Máme koně celoročně venku a když dojezdíme a jsou spocení dám na ně fleece deku a jdou na chvíli do stáje(než uschnou). Otázka zní jak dlouho na sobě můžou tu deku mít ? Známí mi totiž řekl že jen do té doby než bude deka zvenku, orosená "(viz. foto), že by mohl nachladnou. Ale já ji vždy sundávám až je kůň dokonale suchý.
Ve chvíli, kdy je deka orosená nahoře, je potřeba ji vyměnit za suchou, pokud je kůň pod ní ještě mokrý. Fleece má jen určitou kapacitu toho, co zvládne odvést od koně ven. Jakmile je povrch orosený, je to znamení toho, že deka odvedla co mohla a pokud leží na koni dál a nasává další vlhkost, bude pak mokrá skrz. To jednak zpomalí doschnutí koně a druhak může kůň stojící v mokré dece opravdu nastydnout.
januska123
napsal(a):
Máme koně celoročně venku a když dojezdíme a jsou spocení dám na ně fleece deku a jdou na chvíli do stáje(než uschnou). Otázka zní jak dlouho na sobě můžou tu deku mít ? Známí mi totiž řekl že jen do té doby než bude deka zvenku, orosená "(viz. foto), že by mohl nachladnou. Ale já ji vždy sundávám až je kůň dokonale suchý.
Měním deky, dokud není kůň suchý.Pak už se deka nerosí.
Nemusíte nutně dávat a kupovat odpocky, stejnou službu vám udělá flíska ze sekáče za pár korun. A nemusíte balit celého koně. Stačí od kohoutku do půlky zadku, hlavně kříže. Tam jsou ledviny. A připlácnout ke koni.