gabrielsoho

XXX.XXX.1.155
Teprve druhým měsícem si pronajímám koníka, který vůbec nerespektuje osobní prostor. Majitelka na něj neměla čas, pracoval max 1x za 2týdny, jinak byl na pastvě ve stádě. Já se o něj teď starám jako o vlastního, ale mám problém s tím respektem. Už mě dvakrát nakopl, když jsem si ho nehlídala a taky například při čištění se pokouší kousnout, do noh. Zatím nejezdíme, protože když jsem si ho zkoušela pod sedlem, tak se mě akorát snažil sundat - pracujeme tedy ze země a až to bude dobré ze země, začnu s ním i jezdit. Na vodítku taky neumí chodit, klidně by mě zašlapal kdyby mohl. Na vodítku zatím zkoušíme chodit s bičíkem, když mi vstoupí do osobního prostoru, tak ho lehce lepnu tušírkou. Ale! Už od začátku co k němu chodím, nějak moc nereaguje na bičík. Ve výběhu na mě klidně doráží a když se ho snažím odehnat bičíkem vůbec nereaguje, jako kdybych bičík neměla a byl to jeho nejlepší kamarád. Nejsem žádný začátečník, jezdím 12 let, ale s takovým koněm jsem se nesetkala a ráda bych to s ním zkusila. Jinak je to kříženec Araba s WPB, takže je velmi dominantní a temperamentní a je mu 6let. Na lonži chodí na slovo, to je tak jediné co mu jde.
Jsem i ochotna si k němu zaplatit trenéry, jenže znám jen na ježdění, což teď nepotřebujeme. Nějaké rady? Popřípadě nachází se nějaký trenér přirozené komunikace v Olomouckém kraji? Do teď jsem jezdila ve sportovní stáji, kde byli koně zlatíčka, jen mě kvůli tomu prosím nepodceňujte.
Zkuste:
http://www.vycvikkoni.cz/
Málo píše, hodně pracuje.
Slecno/pani, v prvni rade jste udelala chybu ze jste na nej zkousela sednout bez radne pripravy.
Nejdulezitejsi je si vyrikat kdo je alfa. Konik z vas ma evidentne legraci. Asi by to opravdu chtelo nejdrive nekoho zkuseneho. Kdo u ukaze hranice a nejlepe ihned. Tim ze se s nim budete trapit mu moc nepomuzete a naopak naprava pak je tezsi nez samotna vychova.
Odkud jste?jsem taky Olomoucko, mohla bych pomoci..pokud jste v rozumné vzdálenosti, opravdu to je o respektu, který evidentně u něj nemáte...rozhodně na koně nesedat pokud to nevyřešíte ze země, já používám k přípravě i práci na dvou lonžích, protože pak sednu a jedu a kůň už všechno zná, už mi není NÁCT.., abych se mohla nechat zranit, aby se mnou kůň třískal o zem, už taky o to nestojím...
Svatava

XXX.XXX.70.17
Obávám se, že jste si ukousla větší sousto, než Vám v tuto chvíli stojí za to strávit. To není problém respektu, kůň evidentně postrádá základní výchovu (takhle se vůči člověku chovají malá hříbata, která nemají nastaveny úplně základní hranice) a bůh ví, zda je vůbec pořádně obsednutý. Riskovala jste, že jste na toho koně vůbec lezla - i když samozřejmě chápu, že jste zřejmě v tu danou chvíli neodhadla situaci a že jste z toho vyvodila správný závěr, že na ježdění to není, a děláte také dobře, když hledáte s koněm pomoc.
Nicméně situace se má takto: kůň neumí abecedu ani na ruce, ani pod sedlem, chápe jen povely na lonži, je pro Vás potenciálně nebezpečný (kouše, kope, snaží se zbavit jezdce pod sedlem), zřejmě se ho už i trochu bojíte (chodíte do výběhu s bičem a pokoušíte se s ním koni hrozit). Zcela upřimně je tato kombinace cesta do pekla. I velmi zkušený člověk s ním bude mít spoustu práce, ten kůň potřebuje vychovat, pak bude potřebovat v podstatě znovu obsednout, potom přijezdit. Není Váš, ale jestli s prací s ním chcete pokračovat a neriskovat u toho zdraví, budete do něj investovat spoustu práce, času, energie, peněz - tedy udělat vše, co neudělala jeho majitelka.
Moje upřímná rada zní, abyste se na to vykašlala a pronajala si koníka, u kterého toto martyrium nebudete muset absolvovat.
gabrielsoho
napsal(a):
Teprve druhým měsícem si pronajímám koníka, který vůbec nerespektuje osobní prostor. Majitelka na něj neměla čas, pracoval max 1x za 2týdny, jinak byl na pastvě ve stádě. Já se o něj teď starám jako o vlastního, ale mám problém s tím respektem. Už mě dvakrát nakopl, když jsem si ho nehlídala a taky například při čištění se pokouší kousnout, do noh. Zatím nejezdíme, protože když jsem si ho zkoušela pod sedlem, tak se mě akorát snažil sundat - pracujeme tedy ze země a až to bude dobré ze země, začnu s ním i jezdit. Na vodítku taky neumí chodit, klidně by mě zašlapal kdyby mohl. Na vodítku zatím zkoušíme chodit s bičíkem, když mi vstoupí do osobního prostoru, tak ho lehce lepnu tušírkou. Ale! Už od začátku co k němu chodím, nějak moc nereaguje na bičík. Ve výběhu na mě klidně doráží a když se ho snažím odehnat bičíkem vůbec nereaguje, jako kdybych bičík neměla a byl to jeho nejlepší kamarád. Nejsem žádný začátečník, jezdím 12 let, ale s takovým koněm jsem se nesetkala a ráda bych to s ním zkusila. Jinak je to kříženec Araba s WPB, takže je velmi dominantní a temperamentní a je mu 6let. Na lonži chodí na slovo, to je tak jediné co mu jde.
Jsem i ochotna si k němu zaplatit trenéry, jenže znám jen na ježdění, což teď nepotřebujeme. Nějaké rady? Popřípadě nachází se nějaký trenér přirozené komunikace v Olomouckém kraji? Do teď jsem jezdila ve sportovní stáji, kde byli koně zlatíčka, jen mě kvůli tomu prosím nepodceňujte.
Jezdit umí kdekdo, ale správně a spravedlivě si srovnat koně umí už málokdo.Nehledala bych přímo přirozenou komunikaci, ale kohokoli, kdo ti ukáže základ, jak koni ukázat, kdo je alfa.Tím nezatracuji PK, ale ani tím nechci říci, že máš mít někoho, kdo ti poradí-tak ho zrychtuj bičem a bude.Pokud jsi u koní tak dlouho, tak víš, co tím myslím.
Podle popisu koníkovi opravdu chybí naprosté základy, bez kterých není možné začít se žádnou smysluplnou prací, která by postupně vedla až pod sedlo.
V první řadě se určitě vyvarujte varianty "srovnat ho bičem". Sice by to možná pomohlo, ale na nedostatek hliníku (léčený lopatou po zadku) trpívají spíš mladší výrostci. V šesti letech už je to hotový kůň, který by se mohl velmi snadno rozhodnout naopak srovnat vás, a zvládl by to levou zadní.
Pokud umí chodit na lonži, využila bych toho a pracovala víc z dálky. Nemusíte si tak narušovat plynulost práce neustálým ujasňováním, kdo má kde svůj osobní prostor (kůň vás štípe ze stejného důvodu, jako ho vy opravujete na vodítku tušírkou - a takhle byste se mohli popotahovat donekonečna). Existuje dost způsobů, jak koně namotivovat k práci a hlavně k ochotě vůči člověku, a mnoho cvičení, při kterých si posílíte pozici spolehlivého "vůdce stáda", kterého je dobře následovat a respektovat, aniž byste si řešili dominanci přes konflikt.
Bičík zatím nechte ležet, pokud na něj má kůň takovou reakci - když nebudete dost opatrná, hrozí, že si tohle chování ještě více zafixuje a bude na cokoliv podobného v lidské ruce reagovat čistě agresivně a bez přemýšlení.
Odkud přesně jste? Můžu se na vás přijet podívat a probrat, co a jak
(janalacko89@gmail.com).