Jak obejít uvázaného koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.1.2017 07:39

Jak obcházíte koně, kolem kterého není moc místa? Např. v boxu nebo i venku u úvazu? Pokud není uvázaný, tak ho obejdu zepředu, pokud je uvázaný, tak v těsné blízkosti za zadkem a nebo prolezu pod krkem. Teď ale koukám na tréninkové video, kde říkají, že prolézt koni pod krkem, když je uvázaný, je největší hovadina ;) Ptám se tedy, KUDY?

14.1.2017 08:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Co nejblíž ke koni a ještě na něm mít položenou ruku.
Případnému kopnutí sice nezabráníte, ale nemá to ten švunk, jako když jste od něj na dostřel kopyt. Jo a taky nepodlézejte pod koněm.

14.1.2017 08:21

Ano, zezadu co nejblíže, o tom vím, jak jsem psala. V podstatě tedy jiná možnost není.

V hypotetické situaci, kdy máte koně, který kope, tak ho budete taky takhle obcházet?

14.1.2017 09:06

Hypoteticky kdyz sveho kone znam a umim precist kdy kopne tak i tak bych sla kolem zadku. Ale jeste se da chytit rukou za vazak a podejit pod krkem, jako jisteni si kone "pridrzet".

14.1.2017 09:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, zezadu co nejblíže, o tom vím, jak jsem psala. V podstatě tedy jiná možnost není.

V hypotetické situaci, kdy máte koně, který kope, tak ho budete taky takhle obcházet?

Druhým to poradím, sama podlezu pod krkem. Svého koně nemám přivázaného, takže nic nehrozí. To u svého koně.
U cizích dodržuji pravidla bezpečnosti.

kelpie

14.1.2017 11:20
kelpie

XXX.XXX.19.26

Já bych u opravdu kopavé bestie, u které člověk nikdy neví asi postupovala takto: Odepnout od úvazu, Udělat si místo před hlavou (couvnout nebo ustoupit), stále držet u hlavy přejít na druhou stranu zase si udělat místo tam a pak teprve zase přivázat. Je to sice zdlouhavější ale přijde mi to bezpečnější. Samozřejmě u takových koní je lepší se více uzavřeným prostorům vyhýbat.

kraara

14.1.2017 17:23
kraara

XXX.XXX.11.202

Jen ze zvedavosti, proc je tak spatne prolezt pod krkem uvazaneho kone? Nikdy jsem o tom neslysela, ze by to byla nejaka velka chyba nebo vlastne vubec, ze se to nema delat... Diky.

14.1.2017 17:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

kraara napsal(a):
Jen ze zvedavosti, proc je tak spatne prolezt pod krkem uvazaneho kone? Nikdy jsem o tom neslysela, ze by to byla nejaka velka chyba nebo vlastne vubec, ze se to nema delat... Diky.

Dělat to můžete, jako hromadu dalších věcí, které jsou sice rychlejší, ale málo bezpečné.
Uvázaný kůň se může leknout a vyděšený kůň je nebezpečný.
Ujišťuji vás, že nikdo rozumný v tu chvíli nechce být někde mezi jeho předníma nohama a tlamou.
Pokud je navolno, nejspíš vás porazí, pokud přivázaný, je možnost, že vás zmrzačí.

14.1.2017 17:50

@ Kelpie - to je rozumná rada, pokud by šlo opravdu o nevypočitatelné zvíře, tak za to ten čas stojí

@ kraara - Také jsem se s touto "směrnicí" setkala až teď, po několika letech u koní. Teď mi přijde jasné, že je přece nebezpečné to dělat, ale prostě mi to nikdy nedošlo... lépe řečeno jsem to mockrát ani neudělala, protože většinou v případech, kdy jsem potřebovala často obcházet koně (sedlání, dekování) jsem ho měla odvázaného. Ale párkrát ano a nepřemýšlela jsem o tom, že by to bylo nějak nebezpečné. Jedna slečna, která mě párkrát trénovala to například dělala běžně, když si sedlala koně. A koukáním se člověk učí, tak jsem si zafixovala, že se to takhle může dělat.

14.1.2017 18:33
kapička

XXX.XXX.43.249

Já se dozvěděla až teď tady po 5 letech, že nemám koně na úvazu podlézat pod hlavou a to jsem byla ve stáji několikrát viděna je se sedlem podlézám koni pod krkem. Koně nešlo jinudy obejít.

Zrovna dneska jsme se kamarádkou u uklízení u koní bavily o tom, že kdyby nás viděl někdo cizí, jak mezi koňma kroužíme s lopatama a smetákama, tak nás bude považovat za hazerdéry s životem.

15.1.2017 19:34

Za mě teda: daleko bezpečnější mi přijde podlézat koni pod krkem, než obcházet zadem. Většinou, vyjma opravdu velkého úvaziště, není moc místa za zadními nohami, potažmo když připočítám délku vazáku, který v klidu může být prověšený, tak ikdyž budu obcházet koně opravdu z dálky, pokud pocouvne, stejně dosáhne. To by musel být okruh třeba 3 metry. V životě jsem neviděla kohokoli, aby se pohyboval kolem uvázaného koně v takové vzdálenosti...

Nikdoooo

15.1.2017 20:27
Nikdoooo

XXX.XXX.169.37

sisi58 napsal(a):
Dělat to můžete, jako hromadu dalších věcí, které jsou sice rychlejší, ale málo bezpečné.
Uvázaný kůň se může leknout a vyděšený kůň je nebezpečný.
Ujišťuji vás, že nikdo rozumný v tu chvíli nechce být někde mezi jeho předníma nohama a tlamou.
Pokud je navolno, nejspíš vás porazí, pokud přivázaný, je možnost, že vás zmrzačí.

Me dostala veta: "uvazany kun se muze leknout..." ach boha... to kone radsi nikdy neuvazu a prestane se mi lekat?

15.1.2017 20:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nikdoooo napsal(a):
Me dostala veta: "uvazany kun se muze leknout..." ach boha... to kone radsi nikdy neuvazu a prestane se mi lekat?

Nepřekrucujte. Vysvětluji posléze.
Ale speciálně pro nikoho zopakuji. Pokud se lekne přivázaný kůň a já ho v tu chvíli podlézám pod krkem, nejspíš přijdu k úrazu. Pokud máte koně naučeného stát bez uvázání a on se lekne max vás shodí ale třeba nepokope, nepošlape, nenamáčkne na hrazení.
Už to chápete? Ostatní s tím neměli takový problém

Nikdoooo

16.1.2017 08:14
Nikdoooo

XXX.XXX.169.37

sisi58 napsal(a):
Nepřekrucujte. Vysvětluji posléze.
Ale speciálně pro nikoho zopakuji. Pokud se lekne přivázaný kůň a já ho v tu chvíli podlézám pod krkem, nejspíš přijdu k úrazu. Pokud máte koně naučeného stát bez uvázání a on se lekne max vás shodí ale třeba nepokope, nepošlape, nenamáčkne na hrazení.
Už to chápete? Ostatní s tím neměli takový problém

Takhle jste to nerekla...
Ja s tim problem nemam, jen se tomu sneju, protoze je to vtipny :D
Ja koni podlezam pod krkem, at je ucazany nebo. Ti kone jsou zvykli stat klidne. Vzadu obchazim jen sveho a sestrinyho, ktery znam.

16.1.2017 15:50
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jak nad tím uvažuju, tak já vlastně obcházím jen zezadu. V boxu je volně (a často baští) a pokud je uvázaný venku u boxu, tak nepodlézám, prostě obejdu. Ale vždy, když je míň místa, tak se ho pořád dotýkám, obejdu, při tom jedu rukou z boku, přes zadek, na druhý bok, aby pořád věděl, kde jsem.

17.1.2017 17:29
soukalova

XXX.XXX.164.30

Dovoluji se přidat, s podlézáním pod krkem to nevidím až tak špatně, myslím, že je to rozhodně bezpečnější než za zadkem, nehledě na to, že když se kůň lekne (a teď myslím, třeba zrovna vás když podlézáte) tak z 90 % půjde směrem dozadu případně hlavou nahoru - ne dopředu. Co se týče vlastní zkušenosti : podlézala jsem svého koně a tak nějak trochu více máchla rukou nebo vazákem a kůň se lek - následovalo : hlava nahoru a pak leknutí z toho že že je vlastně uvázaný a nemůže uhnout, takže čím víc zvedal hlavu tím víc ho to táhlo a strhal všechno co na sobě měl. Nikomu se nic nestalo, následky koník nemá, ale bylo třeba nakoupit smajlík

17.1.2017 19:27
Svatava

XXX.XXX.70.17

A já jsem zase zažila ošklivé momenty, kdy uvázaný kůň v panice namačkal člověka před sebe, dotyčný nemohl dýchat ani se vyprostit a moc velká sranda to nebyla. Taky si vybavuju jeden zlomený nos a otřes mozku.
Musím říct, že podlézání uvázaného cizího koně pod krkem bych si setsakra rozmyslela:o).

Neregistrovaný uživatel

17.1.2017 21:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Když on ten zadek vypadá tak nějak nebezpečnější už od přírody.Nějak to neřešim kudy obcházet.Maximálně se jednou setmí o trochu dřív, noo.

18.1.2017 07:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Když on ten zadek vypadá tak nějak nebezpečnější už od přírody.Nějak to neřešim kudy obcházet.Maximálně se jednou setmí o trochu dřív, noo.

Když jdete kolem koně, musí o vás vědět.
Buď mluvte nebo si položte ruku na koně a pak obcházejte.
A obcházejte buď ve vzdáleností, kam nedosáhnou vykopnuté nohy nebo úplně zblízka. Pokud kůň opravdu kopne, získáte sice modřinu, ale nikoli přeraženou nohu. Kopyto totiž nechytí ten švunk na přeražení.

18.1.2017 09:12
kallisto

XXX.XXX.157.94

Obcházet zblízka a ještě by mohlo pomoci, pokud kůň umí na zatlačení na zadek udělat krok dopředu zkusit toto. Když ho chci obejít požádat ho o krok dopředu a zároveň s ním ho obejít. Bude mít zaměstnané nohy a nemusel by vykopnout.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2017 16:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Děkuju moc za radu.Tak nějak co píše Sisi zhruba se snažim dodržovat.Když ona kobča je tak zvědavá, že kolikrát mě obejde ona a néé já jí.

Neregistrovaný uživatel

18.1.2017 17:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Je asi jasný, že ani uvázanou jí nemam..Když ona to uvázání bere jako trest za něco..A neví za co.

Přidejte reakci

Přidat smajlík