Dobrý den, jak jsme dneska přišly z vijížďky, tak jsem kobylce vyčistila kopyta a v jednom má u bílé čáry takovou hlubší dírku. Vyndala jsem z toho asi 3 kamínky, doufám, že tam už nic nemá, špatně se to vyndává. Po cestě jsou teď samé kamínky a kopyta má teď měkká. Myslíte si, že jde o abces? Stačí jí každý den čistit kopýtka a zastříkat pederiprou? S abcesy nemám zkušenosti. Moc děkuji.
Tento problém jsem měla u koníka také. Bohužel vzhledem k celoživotnímu nesprávnému způsobu úpravy kopyt se mu přetěžovala jedna část kopyta a bílá čára začala praskat. S kovářem jsme se radila a říkal mi, že by se to dalo spravit správnou korekturou, ale u mého koně se již bojí do toho zasahovat (je mu 20 let). Má kravský postoj a nikdo s tím nikdy nic nedělala Zkuste se také poradit s kovářem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Není to absces.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jestli se nemýlím, tak při zánětu kopyto hřeje, né?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Kdyby to byl absces, kulhá, a ano, může hřát.
Pokud je kůň ve vlhčím prostředí, může mít "rozmoklá" kopyta. Není to nic tragického, kdybyste uměla a měla rašpli, talo by se to vyřešit úplně, jinak ano, čistěte kopyta, vyndejte kamínky, není to nic neobvyklého.
Nevím, proč myslíte, že jde o absces. Absces je hodně bolestivá záležitost, ve fázi krátce před provalením kůň někdy chodí prakticky po třech. Pokud absolvoval vyjížďku a nekulhal, absces v kopytě patrně nemá.
Na fotkách vidím rozšířenou bílou čáru, separovanou kopytní stěnu. To se obvykle stává, pokud je stěna přerostlá...píšete, že u vás byl kovář minulý týden, tak nevím, chtělo by to vyfotit kopyto i z boku.
Něco o vašem problému tady
http://www.dominika-svehlova.cz/kopyta8.php.
stesinkaaa
napsal(a):
Dobrý den, jak jsme dneska přišly z vijížďky, tak jsem kobylce vyčistila kopyta a v jednom má u bílé čáry takovou hlubší dírku. Vyndala jsem z toho asi 3 kamínky, doufám, že tam už nic nemá, špatně se to vyndává. Po cestě jsou teď samé kamínky a kopyta má teď měkká. Myslíte si, že jde o abces? Stačí jí každý den čistit kopýtka a zastříkat pederiprou? S abcesy nemám zkušenosti. Moc děkuji.
O absces se nejedná. Kopyto na fotkách má rozšířenou bílou čáru po obou stranách od pilířů až po oblast patek, má nestejnoměrné patky, vnitřní rozpěrka dlouhá a položená na chodidlo, špice kopyta je do čtverata. To vše jsou znaky ukazující na mírný stupeň deformace kopytního pouzdra. Předpokládám, podle toho jak vypadá chodidlo, že v oblasti pilířů bude mírně vytlačená korunka směrem nahohu a po obou stranách kopyta budou stěny mírně prohnuté do sukní. Nápravou takového stavu je pouze vybalancovaní kopyta jak v rovině předo-zadní tak medio-laterální (vnitřní a vnější polovina). Do doby, něž odroste poškozená rohoviny, musíte kopyta důsledně čistit, kaminky odstraňovat. Intervaly úprav takového kopyta by neměly být delší něž 4 týdny.