Dobrý den, chtěla jsem vás poprosit o radu, s dekováním nemám moc zkušenosti. Mám doma A1/1, za ty 2 roky, co ji mám, jsem ji nedekovala, ani jak jsme jí kupovali, tak majitelka říkala, že deku nepotřebuje, má hustou srst. Dneska ale příjdu do výběhu a vidím, jak se kobylka hrozně třepe.. Dala jsem na ní deku a po chvíli se přestala třepat. Jsem z toho opravdu paf, nikdy neměla se zimou problémy.. Myslíte, že bych jí měla teď v zimě začít dekovat i když má hustou srst? Je ale divné, že tak najednou, možná je to kvůli změnám teplot, fakt nevím. Moc děkuji za rady.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Evidentně jí je zima, takže deka je na místě.U nás všechny koně mají deku v těchto mrazech.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já kupoval nedávno několik dek výběhových s gramáží 200 g. Co jsem četl o dekování, tak se tady za chvilku rozhoří divoký flame. Je totiž mnoho zastánců a taky odpůrců.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kolnett
napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem vás poprosit o radu, s dekováním nemám moc zkušenosti. Mám doma A1/1, za ty 2 roky, co ji mám, jsem ji nedekovala, ani jak jsme jí kupovali, tak majitelka říkala, že deku nepotřebuje, má hustou srst. Dneska ale příjdu do výběhu a vidím, jak se kobylka hrozně třepe.. Dala jsem na ní deku a po chvíli se přestala třepat. Jsem z toho opravdu paf, nikdy neměla se zimou problémy.. Myslíte, že bych jí měla teď v zimě začít dekovat i když má hustou srst? Je ale divné, že tak najednou, možná je to kvůli změnám teplot, fakt nevím. Moc děkuji za rady.
Doniesli sme boxovaného žrebca niekedy začiatkom jesene do 24/7. Nasrstený trochu bol ale nič extra. Raz v noci veľmi pršalo a on sa v novom prostredí nejako nešiel schovať pod strechu a ráno sa klepal. Dostal viacej sena, prehodila som cez neho deku, aby uschol, do večera bol suchý, deku som dala dolu a viac sa to neopakovalo. Kôň je v pohode, pribral odkedy prišiel, bezproblémov zvládol aj -24.
Takže moja rada, zatiaľ nedekovať, zabezpečiť dostatok objemového krmiva a sledovať. Ak by sa to opakovalo, deka je určite na mieste.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jenže třeba v komerčních ustájeních majitel ani neví, jestli tam do výběhu dneska zrovna to seno koně dostali..Máme tady v okolí několik komerčních stájí a jako to člověk stojí kolikrát jenom s otevřenou pusou co všechno je možný.Vážně co si člověk neohlídá, to nemá..

Jj, chtěla jsem taky napsat, že je nejdůležitější, aby měli seno. Pokud se maj jak zahřát žrádlem, tak se to nestane. Jasně, že extrémy typu "vyhodím koně bez srsti na -10" asi nezaženete kupkou sena, ale pokud je zvyklá a má srst, tak bych taky nejdřív zkusila dojednat, aby měla pořád přístup k senu. Uvidíte. Je to snadnější a i pro koně pohodlnější, když prostě může svojí potřebu regulovat svépomocí

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jenže třeba v komerčních ustájeních majitel ani neví, jestli tam do výběhu dneska zrovna to seno koně dostali..Máme tady v okolí několik komerčních stájí a jako to člověk stojí kolikrát jenom s otevřenou pusou co všechno je možný.Vážně co si člověk neohlídá, to nemá..
Nechcela by som mať koňa v ustajnení, kde netuším, či môj kôň dneš žral, alebo nie. To by som si radšej odpustila to vlastnilctvo zvieraťa, pokiaľ nie sú podmienky. Dnes je to seno, o týždeň to môzme byť voda a za dva týždne kolika. Ďakujem, neprosím. koňa dám iba tam, kde sa 100% môžem spoľahnúť na to, že mi vždy zavolajú, keď je problém a kde sa nemusím ukázať pol roka a aj tak viem, že o koňa je postarané.
kolnett
napsal(a):
Zvířata se třasem zahřívají. Ovšem nesmí to trvat celý den.
Většinou se dekují koně v hnusném počasí(déšť + vítr+ nízké teploty) nebo pokud teplota klesá po minus 10°C.
Prakoně zvládají i toto(zdraví a mladší), ale koně výš v krvi, mohou mít problémy.Srst nemají dlouhou a hustou, jako jejich odolnější kolegové. Pak je na místě deka. Pokud mrzne, tak vyšší gramáž, pokud je hnusně kolem nuly, tak pláštěnka podšitá flísem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Nechcela by som mať koňa v ustajnení, kde netuším, či môj kôň dneš žral, alebo nie. To by som si radšej odpustila to vlastnilctvo zvieraťa, pokiaľ nie sú podmienky. Dnes je to seno, o týždeň to môzme byť voda a za dva týždne kolika. Ďakujem, neprosím. koňa dám iba tam, kde sa 100% môžem spoľahnúť na to, že mi vždy zavolajú, keď je problém a kde sa nemusím ukázať pol roka a aj tak viem, že o koňa je postarané.
Copak oni Vám zavolají když je problém, ale kde vznikl to už Vám neřeknou..Procestoval jsem stájí celkem dost a všude nějaký čas pobyl a můžu Vám říct, že třeba to seno byl problém skoro všude.A věřte, že když říkám pobýval, tak tím myslím denně.To já si čas udělám. Důvěra je na na dvě věci akorát.To neplatí jenom u koní samozřejmě.

Ak je v ustajnení nutné inštalovať do boxu skrytú kameru, sú iba dve možnosti. Buďto je majiteľ paranoidný, alebo ustajnenie z nejakých dôvodov nie je vyhovujúce. Veď predsa, keď hľadám miesto pre koňa, začnem tým, že obídem ustajnenia, s ktorými mam spoločné(alebo aspoň podobné) názory na výchovu, na prístup ku koňom a na výživu. Prečo nechávať koňa v podmienkách, ktoré mne sko majiteľovi potenciálne nevYhovujú? Alebo u ľudí, ktorým neverím? Nie je to... divné?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Ak je v ustajnení nutné inštalovať do boxu skrytú kameru, sú iba dve možnosti. Buďto je majiteľ paranoidný, alebo ustajnenie z nejakých dôvodov nie je vyhovujúce. Veď predsa, keď hľadám miesto pre koňa, začnem tým, že obídem ustajnenia, s ktorými mam spoločné(alebo aspoň podobné) názory na výchovu, na prístup ku koňom a na výživu. Prečo nechávať koňa v podmienkách, ktoré mne sko majiteľovi potenciálne nevYhovujú? Alebo u ľudí, ktorým neverím? Nie je to... divné?
Kameru tam mam hlavně z důvodu aby koně někdo neodvezl..Mám to trochu zamotané tam s vlastnictvím..Víte mě mockrát zachránila prdelku nedůvěra..U nás ve stáji je vše v pořádku, ale stačí výměna ošetřovatele a věci můžou být zcela jinak..Já to budu vědět ovšem vy za půl roku až bude pozdě. I v životě jsem opatrný a zatim se to bohatě vyplatilo.. Samozřejmě nic ve zlém, jo?

Nebudem o tom vedieť pozde, pretože mám koňa u ľudí, ktorým 100% dôverujem. A naozaj si môžem dovoliť neprísť niekoľko mesiacov a viem na betón, že o koňa bude postarané tak, ako by som sa o neho starala sama. Preto je tam, kde je. Keby som túto istotu nemala, hľadala by som inde.
Príde mi preto fakt divné, že to beriete ako bežnú vec, že z princípu ustajňovateľom neveríte a celkovo ich podozrievate, že sa možno nestarajú tak, ako by sa mali. Keby to bolo núdzové riešenie, je to pochopiteľné, ale nikto vás nenúti mať koňa na takom mieste.
To baarbora
Máte velké štěstí s ustájením koníka.
Opravdu je to spíš tak, jak píše meifi.
Určitě je lépe se držet hesla. "Důvěřuj, ale prověřuj!" Pokud se jedná o koně, ale i jiná živá zvířata. V Čechách jsou zvířata pořád ještě v povědomí lidí brána jako věci a reakcí na stížnost na újmu koně může být také "No a co, ty naděláš, vždyť je to jenom zvíře!"
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Nebudem o tom vedieť pozde, pretože mám koňa u ľudí, ktorým 100% dôverujem. A naozaj si môžem dovoliť neprísť niekoľko mesiacov a viem na betón, že o koňa bude postarané tak, ako by som sa o neho starala sama. Preto je tam, kde je. Keby som túto istotu nemala, hľadala by som inde.
Príde mi preto fakt divné, že to beriete ako bežnú vec, že z princípu ustajňovateľom neveríte a celkovo ich podozrievate, že sa možno nestarajú tak, ako by sa mali. Keby to bolo núdzové riešenie, je to pochopiteľné, ale nikto vás nenúti mať koňa na takom mieste.
Tak tvrdit, že je něco na beton je velmi odvážné. Moje situace u koně je pro většinu lidí asi nepochopitelná leč skutečná. Jeho majitel v exekuci a kůň zabaven..Kompletně se na něho vykašlali s celou rodinou..Jednám pouze s exekutorem a ten je naštěstí rozumný a velmi vstřícný.Samozřejmě za koně nikdo neplatí jen roste dluh za ustájení.Majitel stáje je naštěstí dobrá duše a tak to ustájení moc neřeší a mám VIP slevu. To víte..Bůh má různou čeládku.
Pokud se kůň klepe, tak bych mu deku dala. Třas je sice způsob organismu, jak se zahřát, ale jednak je velmi energeticky náročný (takže kůň bude hubnout) a druhak je dost diskomfortní.
Osobně bych se nevydržela dívat na to, jak se mi kůň ve výběhu klepe.
Ohledem tepelného komfortu a otázky dekovat/nedekovat vyšel nedávno velmi zajímavý článek na EQCH - dororučuji.
http://www.equichannel.cz/dekovat-ci-nedekovat-byt-ci-nebyt.

Meifi: Pamatuji se na podobnou situaci v oddílu, kdy tam byli tehdá ustájení krom oddílových i 3 koníci soukromníka, který se zadlužil a koňmi splácel svůj dluh. Jedna kobyla byla nějaký chladnokrevný říženec (dobře krmená), druhá byla drezurní ČT, třetí chovná angloarabka či co (bylo mi asi 14, tak jsem do toho neviděla). Protože starší holky se o kobyly zajímaly, občas je zajely navštěvovat, když byly odvezeny. Snad mezi tím rokem, co byly pryč, některé i změnily ustájení, každopádně se nějkým zázrakem podařilo je získat zpět z velmi nevyhovujících podmínek v takovémto stavu:
- chladnokrevná jen velmi zhublá, musela se ostříhat hříva i ocas, protože byla tak zamotaná s bordelem, že to nešlo rozplést / česat ani po několikerém vyšamponování... Přežila nejlíp a celkem bez "šrámů"
- ČT si odnesla ze zanedbané péče a nevyhovujících podmínek dušnost a oslepla na jedno oko, (myslím i nějak postižené nohy?). Na kost vyhublá.
- angloarabka (měla tedá vysokou chovatelskou hodnotu, uvádělo se 3/4 milionu) dopadla úplně nejhůř - snažili se jí připouštět, co to šlo (nešlo v mizerném stavu zabřeznout?), takže byla vzadu úplně orvaná, záněty, atp., podvyživená kost a kůže, ve špatném psych.stavu... myslím, že už nikdy neodchovala hříbě...
Mno, takže asi tak o koních, kteří se použijí jako náhrada za dluhy svých majitelů.
Jistě ne každý má takovou smůlu, že se dostane do nepovolaných rukou, ale věřím, že to nemusí být komfortní stav, ve kterém je meifi a jeho svěřenci...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já bych ho koupil okamžitě, ale exekuce je na celkových téměř 20 miliónů. Ano čtete správně.Jenže je tu háček a to že buď bude uhrazena celá částka, nebo bude dlužník splácet asi do smrti a poslední možnost je dražba veškerého majetku dlužníka..Jak jsem měl vědět, že majitelé jsou takový trdla a mají takové dluhy? Ještě že jsem byl jako vždy nedůvěřivý a před koupí si nechal ověřit nějaké info..No to bylo zjištění šokující.Z koupě sešlo, ale co kůň? Kde by skončil je asi jasný...No dál už to raději rozvádět nebudu abych nebyl za totálního blba.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já bych ho koupil okamžitě, ale exekuce je na celkových téměř 20 miliónů. Ano čtete správně.Jenže je tu háček a to že buď bude uhrazena celá částka, nebo bude dlužník splácet asi do smrti a poslední možnost je dražba veškerého majetku dlužníka..Jak jsem měl vědět, že majitelé jsou takový trdla a mají takové dluhy? Ještě že jsem byl jako vždy nedůvěřivý a před koupí si nechal ověřit nějaké info..No to bylo zjištění šokující.Z koupě sešlo, ale co kůň? Kde by skončil je asi jasný...No dál už to raději rozvádět nebudu abych nebyl za totálního blba.
Tato situace mi není jasná
Vy píšete, ještě v jiných příspěvcích, jak docházíte za koněm, kterého máte rád.
Pak taky píšete jak už jste prošel a intenzivně pobýval ve spoustě ustájení, kde nebylo vše v pořádku.
A ten kůň, za kterým teď chodíte, stojí někomu ve stáji.Vám na něm záleží natolik, že instalujete kamery, sledujete, zda je o něj postaráno.
Ustajovateli však nabíhá dluh od majitelů.Navzdory tomu nechá vás, abyste ho neustále sledoval při práci, i když vám vlastně kůň nepatří, a podle popisu ani neplatíte?
Jednáte s exekutorem.Ten by nebyl rád, kdyby jste koně koupil, a tím zamázl aspoň minimum jeho pohledávek?Nebo to nejde a musíte čekat na dražbu?
Jakožto ustajovatel bych taky neživila koně jen tak.
Já exekucím vůbec nerozumím, tak možná píšu úplné blbiny.Ale nějak to celé přijde poněkud ujeté.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ano intenzivně stačí pár týdnů a máte jasno hned o stavu věcí i o lidech.Kdyby za jednim koněm, ale jsou vlastně tři. Jinak platim, ale docela málo vzhledem k tomu, že si dost odpracuju.Ano záleží mi na něm daleko víc než je obvyklé.Zvíře je u mě člen rodiny.Majitel je rád, že mu někdo vůbec pomůže a neni na to sám s ošetřovatelkou.S tím exekutorem je to složitější..Zatím je na veškerý jejich majetek zástavní právo..Co bude dál se teprve uvidí..Ujeté to je hezky, já vim.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Nene.Jedna kobča je slepá, je jí 23 let a patří ustajovateli.Nikdo se o ní nezajímá a tak jí trochu ten život spestřuji.Druhá kobča je 9 letá a patří krávě*. *Kráva je označení pro nezodpovědnou majitelku.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nene.Jedna kobča je slepá, je jí 23 let a patří ustajovateli.Nikdo se o ní nezajímá a tak jí trochu ten život spestřuji.Druhá kobča je 9 letá a patří krávě*. *Kráva je označení pro nezodpovědnou majitelku.
Urážíte krávy Ty jsou, na rozdíl od některých lidí, užitečné.
Najděte si nadávku z říše lidí, ne od zvířátek.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pravda, že nezodpovědná majitelka by se dala označit i jinak.Ale ono to tady ty trefnejší popisy neumožňuje Maximálně doplněné o tečky...
Takže vy jste takový novodobý spasitel koní už nechtěných, neplacených a nepoužitelných.To je dobře, ať vám dlouho vydrží nadšení i finance