravdu viděla dost důležité, abys vymyslela nějaký stretching.

4.1.2017 22:34
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Hhippie:
No, mám teď už několik týdnů bolavá záda - z koně. Rehabilitace moc nepomáhá, předklonit se už zase díky koni můžu, protože se mnou jednou caploval celou vyjížďku a tak mě nějak naklepal, že blok v zádech zmizel, ale SI kloub a kyčel pořád bolí. Při jízdě ne, ale ohýbání a narovnávání zlobí a bolí. Sice nohy už vyčistím, i když občas s drobným problémem, ale obout pravou kozačku si moc nedokážu. smajlík

5.1.2017 07:35

Ja mam jako protivahu jogu a celkem pomaha.

Neregistrovaný uživatel

5.1.2017 08:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Já bych řekla, že ježdění je sport jako každý jiný, takže je rozcvička na místě. Bez ohledu na to, že jsem to nikdy nedělala mi to několikrát bylo řečeno. Ale před ježděním mám p 90% rozcvičku dostatečnou, takže to ani neřeším, ale u dělí by to asi opravdu mělo fungovat.
Pohyb mimo koně nemám, dříve ano, softbal, kanoistika, kolo, samozřejmě tělocvik ve škole (my měli docela dobrej) chození všude možně. Dneska si spíš jen sama doma trošičku zacvičím, ale to kvůli tloušťce, baví mně hodně Zumba, ale to taky už jen doma, a snažíme se chodit s rodinou na výlety. Řekla bych, že mám fyzicky náročnou práci, ale to se prý nepočítá. Jestli se ohnu rukama k zemi, no dám na zem i dlaně, ale to už je tah ale taky ne vždy, podle zátěže
Ať Vám je brzy dobře a jste fit.

5.1.2017 08:33
kapička

XXX.XXX.77.39

Když mám v práci volno, chodím chodit ( po úrazu nemůžu běhat po tvrdu), svižné tempo 6 km/h. Buď svoje 50 min. kolečko nebo 10 km v nějakém z pražských lesoparků. Po tom se normálně protahuji. V práci dělám 12, takže to jsem líná na cokoliv víc než necelé 3 km k autobusu, na který bych přesedala, kdybych jela rovnou z práce. A 15-20 minut posilování s protažení. A stejně mě přes zimu občas bolí záda.
Na chalupě přidávám běžky v zimě, kolo po zbytek roku a u tamních koní lopatu, kolečko a další nářadí. Přes léto, kdy jsem na chalupě všechny dny, kdy nejsem v práci, to je paráda, záda nebolí, tělo je zpevněné, fyzičku dobrá.

5.1.2017 08:58
keira

XXX.XXX.106.7

Protahuju se tak nějak průběžně, když cítím, že mě někde něco ztuhlo, ale rozhodně ne před ježděním či po. Poslední měsíce se jen vozím po terénu, tak to ani nepočítám do sportu, kromě vyjímek, kdy třeba honím uteklého koně

Už od pohledu vypadám jako sportovní typ, celý život něco dělám, fitness, běh, kolo, zimní sporty, lezení, tanec... ale neni to tak, jak si nesportovní typy myslí, že se na to těším a kdoví jak mě to baví, ale spíš že pokud se k tomu sportu alespoň 2x týdně dokopu, tak se cítím po těle i po duši lépe, než když lemrovatím a nesportuju. Kromě toho moje váha se neudržuje sama, potřebuju se pohybem udržovat v esteticky snesitelné podobě.

Jednu dobu jsem byla ve fitku 3x týdně, TRX, Kruhové tréninky, dost jsem makala. A pak bylo znát i na jezdeckých treninkách, jak mi ta fyzička pomáhá. Kobylu bylo náročné dobře ucválat na kruhu, aby to neflákala, byla ohnutá, nesla se, bylo na ní potřeba strašně moc pracovat sedem a holeněma... a konečně mě v tom nelimitovala vlastní kondice a neschopnost to udýchat.

5.1.2017 11:39
marketka

XXX.XXX.179.3

Já chodím s kobylou na ruce 7 km cca 2 týdně.

5.1.2017 12:40
dsj

XXX.XXX.207.141

Já cvičím jógu - 10min ráno protažení před prvním kafem, a nárazově si chodím zaběhat - podle toho jak jsem večer unavená a podle počasí - mám úchylku že miluji bouře a větrno, jak to začne, tak mě to táhne ven.

6.1.2017 22:26
happycrown

XXX.XXX.216.141

Já když se nehýbu, tak se dohýbu. Přes léto běhám, ale nedám přes 6 km, to už bych padla, někdy kolo po vsích. Ale nejvíc trpí moje záda, z koní je mám zhuntovaná a sedavá práce jim nepomůže, takže posiluji trapézové svaly a před svátky jsem nakoupila náčiní na gauč, postel i do kanceláře. Na gauč mám takový ten podpůrný polštář, aby mi napadala hlava u televize, do postele polštář zdravotní a v práci sedím na balanční podložce...už jsem postarší, takže občas i masáž neuškodí a chodíme s koňmi na prochajdy, když mě bolí záda jezdím v lehkém sedu alespoň, mám kdysi z dob kdy jsem ěla koně jako práci tenisové lotky, takže na ruce toho moc nedám, to mi otékají, teď v zimě lyže, ale to zase budu brečet s kotníkem, protože mi rupnul u koní...chce to najít co vám bude dělat dobře, já u všeho přetežuji pravou část, vzíd vidle na levou stranu, to bych kydala celý den, ale ty celoživotně nastřádáná kolečka mi hodila lopatku pravou tak o tři čísla níž než levou, takže někdy mě "tahají" celá záda :(.

Přidejte reakci

Přidat smajlík