Může mi prosím někdo říct, jaké hříbě barevně může vypadnout z tohoto spojení? :)
http://www.aschk.cz/pk/kun/262126
http://www.aschk.cz/pk/kun/236540.
Grandina
napsal(a):
:D tak to jsem přesně tušila :D :D Jsme se tu dohadovali, že to bude určitě šiml...a já si myslím, že cokoliv :D Ale vůbec genetice nerozumím, takže...
Matka šiml, původní barvu znáte? Narodila se černá, hnědá, rezavá, žlutá? Otec černý, ale genetiku k dispozici nemáme. Takže to fakt může být cokoli :-D.
Když tak koukám, tak kromě strakaté jsou tam fakt všechny barvy (takové ty základní ) To bude překvápko :D Jsem dnes dostala maratoňák za tu šimlu a tak se tu řešilo, že to musí být kobylka, aby zůstala doma a pochopitelně šimla, aby šla do páry...No a já jsem říkala, že teda spoléhat na to, že to bude šimla fakt nebudu :D A tak to celé vzniklo, ta diskuze o barvě :D.
Grandina
napsal(a):
Když tak koukám, tak kromě strakaté jsou tam fakt všechny barvy (takové ty základní ) To bude překvápko :D Jsem dnes dostala maratoňák za tu šimlu a tak se tu řešilo, že to musí být kobylka, aby zůstala doma a pochopitelně šimla, aby šla do páry...No a já jsem říkala, že teda spoléhat na to, že to bude šimla fakt nebudu :D A tak to celé vzniklo, ta diskuze o barvě :D.
No a máte pravdu, může to být cokoli. Myslím základní barvu. Flekatec asi ne
Grandina
napsal(a):
Já už léta čekám na tu svou bílou kobylku.
Zatím mám od dvou kobyl 3hřebce
Jeden aspoň kaštanový hnědák, ale další jsou odznakoví ryzáci
Tak vám držím palce
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Bílá může schovávat všechny ostatní (hnědá, ryzá, černá) barvy. Vraník může schovávat jen ryzáka. Jestliže matka byla ryzá a pak vybělila, je genetickým založením rezavá a bílá, otec může být černý homozygot nebo černý a rezavý.
Ovšem hříbě může teoreticky být i hnědé, jestliže se gen pro vytěsnění černé na okraje schovává v té rezavé. Takže s jistotou lze říci jen to, že hříbě má 50% šanci na bílou, ostatní je ve hvězdách. Teoreticky může matka s tímto hřebcem dát 4 hříbata, každé jiné barvy.