chovatelka77777

XXX.XXX.94.26
Dobrý den, chci se zeptat jake máte názory na křížení am. klusáka x A1/1. Ano sem si vědoma toho že kříženci jsou náchylnější a pod. Že není dobré křížit koně, resp. některá plemena. Rejpalové se zdržte komentářů, Chci jen názor, nehrnu se do akce hned na připouštění jen názor. Děkuji.
A jaký je cíl křížení? Co k tomu říct, na prodej to hříbě bude mít hodnotu minimální, pokud prostě chcete mít hříbě po své kobyle (předpokládám, že ta je am. klusák a chcete jí zjemnit) a plánujete jen rekre ježdění, nemělo by křížení ničemu vadit.
Nemyslím, že kříženci jsou na něco náchylnější, jen občas vznikají kočkopsi s nevyváženou stavbou těla, což pak může mít dopad na zdaví.
Dobrý den, pokud by hříbě bylo určené k pozdějšímu prodeji, nešla bych do toho. Jsou ´´atraktivnější´´ křížení, např. klusák×welsh cob;klusák×arab nebo A1/1×welsh cob;A1/1×ČT/CS/HANN/HOL. Pokud máte klisnu klusáka, a chcete zlepšit jezditelnost, chody, je to otázka. Znám vylepšeného klusáka americkým plemenem a je to exteriérově, chodově, povahově a barevně klusák. Pokud máte naopak klisnu A1/1, pak nevidím důvod jí ´´vylepšovat´´ klusákem. Další věcí je, který z chovatelů Vám připustí licentovaným hřebcem A1/1/klusákem klisnu jiného plemene, zda se to u těchto plemen vůbec dá.
Takže za sebe, tuto kombinaci nevidím jako možnost výroby ´´nesouměrné hrůzy´´, myslím, že si jsou obě plemena typově i původově podobná. Na druhou stranu, lze v případě křížení vybrat vhodnější variantu :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Teoreticky, prečo nie. A1/1 je zušľachtovateľ, môže to byť fajn výsledok. Pokiaľ sa teda bavíme o kombinácii matka klusák, potenciálny otec a1/1. Osobne by som tiež volila araba, prípadne shagyu, videla som z tejto kombinácie pekné zvieratá. Viac "predajné" z klusáka nebude asi nič, ľudia nejako klusáky nemusia.
bodlinka-

XXX.XXX.165.142
No máme kobylu Klusáka, a htibe by jsmd v planu prodat nemely. Děkuji za odpovědi
bodlinka-

XXX.XXX.165.142
A jaký plemenem by jste ji pripustily, co jsme SR tak dívali nikde jsme připouštějí Klusáka nenašli aspoň ne na netu. Právě i proto jsme přemýšleli na jiném plemeni, aby se hříbě od Klusáka "zjemnilo" jak bylo zmíněno v prvním komentáři. Děkuji moc.

Plemennú knihu vedie v ČR česká klusácka asociácia a zoznam plemenných žrebcov je na jej webe, www.czetra.cz -možno preto ste nenašli.
Klusáci v sobě mají velký podíl krve A1/1 a jsou to i fenotypově dost podobná zvířata, které leckdo od pohledu ani nerozezná.
Argument, že hříbě bude mít jen modrý průkaz a prakticky žádnou prodejní cenu, tu už padl.
Osobně bych se soustředila na výběr vhodného konkrétního plemeníka. Klusáci přece jen nejsou dvakrát pod sedlo, často mívají delší hřbety, které se celoživotním ježděním dají snadno zlikvidovat (ať už jezdíte sebekorektněji a obsedáte sebepozději), takže bych sáhla po plemeníkovi s kratším a pevným hřbetem a ideálně širším hrudníkem - opět záleží na tom, jaké máte s potomkem plány a jak přesně vypadá vaše klisna.
locusoci

XXX.XXX.210.24
Tak samozřejmě máte třeba tuto možnost: zapsat klisnu do PK ČT a vybrat si hřebce s oprávněním pro ČT, klidně i plnokrevníka. Totéž s PK CS. možná jsou i jiné PK, kde by to fungovalo stejně. nebo registrovat narozené hříbě u AES, tím také zvýšíte cenu - bude s plným původem a bude náležet zajímavé PK. ale ve výsledku si myslím, že A1/1 a klusák je dobrá volba, pokud se zvolí správní rodiče. klusáci jsou fajn povahoví koně a myslím, že pokud pomůžete exterieru, budete mít super hříbátko. vlastně to bude A1/2, ne?
locusoci
napsal(a):
Tak samozřejmě máte třeba tuto možnost: zapsat klisnu do PK ČT a vybrat si hřebce s oprávněním pro ČT, klidně i plnokrevníka. Totéž s PK CS. možná jsou i jiné PK, kde by to fungovalo stejně. nebo registrovat narozené hříbě u AES, tím také zvýšíte cenu - bude s plným původem a bude náležet zajímavé PK. ale ve výsledku si myslím, že A1/1 a klusák je dobrá volba, pokud se zvolí správní rodiče. klusáci jsou fajn povahoví koně a myslím, že pokud pomůžete exterieru, budete mít super hříbátko. vlastně to bude A1/2, ne?
Nechci urazit, ale píšete nesmysly. Klusáky a koně s podílem klusácké krve nezapisuje ani PK ČT, a pokud vím, ani jiné plemenné knihy. Klusák holt bohužel pro plemenitbu nemá ani zdaleka takové univerzálně využitelné postavení, jako A1/1.
Z variant, které by tuším byly pro zápis hříběte schůdné, mě napadá jednak welsh-part-bred (po hřebci sekce D, podle potřeb zadavatelky, která patrně nechce poníka) nebo možná baroque pinto, ale za to už ruku do ohně nedám.
locusoci

XXX.XXX.210.24
JanaLacko
napsal(a):
Nechci urazit, ale píšete nesmysly. Klusáky a koně s podílem klusácké krve nezapisuje ani PK ČT, a pokud vím, ani jiné plemenné knihy. Klusák holt bohužel pro plemenitbu nemá ani zdaleka takové univerzálně využitelné postavení, jako A1/1.
Z variant, které by tuším byly pro zápis hříběte schůdné, mě napadá jednak welsh-part-bred (po hřebci sekce D, podle potřeb zadavatelky, která patrně nechce poníka) nebo možná baroque pinto, ale za to už ruku do ohně nedám.
Dobrá, já situaci přesně neznám, ale na schčt lze prostě koně plemene čt, jejichž matkou je klusák, najít. jak se to mohlo stát jinak, než že matka byla pro pk čt uchovněna?
třeba:
http://www.schct.cz/cz/plemenna-kniha/129987/bronco.html
http://www.schct.cz/cz/plemenna-kniha/127533/sir.html
http://www.schct.cz/cz/plemenna-kniha/78403/gita.html
možná je to ale už historie a už se to nedělá. ale protože jsem to viděla, tak jsem si myslela, že to jde.
a v šlechtitelském řádu pk cs jsem také nečetla, že by klusáky vylučovali, píší pužití jiných plemen - všechna plemena, která splnují kritéria vlastností - to tedy klusák splnit nemůže? já se ptám, měla jsem za to, že by to asi šlo /ale nečetla jsem úplně pečlivě, takže nevím.../.

Myslím, že do PK CS by sa mohla dať zapísať, pokiaľ prevzali plemenný štandard slovenskej plemennej knihy, kde klusáci zatiaľ vylúčení nie sú. Overila by som si to ale pre istotu skôr, než kobylu pripustím.
Barok pinto zo začiatku klusákov bral, ale myslím, že už ani tam o nich nestoja.
Jasan, mění se to průběžně. Ale PK ČT jsem si byla jistá, taky jsem kdysi uvažovala o hříbu po Taarlovi.
Jinak když je koník jen pro zadavatelku, tak ano. Ale za 30 let koňského života se může leccos změnit, koník může přijít na prodej apod., mít papíry nikdy není na škodu. (a tím nemyslím modrý průkaz, ten se vystaví každému koňovitému zcela bez ohledu na původ).

Vzhledem k cenám koní...bych to u koně, který je předem "odsouzen" tím, že bude kříženec plemen, fakt nijak fatálně neviděla.
Pokud bude hodně šikovnej, bude mít svou hodnotu tak jako tak nehledně na plemeno a v opačném případě stejně mít "žádnou" prodejní hodnotu nebude, ať už to bude "kříženec bez původu", nebo "teplokrevník"...
Ne?
napsal(a):
Vzhledem k cenám koní...bych to u koně, který je předem "odsouzen" tím, že bude kříženec plemen, fakt nijak fatálně neviděla.
Pokud bude hodně šikovnej, bude mít svou hodnotu tak jako tak nehledně na plemeno a v opačném případě stejně mít "žádnou" prodejní hodnotu nebude, ať už to bude "kříženec bez původu", nebo "teplokrevník"...
Ne?
Presne tak to je. Naprosty souhlas.

Neviem akov ČR, ale na SVK je možné slovenského teplokrvníka zapísať do dotačného programu ohrozených plemien a poberať na neho dotácie. Nie je to síce žiadne terno, ale minimálne v tomto by som rozdiel videla.