Nerespektuje osobní prostor

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

K:

16.2.2017 18:10
K:

XXX.XXX.117.12

Dobrý den.
Mam kobylku která absolutne nerespektuje osobní prostor.
Ne mojí vinou.
Kdyz ji vedu samotnou tak to docela jde ale s jinym konem ne.Prostě jde dopředu i přeze mně. V kruhovce se otácí jenom zadkem a to i když je na provaze. Nebo se otočí hlavou ale proti mně. Nedávno po mně dokonce vyskocila když jsem ji klepla bičem.
Kobylku už nejaky ten rok mám ale teď jak nejezdila a nepracovala, kvuli zimě se to hodne zhoršilo.
Tak prosím o nejakou radu.
K.

16.2.2017 18:26
koně

XXX.XXX.205.252

A čí vinou?

K:

16.2.2017 18:38
K:

XXX.XXX.117.12

Kobylka se ke mně tak už dostala.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.2.2017 18:59

Kobylu máte nejaký ten rok, robí si s vami čo chce, ale nie vašou vinou? A koho vina to teda je?
Hľadať rady na takéto problémy na internete nie je dobrý nápad, nikto nepozná vás, ani koňa, ako k nemu pristupujete, aké zlé to je a niektoré rady by mohli viac uškodiť, než pomôcť. skúste vo svojom okolí nájsť niekoho, koho práca s koňmi( má ich vychované, poslušné pod sedlom aj zo zeme, atď) sa vám pozdáva a poproste ho o pomoc.

K:

16.2.2017 19:18
K:

XXX.XXX.117.12

Předchozí majitelka mi ji prodala jako nervózní. Až pri práci s ni jsem si vsimla ze me vůbec nerespektuje. Mám ještě jednoho konika slušně výchovaneho mnou. Chci pouze radu jak se nenechat převálcovat.

16.2.2017 19:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dobře krmená málo honěná.
A zřejmě je to kobylka, které se musí občas připomenout, že ona je kůň a vy jezdec.
Pokud na ni jezdíte jen vy, samozřejmě za její rozjívenost a neposlušnost můžete.
Slevila jste z nároků na disciplínu a koník toho využil. Proč taky ne?
Rozhodně kobylu nebijte. Podle toho, jak ji popisujete, dosáhnete spíše neposlušnosti a bouřlivé reakce. Začněte jí opět vysvětlovat, co může a co ne. Při problému stačí zvýšený hlas. A než dosáhnete nějakého dílčího úspěchu, dělejte jen to, co zvládnete. Nejděte s kobylou do konfliktu.
Stanovit (nebo obnovit) pravidla a ta dodržovat, bez pardonu. Dát si menší cíle. Až je zvládnete, zvednout laťku. Rozhodně nelonžujte. Dopředu si řekněte, co chcete dělat a jak. Opakujte i věci, které kobyla umí a za ty ji chvalte. Prokládejte nácvikem problémových situací.
Nevím, kde ji máte, box x pastevko, ale i vyvádění k práci je nácvik. Zastavování, rozejití na povel, odbočení vpravo- od vás, odbočení vlevo- k vám, úplné otočení. Klid u úvaziště. Klid při nasedání.(nemusíte nikam jet, jen nasedlat, nasednout, sesednout). Je 100 věcí, které by měl kůň dělat automaticky správně. A to je vaše vizitka, zda to dělá nebo ne. A ať už stojí od včerejška nebo půl roku.
Kdyby byla nemocná, tak vás posléze zmrzačí ( nebo sebe) pokud nebude mít zažité stereotypy.
Nechci vás strašit, ale máte před sebou hodně práce
A to, že druhý kůň poslouchá, je fajn, ale každý kůň je jiný. Co jeden dává, druhý nemusí.

16.2.2017 19:36
koně

XXX.XXX.205.252

Nějaký ten rok, to je docela dlouho.
Pravděpodobně se vám problém prohlubuje, jinak už byste se toho všimla před "nějakým tím rokem", ne?
Vy jste s ní tedy vůbec nic nedělala?A najednou ze země něco zkoušíte.A kobyla to nebere.Možná nechápe co po ní chcete?Asi jí nikdo neučil, jakou částí se k vám má otočit v kruhovce, třeba?
Jestli jste zvládla slušně vychovat jiného koně, tak zvládnete i tuhle, ne?

K:

16.2.2017 20:00
K:

XXX.XXX.117.12

S kobylkou jsem samozřejmě pracovala.
A druhý konik byl uplne jiný.

16.2.2017 20:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

K: napsal(a):

Každý kůň je jiný, než ten druhý. Paní asi věděla, proč ji už nechce. Teď máte peška vy.
A pokud s tím něco neuděláte, bude to další "sprostý" kůň s hnusnými manýry.

16.2.2017 20:06
koně

XXX.XXX.205.252

Dobře, pracovala.A zkuste popsat konkrétně a podrobněji, jak?

17.2.2017 07:55
scylla

XXX.XXX.150.32

Dobrý den.
Mam kobylku která absolutne nerespektuje osobní prostor.
Ne mojí vinou.
Kdyz ji vedu samotnou tak to docela jde ale s jinym konem ne.Prostě jde dopředu i přeze mně. V kruhovce se otácí jenom zadkem a to i když je na provaze. Nebo se otočí hlavou ale proti mně. Nedávno po mně dokonce vyskocila když jsem ji klepla bičem.
Kobylku už nejaky ten rok mám ale teď jak nejezdila a nepracovala, kvuli zimě se to hodne zhoršilo.
Tak prosím o nejakou radu.
K.

Kobyla vás má z nějakého důvodu plné zuby a má pocit, že se proti vám musí bránit, že jí od vás něco hrozí. Proč? Proč se k vám nejde pomazlit a proč po vás vyletí? Je to vaše chyba. Nechte kruhovku kruhovkou, normálně lonžujte, jezděte, choďte ven na ruce, učte hlasové povely, hodně mazlete. Je normální, když kůň se dotýká člověka v dobrém, je to ukázka dobrých vztahů a důvěry. Dnešní teorie o tom, jak se má kůň chovat, jsou bohužel dost zcestné.

17.2.2017 09:41

scylla napsal(a):
Kobyla vás má z nějakého důvodu plné zuby a má pocit, že se proti vám musí bránit, že jí od vás něco hrozí. Proč? Proč se k vám nejde pomazlit a proč po vás vyletí? Je to vaše chyba. Nechte kruhovku kruhovkou, normálně lonžujte, jezděte, choďte ven na ruce, učte hlasové povely, hodně mazlete. Je normální, když kůň se dotýká člověka v dobrém, je to ukázka dobrých vztahů a důvěry. Dnešní teorie o tom, jak se má kůň chovat, jsou bohužel dost zcestné.

Nemyslím si, každý kôň stojí stojí o fyzický kontakt s človekom. Niektoré majú v paži a "pretrpia", niektoré to vyhľadávajú a niektoré o nejaké "mazlení" s človekom absolútne nestoja. Nemyslím si, že strkanie sa do zadku koňovi, ktorý má svojho majiteľa niekde hlboko v... by malo tomuto vzťahu prospieť.

K by mala hlavne popísať režim, krmivo, pracovné zaťaženie atď..ztoho sa dá veľa vyčítať a veľa sa dá dosiahnuť aj úpravou akutálneho režimu.
Asi somnou nie všetci budú súhlasiť, ale kôň, ktorý má doststok energetického krmiva a nedostatok pohybu je ako časovaná bomba. Skúsený človek si poradí, dokáže koňa usmerniť aj bez toho, aby utrpel nejakú ujmu. Menej skúsený ma na ruke šarkana, ktorý vodí svojho človeka a nie opačne.

K:

17.2.2017 10:30
K:

XXX.XXX.117.12

Kobyla dostavá pouze seno a jezdí se na ni cca 4krát týdně asi hodinu.

17.2.2017 12:26
koně

XXX.XXX.205.252

koně napsal(a):
Dobře, pracovala.A zkuste popsat konkrétně a podrobněji, jak?

Jezdí se na ní.Takže jste na ní bez problémů jezdila nějaký ten rok.Teď "kvůli zimě " jste na ní nejezdila.
Tak jste se rozhodla, že budete něco vymýšlet v kruhovce, aby se kobyla hýbala.Ale nikdy předtím jste s ní tímto způsobem nepracovala.Tak se pak nemůžete divit, že nespolupracuje dobře !
Ona to neumí.A taky jsou koně, které tyto nácviky nebaví.

K:

17.2.2017 13:08
K:

XXX.XXX.117.12

koně napsal(a):
Jezdí se na ní.Takže jste na ní bez problémů jezdila nějaký ten rok.Teď "kvůli zimě " jste na ní nejezdila.
Tak jste se rozhodla, že budete něco vymýšlet v kruhovce, aby se kobyla hýbala.Ale nikdy předtím jste s ní tímto způsobem nepracovala.Tak se pak nemůžete divit, že nespolupracuje dobře !
Ona to neumí.A taky jsou koně, které tyto nácviky nebaví.

Nejezdila jsem na ni bez problémů a v kruhovce nebyla poprvé.
A ptám se tady na radu jak se nenechat převálcovat.

17.2.2017 13:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nejezdila jsem na ni bez problémů a v kruhovce nebyla poprvé.
A ptám se tady na radu jak se nenechat převálcovat.

Nelonžovat, jezdit. Však nemusíte lítat 3 hodiny po terénu, i za hodinku uděláte hodně práce, pokud kobyle zaměstnáte hlavu.
Mít při manipulaci kobylu neustále na očích.
Používat na manipulaci kožené rukavice (máte více síly a tím i jistoty).
Nedělat nic, u čeho si nejste jistá.
Nedělat nic, z čeho je kobyla hysterická.
Nepoužívat bič, používat hlas.
Pokud bude všechno v pořádku, postoupíte do vyššího levlu. Pokud ne budete trénovat dál. Není to o nějakém velkém umu, spíš o trpělivosti a neustálém opakování.

17.2.2017 14:02
sovicka

XXX.XXX.33.41

Tak pokud mám koně několik let a za tu dobu jsem si u něj nevybudovala respekt a důvěru, tak o to hůř se bude budovat nyní.
Chce to velkou důslednost, nerozčilovat se a vytrvat, nemít strach (to koně velice dobře vycítí) být rozhodný, držet svoje emoce pod kontrolou (nerozčílit se a zůstat v klidu i když se koník chová jak idiot, to se velmi vyplatí u těch nervoźnějších typů)... Ideálně pracovat po chvílích a často.
Pokud koně někam vedu, já určuju temto i směr. Začít s malým úsekem a na malou vzdálenost od stáje, nebo koní, prostě místa kde cítí bezpečně a v pohodě... Trénovat okamžité zastavení pokud vodič zastaví, rozejití, ustoupení do stran...
Pokud vím, že mně kobyla začně předcházet už po pár krocích, nebudu si ztěžovat tím že jich budu dělat zbytečně mnoho, ale zastavovat prakticky po rozejití, správnou reakci okamžitě pochválit... Nevím jak kobyla reaguje an tušírku, ale lze si pomoci i tušírkou kleputím, pokud zastavím a kůň je až přede mnou zacouvám ho aby byl max na mé urovni a vodítko pravěšené, do toho si právě lze pomoci tušírkou, že lehce klepnu přes přední nohy, nebo vodítkem. Doporučuju nastudovat videa od Zuzky Prokopové má to tam hezky vysvětleno. Navíc s tou tušírkou opatrně, chce trochu vědět co a proč dělám.

Neregistrovaný uživatel

17.2.2017 15:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

scylla napsal(a):

Nějak taky ty moderní teorie nechápu..Mě prostě funguje ve vztahu s koněm hromada času společně stráveným s ním, starám se o své svěřence jen já, dobrůtky taky fungují skvěle a práce po nich moc nechci.Pak se to chodí drbat ke mě všechno a užívají si to.A že by mi chtěli ublížit? Je teda pravda, že na koníky nekladu vlastně žádné nároky co se nějakého tréningu týče, ale proč taky? Máme důvěru o jaký se může většině jenom zdát a respekt takový akorát.Někdy je to spíš o lidech a jejich požadavcích než o koních.

17.2.2017 20:37

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nějak taky ty moderní teorie nechápu..Mě prostě funguje ve vztahu s koněm hromada času společně stráveným s ním, starám se o své svěřence jen já, dobrůtky taky fungují skvěle a práce po nich moc nechci.Pak se to chodí drbat ke mě všechno a užívají si to.A že by mi chtěli ublížit? Je teda pravda, že na koníky nekladu vlastně žádné nároky co se nějakého tréningu týče, ale proč taky? Máme důvěru o jaký se může většině jenom zdát a respekt takový akorát.Někdy je to spíš o lidech a jejich požadavcích než o koních.

Kůň, který je lidmi nezkažený a se kterým se od začátku zachází plus mínus správně a kůň, který už si na konkrétního člověka (nebo lidi všeobecně) udělal ne zrovna pozitivní názor a své nevhodné chování měl příležitost si roky upevňovat - to je úplně jiný šálek kávy. Obávám se, že v této chvíli už jen společně trávený čas, dobrůtky a mazlení stačit nebudou, případně přestanou stačit jakmile začne tazatelka po koni něco chtít. Tady je potřeba nastavit určitá základní pravidla. Nejsem zastáncem toho, neustále koně vyhazovat z mého osobního prostoru, ovšem za podmínky, že se tam chová slušně. Není problém když se koník o majitele přijde ve výběhu podrbat. Problém to začne být ve chvíli, kdy mu majitel není schopný říct, aby se o něj v ten konkrétní okamžik drbat přestal. Narážení do člověka a chození přes něj není slušné chování a koník musí zjistit, že mu nebude tolerováno.

Z toho co tady čtu vidím typické chování koně na kterém si lidé chtěli hlavně zajezdit a to okolo moc neřešili, takže to co dělá při vodění si zafixoval jako normální chování. Takový kůň zpravidla při vodění kouká všude okolo a vodič jej vlastně nezajímá - klidně zamíří pryč od něj až narazí na tlak ohlávky, má snahu různě okolo něj kroužit, nebo do něj šťouchne plecí, jakoby tam ani nebyl. Když jej něco znejistí, neváhá naopak do člověka narazit, tak jako malé hříbě po úleku zabrzdí až o bok klisny. Odpor při práci v kruhovce vypadá jako důsledek nečitelnosti člověka kombinovaný s potížemi viz. výše. Z jeho pohledu koníkovi prostě nikdo nikdy neřekl ať dělá něco jiného.

Pro zadavatelku: pokud máte koně několik let a problém stále trvá, nebo se dokonce horší, je na čase si sehnat někoho, kdo Vám s koněm pomůže. Obávám se, že tohle je asi ta nejpoužitelnější rada, kterou tu můžete dostat. Z Vašeho popisu se zdá, že máte s koněm základní problémy v komunikaci - nejste mu schopná pro něj čitelně sdělit co chcete aby dělal (místo toho co dělá a vy to nechcete) a když na něj zatlačíte jde do protitlaku (patrně ze zoufalství, protože nevidí žádné jiné řešení té které situace, případně proto, že už se naučil, že to na lidi funguje). Je potřeba aby Vám někdo ukázal co a jak dělat v konkrétních situacích a pak na Vás koukal a opravoval Vám chyby v reálném čase, dokud mezi Vámi a koněm nebude jasno. To bohužel zpoza PC nikdo nezvládne.

Neregistrovaný uživatel

17.2.2017 21:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

Určitě se člověk s koněm musí nějak domluvit.Jen ten čas Vám tu komunikaci značně ulehčí.Znáte pak svého koně jak své boty a on Vás.Koně co jsou tu ustájeni daleko víc znají ošetřovatelku a mě než své majitele.Taky se podle toho chovají potom.

18.2.2017 10:33
sovicka

XXX.XXX.32.192

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kůň, který je lidmi nezkažený a se kterým se od začátku zachází plus mínus správně a kůň, který už si na konkrétního člověka (nebo lidi všeobecně) udělal ne zrovna pozitivní názor a své nevhodné chování měl příležitost si roky upevňovat - to je úplně jiný šálek kávy. Obávám se, že v této chvíli už jen společně trávený čas, dobrůtky a mazlení stačit nebudou, případně přestanou stačit jakmile začne tazatelka po koni něco chtít. Tady je potřeba nastavit určitá základní pravidla. Nejsem zastáncem toho, neustále koně vyhazovat z mého osobního prostoru, ovšem za podmínky, že se tam chová slušně. Není problém když se koník o majitele přijde ve výběhu podrbat. Problém to začne být ve chvíli, kdy mu majitel není schopný říct, aby se o něj v ten konkrétní okamžik drbat přestal. Narážení do člověka a chození přes něj není slušné chování a koník musí zjistit, že mu nebude tolerováno.

Z toho co tady čtu vidím typické chování koně na kterém si lidé chtěli hlavně zajezdit a to okolo moc neřešili, takže to co dělá při vodění si zafixoval jako normální chování. Takový kůň zpravidla při vodění kouká všude okolo a vodič jej vlastně nezajímá - klidně zamíří pryč od něj až narazí na tlak ohlávky, má snahu různě okolo něj kroužit, nebo do něj šťouchne plecí, jakoby tam ani nebyl. Když jej něco znejistí, neváhá naopak do člověka narazit, tak jako malé hříbě po úleku zabrzdí až o bok klisny. Odpor při práci v kruhovce vypadá jako důsledek nečitelnosti člověka kombinovaný s potížemi viz. výše. Z jeho pohledu koníkovi prostě nikdo nikdy neřekl ať dělá něco jiného.

Pro zadavatelku: pokud máte koně několik let a problém stále trvá, nebo se dokonce horší, je na čase si sehnat někoho, kdo Vám s koněm pomůže. Obávám se, že tohle je asi ta nejpoužitelnější rada, kterou tu můžete dostat. Z Vašeho popisu se zdá, že máte s koněm základní problémy v komunikaci - nejste mu schopná pro něj čitelně sdělit co chcete aby dělal (místo toho co dělá a vy to nechcete) a když na něj zatlačíte jde do protitlaku (patrně ze zoufalství, protože nevidí žádné jiné řešení té které situace, případně proto, že už se naučil, že to na lidi funguje). Je potřeba aby Vám někdo ukázal co a jak dělat v konkrétních situacích a pak na Vás koukal a opravoval Vám chyby v reálném čase, dokud mezi Vámi a koněm nebude jasno. To bohužel zpoza PC nikdo nezvládne.

Souhlas.

18.2.2017 10:36
sovicka

XXX.XXX.32.192

Určitě se člověk s koněm musí nějak domluvit.Jen ten čas Vám tu komunikaci značně ulehčí.Znáte pak svého koně jak své boty a on Vás.Koně co jsou tu ustájeni daleko víc znají ošetřovatelku a mě než své majitele.Taky se podle toho chovají potom.

Tak nevím jak často majitelé za koněm jezdí a kolik s ním tráví času, ale já mám spíš opačnou zkušenost. Ale tak to je asi tím, že znám hodně lidí co jsou u svého koně denněsmajlík

Neregistrovaný uživatel

18.2.2017 12:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

sovicka napsal(a):
Tak nevím jak často majitelé za koněm jezdí a kolik s ním tráví času, ale já mám spíš opačnou zkušenost. Ale tak to je asi tím, že znám hodně lidí co jsou u svého koně denněsmajlík

To se máte.. smajlík Tazatelka je jistě u svého koně a snaží se vytvořit důvěru a vzájemný respekt. smajlík Jsem asi sám kdo tomu moc nevěří. smajlík

20.2.2017 10:08
sovicka

XXX.XXX.35.71

To se máte.. smajlík Tazatelka je jistě u svého koně a snaží se vytvořit důvěru a vzájemný respekt. smajlík Jsem asi sám kdo tomu moc nevěří. smajlík

Tak kolik času, tam traví tazatelka a jestli zrovna něco buduje netuším;-)
Ale nejlépe pro ni někoho zkušeného kdo ukáže a poradí základní věci ohledně manitpulace s koněm...

21.2.2017 07:13
JanaLacko

XXX.XXX.54.38

Padlo tu už mnoho správných názorů, ale nejpodstatnější je, že by se na vás měl podívat někdo zkušenější, kdo dokáže spolehlivě rozeznat příčinu problému a podle toho vás naučit konfliktní situace s kobylkou řešit a hlavně do budoucna zamezit tomu, aby vůbec vznikaly.

Stěžejní otázka je, jestli se kobylka opravdu jen brání, je frustrovaná, děláte něco, co jí je nepříjemné a nemá jiné východisko... nebo se přirozeně projevuje dominantně, protože vedle sebe nevidí dostatečně silného, spolehlivého a sebejistého vůdce, kterého by si mohla dovolit následovat. Ono to ve výsledku taky vede u koně obvykle ke značné míře frustrace a hlavně nekonečné řadě vzájemných nedorozumění, která je potřeba správným způsobem vyjasňovat, aby se situace časem zbytečně nevyhrocovala.

Podle toho, jaká je příčina problému, se pak dá vymyslet smysluplný způsob práce s koněm, kterým problém od základu odbouráte.

Můžu se zeptat, odkud jste?

K:

21.2.2017 12:18
K:

XXX.XXX.117.12

Z jižních Čech.

Přidejte reakci

Přidat smajlík