Ahoj chtěla jsem se zeptat, náš koník byl doposavad 24/7 celoročně s přístřeškem nedekován, ale jelikož ty přechody z podzimu na zimu, a zas na jaro jsou čím dál tím hnusnější ( chladno, vítr, déšť ) Tak bych chtěla pořídit nepromokavku lehce zateplenou, a omlouvám se jestli se zeptám hloupě, ale jen chci vědět abych mu tím nějak nenarušila tu tzv. přirozenou termoregulaci teď když má slušné zimní chlupy a já bych ho začla dekovat. Ovšem jen při opravdu nevlídném počasí.
Děkuji :).
fajfule
napsal(a):
Dlouho už jsem nad tím přemýšlela, a on přes veškeré počasí je v pohodě ale teď se mi nelíbila představa až se to zase začne lámat ze zimy a bude to takové všelijaké, a lepší přeci až teď než nikdy :).
Pokud máte vy nebo někdo jiný možnost deku dávat a sundávat při změně počasí, nic vám nebrání. Ale pokud dojíždíte, jste u koně nepravidelně, už bych to nedělala.
Má se kůň kam schovat? Dostane se do přístřešku, pokud ho máte? Pokud ne, deku kupte. Pokud ano a chodí tam, deku nekupujte.
Pokud není v přístřešku.Do zateplené deky bych už nešla. Stačí pláštěnka podšitá flísem. Ne plátnem nebo podšívkou. Flísem. Hřeje a pokud máte slušnou deku, také odvádí vlhkost od koně pryč.
Neznám podmínky které máte, těžko se radí, ale tímhle byste neměla nic pokazit.
Ideální by bylo, pokud deku použijete jen podle počasí, ne jako prevenci, co kdyby bylo škaredě. Kůň má zimní srst, špatným dekování můžete nedělat víc škody, jak užitku.
Pokud budete pláštěnku dávat vždy pouze na několik dní kdy je fujavec, deštivo a namrzá to, žádné narušení termoregulace se nekoná. Není nic jednoduššího než mít pláštnku ve skříni a třeba ji ani nevytáhnout - opačná situace by byla horší (klepající se nebo nemocný kůň a nemít mu co obléci).
fajfule
napsal(a):
Ahoj chtěla jsem se zeptat, náš koník byl doposavad 24/7 celoročně s přístřeškem nedekován, ale jelikož ty přechody z podzimu na zimu, a zas na jaro jsou čím dál tím hnusnější ( chladno, vítr, déšť ) Tak bych chtěla pořídit nepromokavku lehce zateplenou, a omlouvám se jestli se zeptám hloupě, ale jen chci vědět abych mu tím nějak nenarušila tu tzv. přirozenou termoregulaci teď když má slušné zimní chlupy a já bych ho začla dekovat. Ovšem jen při opravdu nevlídném počasí.
Děkuji :).
Pokud byl koník až dosud 24/7 nedekován, má slušnou zimní srst, je v dobré kondici, neklepe se, a je zdravý, teď v únoru už bych s dekováním nezačínala.
Nejsem moc zastáncem dekování "jen při nevlídném počasí", myslím, že se tím nadělá víc škody než užitku. Pokud budete oblíkat a svlíkat podle předpovědi počasí nebo podle svých momentálních pocitů, zda je vám zima či teplo, téměř jistě se stane, že se občas do tepelného komfortu koně netrefíte. Příklad - ráno si řeknete, že je slunečno, nefouká, neoblečete...během dopoledne se slunce schová, začne foukat, přiženou se mraky. Koni, který možná včera i předevčírem byl v dece, pravděpodobně bude zima. Je to jako by vás někdo posílal ven střídavě se zimní bundou a bez ní. Málokdo má u koní nonstop službu, která svlíká a oblíká deky podle momentálního počasí.
Nepromokavou deku je dobré vlastnit, i když nedekujete, pro sichr - nikdy nevíte, kdy jí bude třeba a narychlo se shání blbě.
Pokud máte pocit, že vašemu koni bude líp v dece, začala bych během nevlídných podzimních dnů nepromokavou dekou bez zateplení. Až zima přitvrdí, dala bych se zateplením 150g anebo s fleecovou podšívkou (vyjde to zhruba nastejno), já ale fleece na koni nemám ráda, na zimní srsti dělá neplechu, elektrizuje...takže nedám dopustit na Bucas freedom 150g.
Termodeky se zateplením 300g a víc už bych zdravému koni v zimní srsti, který není oholený, vůbec nedávala.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokiaľ viete koňa priebežne obliekať a vyzliekať podľa počasia, tak zadekovať do dažďa tenkou dekou(možno by stačila aj nepodšitá, ale pozor na materiál, niektoré síce nepremoknú, ale nie sú priedušné a kone s pod nimi môžu potiť, hlavne tie lacnejšie). Ideálne je mať v zálohe dve, keď jedna premokne.
Termoreguláciu by to rozhodiť nemalo, aspoň takúto skúsenosť nemám a kone dekujeme fakt iba príležitostne.
Ináč deky v zálohe považujem za "must have" u koní 24/7, nikdy neviete, čo sa stane a kedy budete nejakú deku potrebovať. Posledne som takto zmätkovala na silvestra, zasedovala som kone a o pár hodín sa mi jeden rozklepal, nemať po ruke deku, neviem, čo by som s ním do rána v -10 bez boxu robila.
"Terven: Nejsem moc zastáncem dekování "jen při nevlídném počasí",
myslím, že se tím nadělá víc škody než užitku."
S tím nesouhlasím. Ano, teorie a doporučení ohledně dekovaní jsou jasné (dekovat postupně, raději furt, než občas atd.), ale praxe je daleko rozmanitější Zadavatelka nepíše, jak starý koník je, v jaké výživové kondici, jestli se dostane do přístřešku, když potřebuje (tzn. ostatní ho pustí)...
V nepřízni počasí (když např. prší a zároveň fouká silný vítr) může pláštěnka či deka s nějakou nižší gramáží udělat pro starého artrotického koně opravdu hodně, aby koni zůstal zachován teplotní komfort, pohyblivost atd. Ale jak už bylo psáno - musí se skutečně řešit podle počasí a musí být k dispozici někdo, kdo deku při zlepšení počasí hned sundá. Pokud jezdíte za koněm jednou nebo dvakrát týdně, tzn. nemůžete deku nandat a sundat podle počasí, pak radši nedekovat.
deauville
napsal(a):
"Terven: Nejsem moc zastáncem dekování "jen při nevlídném počasí",
myslím, že se tím nadělá víc škody než užitku."
S tím nesouhlasím. Ano, teorie a doporučení ohledně dekovaní jsou jasné (dekovat postupně, raději furt, než občas atd.), ale praxe je daleko rozmanitější Zadavatelka nepíše, jak starý koník je, v jaké výživové kondici, jestli se dostane do přístřešku, když potřebuje (tzn. ostatní ho pustí)...
V nepřízni počasí (když např. prší a zároveň fouká silný vítr) může pláštěnka či deka s nějakou nižší gramáží udělat pro starého artrotického koně opravdu hodně, aby koni zůstal zachován teplotní komfort, pohyblivost atd. Ale jak už bylo psáno - musí se skutečně řešit podle počasí a musí být k dispozici někdo, kdo deku při zlepšení počasí hned sundá. Pokud jezdíte za koněm jednou nebo dvakrát týdně, tzn. nemůžete deku nandat a sundat podle počasí, pak radši nedekovat.
No, souhlasím i ne
Předpokládám teda, že pokud někdo jezdí za koněm jen 1-2x týdně, tak ten kůň není ani ve zbývajícím čase bezprizorní, někdo ho krmí, kontroluje...aspoň doufám.
Ale na oblíkání a svlíkání deky podle počasí mi přijde i kontrola 2x denně málo. Vezměte si jen rozdíly mezi teplotami ve dne a v noci. Brzy ráno pod nulou, kosa, odejdete do práce, teplota se vyšplhá nad nulu, sluníčko hřeje...to je pak otázka, zda ráno sundat či nesundat.
Nehledě na výkyvy během dne, ráno to vypadá nějak, za dvě hodiny úplně jinak. Předpověď občas nevyjde nebo vyjde se zpožděním...už vidím, jak si rvu vlasy, že mám koně zrovna bez deky či naopak.
A i když někdo má koně pod okny a je stále doma, jsem přesvědčená, že se do pocitu koně často netrefí. Je přirozené, že lidi mají tendenci posuzovat to podle toho, jak se cítí sami.
Běžně přicházím ke koním, klepu se zimou a říkám si, jestli už není čas na deku, pak vyvezu dvě kolečka bobků a usoudím, že to s tou zimou ještě není tak hrozný
Takže jsem přesvědčená, že při svlíkání a oblíkání podle počasí je nemožné vyhnout se tomu, že koni je bez deky občas zima.
Terven
napsal(a):
No, souhlasím i ne
Předpokládám teda, že pokud někdo jezdí za koněm jen 1-2x týdně, tak ten kůň není ani ve zbývajícím čase bezprizorní, někdo ho krmí, kontroluje...aspoň doufám.
Ale na oblíkání a svlíkání deky podle počasí mi přijde i kontrola 2x denně málo. Vezměte si jen rozdíly mezi teplotami ve dne a v noci. Brzy ráno pod nulou, kosa, odejdete do práce, teplota se vyšplhá nad nulu, sluníčko hřeje...to je pak otázka, zda ráno sundat či nesundat.
Nehledě na výkyvy během dne, ráno to vypadá nějak, za dvě hodiny úplně jinak. Předpověď občas nevyjde nebo vyjde se zpožděním...už vidím, jak si rvu vlasy, že mám koně zrovna bez deky či naopak.
A i když někdo má koně pod okny a je stále doma, jsem přesvědčená, že se do pocitu koně často netrefí. Je přirozené, že lidi mají tendenci posuzovat to podle toho, jak se cítí sami.
Běžně přicházím ke koním, klepu se zimou a říkám si, jestli už není čas na deku, pak vyvezu dvě kolečka bobků a usoudím, že to s tou zimou ještě není tak hrozný
Takže jsem přesvědčená, že při svlíkání a oblíkání podle počasí je nemožné vyhnout se tomu, že koni je bez deky občas zima.
Samozřejmě, toť otázka... naše majitelka stáje vedle stáje ale i bydlí, má na starost 13 koní (24/7), z toho deku nosí při zhoršených povětrnostních podmínkách 3 koně - čili to se dá zvládnout, reagovat podle aktuálního počasí v místě, klidně i několikrát denně. Ale souhlas, v tomto směru záleží na ochotě a spolehlivosti ustajovatele.
A ano, občas může být nějakému koni zima, nebo naopak pod dekou teplo, než ustajovatelka (či majitel koně) zareaguje, ale i tak si myslím, že u těch starých artrotiků je lepší tu deku v takovém počasí dát (a pak zase sundat) než ho preventivně nechat bez deky, když nedokážu koně zadekovat/oddekovat včas (včas myslím v rámci cca jedné hodiny...).
Teď opravdu mluvím o starých či hubených koních - u zdravého mlaďocha je to úplně něco jiného, tam bych dekování vůbec neřešila (i když mít ve stáji pro koně pláštěnku a odpocku pro případ nouze je u nás ve stáji ustajovatelkou vyžadováno
deauville
napsal(a):
Samozřejmě, toť otázka... naše majitelka stáje vedle stáje ale i bydlí, má na starost 13 koní (24/7), z toho deku nosí při zhoršených povětrnostních podmínkách 3 koně - čili to se dá zvládnout, reagovat podle aktuálního počasí v místě, klidně i několikrát denně. Ale souhlas, v tomto směru záleží na ochotě a spolehlivosti ustajovatele.
A ano, občas může být nějakému koni zima, nebo naopak pod dekou teplo, než ustajovatelka (či majitel koně) zareaguje, ale i tak si myslím, že u těch starých artrotiků je lepší tu deku v takovém počasí dát (a pak zase sundat) než ho preventivně nechat bez deky, když nedokážu koně zadekovat/oddekovat včas (včas myslím v rámci cca jedné hodiny...).
Teď opravdu mluvím o starých či hubených koních - u zdravého mlaďocha je to úplně něco jiného, tam bych dekování vůbec neřešila (i když mít ve stáji pro koně pláštěnku a odpocku pro případ nouze je u nás ve stáji ustajovatelkou vyžadováno
Zase v podstatě souhlasím. Ale pokud bych měla starého artrotika, dělala bych to stejně, jako to dělám teď se svou kobylou. Dala bych s příchodem chladného podzimu Bucasku bez zateplení, ochrání proti větru a dešti, ale nikdy jsem pd ní kobylu neměla zpocenou, ani když se vyčasilo a svítilo slunce. Takže bych neměla problém nechat ji nonstop.
Až by zima přitvrdila, vyměnila bych za minimální zateplení 150 g, v tom se také kůň neuvaří, když na to přijde, ale zároveň to artrotikovi poskytne potřebný tepelný komfort.
Podle počasí a potřeby bych neviděla problém v tom, ji během zimy zase vyměnit za nezateplenou, ale určitě bych starého artrotika v únoru nevysvlíkla úplně, protože se zrovna oteplilo.
Takže já bych nenechávala preventivně bez deky, ale naopak bych preventivně zadekovala na celou zimu, když už Protože posuzovat tepelnou pohodu koní podle pocitů lidí je nesmysl a pokud už koňovi zasáhnu do hospodaření s teplem tím, že dám deku, tak mu jí nemůžu během zimy brát podle toho, jak já myslím.
Ale pochopila jsem, že zadavatelka nemá starého artrotika, nýbrž koně se slušnou zimní srstí, který 24/7 venku dobře snáší. V tom případě bych teď, uprostřed zimy, s dekováním nezačínala.
Přechodové počasí (kolem nuly, vítr, déšť nebo déšť se sněhem) je pro koně skutečně větší problém než mrazy a když se k tomu přidá ještě energeticky náročné línání, které do tohoto období spadá, nepřijde mi zbytečné koně zadekovat.
Dá se koupit deka s velkým teplotním rozpětím, která jednak nepromokne a druhak v ní koni nebude horko při výkyvech teplot. Tímto způsobem je možné mít bez obav non-stop zadekováno i v případě, že měnění/sundavání dek je v dané stáji sci-fi.
Moc děkuji za vaše příspěvky :) mému valáškovi je 10 let, teď i na zimu je v dobré kondici, do přístřešku může chodit podle svého, jen po letech co pročítám ifaunu tak jsem si říkala proč nezjistit zkušenosti a názory od více lidí, a vzala jsem si z toho minimlně to, že není špatné mít po ruce pláštěnku pro všechny případy :) díky.
Svatava
napsal(a):
Přechodové počasí (kolem nuly, vítr, déšť nebo déšť se sněhem) je pro koně skutečně větší problém než mrazy a když se k tomu přidá ještě energeticky náročné línání, které do tohoto období spadá, nepřijde mi zbytečné koně zadekovat.
Dá se koupit deka s velkým teplotním rozpětím, která jednak nepromokne a druhak v ní koni nebude horko při výkyvech teplot. Tímto způsobem je možné mít bez obav non-stop zadekováno i v případě, že měnění/sundavání dek je v dané stáji sci-fi.
Nejde mi poslat odpověď z interních zpráv.
Omlouvám se, že tedy píšu sem. odpověď.
Děkuji za info.
Raději si našetřím na drahou a budu v klidu, než se pořád nervovat.
Kobyla má 21 roků a je dušná. Teď naštěstí v remisi. Stejně jsem kupovala různé deky, má jich několik, tak počítám, že v souhrnu by to vyšlo nastejno.
Jen ještě otázečku. Odpovídají velikosti u Bucasek realitě? I u dek je problém, napasovat přesně. Kobyla by měla mít deku 150 což se nedělá, takže kupuji 145 a některé deky "táhnou". Síťovku Bucasku jsem koupila 155 a dopadlo to následovně, fotka Deka je zbytečně dlouhá, takže přes zadek táhne dozadu, ale zase krční díl je krátký. Kobyla je normálně rostlý kůň.fotka ( teď je tlustší ) Proto mě to překvapilo.Přišlo mi to jako nějaká deka economy řady
Používám Bucas pro mého APh. Mám jich 6:)
Paint je 7 letý, široký v plecích i v zádech. Když bych brala velikost dek podle délky hřbetu, měli by mu stačit 130, ale to by je přes plece nezapl.:)
Deky vyšší cenové relace - Smartex, Turnout Power AIO jsou nabírané u krku, takže mu perfektně sedí 135.
Deky řady Freedom musí mít 140.135 je mu přes plece těsná.
Pokud chcete vyloženě deky 150, zkuste se podívat na Horseware. Zvláště řada Rambo má několik dobrých AIO modelů. :).
liva
napsal(a):
Používám Bucas pro mého APh. Mám jich 6:)
Paint je 7 letý, široký v plecích i v zádech. Když bych brala velikost dek podle délky hřbetu, měli by mu stačit 130, ale to by je přes plece nezapl.:)
Deky vyšší cenové relace - Smartex, Turnout Power AIO jsou nabírané u krku, takže mu perfektně sedí 135.
Deky řady Freedom musí mít 140.135 je mu přes plece těsná.
Pokud chcete vyloženě deky 150, zkuste se podívat na Horseware. Zvláště řada Rambo má několik dobrých AIO modelů. :).
Díky.
sisi58
napsal(a):
Nejde mi poslat odpověď z interních zpráv.
Omlouvám se, že tedy píšu sem. odpověď.
Děkuji za info.
Raději si našetřím na drahou a budu v klidu, než se pořád nervovat.
Kobyla má 21 roků a je dušná. Teď naštěstí v remisi. Stejně jsem kupovala různé deky, má jich několik, tak počítám, že v souhrnu by to vyšlo nastejno.
Jen ještě otázečku. Odpovídají velikosti u Bucasek realitě? I u dek je problém, napasovat přesně. Kobyla by měla mít deku 150 což se nedělá, takže kupuji 145 a některé deky "táhnou". Síťovku Bucasku jsem koupila 155 a dopadlo to následovně, fotka Deka je zbytečně dlouhá, takže přes zadek táhne dozadu, ale zase krční díl je krátký. Kobyla je normálně rostlý kůň.fotka ( teď je tlustší ) Proto mě to překvapilo.Přišlo mi to jako nějaká deka economy řady
Podle mého je ta délka (resp. velikosti) stejně jen orientační, zvlášť když jsou to deky s krkem... Mám tři koně, takže celkem slušnou sbírku dek - jeden byl dekován celou zimu, pro ostatní mám deky jen v zásobě. Mám převážně deky Bucas (Freedom, Smartex, Power - mimochodem, potvrzuji to, co píše Svatava - u koní, kteří jsou dekováni příležitostně, se fakt vyplatí investovat a koupit deku s velkým teplotním rozpětím), Eskadron a Horseware - čili spíš kvalitní značky. Ale s tou velikostí je to fakt na odhadu, zvlášť ty s krkem - tam se s velikostí taky potýkám, protože dva mí valaši jsou stejně vysocí i dlouzí, čili sice mají stejnou délku deky, ale jinak dlouhý krk, jinak široký hrudník... Proto už deky zimní deky s krkem nekupuji, málokdy se speciálně krk velikostí a délkou trefí...
Tuhle letní Bucas taky mám, bohužel u těch letních dek je ten krk důležitý. A vypadá to podobně jako na Vaší kobyle - krk je krátký, přes hrudník sice dopneme, ale je to na fest, délka ale odpovídá (krom toho už větší velikost stejně nedělají Myslím, že to ale není vada deky, spíš se prostě jedná o konfekci a není možné to ušít tak, aby to v dané velikosti padlo všem koním, tzn. aby to jednomu kolem hrudníku nevlálo a dalšího to neškrtilo atd.
liva
napsal(a):
Co se síťových dek týká, koukněte na stránky Equiworld.cz.
Jsou tam deky velmi zajímavého střihu. :).
Síťové deky mám vcelku vychytané. Mám muchařku, bohužel bez deky nemůže normálně fungovat. Takže síťovky všech druhů a barev Nejlépe kobyle pasuje tato:
http://www.loesdau.de/Loesdau-Fliegendecke-mit-Halsteil-Brasilia.htm?websale7=loesdau&pi=54539&ci=20-fliegendecken
Ovšem musela jsem upravit tu blbost na hlavě Koho napadlo, že kůň, v dece proti mouchám, bude mít uši venku?! Tu hlavovou část jsem ustřihla a kobyla nosí masku.
Síťovku jsem neměla, ale mám několikanásobnou zkušenost, že řady Power i Smartex jsou o něco větší (hlavně delší). Kobyla běžně nosí 145, ale u těchto modelů by snesla menší - sehnala jsem jednu 140 (z UK) a ta jí sedí lépe.
Třeba už pro Freedom to neplatí, tam jí ta 145 sedí přesně, a pro letní Sun Shower taky ne - ta je o dost užší, kratší a méně hluboká, o číslo menší už bych nenapasovala.
Svatava
napsal(a):
Síťovku jsem neměla, ale mám několikanásobnou zkušenost, že řady Power i Smartex jsou o něco větší (hlavně delší). Kobyla běžně nosí 145, ale u těchto modelů by snesla menší - sehnala jsem jednu 140 (z UK) a ta jí sedí lépe.
Třeba už pro Freedom to neplatí, tam jí ta 145 sedí přesně, a pro letní Sun Shower taky ne - ta je o dost užší, kratší a méně hluboká, o číslo menší už bych nenapasovala.
Je pravda, že se deky po vyzkoušení dají vrátit, ale ani pošta není zadarmo!
To je takový problém do popisek napsat, na jakého koně to je?
Je mi šumák, jestli píší, že se kůň cítí lépe a radostněji s dekou té které značky.
Lépe a radostněji bych se cítila já, kdyby psali výrobci potřebné informace. Grrr...
Svatava
napsal(a):
Jestli se nepletu, tak u Bucasek nejsou v ČR k dostání velikosti - blbě řečeno- s nulou na konci?
Máme dvě stočtyřicepětky, stotřicetpětek jsem se bála, jednak kvůli odírání a taky nemám ráda, když koním kouká z dek břicho. Ale je fakt, že o něco kratší by se nám hodila - zadní cípy máme věčně od hnoje a občas dostávají i zásah proudem moče
Až tyhle odejdou, zkusím menší.
Terven
napsal(a):
Jestli se nepletu, tak u Bucasek nejsou v ČR k dostání velikosti - blbě řečeno- s nulou na konci?
Máme dvě stočtyřicepětky, stotřicetpětek jsem se bála, jednak kvůli odírání a taky nemám ráda, když koním kouká z dek břicho. Ale je fakt, že o něco kratší by se nám hodila - zadní cípy máme věčně od hnoje a občas dostávají i zásah proudem moče
Až tyhle odejdou, zkusím menší.
Pokud vím tak nejsou, ale je to otázka toho, co prodejci objednávají.
Vyrábějí se - tedy ne všechny, zrovna 150 ne - to anglické číslování jde od nějakých 3'6 (85 cm) a ty velikosti jdou dál po 5 cm - např.6'3 je 140,6'6 145 a pak je 6'9, což už je 155.
sisi58
napsal(a):
Je pravda, že se deky po vyzkoušení dají vrátit, ale ani pošta není zadarmo!
To je takový problém do popisek napsat, na jakého koně to je?
Je mi šumák, jestli píší, že se kůň cítí lépe a radostněji s dekou té které značky.
Lépe a radostněji bych se cítila já, kdyby psali výrobci potřebné informace. Grrr...
Je to někdy docela boj se dopracovat k tomu, jaký má která deka střih a na jakého koně sedí
Vážně by byl takový problém, aby prodejci dávali k dekám tuto tabulku?
Když už je od výrobce k dispozici? Kopírování se moc nepovedlo.
Popis, že se jedná o termodeku, ve které se váš kůň bude cítit velmi dobře, mi fakt nestačí.
Už vzhledem k cenám!
sisi58
napsal(a):
Popis, že se jedná o termodeku, ve které se váš kůň bude cítit velmi dobře, mi fakt nestačí.
Už vzhledem k cenám!
Pokud dobře vidím, je to tabulka k Bucaskám a výrobci ji k dekám dávají - aspoň já jsem jí k oběma dekám dostala.
Ale upřímně, toto je asi dobré tušit už před koupí deky, aby člověk věděl, jakou gramáž vybrat. Pokud už máte doma deku za x tisíc, je to informace poněkud s křížkem po funuse.
sisi58
napsal(a):
Už vzhledem k cenám!
Blbě jsem to napsala.
Prodejce by měl dát tabulku k nabídce deky. Ne tedy až při koupi domů.
sisi58
napsal(a):
Blbě jsem to napsala.
Prodejce by měl dát tabulku k nabídce deky. Ne tedy až při koupi domů.
Bucas má tuto tabulku na stránkách u každého modelu na stránkách a v internetových obchodech se rozpětí deky obvykle uvádí, alespoň v zahraničí.
Ostatní výrobci ji pokud vím zpracovanou nemají, tam se člověk musí řídit podle gramáže.
Ale jak psala liva, s tím, jaký střih bude sedět, to nepomůže
Strávila jsem hodiny a hodiny čtením diskuzí na fórech horse and hound:D Tam se deky řeší každou chvíli a přeci jen angličani to mají tradičně vychytanější, ale toho času, co jsem tím zabila...
Svatava
napsal(a):
Bucas má tuto tabulku na stránkách u každého modelu na stránkách a v internetových obchodech se rozpětí deky obvykle uvádí, alespoň v zahraničí.
Ostatní výrobci ji pokud vím zpracovanou nemají, tam se člověk musí řídit podle gramáže.
Ale jak psala liva, s tím, jaký střih bude sedět, to nepomůže
Strávila jsem hodiny a hodiny čtením diskuzí na fórech horse and hound:D Tam se deky řeší každou chvíli a přeci jen angličani to mají tradičně vychytanější, ale toho času, co jsem tím zabila...
A přitom by fakt stačila tabulka a popsat střih.
Za ty peníze, co chtějí, snad možno požadovat.
Baby, když už vedem tuto dekovací debatu...
Je to sice úplně jiné téma, ale musím se svěřit. :)
Já osobně už jsem asi dekový blázen. Nosím oblečení dokud se nerozpadne, klidně si koupím rifle v second handu..., ale moji drahouškové mají deky za tisíce a nejen deky. :)
Před Vánocema jsem na bazosi za 1200, - i s poštou objevila tuto deku :
https://www.equiservis.cz/VYBAVENI-PRO-KONE/DEKY-NA-KONE-A-PSY/DEKY-LEHKE-STAJOVE-HORSEWARE/Deka-lehka-Horseware-Rambo-Airmax-Cooler-155-cerna.html
Koukala jsem na ni několik dní, říkala si, že jsem magor...a nakonec jsem ji koupila...
Jsem naprosto unešena.
Nikdy jsem neměla tak rychle do sucha odpoceného koně a to jsem použila pouze jednu deku. :)
Ještě bych potřebovala za takovou cenu jednu, pro druhého koně. :).
Jsem na tom stejně. A to jsem bývala zarytý nedekovač:) Letos jsem si nekoupila nový zimní kabát, i když už jsem vyhodnotila, že by byl potřeba, protože mi bylo líto dát za něj patnáct stovek. ALE koupila jsem dvě deky Smartex, jednu Power, jednu Select, jednu Sunshower a k ní do zálohy Amigo Hero:D
Obvykle je tedy nakupuji přes ebay, buď v akci nebo z druhé ruky.
Ten Rambo cooler vypadá moc dobře, já mám takhle zálusk na Shamrock, ale taky se mi nechce dát tři tisíce za novou:).
sovicka
napsal(a):
Přidávám se, taky jsem nakonec skončila u dek horseware... Mám amigo bravo na kobylu i valacha. Chtěla jsem deku s odnímatelným krkem, navím do deky lze připnout jednoduše i další poddeku, tak že jsou i dost variabilní. A to sedí oběma mým koníkům.
Ja naopak deky Horseware ráda nemám - opravdu hodně u nich postrádám křížové zapínání mezi zadníma nohama.
Odnímatelný krk u těch Amigo dek je naprosto super, líbilo se mi řešení, jak je přidělán. Ale to chybějící křížové zapínání mezi zadníma nohama byl pro mě tak velký handicap, že jsem deku nakonec prodala. Kůň je ve výběhu hodně pohyblivý a to křížové zapínání prostě pomáhá deku lépe stabilizovat. Bez toho se to na koni pořád různě posouvalo do stran
deauville
napsal(a):
Ja naopak deky Horseware ráda nemám - opravdu hodně u nich postrádám křížové zapínání mezi zadníma nohama.
Odnímatelný krk u těch Amigo dek je naprosto super, líbilo se mi řešení, jak je přidělán. Ale to chybějící křížové zapínání mezi zadníma nohama byl pro mě tak velký handicap, že jsem deku nakonec prodala. Kůň je ve výběhu hodně pohyblivý a to křížové zapínání prostě pomáhá deku lépe stabilizovat. Bez toho se to na koni pořád různě posouvalo do stran
No a já naopak u dek obyčejných co mám jsem křížové zapínání mezi zadníma zrušila a dala špagátek pod ocas po vzoru Horseware - na koni drží krásně (24/7) a nasazování/sundávání je jednodušší :) Ale chápu že ne všem to musí vyhovovat.
Arkarian
napsal(a):
No a já naopak u dek obyčejných co mám jsem křížové zapínání mezi zadníma zrušila a dala špagátek pod ocas po vzoru Horseware - na koni drží krásně (24/7) a nasazování/sundávání je jednodušší :) Ale chápu že ne všem to musí vyhovovat.
Ten špagát pod ocasem mají Bucas taky... ale jo, souhlas, tohle je individuální, každý si musí vyzkoušet, co bude víc vyhovovat...
deauville
napsal(a):
Tak proč jste si to tam nenašila?
sisi58
napsal(a):
Tak proč jste si to tam nenašila?
Protože to není tak jednoduché... Pokoušela jsem se o to v případě Amigo Fly Rug, přišít kroužky a dokoupit gumu s karabinami, ale kůň to vytrhl při prvním použití. Nejsem žádná extra švadlena, přišiju si max. knoflík, ale i kdybych byla v tomto směru zdatnější, myslím, že - vzhledem k tomu, že kůň s tím dokáže dost zacvičit - tohle potřebuje opravdu zkušenou ruku (spíš stroj), zvlášť pak v případě zimní deky.
A profesionála neznám a nechtělo se mi ani hledat, protože by to byla další investice (časová, finanční). Prodat a koupit jinou bylo jednodušší
deauville
napsal(a):
Protože to není tak jednoduché... Pokoušela jsem se o to v případě Amigo Fly Rug, přišít kroužky a dokoupit gumu s karabinami, ale kůň to vytrhl při prvním použití. Nejsem žádná extra švadlena, přišiju si max. knoflík, ale i kdybych byla v tomto směru zdatnější, myslím, že - vzhledem k tomu, že kůň s tím dokáže dost zacvičit - tohle potřebuje opravdu zkušenou ruku (spíš stroj), zvlášť pak v případě zimní deky.
A profesionála neznám a nechtělo se mi ani hledat, protože by to byla další investice (časová, finanční). Prodat a koupit jinou bylo jednodušší
No jak nejste švadlenka, tak asi jo.
Já přešívám deky běžně, už mi to nepřijde. Kobyla musí mít síťové od dubna do října a kupovat stále nové, to bych se nedoplatila
sisi58
napsal(a):
No jak nejste švadlenka, tak asi jo.
Já přešívám deky běžně, už mi to nepřijde. Kobyla musí mít síťové od dubna do října a kupovat stále nové, to bych se nedoplatila
U těch letních taky sešívám a záplatuju, na estetiku nekoukám Ale u těch zimních jsou opravy (alespoň pro mě) daleko náročnější.
Mimochodem - u té Amigo Fly Rug se koni podařilo deku roztrhnout na krku ve švu - jak jsou tam mezi síťovinou ty pevnější pásy s nápisem. A to teda byl ořech - je to asi dva roky zpátky, sešívala mi to profi švadlena, deka byla nová, tak mi bylo líto to vyhodit. Sice to drží, ale další důvod, proč bych si speciálně tuhle deku už nekoupila...
deauville
napsal(a):
Nejsou u nich ani kroužky na ty popruhy? Třeba Bucasky taky nemají popruhy mezi zadní nohy, ale kroužky tam jsou. Já jsem je dokopupila, protože jsem se bála, co bude deka dělat bez nich, ale na druhou stranu si říkám, že výrobce nejspíš ví, co dělá a slyšela jsem od lidí, že jim tam opravdu nechybí, když se použije ta šňůrka pod ocas.
Terven
napsal(a):
Nejsou u nich ani kroužky na ty popruhy? Třeba Bucasky taky nemají popruhy mezi zadní nohy, ale kroužky tam jsou. Já jsem je dokopupila, protože jsem se bála, co bude deka dělat bez nich, ale na druhou stranu si říkám, že výrobce nejspíš ví, co dělá a slyšela jsem od lidí, že jim tam opravdu nechybí, když se použije ta šňůrka pod ocas.
To je fakt. :)
Já mám jedny popruhy a přehazuju z deky na deku.
U Amigo kroužky bohužel nejsou.
deauville
napsal(a):
Tak mám taky koně akroba, ale deka se právě vrátí vždy na místo... Ale je fakt, že nejřív jsem si taky říkala tak to bude.
A to je k tomu i velký váleček, válí se ořes záda a i tak se deka vždy přešoupne sam hezky zpět.
Naopak předchozí zimní deka, jen o pár set levnější, s popruhy mezi zadníma noha, mu po válení vždycky zůstaval šejdrem, o malým krku ani nemluvím.
Ale tak každýmu koni sedí něco jinýho, já jsem jen ráda že můžu na oba kupovat totožné, naví kobyla se nestříhá je důchodkyně, tak nemusím všechny gramáže zdovené a můřou si je půjčovat.