Povrch jízdárny - levně a účelně ?! :-)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.2.2017 08:43
holkaodkoni

XXX.XXX.226.162

Dobrý den, prosím o radu,
řeším účelný povrch na hobby jízdárnu.
Jízdárna je nyní ve stavu stržené ornice a komplet vysbíraných kamínků.
Tento povrch je relativně sjízdný za dobrého počasí - je ale potřeba ji předem hodně roztahat bránama a jezdit ideálně brzo ráno kdy je povrch navlhlý.

Vlastnosti bych popsala asi takto : za sucha - velice tvrdá, tvoří se praskliny. Pokud prší intenzivněji nebo více 2-3 dny jízdárna se boří i několik cm, je kluzká, mazlavá - absolutně nesjízdná.
Shodou náhod sem našla i hodnocení horniny a je to : písek jílovitý.

Máme připravené pražce, které postupně poskládáme po obvodu celé jízdárny.
A teď prosím o radu, co s tím ?

Mé nápady :
A) udělat drenáže á 0,5 metru, navozit vrstvu písku.
B) rozvozit ornici, zasít trávu a v budoucnu prosypat pískem (údajně by pak měla tráva víc vydržet).

Jízdárna bude mít zatížení tak.1x denně 1 hodinu, spíše drezurní práce ale občas nějaké menší skoky. Aby byla sjízdná alespoň většinu roku.
Poradíte, popřípadě na koho se obrátit? Děkuji moc za vaše nápady, zkušenosti...

Přikládám fotky jak jízdárna vznikala, zkoušeli jsme i prosypat vrstvičkou štěpek (relativně dobré přes léto, pomaleji povrch schnul), jinak to větší efekt nemělo.

Za konstruktivní rady odměna jistá !

16.2.2017 09:24
holkaodkoni

XXX.XXX.226.162

Četla, jen ten poslední ne, tak se na něj jdu mrknoutsmajlík Bohužel 700 tis. na jízdárnu opravdu nemáme :) nicméně dobré postřehy děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.2.2017 09:33

Trávu bych nezvažovala, obzvlášť pokud chcete i skákat - ona totiž pekelně klouže i za sucha.

16.2.2017 09:39
holkaodkoni

XXX.XXX.226.162

Přemýšlela jsem zároveň v kombinaci s gumou nebo pískem.. aby se zlepšily vlastnosti... Pravdou je, že pak zase člověk musí složitě udržovat...

16.2.2017 09:45

To si právě neumím představit, jak by vypadalo a fungovalo. Ta tráva by ten povrch asi stejně "převyšovala"?

16.2.2017 10:27
22verunka

XXX.XXX.237.50

Pridam svoji zkusenost. Jizdarna neni nase ale hojne ji vyuzivame u pana co ji zbudoval pred 3 lety. Povrch mel velmi podobny jako vy. Dulezite je je jizdarnu odvodnit. Aby nevznikali louze. Velmi dobre poslouzi tzv. Husi krky. A potom na to sterk a na to vrstva pisku daval 15-20 cm vysku. Cca 60 tisic. Na bezne jezdeni a skoky bohate staci. Kdyz neni metr snehu je sjizdna prakticky celorocne. Kdyz hodne prsi je povrch pevny.

16.2.2017 10:39
holkaodkoni

XXX.XXX.226.162

Moc děkuji za vaši reakcismajlík, a jaký štěrk a písek ? Drenáže dělal také cca á 0,5 m ?

16.2.2017 12:54
22verunka

XXX.XXX.237.50

Myslim ze ano. Sterk to byl ten nejlevnijsi. A pisek to byl tusim kopany a nejjemesi. Ale to uz vazne nevim presne. Zeptam se. Ale opravdu to bylo vzhledem k cenam velmi lacine a ucel plni temer dokonale.

16.2.2017 13:15

To se tady taky už řešilo xkrát.

Kdyby to měl člověk dělat tak, aby to fungovalo, tak při minimálním rozměru 20 x 40m (menší nemá cenu dělat - vím z vlastní zkušenosti), to určitě nebude stát 60 tis.... to by měl vlatní jízdárnu každý druhý, ne? A to nemá...

Když umíte sehnat bagr, tak drenážuje se do vyhrabaných rýh, aby měla voda kam odtékat. Tedy vyhrabu cca půl metr hlubokou díru, vysypu naspod hrubým štěrkem, přes to dám drenážovací rouru, zasypu hrubým štěrkem. Až bude toto hotové, navozím vrstvu hrubého štěrku pro zpevnění podkladu, uhutním, přes to nejlépe jemnější štěrk (ne prach, ten by "zalepil" ty díry a zhoršil odvodňování). Přes to je skoro nutností položit oddělovací vrstvu a pak na to teprv finální povrch ve výšce cca 10 - 15 cm. (když to bude moc hluboké, bude to moc hluboké :) lepší je navézt na dvakrát, třikrát třeba, až se první vrstva uhutní).
Zmenšení vrstvy kamene by bylo možné, pokud byste pokládali nějaké jízdárenské rohože - např. Tosiplasty, ale to byste se nedoplatili...
Pokud nepoužijete oddělovací materiál (tlustá stavební geotextilie) mezi kameny a pískem, stane se, že tam, kde bude nižší vrstva písku, Vám začnou vykukovat kameny a postupně se budou kopyty vyhrabávat. Pokud budete mít tak malé zatížení, tak to bude jistě trvat dobu, ale i tak to hrozí.

Napsala jsem optimální postup vytvoření jízdárny pro dlouhodobou životnost.
Člověk většinou samozřejmě pracuje s omezeným rozpočtem, takže dělá ústupky.

Popíšu vznik naší jízdárničky. Tedy naše omyly:

My třeba u první kruhovky položili na základní vrstvu hlíny (urovnanou) geotxestilii (nejsilnější černou), upevnili jí skobami z drátů do země a na to písek.
Vznikla během cca měsíce používání naprosto nesjízdná hluboká hrůza, kdy se kopyta skrze písek bořila až na geotextilii a při odrazu kopyto vytrhlo kus z ní a zároveň s kusem hlíny to vyhráblo nad písek.... během velmi krátké doby to bylo nepoužitelné. A kolik nás to stálo úsilí...
Prostě... bez pevného podkladu - a to v jakémkoli počasí, tedy jílové podloží, když zaprší, považujte za velmi měkký podklad - nelze jízdárnu vybudovat. To kopyto se musí mít o co opřít. Resp. ten podklad, který chcete, aby koni držel pod kopyty. Tedy když se kruhovka rozšiřovala na jízdárnu, bagr srovnal podloží (máme to jako Vy, ve svahu), navezl se hrubý štěrk, zaválcoval (opravdu velká zábava, do toho písko-jílového podloží něco rovnat - když je to mokřejší, zapadala všechna tehcnika i na zaválcovaném kameni), přes to jemný štěrk, zaválcoval a pak se teprve zavážel písek. Nemám drenáže. Jízdárna je víceméně dobře sjízdná vyjma nějaké opravdu hodně pršavé období. Je fakt, že my se ještě pereme s tím, že nám tam z pohoří nad námi, stékají proudy vody a jízdárnu odnáší... musela bych mít dlouhé stěny udělané ze ztraceného bednění, aby se tam voda nedostala a mít svody, které by jí vedly okolo a pak nějakou vsakovačku na tuto nasbíranou vodu... to už je vyšší dívčí, vezhledem k tomu, že nejsme na svém a je to jen dočasné řešení... ale kdybych dělala něco svého, tak asi i tak s větším rozmyslem...

Přeji hodně štěstí. Ale ikdybyste měli nějaký výhodný zdroj materiálu (hlavně písek), tak bych nepočítala s menším rozpočtem než 100 tis. Kč. A to je velmi skromný odhad podle mě...

16.2.2017 13:28
holkaodkoni

XXX.XXX.226.162

Děkuji za vyčerpávající odpověď smajlík
Ještě pro upřesnění, jaký štěrk (tj. frakci) jste použili a v jaké vrstvě, vzpomenete si ? Děkuji smajlík

16.2.2017 17:17

16 - 32 mm ten základní na zpevnění spodku a přes to jsme měli lomový kámen, ale byl o dost hrubší než klasický "prach".

Třeba tady je to dobře popsané:
http://www.miroslavsmid.cz/betonove-vyrobky-jimky-panely/prodej-sterku-a-ostatni.

16.2.2017 23:13
sovicka

XXX.XXX.33.41

Tak u jízdárny levné a zároveň účinné myslím neexistuje.
Tak momentálně máme jízdárnu před dokončením, čekáme až sleze sníh, a máme tedy menší než 20 × 40, hotl už tak to byl zářez do svahu a ani na délku si nepřidám, ale tka kůň se aspoň bude muset dobře ohybat, a šmrcání rohů člověka rychle přejde:-D
Souhlas s tím, že za 60 000 ta jízdárna být nemohla ani náhodou. Jen cca 120 tun šterku co máme naveženo vyšlo cca na 40 000 nepočítám práci bagru a "uncéčka" hutnění válcem...
Jinak máme taky jílovité podloží, tak že v odbodí mokra na to technika nemohla, prostě by zapadla...
Drenáže nemáme, máme sklon 1 %, na vrch budem dávat kobercové řízky, jsem zvědavá jak se osvědčí, zda to bude opravdu tak funkční jak jsem se dočetla, neznám totiž v reálu nikoho kdo je má, ale hledala jsem povrch, který byl sjízdný co největší část roku a tak došla na tuto variatnu, často využívanou v Německu.

17.2.2017 08:04

Jediné, čeho bych se u tohoto povrchu obávala, je vítr. Pokud to člověk nemá dobře pokropené, tak v období větru to může taky pěkně lovit po pozemcích sousedů... taky jsem o geotextilii nebo kobercích uvažovala. Ale radši nedala právě kvůli tomuto.
Koberce mají prý tu vadu na kráse (oproti geotextilii), že se poměrně rychle rozpadají a tedy je třeba dotovat novou.. a nevím, co z toho vznikne pod tím a jak dlouho se to tak dá dělat...
Za mě když "ekologičtější" variantu, tak geotextilii, nebo holt gumu. Ale ne každý je z toho nutně nadšený. Je to prý spíš povrch do haly, aby se nerozpalovala a nebyla horká a nesmrděla při opírání se slunce...
Vlastně neznám nikoho, kdo by měl koberce ani gumu. Všichni jedou geotextilii...a spokojenost :).

17.2.2017 10:12
22verunka

XXX.XXX.233.10

Tak jsem se ptala zjistovala zda sem zde neuvedla neco spatne. Jizdarna je 40×20metru.
Prace bagru se neplatili. Pan ma svuj o to se naklady ponizili. Valcovani take delal sam svoji technikou. Pisek je frakce 0/2
Cena byla opravdu 64 500 kc. Ukazoval mi to cerne na bilem.

17.2.2017 12:36

Veru, ok, v pohodě, věříme, netřeba dokazovat. Každý máme jiné možnosti. Ona i ta technika dá x tisíc (ne-li desítek při téhle ploše...).
Třeba bude mít zadavatelka štěstí a taky to zvládne za tyto peníze. Já mám jízdárnu jen cca 16 x 30 m a jen na štěrku a písku jsem nasekala kolem 70 tis. A to taky nebyl žádný speciální. Techniku jsem měla ne zadax, ale za levno, protože známosti...
Jen pozor na to šetření - např.nejlevnější písek bývá kopaný, často s velkou příměsí jílů, které Vám 1) zacpou drenáže,2) postupně se vyplaví na vrch a udělají vrstvu bláta při dešti / tvrdou vrstvu při suchu.
Nejlepší písek, pokud nebudete kupovat rovnou ten "pro jízdárny" je říční, který má jemnější zrno (a hlavně oblé - neobrušuje tolik kopyta) a zároveň je prostý hlíny. Na druhou stranu bývá "hlubší" právě proto, že nedrží pohromadě, díky kulatosti zrn - kopyto zapadá hlouběji. Proto je vhodné ho "utáhnout" nějakým vláknem...

Nejsem stavebník, ale právě díky stavbě jízdárny jsme hodně zjišťovali a hodně se poučili ze svých nezdarů, tedy už mám co předávat

17.2.2017 13:28
sovicka

XXX.XXX.33.41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jediné, čeho bych se u tohoto povrchu obávala, je vítr. Pokud to člověk nemá dobře pokropené, tak v období větru to může taky pěkně lovit po pozemcích sousedů... taky jsem o geotextilii nebo kobercích uvažovala. Ale radši nedala právě kvůli tomuto.
Koberce mají prý tu vadu na kráse (oproti geotextilii), že se poměrně rychle rozpadají a tedy je třeba dotovat novou.. a nevím, co z toho vznikne pod tím a jak dlouho se to tak dá dělat...
Za mě když "ekologičtější" variantu, tak geotextilii, nebo holt gumu. Ale ne každý je z toho nutně nadšený. Je to prý spíš povrch do haly, aby se nerozpalovala a nebyla horká a nesmrděla při opírání se slunce...
Vlastně neznám nikoho, kdo by měl koberce ani gumu. Všichni jedou geotextilii...a spokojenost :).

Tak to je samozřejmě potřeba ošetřit, krz ten vítr, ale v tom vidím problém, jen než si to sedne... A je pravda, že to je jediná má obav, ale nepřišel nějaký vychr než si to sedne a jízdárna mi neodlítla:-D Chceme zvýšit okraj jízdárny 20 cm dřevěnýma fošnama a pokud by to nestačilo, tak pak by se dalo ještě uvažovat o protivětrné síťi, třeba do půl metru po obvodu jízdárny, ale co jsem viděla fotky tak měly většinout tu fošnu a bylo...
Jinak povrch by měl vydržet cca 10 let bez dalších úprav, cca po této době je třeba doplnit cca o 20 % původního množství. Koberce budu mít ty speciálně vyráběné pro jízdárny.
Původně jsem uvažovala o dřevěné štepce, ale jednak by to vyšlo dráž než písek a jednak její trvanlivost je mizerná a od spodu jak se rozpadá tak to tvoří rozbředlý fujtabl...
Samotnou geotextilii jsme nikde neviděla, jen jako mix s pískem. Gumu jsem nechtěla právě kvůli zahřívání a případnému zápachu...

17.2.2017 13:33
sovicka

XXX.XXX.33.41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Veru, ok, v pohodě, věříme, netřeba dokazovat. Každý máme jiné možnosti. Ona i ta technika dá x tisíc (ne-li desítek při téhle ploše...).
Třeba bude mít zadavatelka štěstí a taky to zvládne za tyto peníze. Já mám jízdárnu jen cca 16 x 30 m a jen na štěrku a písku jsem nasekala kolem 70 tis. A to taky nebyl žádný speciální. Techniku jsem měla ne zadax, ale za levno, protože známosti...
Jen pozor na to šetření - např.nejlevnější písek bývá kopaný, často s velkou příměsí jílů, které Vám 1) zacpou drenáže,2) postupně se vyplaví na vrch a udělají vrstvu bláta při dešti / tvrdou vrstvu při suchu.
Nejlepší písek, pokud nebudete kupovat rovnou ten "pro jízdárny" je říční, který má jemnější zrno (a hlavně oblé - neobrušuje tolik kopyta) a zároveň je prostý hlíny. Na druhou stranu bývá "hlubší" právě proto, že nedrží pohromadě, díky kulatosti zrn - kopyto zapadá hlouběji. Proto je vhodné ho "utáhnout" nějakým vláknem...

Nejsem stavebník, ale právě díky stavbě jízdárny jsme hodně zjišťovali a hodně se poučili ze svých nezdarů, tedy už mám co předávat

Jízdárnu máme (budeme mít) prakticky stejně velkou jako vysmajlík
Jinak souhlas, u písku je třeba dávat pozor aby nebyl jílovitý, ale sypký.
A ano přesně ideální křemičitý písek malé frakce, jen ten je třeba udržovat vlký, aby utvořil funkční povrch a poskytl nějakou oporu, proto se míchá s geogextilií, aby se snížilo množství potřebné k udržování zvlhčeného relativně utaženého povrchu.
To je také jedba z věcí která mně odradila, nutnost vybudovat větší nádrž na vodu a to, že díky vlhkosti to tuhne při ralitvně malém mrazu...

17.2.2017 13:35

Štěpku určitě ne! Není vhodná na nic. Maximálně na vysypání kousku výběhu, aby v ní koně mohli polehávat (ti moji se tam váleli rádi). Jinak jak říkáte. Navíc může mít tisíc podob a pokud to nejsou zrovna opravdu kousky tvrdého dřeva, umí i pekelně klouzat (nedejbože s příkměsí kůry! nebo zbytků zeleného). Velmi rychle se kopyty rozdrtí, shnije na prach, ze kterého je v mokru vazké bláto. Hnus velebnosti

17.2.2017 13:36
sovicka

XXX.XXX.33.41

22verunka napsal(a):
Tak jsem se ptala zjistovala zda sem zde neuvedla neco spatne. Jizdarna je 40×20metru.
Prace bagru se neplatili. Pan ma svuj o to se naklady ponizili. Valcovani take delal sam svoji technikou. Pisek je frakce 0/2

Pak měl pán asi štěstí na to, že má lom i pískovnu velmi blízko. Doprava je totiž u těchto materiálů, velmi podstatná položka.
Navíc křemičitý písek už dnes velmi rádi prodávají jako povrch na jízdárny a samozřejmě mu navyšují cenu.

17.2.2017 13:41

K té velikosti - vím, že jste psala, že o moc větší nezvládnete udělat... rozmyslete si to a pokud máte jen trochu možnost, tak jí rozšiřte. My to máme taky ve svahu, na délku jsem byla omezena. Do šířky se to nedalo kvůli velkému zářezu svahu - a i tak tam pozor, ať se vám nesesouvá při deštích - nejlíp nějakou rohož a zasýt a nenechat na to ani tak chodit žádnou zvěř!
Já jsem jezdila na malých koních, používám pro trénování klientů, kteří toho mnoho neumějí, ale upřímně...jsem z toho na hlavu. Pro velkého koně to prostě není dostatečné. Mám mladou drezuračku a ta se svými chody byla ráda, že může klusat chvíli rovně, o cvalu se nedalo mluvit - musela jsem dělat cvalovou práci venku v terénu... takže jsem se nakonec stěhovala do haly a platím velké peníze, abych měla na čem jezdit. Doma jízdárnu využívám tak 3-4x v týdnu pro trénink poníka s dětmi...

Kdybych tehdá mohla, určitě bych jí udělala standardně velikou. Za mě: těch min.35m to chce. Fakt je cítit každý centimetr, který chybí, aby člověk nemusel řešit, že pořád jen koně točí a vlastně ani na vylonžování velkého neskladného koně to použitelné není :(
... rozmyslete si to dobře...

17.2.2017 14:25
sovicka

XXX.XXX.33.41

Tak máme to praticky asi hodně podobně, tak zářez, šířka máme 15 tak ještě o metr míň... A i to byl musely jsme navážet několik tatrovek hlíny.
Nám měl tendenci se trochu trhat se ten nově dosypaný kraj, musely jsme rozšiřovat, samozřejmě hutnit několikrát... Několikrát opravovat... Dodělal se poprvé, dalo se semínko trávy dva dny na to přišly přívaly... opravilo se a přišel znova příval, na potřetí už to našestí vyšlo... tráva se chytla...
Teď už je jízdárna nachystána, opravdu jen chybí ty koberce. Měla jsem možnost ještě kousek větší délku, ale zas by mi do toho padalo listí ze stromů, tak že kvůli jednomu cvalovému navíc, to nemělo cenu rešit. Navíc jsem si říkala, že takto je to aspoň na délku přesná půlka 60 m obdélníku, tak to pro mě bude mít větší význam. Já momentálně žádného mladého koníka nemám, navíc mám možnost pořád zajít na jízdárnu travnatou... Navíc koníka mám výcvikově už dost pokročilého, tak že se nebojím, že bysme se nevešly, zas mně to bude nutit při ježění víc přemýšlet, vyjíždět perfektně rohy, holt maximálně ten prostor využívatsmajlík

A.j.

18.2.2017 19:49
A.j.

XXX.XXX.1.212

22verunka napsal(a):

Děkuji vám moc.

26.2.2017 12:11
holkaodkoni

XXX.XXX.226.162

Děkuji všem za názory, nakonec jsem se nechala inspirovat i jízdárnou kousek od nás, která je funkční a "za pakatel". Tady je naše řešení.
Mimochodem - s travnatou jízdárnou mi žádný "odborník" neporadil, nikdo s tím nemá bohužel zkušenosti.

Drenáže cca 30x 30 cm á 3 m, vysypeme kamínky frakce 32/64 - tento povrch uválcovat. Žádné husí krky, žádná geotextilie.
Na to rovnou přijde 8-10 cm písku frakce 0/4. S tím že do budoucna počítám s tím že budu muset dokoupit další písek a promíchat s geotextílií. Jen materiál s dopravou vychází na cca 30 000 kč.

Jak říkám, jízdárna bude využívána max.1x denně 1 koněm na hobby drezuru a sem tam nějaký skok. Stačí mi, když bude provozu schopná 3/4 roku.

Viděla jsem takto udělanou jízdárnu na vlastní oči, fungovala dobře, povrch příjemný, ze začátku hlubší (cca půl roku) ale brzo sesedl. Sjízdná byla i teď, po oblevě

Dám vám pak vědět jak to funguje, tak držte palce

3.3.2017 09:36
elizabetha

XXX.XXX.3.163

Předem se omlouvám že se tak trochu přiživím v tomto tématu ale řekla bych že to tak trochu souvisí... Máme jízdárnu vespod 10 cm lomový kámen/prach na tom tak 5-10 cm písku... po 2 letech se nám to tak trošku smíchalo ale furt je to vetšinou ok sjízdné lepší než travnatá jízdárna nebo bahno:-D akorát jeden problém v létě když je fakt sucho tak jízdárna prostě ztvrdne a je jak beton.. kropit bohužel nemám moc jak leda chodit vedle do potoka a před ježděním litat po jizdarně s konví:-D

Moje otázka zní je nějaké řešení jak v létě upravovat aby se to trošku změklo? Pobránovat třeba za čtyřkolou? akorát nemůžu použít velké brány jelikož by mi to vytahalo prach nahoru možná i z bahnem a písek zas vyhodilo dolů. Jediný nápad co jsme měli je bránám nějakým způsobem zmenšit hroty a pak projet třeba jen malinkými hroty?

Nenapadne někoho něco lepšího?

3.3.2017 13:24

Navézt další vrstvu kvalitního písku - tohle je málo.
Evemtuelně tu můžete smíchat s geotextilií - déle Vám udrží vlhkost a zároveň měkkčí písek. Ale do toho stávajícího těžko něco zapravíte, když je toho tak malinká vrstva...

Blbej dotaz

3.3.2017 14:05
Blbej dotaz

XXX.XXX.85.57

Ty "hhippie", a když nejste na svým, jak to pak budete likvidovat? Nebo majitel počítá s trvalým znehodnocením tím štěrkem a pískem, případně to pro něj znehodnocení není?

3.3.2017 16:54
elizabetha

XXX.XXX.0.0

Hhippie : to je mi jasné že by bylo nejjednodušší řešení - Bohužel ustajovatele další písek asi navézt nedonutím a za svoje peníze se mi do toho vrážet moc nechcou když se jedná o tak velikou částku. I když s tou tvrdostí nevím jestli bych si moc pomohla. Dříve jsem byla ustájená někde kde měli opravdu hluboký písek ale jak třeba zapršelo a uhladilo se do rovna tak druhý den to byl uplně stejný beton a muselo se to pobránovat... Tak nevím asi blbě zvolený písek možná i

3.3.2017 21:11

Blbej dotaz: Mno, do toho vám asi nic není, ale každopádně to až tak cizí není. Jen to není moje osobně vlastní Do budoucna to stejně budou stavební pozemky nejspíš, takže to při hrabání základů fakt vadit nebude

3.3.2017 21:13

Eli: přesně - jde hrozně o kvalitu písku. Tenhle "beton" dělá hlavně kopaný písek, který má vysoký obsah jílového podílu, který při mokru tvoří jakési blátíčko, po vyschnutí pak tvrdou krustu. :( Ony ty povrchy jsou fakt alchymie... taky nejsem žádnej odborník, jen jsem se tím hodně prokousávala, když jsme dělali svojí jízdárnu.

Míša19955

28.7.2021 11:59
Míša19955

XXX.XXX.167.16

holkaodkoni napsal(a):
Děkuji všem za názory, nakonec jsem se nechala inspirovat i jízdárnou kousek od nás, která je funkční a "za pakatel". Tady je naše řešení.
Mimochodem - s travnatou jízdárnou mi žádný "odborník" neporadil, nikdo s tím nemá bohužel zkušenosti.

Drenáže cca 30x 30 cm á 3 m, vysypeme kamínky frakce 32/64 - tento povrch uválcovat. Žádné husí krky, žádná geotextilie.
Na to rovnou přijde 8-10 cm písku frakce 0/4. S tím že do budoucna počítám s tím že budu muset dokoupit další písek a promíchat s geotextílií. Jen materiál s dopravou vychází na cca 30 000 kč.

Jak říkám, jízdárna bude využívána max.1x denně 1 koněm na hobby drezuru a sem tam nějaký skok. Stačí mi, když bude provozu schopná 3/4 roku.

Viděla jsem takto udělanou jízdárnu na vlastní oči, fungovala dobře, povrch příjemný, ze začátku hlubší (cca půl roku) ale brzo sesedl. Sjízdná byla i teď, po oblevě

Dám vám pak vědět jak to funguje, tak držte palce

Mohla bych se zeptat na recenzi po lete využívání jízdárny?

Přidejte reakci

Přidat smajlík