V mrazech méně pijou?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.1.2017 11:13
mgtka

XXX.XXX.92.43

Poslední dva dny mi koně méně pijí, asi se jim nechce jít od sena na opačný konec výběhu po tom zmrzlém. Je možné, že si nalížou sněhu?

8.1.2017 11:16
DinnieSythi

XXX.XXX.179.113

Ahoj koně pijí v zimě hodně když mají seno protože v tom nemají žádnou tekutinu např od trávy. a ano i sníh pijou, ale když nemají seno tolik nepijí.

8.1.2017 11:18
DinnieSythi

XXX.XXX.179.113

Nám většinou voda zamrzá takže než příjdem lížou i sníh neboj

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.1.2017 17:20

Kdysi jsme viděla studii, jak koně pijí, když žerou seno, v závislosti na tom, jak daleko mají tu vodu/ už bych to asi nedohledala/.Když dále, méně.

Já se velmi bojím kolik, o jednu kobylku jsme kolikou přišla, takže když chci, aby určitě pili co nejvíc, házím seno poblíž napaječky /hladinová vyhřívaná/ nebo stavím kýbl vlažné vody do pneumatiky poblíž sena. Když jdu s kob něco dělat, nejprve po nacajkování jdeme ještě k napaječce.Mým snem je nacičení povelu "pijeme!", R+.

hanulinka

8.1.2017 17:49
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Nasi piji v zime o hodne vice
pravdepodobne proto, ze aby se zahrali sezerou velke mnozstvi sena, jadro davame take suche, nedelame macene michanice
konici piji daleko vic, nez v lete, a to i kdyz si k te vode musi prijit a nemaji ji zrovna pod nosem.

v lete chodi na pastviny brzy rano a pravdepodobne s ranni rosou, pokud tedy rosa je, prijmou i vetsi mnozstvi tekutiny.a pokud sama trava je navic take stavnata, nepotrebuji tolik vody, co v zime, kdy se laduji o 106 senem a v boxech pres noc navic jeste i peknou slamou, kterou si radi prikousnou..tak se vodohodiny jen toci..

8.1.2017 18:52

Súhlasim kone piju v zime viac jak v lete, v zime krmim seno + zmes jadra nejaku zeleninu a dávam vlažnu vodu sem - tam trochu šrotu majú to radi a viem že sa napijú a nemám potom problem s lízaním studeného snehu/ľadu hlavne po práci.

Ostravanda

8.1.2017 21:53
Ostravanda

XXX.XXX.248.2

Stejný postup jako Žofré...seno poblíž vody, v těhle mrazech dopouštím cca 30 minut po dávce sena. Téměř 100 % jistota, že se jde napít celé stádo. Pár kolik v mrazivém počasí jsem už zažila, takže jako správný paranoik krom dopouštění barelů s vodou nosím i kýble a nabízím každému koni zvlášť.

9.1.2017 10:38

Mne dvaja z troch pijú menej, jeden viac. Ale je aj rozdiel v plemenách, tí dvaja sú arabi, tretí klusák. Najviac sa mi vidí, že pijú v teplotách okolo 5-0 stupňov, ale to pripisujem tomu, že im je v tých kožuchoch zimných teplo.
Ale teraz v mrazoch sa sami naučili ísť napiť vždy, keď dostanú vodu. Cez deň bohužiaľ zamŕza(máme posledné dni priemernú teplotu okolo -15), takže napájam 2x denne.

9.1.2017 17:39

Je možné, že se jim jen nechce chodit po zmrzlém.
Potřeba vody se u nás zvyšuje s množstvím sežraného sena. A jsou dny, kdy mi koně pijí celkově méně i přesto, že žerou stejně. Souvisí to třeba i s tím, že jim do kupek se senem padá sníh nebo mrholí.
Také mám rozdíly v množství vypité vody u jednotlivých koní. Staré kobyle musím ráno i večer napustit vrchovatý kýbl a někdy i opakovaně, hřebec vypije dvě třetiny a zbytek nechá, tři valaši, dva vypijí všechno a třetí pije hodně málo, v podstatě stejně jako poníci, kterým stačí každému čtvrt až půl kyblíku, zbytek vycvrndají a s kýblem dělají psí kusy.

Neregistrovaný uživatel

12.1.2017 09:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Mě kobyla i 80l denně.

Pakoň

12.1.2017 15:07
Pakoň

XXX.XXX.180.82

Zateplete barel 200l - 15x omotáním 2mm mirelonu kolem dokola (dá se koupit v Hornbachu) a voda přes noc nezamrzne. Když se vytvoří při silných mrazech ledová krusta na povrchu stačí dolít cca 10l horké vody a voda opět nezamrzne... Vyzkoušeno až do mrazu -17. Prostě čím menší plocha vody vystavená mrazu tím lépe.

Přidejte reakci

Přidat smajlík