Zdravím, mám takový nevídaný a nejspíš i blbý dotaz, ale zeptám se. Je tu někdo z Vás koňáků, co dostal někdy boreliozu? Jak jste u koní fungovali? Nedávno jsem dostala boreliozu... Mám kobylku, a ta, když nemá nějakou práci, je hrozně plná energie a zlobí. Naštěstí mi s koňmi pomáhá rodina, ale myslíte, že by vadilo, kdybych si kobylku vzala jednou za čas na klidnou vyjížďku? Je zvyklá pracovat 2x týdně a je mi líto nechat jí tam stát. Omlouvám se za blbý dotaz a děkuji za jakékoli Vaše zkušenosti :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Záleží na tom, v jaké fázi onemocnění jste, jestli ještě probíhá léčba atb. atd. Mě koně pomáhali. Byla jsem na dlouhodobém atb. protokolu pro omezenou hybnost a chronickou ůnavu, způsobenou b. infekcí. Ke koním jsem šla, když to šlo. Ale mnohdy jen na chvilku a bez ježdění, užít si je a postupně, jak potíže ustupovaly, jsem přidávala zátěž. Obecně platí, nepřetěžovat se. Pokud jste v časném stádiu infekce a atb máte na tři až šest týdnů týdnů, tak i když se cítíte dobře, raději počkejte s ježděním do dobrání atb., ať si nevytvoříte zbytečně komplikace. Pokud už jste po atb. a cítíte se fajn, můžete klidnou vyjížďku, pokud vám MUDr nedoporučil jinak, dle mého zkusit. Neměla by vás ale vyčerpávat.
Co je klidná vyjížďka?
Myslím, že byste neměla jít do únavy, vyčerpání, prochladnutí apod. Prostě se neoslabit. Na běžné plné fungování to nebude, ale lehká vyjížďka nebo prohnání koně v kruhovce zvládnete. Ale buďte k tělu ohleduplná a nechte mu hodně času a energie na boj s chorobou. Pokud jste na ATB, tak bych ale počkala až na období po dobrání.
leninda

XXX.XXX.48.22
Zadavatelko, nevím jaký máte mít režim podle lékařů, ale pokud klid a bez námahy, vydržte to... nestojí to za to, věřte mi.
Já vím že to hrozně svádí si vyjet... ale jedno takové dobrodružství může vést k prodloižení léčby... jinak řečeno, za hodinku na koni můžete "nafasovat" pár týdnů klidu navíc, když nebudete mít dobré kontrolní výsledky. fakt to za to nestojí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja mela Borelku pred cca 2 lety, projevovala se mi opravdu silnymi bolestmi hlavy, unavou. Prisuzovala jsem to maturite, kterou jsem na podzim opakovala, ale kdyz ani po ni me bolesti nepresly, zasla jsem k MUDr. a nasla mi ji.
Napsala mi atb a klidovy rezim, ale: kone by nemel kdo vzit a necjtela jsem ho nechat 3 tydny stat, v praci za me nebyla nahrada, takze jsem po celou dobu brani atb fungovala celkem normalne. Priznaky odeznely, dodneska se nevratily, myslim ze muzu rict, ze jsem vylecena :).