Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Karolina712016

8.2.2017 21:12
Karolina712016

XXX.XXX.91.21

Ahoj,
chtěla bych poradit s mojí kobylkou. Jezdím 4 roky zkušenosti nějaký jsou ale ne zase veliký, snažím se je najít kde to jde. Ale moje kobylka je tak trochu tvrdohlavá a když si umane že na jízdárnu nepůjde tak nepůjde. Je to 8- letá kobyla Haflinga. Když jsme začínaly spolu tak jsem ji nemohla mít ani na jízdárně ani kolečko udělat. Naštěstí jsem na ní nějak s pomocí trenérky přišla a teď v kroku zvládáme sami na jízdárně pomalu vše. Venku je bez problémů. Ale když ji cvakne v hlavě a letí k ohradě, netahám ji za hubu a zpomalí jakmile ji za hubu vezmu jako by byla bez sebe. Dělá mi to jen když něco nebo někam nechce. Jednou jsem ji mojí blbostí nezvládla a odklusala se mnou k ohradě. Jakmile jsem ji chtěla vzít zpátky tak ne zatvrdla a nikam nejdu. Snažila jsem se jí tam dotlačit jemně ale naštvala se a odlítla se mnou pryč- nedala se zastavit zakousla udidlo a bylo hotovo. Nevíte co s tím nebo co je příčinou, co by mohlo být příčinou ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.2.2017 21:22
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máte tu trernérku k dispozici pořád? Předpokládám, že ne. Bohužel z popisu bych si tipla, že přestože uvádíte, že jezdíte 4 roky, zkušenosti máte opravdu minimální a kobyla si Vás hned na začátku přečetla.
Nemáte možnost zkusit oslovit někoho opravdu zkušeného, kdo by si na kobylu sedl a vyzkoušel, jak bude chodit pod ním? Předpokládám, že kobyla je tedy přiježděná a zná běžné povely: "rozejít se", "zastavit", "zrychlit", "zpomalit", "zatočit".... víc toho není třeba. Pak už jen respektovat jezdce a snaži se spolupracovat. Ale pokud jí k tomu nedáte příležitost ať už svou nedůsledností nebo nesprávnými pomůckami, ona s Vámi nemá důvod spolupracovat.

Apropo, ne každá "trenérka" je člověk, který dokáže správně předávat zkušnosti a jeho rady nemusejí být bohužel účinné...
A spolupráce se zkušeným člověkem je potřeba do té doby, dokud si nebudete s kobylou jistými partnerkami

9.2.2017 09:49
koně

XXX.XXX.205.252

Karolina712016 napsal(a):
Ahoj,
chtěla bych poradit s mojí kobylkou. Jezdím 4 roky zkušenosti nějaký jsou ale ne zase veliký, snažím se je najít kde to jde. Ale moje kobylka je tak trochu tvrdohlavá a když si umane že na jízdárnu nepůjde tak nepůjde. Je to 8- letá kobyla Haflinga. Když jsme začínaly spolu tak jsem ji nemohla mít ani na jízdárně ani kolečko udělat. Naštěstí jsem na ní nějak s pomocí trenérky přišla a teď v kroku zvládáme sami na jízdárně pomalu vše. Venku je bez problémů. Ale když ji cvakne v hlavě a letí k ohradě, netahám ji za hubu a zpomalí jakmile ji za hubu vezmu jako by byla bez sebe. Dělá mi to jen když něco nebo někam nechce. Jednou jsem ji mojí blbostí nezvládla a odklusala se mnou k ohradě. Jakmile jsem ji chtěla vzít zpátky tak ne zatvrdla a nikam nejdu. Snažila jsem se jí tam dotlačit jemně ale naštvala se a odlítla se mnou pryč- nedala se zastavit zakousla udidlo a bylo hotovo. Nevíte co s tím nebo co je příčinou, co by mohlo být příčinou ?

Příčinou pravděpodobně budete vy.Nebo možná nějaký jezdec před vámi.
Vy jste kobylu koupila jako přiježděnou a vhodnou pro začátečníka?Nebo jste si jí dělala sama?Snažím se zjistit, co uměla kobyla.
A jak jste na tom jezdecky vy?Kromě této jste jezdila jinde, jiné koně?Máte regulérní jízdárenský výcvik, nebo jste se prostě někde vozila, kdo vás nechal?
Co popisujte, že se kobyle nechce na jízdárnu?Nevkročí do uzavřeného obdélníku?Protože jí to tam nebaví, to se dá pochopit.Jízdárna je něco ohrazeného u výběhu, nebo prostor úplně bokem?
Ale jak píšete, že venku je v pohodě, ale když jí cvakne, odveze vás k ohradě? To znamená, že vy s ní chodíte někde poblíž výběhu?
A její vzdor se projevuje, když vy taháte za otěže, ona skousne udidlo a odnese vás?
Zkuste nějak upřesnit.

ANNIE.54

9.2.2017 11:40
ANNIE.54

XXX.XXX.254.189

Když je problém s koněm nejdříve je dobré zkontrolovat: zuby, záda (fyzio), zda vybavení padne a někde netlačí. Kůň v takových případech často ne spolupracuje a nějakým způsobem se snaží vyhnout práci. Pokud je vše OK, bude to pravděpodpbně (ne)přiježděnosti klisny a bohužel z Vašeho přîspěvku jde i cítit, že vás má koník na háku a ví, že si může dělat vo chce s klidně vás odvézt.
Pokud už má získané zlozvyky je dost pravděppdobné, že ani zkušenému člověku se to nepodaří odbourat. Očividně způsob, jak ke koni přistupujete nefunguje, takže bych se zkusila zamyslet, jak to udělat jinak - trenér, jiný styl výcviku např. pozitivní posilování.
Každopádně občas se stane, že si člověk nevybere vhodného koně a i když má pak koníka rád, je nejlepší řešení prodat a koupit si něco vhodnějšího, než se vzájemně trápit, obzvlášť kdy vy jste ze situace nešťastná a ježdění si neužíváte. Děláme to přece pro radost s relax :).

trouba

9.2.2017 19:36
trouba

XXX.XXX.252.37

9.2.2017 19:56
JanaLacko

XXX.XXX.254.63

V první řadě bych řešila, jestli má kobylka vůbec motivaci spokojeně si s vámi na jízdárně pracovat. Co na jízdárně děláte? Nenudí se kobča? Není jen frustrovaná, protože jí nedáváte dost najevo "tohle je správně", nechválíte, nebo chválíte tak, že to kůň jako pochvalu nevnímá dostatečně silně?
Druhá věc, když už tedy k problému dojde a kobylka vás chce odnést pryč, tak naučit dokonalou reakci na působení jedné otěže do ohnutí - on vás kůň samozřejmě může odnést, i když si u toho přiloží čumák až na podbřišník (zvlášť u pony a rustikálních plemen jsem k tomuhle často viděla obrovské nadání ), ale přinejmenším vám to postupně pomůže k tomu, aby se neprala s udidlem - to bych si stanovila jako podstatný cíl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík