Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

titto

23.1.2017 11:16
titto

XXX.XXX.45.4

Zdravím všechny, prosím o rady a zkušenosti ohledně koníků řekněme objemnějšího typu :)
Mám koně mohutné barokního typu, takže z nich nechci dělat achala, ale trápí nás větší bříška. Teď na zimu to až tak neřeším, aspoň se mají čím zahřát a když u toho sena stojí a tak prostě to břicho tam bude. Jelikož před zimou tu byla nová veterinářka (kvůli jinému problénu) a její následná zpráva začíná větou "velmi dobře živený", chtěla bych na jaře trochu koně dostat do kondice, protože ty břicha mají prakticky celý rok a prospělo by jim shodit nějaké to kilo. Trochu přiblížím jejich management a prosím, aby se k tomu někdo vyjádřil co by šlo třeba ještě zlepšit a co popř. dělám uplně blbě :)
Koně v režimu přes den výběh (v sezoně 1ha pastva) na noc box.Senem přikrmuji celý rok, když je pastva tak jen na noc do boxu. Teď už asi tři měsíce seno síťkujeme, oba dostanou za den cca 5-6 nacpaných sítěk, síťkovat musíme už celý rok jenom omezím počet na den. Krmím Novaequi modrý, ale pouze večer a množství aby to zakrylo dno kyblíčku, což je max čtvrt litru. Je to kvůli vitamínům a msm, které musí jeden kůň dostávat. Když už je pastva tak nedostávají příkrm žádný (msm je dvakrát ročně 2-3 měsíční kůra). Od podzimu do jara přidávám odměrku lněného semínka. Pohyb buď volně po výběhu (což tomu moc nedají) nebo 2-3x týdně pod sedlo na 1-2 hodiny, teď nemůžu do sedla (chodí holky co pomáhají), takže jsem přidala jednou týdně prochazku na ruce cca 30 minut, nelonžujeme. Budu ráda za konstruktivní rady, třeba i na nějaké kvalitní nízkoenergetické krmivo, do kterého bych mohla dát vitamíny. Díky :).

Neregistrovaný uživatel

23.1.2017 11:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Určitě někdo poradí lépe, já osobně mám koně taky tlustší, jsou venku pořád, mají pořád seno, přikrmuji jen obden granule bez jadrného krmiva s vitamíny, případně jinými doplňky, říjen - březen, jinak jsou jen na trávě. Nedělají nic. Já bych ubrala i toho sena v síťce ve výběhu, na noc do boxu dávku, a druhou ráno do sítěk. Píšete 5 - 6 sítěk, takže 2-3 na koně, tak zkuste ubrat třeba o 1 síťku na koně a uvidíte, co to s něma udělá. Kvalitní nízkoenergetické krmivo za sebe doporučuji Premin Horse pellets no grain. Pokud byste chtěla poslat obsah, zašlu. Jinak bych ve Vašem krmení nic špatného neshledávala, některý žerou líp, jiný hůře, mám kobylu, co je tlustá ze vzduchu. Loni jsme třeba nekrmila vůbec, jen jsem jim z ruky dala dávku minerálky, a měli jen seno. A stejně byli tlustý. Ono je taky otázka, co považujete za tlustý. Já bych se ve Vašem případě moc netrápila

23.1.2017 12:18
sovicka

XXX.XXX.36.54

Mám několik dotazů... Momentálně taky síťkujeme, venku i v boxe, aby koníci zbytečně nepřibírali, víc než je zdrávo. Těh 5–6 sítěk je na oba dohromady? Nebo na jednoho? Jak velké mají siťky oka a kolik kilo se do nich vejde?
Oba koně mám doře krmitelné a sena na kg a jedince ani teď v zimě nemáme nijakou extrémní spotřebu (pohybumeme se kolem 12–13 kg/kůň a den).
Do výběhu mají síťku s malými oky 2,5 × 2,5 cm (cca na 5 kg) a druhou s oky 4,5 × 4,5 cm na den a k tomu pár kilo na volno, v boxe pak valch síťka 5 × 5 cm do té se vejde cca 4,5 kg, tak valach k tomu má tak ještě 3 kg na volno a kobyla má síťku s oky 4,5 × 4,5 cm, tam se vejde cca 6 kg, na volno má jen symbolicky, je pazravější.
Síťky do výběhu nemám tak nacpané, jak do boxu.
Kobča se starší pracuje sporadicky.
Valach sportovec, tak má pohybu mnohem více a žere i více jádra než kobyla (ta má cca tak 1,5 odměrky jádra za den, rozděelno do dvou dávek na vitámínky a spol).
U vás bude jádro asi celkem zanedbatelné při tom množství.
Další věc, jak vypadají vycházky, jestli jdou valnou část krokem a jejich kondice je výživová kondice stabilní, tak by to asi chtěla zvýšit poměr práce na vycházkách, přidala bych klusové aktivity, žádné zběsilé tempo, ale ani klus noha nohu mine, prostě pěkný dopředný klus, který koníka nutí zapojit co nejvíc svalíků, pokud koníci znají ideálně uvolněně na přilnutí.
Procházka na ruce je fajn, ale když tak také zařadit klus, ono nám paničkám to taky neuškodí, vyšlápnout pěkně v tempu a taky zařadit nějaký kopeček.

titto

23.1.2017 12:48
titto

XXX.XXX.45.4

sovicka napsal(a):
Mám několik dotazů... Momentálně taky síťkujeme, venku i v boxe, aby koníci zbytečně nepřibírali, víc než je zdrávo. Těh 5–6 sítěk je na oba dohromady? Nebo na jednoho? Jak velké mají siťky oka a kolik kilo se do nich vejde?
Oba koně mám doře krmitelné a sena na kg a jedince ani teď v zimě nemáme nijakou extrémní spotřebu (pohybumeme se kolem 12–13 kg/kůň a den).
Do výběhu mají síťku s malými oky 2,5 × 2,5 cm (cca na 5 kg) a druhou s oky 4,5 × 4,5 cm na den a k tomu pár kilo na volno, v boxe pak valch síťka 5 × 5 cm do té se vejde cca 4,5 kg, tak valach k tomu má tak ještě 3 kg na volno a kobyla má síťku s oky 4,5 × 4,5 cm, tam se vejde cca 6 kg, na volno má jen symbolicky, je pazravější.
Síťky do výběhu nemám tak nacpané, jak do boxu.
Kobča se starší pracuje sporadicky.
Valach sportovec, tak má pohybu mnohem více a žere i více jádra než kobyla (ta má cca tak 1,5 odměrky jádra za den, rozděelno do dvou dávek na vitámínky a spol).
U vás bude jádro asi celkem zanedbatelné při tom množství.
Další věc, jak vypadají vycházky, jestli jdou valnou část krokem a jejich kondice je výživová kondice stabilní, tak by to asi chtěla zvýšit poměr práce na vycházkách, přidala bych klusové aktivity, žádné zběsilé tempo, ale ani klus noha nohu mine, prostě pěkný dopředný klus, který koníka nutí zapojit co nejvíc svalíků, pokud koníci znají ideálně uvolněně na přilnutí.
Procházka na ruce je fajn, ale když tak také zařadit klus, ono nám paničkám to taky neuškodí, vyšlápnout pěkně v tempu a taky zařadit nějaký kopeček.

Se síťkama to máme tak, že ráno pouštím a oba dohromady dostanou velkou síťku-oka 3x3, pouští se v 6h, v 10h dostanou menší síťku-oka 5x5, ve 13-14h další malá, v 17-18h další malá (všechny mají dohromady, stojí u toho oba), ve 20h jdou do boxu, valach má malou síťku hodně našlapanou, více než mají přes den, hřebec má seno volně. Upřímně nikdy v životě jsem seno nevážila a popravdě ani nevím jak to udělat (s tou síťkou by to asi šlo, stoupnu si na váhu i s tim ). S valachem já osobně pracuji i na jízdárně, jako že si fakt mákne tu hodinku, na přilnutí cca po půl hodině práce, ale spíš jezdíme rekreačně terén. Holky co jezdí nejsou v tomhle úplně zdatné, o přilnutí nemůže být řeč, ale standartně jsou klusové i cvalové úseky. Co se týče procházek - to je spíš pro můj dobrej pocit, za měsíc rodím a jsem mrtvá po 100metrech chůze takže o klusu nemůže být řeč, jsem ráda že vydržím těch 30 minut, s tím že valach jde na volno takže se vyřádí (cval, klus, kozlíci apod.), hřebec musí bohužel "pajdat" semnou na vodítku. Z vašeho příspěvku jsem pochopila, že asi bude lepší kratší ale intenzivní práce i v terénu než 2-3 hodiny bloumání, s valachem nebude problém až si budu moct sednou, ale hřebec má podotrochlozu, jízdárna nepřipadá v úvahu a i terén musíme mimo krok dost vybírat, naštěstí máme louky. Hřebce budu muset asi více "přiškrtit" ve žrádle od jara.

titto

23.1.2017 12:53
titto

XXX.XXX.45.4

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Určitě někdo poradí lépe, já osobně mám koně taky tlustší, jsou venku pořád, mají pořád seno, přikrmuji jen obden granule bez jadrného krmiva s vitamíny, případně jinými doplňky, říjen - březen, jinak jsou jen na trávě. Nedělají nic. Já bych ubrala i toho sena v síťce ve výběhu, na noc do boxu dávku, a druhou ráno do sítěk. Píšete 5 - 6 sítěk, takže 2-3 na koně, tak zkuste ubrat třeba o 1 síťku na koně a uvidíte, co to s něma udělá. Kvalitní nízkoenergetické krmivo za sebe doporučuji Premin Horse pellets no grain. Pokud byste chtěla poslat obsah, zašlu. Jinak bych ve Vašem krmení nic špatného neshledávala, některý žerou líp, jiný hůře, mám kobylu, co je tlustá ze vzduchu. Loni jsme třeba nekrmila vůbec, jen jsem jim z ruky dala dávku minerálky, a měli jen seno. A stejně byli tlustý. Ono je taky otázka, co považujete za tlustý. Já bych se ve Vašem případě moc netrápila

Kouknu na net na krmivo, které doporučujete. Vy tím přímo krmíte? Je to spíše jako hmota, do které se dají namíchat vitamíny nebo je to i něčim přínosné (v musli co dávám jsou třeba piv.kvasnice apod.) jsou oba lesklí a mají krásnou srst a právě i když jim přidávám tak malé množství toho musli tak mají groše, to bych chtěla zachovat :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.1.2017 14:09

Souhlas se vším, co padlo - i Vaším náhledem.
Rozumím, že je žádoucí koně, který má problémy s pohyb.aparátem, držet spíš štíhlejšího, ale u některých se to dělá nesnadno. Já řešila pořád tinkeru, která kdyby někdo na hromádce viděl, co žere, tak by mě udal za týrání hlady. Přesto byla jak sud a jen když chodila opravdu skoro každý den pod sedlo nebo jinak pracovat, třeba na kopce do lesa (a práce jí děsně otravovala), byla schopná něco shodit, resp. pak udržet optimální postavu.
Tedy za mě: pokud máte koně, který je opravdu snadno krmitelný a je spíš tlustší, než je třeba (vet Vám toto potvrdil), tak bych opravdu ubrala na seně. Mým koním vyhovovalo tak 1,5 sítě na den na koně a držely se pořád spíš tlustší, než hubenější. Je ale fakt, že nemám ty klasické sítě do přepravníku, ale trochu větší objem (můžu zkusit zvážit - samotnou mě to zajímá). Snažím se, aby na noc měli v těchhle chladnech pořád čeho se nažrat, tedy na noc mají tu velkou síť našlapanou, kdežto ráno jim dám kousnout a pak je vyhazuju do výběhu se stařinou, kde si okusují jen stébla staré trávy. To se mi dost osvědčilo. Mají objem, ale minimum kalorií.
Na pastevní sezonu jsem prostě ty koule nechávala na více vyžraném. Pokud má někdo možnost, může zavřít do boxu na noc. Ale je otázka, jak to bude efektivní, protože ho tam těžko necháte zavřeného bez stébla žrádla a k tomu se ještě nehýbe, tedy já preferuji management tak, aby měli co žrát, ale spíš paběrkovali. To je jediný způsob, jak tenhle typ koní udržet v jakéstakés formě. A samozřejmě pokud to zdraví koně umožňuje, tak pohyb, pohyb, pohyb...
Jádro bych osobně taky řešila, jak máte nastavené. Pokud Vám tento typ žrádla vyhovuje, neměnila bych. Je to tak malé množství, že nevěřím, že při změně na něco jiné by to udělalo patrnou změnu v hmotnosti koně.

Neregistrovaný uživatel

23.1.2017 14:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Na internetu zatím asi nenajdete. Zde, co obsahují dle etikety. Přímo tímto krmím, zatím první měsíc.Jsou to granule, dávám cca 250 ml.
Cukrovarské řízky řepné, vojtěškový úsušek, krmné otruby žitné, jablečné výlisky, slupky ze sójových bobů, extrudované lněné semeno, sladový květ ječný, ostropestřecový krmný expeler, melasa řepná, slunečnicový extrahovaný šrot loupaný, cukr, uhličitan vápenatý, dihydrogenfosforečnan vápenatý, pivovarské kvasnice, chlorid sodný, oxid hořečnatý.
Plus vitamíny a minerály.
Premin Horse Pellets NO GRAIN je doplňkové krmivo pro koně bez obsahu klasických obilnin (ječmene, kukuřice, ovsa a pšenice). Je určeno pro míchání s jádrem nebo pro koně, kteří mají potřebu kvalitních bílkovin a dobře stravitelné vlákniny. Je vhodné pro nasvalování koní po rekonvalescenci, pro kojící a březí klisny a pro hůře krmitelné koně, kterým vadí překyselování organismu velkými dávkami jádra. Doplňkové krmivo je vhodné i pro mladé rostoucí koně. Dávkování: míchání s jádrem 1:1 nebo 1 (granule):2 (ječmen, oves) v celkové dávce doplňkového krmiva 1-3kg na den nebo jako jediné krmivo: 400 - 600g /100kg ž. hmotnosti a den. Skladovat v suchu na dřevěných paletách.

23.1.2017 16:11

Já můžu ještě doporučit Hipplyt Equi Gard - také bez obilovin. Je sice dražší, ale kvalita výborná. Já ho dávám PSSM kobyle, ale pro "obyčejné" tlouštíky (rozuměj bez zdravotních problémů) je vhodný také.

23.1.2017 16:31
sovicka

XXX.XXX.36.54

titto napsal(a):
Se síťkama to máme tak, že ráno pouštím a oba dohromady dostanou velkou síťku-oka 3x3, pouští se v 6h, v 10h dostanou menší síťku-oka 5x5, ve 13-14h další malá, v 17-18h další malá (všechny mají dohromady, stojí u toho oba), ve 20h jdou do boxu, valach má malou síťku hodně našlapanou, více než mají přes den, hřebec má seno volně. Upřímně nikdy v životě jsem seno nevážila a popravdě ani nevím jak to udělat (s tou síťkou by to asi šlo, stoupnu si na váhu i s tim ). S valachem já osobně pracuji i na jízdárně, jako že si fakt mákne tu hodinku, na přilnutí cca po půl hodině práce, ale spíš jezdíme rekreačně terén. Holky co jezdí nejsou v tomhle úplně zdatné, o přilnutí nemůže být řeč, ale standartně jsou klusové i cvalové úseky. Co se týče procházek - to je spíš pro můj dobrej pocit, za měsíc rodím a jsem mrtvá po 100metrech chůze takže o klusu nemůže být řeč, jsem ráda že vydržím těch 30 minut, s tím že valach jde na volno takže se vyřádí (cval, klus, kozlíci apod.), hřebec musí bohužel "pajdat" semnou na vodítku. Z vašeho příspěvku jsem pochopila, že asi bude lepší kratší ale intenzivní práce i v terénu než 2-3 hodiny bloumání, s valachem nebude problém až si budu moct sednou, ale hřebec má podotrochlozu, jízdárna nepřipadá v úvahu a i terén musíme mimo krok dost vybírat, naštěstí máme louky. Hřebce budu muset asi více "přiškrtit" ve žrádle od jara.

To vážení je jednoduché, pořiďte závěsnou váhu (obyčejný pružinový mincíř mají v železářství či smíšených potřebách stojí cca 50 Kč), hlavně Vám to opravdu pesnější představu co sežerousmajlík
Zatím bych zkusila vynechat jednu síťku co dostávají ven, prostě jim prodloužit ten interval mezi nimi.
Určitě je lepší kratší intenzivnější práce lepší, neb bloumání, ale samozřejmě s dostatečně dlouhým zahřátím a na konci zas delší klidná kroková fáze práce. Pro kobylku taky musím vybírat terén, má už artrozu tvrdé jí nedělá dobře, já jí babči slibuju, že jak dokončíme jízdárnu, tak bude chodit na lonž, na "měkké"smajlík
Jinak pak ohledně pastvy Vám to hezky popsala hhipie.

24.1.2017 11:15
vattunka

XXX.XXX.129.153

Moje zlušenosti:
co se týče pohybu tak naopak dlouhá pomalá práce startuje hubnutí, ne koně honit půl hodiny, ale vytrvale hodinu a půl třeba, aspoň tak to vyhovuje těm našim, samozřejmě pravidelnost, ono pokud má ten kůň nadváhu tak krátká rychlá práce může koníka dost poškodit, kdežto dlouhá pomalá práce je o.k.samozřejmě ne úplné bloumání, ale pěkně štrádovat, kopečky, klidně zaklusat zacválat...podle kondice koně.
jádro bych vynechala úplně, naši se naučili vylízat samostatné vitamíny z kýblu, max do minima namočený cukr.řízků bez melasy, vynechat tuky..
seno bych rozhodně namíchala se slámou klidně půl na půl do těch sítí, pokud nemáte stařinu jako hippie, rozhodně bych je nenechávala bez objemu kor v těch mrazech, ale jak přestane mrznout, snížila bych dávku i objemu..u nás se změna váhy objevila asi až po roce a půl, jo a jakmile vykoukne travička máme nonstop náhubky až do podzima, jsme to ale tyranismajlík
náhubky nemají jen březí kobyly, kobyly s hříbaty pod sebou, sporťáci a hřebci ti jediní mají takový výdej, že se udrží sami, vlastně dokonce hřebec, který běhá závody endurance do 100km, dostává i hrst ječmene, hrst řízků a hrst slaďáku, do toho ty vitamíny, elektrolyt, selen, neutrolact, aby jsme teda nebyli za teroristysmajlíkale když fakt maká...

24.1.2017 12:25
eenika

XXX.XXX.150.120

Ono s tou tloušťkou to taky bývá jako u lidí - já mohu sníst cokoliv a jsem pořád na 50 kilech a "pekáčem buchet" na břiše, v posilovně jsem v životě nebyla, sport vyjma ježdění taky neprovozuji žádný. Kdežto manžel se pod stovku dostane jen zřídka a to se v jídle omezuje a aktivně sportuje jako ďas + denně se honí 1,5hodiny na rotopedu. Prostě na přibrání mu opravdu stačí ten vzduch co dýchá :). Stejně tak to mám i u jednoho našeho valacha QH. Kůň je v tréninku a chodí pod sedlo 6-7x týdně a rozhodně není nijak šetřený, vždy + - 1,5hod. Ježděna 13km trasa, z toho 80% klus, cval. Takže co se týče fyzičky, tak tu má neskutečnou, ale to senné břicho, toho se nezbavíme nikdy. Přičemž vypadá téměř stejně jako když jezdí nebo i když nejezdí. Ke srovnání mám rok, kdy jsem nejezdila kvůli těhotenství/malému dítěti a kůň v té době vážil jen o 20kg více, než nyní, když maká jako šroubek. Stejně tak není viditelná změna v různých "žracích" režimech - přes léto má seno jen 2x denně a přes den výběh, ve kterém jsou stébla trávy jen tak akorát na zabavení a teď v zimě, kdy tam mají balík a u něj stojí defakto nonstop. Ostatní naše koně stejného plemene a podobného věku ale výrazně menšího jezdeckého zatížení jsou krásně symetričtí, žádná bříška. Takže už jsem to vzdala a myslím, protože ať jezdím - nejezdím, seno nonstop nebo dávkované, léto nebo zima, tak pořád vypadá stejně.

24.1.2017 17:20
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Hubla jsem minulou zimu dost drasticky vypasenou kobylu, kterou majitelé nechtěli omezovat v seně, protože byla na pastevku v poměrně studeném místě.

Tři měsíce chodila pouze krokovou práci ve svižném tempu cca 4x týdně, kopce na přilnutí a v podsazení. Pro mě jako jezdce to bylo totální utrpení (bežně 1,5-2h práce v -10°C a víc), ale nebylo na výběr. Zhubla za tu dobu o 3 dírky na podbřišníku. Pak jsem přidávala klusové úseky postupně a cválat na krátké a nenáročné úseky začala, až když na ní tuky podstatným způsobem odtály cca po 4,5-5 měsících od začátku hubnutí.

Kůň s nadváhou nemůže dělat intenzivní práci, protože na to jeho kosterní a ani svalová soustava není připravená. Odrovnáte mu klouby a šlachy, když si nedáte bacha. Na začátku je u každé obezity nutné kardio cvičení. Stejně se mu o moc víc než krokem nebude chtít chodit. Postupně sám nabídne rychlejší chody.

titto

25.1.2017 11:05
titto

XXX.XXX.45.4

Tak já samozřejmě nehodlám koně někde honit bez přípravy apod. U valacha budu střídat "bloumací" vyjížďky s prací, u hřebce to nepřichází v úvahu, tak budu muset zapracovat na přísunu žrádla a zapracuji asi i na té pastvě "na příděl". Nemám koně brutálně tlustý, říkám jsou to oba barokní plemena, takže krky jak blázen, plece i zadek...jenom to bříško je takový nesouměrný a vzhledem ke zdravotnímu stavu jednoho bysme uvítali nějaké to kilo dolů. Je vtipné, že par měsíců zpět jsme projížděli vedlejší vesnicí a babky na lavce chválili jak jsou koníci krásně živený , to zas člověk rád slyší, tady v okolí jsou spíše žebřiňáci až si kolikrát říkám, že bych si s majiteli koně na tři měsíce vyměnila, moji by zhubli a jejich trochu oplácali.

Přidejte reakci

Přidat smajlík