Jak vykrmit koně bez jádra

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.3.2017 09:59
belgicanda

XXX.XXX.92.25

Zdravím, nemá někdo nápad jak vykrmit koně aniž by v krmné dávce bylo jádro? Kůň totiž jádro nemůže a potřebovala bych aby trošku přibral. Do teď byl krmen vojtěškovými granulemi, granulemi pavo care4life a lněným semínkem, teď se s ním začalo více pracovat tak uvažuju že bych do krmné dávky přidala i něco výdatnějšího.

6.3.2017 10:09
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Nepíšete proč váš kůň jádro nemůže.

Na přibírání dávám já granule Equibo Fit a hodně lidí kolem mě to dělá stejně a mají s tím úžasné výsledky. V granulích jsou jen rýžové otruby, vojtěšková moučka, pšeničné otruby, pšeničná sláma. Pytel 25kg stojí 430 Kč a max dávka na den je tuším 1-1,5kg.

Mám mimořádně horkokrevného mladého hřebce (shagya), který taky musí nabrat a z klasických směsí se mi spolehlivě do tří dnů rozhřebčí, protože nezvládá zpracovat tu energii, co mu jádro dává (i když tam skoro žádná není). Tyhle granule může jako jediné bez obav z následků co do jeho horké hlavy.

6.3.2017 10:27
belgicanda

XXX.XXX.92.25

alfi pav napsal(a):
Nepíšete proč váš kůň jádro nemůže.

Na přibírání dávám já granule Equibo Fit a hodně lidí kolem mě to dělá stejně a mají s tím úžasné výsledky. V granulích jsou jen rýžové otruby, vojtěšková moučka, pšeničné otruby, pšeničná sláma. Pytel 25kg stojí 430 Kč a max dávka na den je tuším 1-1,5kg.

Mám mimořádně horkokrevného mladého hřebce (shagya), který taky musí nabrat a z klasických směsí se mi spolehlivě do tří dnů rozhřebčí, protože nezvládá zpracovat tu energii, co mu jádro dává (i když tam skoro žádná není). Tyhle granule může jako jediné bez obav z následků co do jeho horké hlavy.

Kvůli žaludečním vředům.
Granule vypadají dobře, dávají se za sucha? Nebo se namáčí?

6.3.2017 10:30
Krutak1FlE

XXX.XXX.178.84

Rýžové otruby jsou dost tučné. Po tom by mohl přibrat. Můžete nakoupit jednotlivé komponenty a udělat si vlastní müsli. Doporučuji Animo centrum krmiv - mají mnoho užitečných informací, prodávají i jednodruhové krmivo, ze kterého můžete namíchat vlastní müsli. Velmi hezky mají popsaný obsah fosforu, vápníku atd., které je třeba zohledňovat při míchání vlastních směsí. Případně někde koupit hotové müsli. Já kupovala třeba http://www.feedshop.cz/produkt/153-revital-cubes/. Kobylka se spravila pěkně.
Ale opravdu záleží, co koníka trápí. Jestli nesmí jádro kvůli schvácení, nebo jinému problému...

6.3.2017 10:31
polárka.15

XXX.XXX.45.253

belgicanda napsal(a):
Kvůli žaludečním vředům.

Koni klidně můžete dát na vředy ječný šrot + olej.

A vy ho potřebujete vykrmit, protože je hubený a nebo mu chcete doplnit vydanou energii? To jsem nějak nepochopila.

6.3.2017 10:32
Krutak1FlE

XXX.XXX.178.84

Jinak si můžete nechat poradit v některé online poradně. Já jednou psala sem: http://vzdelavani.chov-koni.cz/poradna/.

6.3.2017 10:35
belgicanda

XXX.XXX.92.25

polárka.15 napsal(a):
Koni klidně můžete dát na vředy ječný šrot + olej.

A vy ho potřebujete vykrmit, protože je hubený a nebo mu chcete doplnit vydanou energii? To jsem nějak nepochopila.

Trochu vykrmit ale i doplnit energii. Obsedl se a začalo se s ním více pracovat.

6.3.2017 10:43
belgicanda

XXX.XXX.92.25

Krutak1FlE napsal(a):
Jinak si můžete nechat poradit v některé online poradně. Já jednou psala sem: http://vzdelavani.chov-koni.cz/poradna/.

Už jsem do poradny napsala, díky.

6.3.2017 11:01
polárka.15

XXX.XXX.45.253

belgicanda napsal(a):
Trochu vykrmit ale i doplnit energii. Obsedl se a začalo se s ním více pracovat.

Nechcete sem dát fotku? Třeba ani vykrmit nepotřebuje a je to jen otázka svalů.

6.3.2017 11:26
belgicanda

XXX.XXX.92.25

polárka.15 napsal(a):
Nechcete sem dát fotku? Třeba ani vykrmit nepotřebuje a je to jen otázka svalů.

Nasvalený je dost, byl tlustší než začal pracovat. Foto aktuální nemám musím vyfotit.

6.3.2017 11:48
alfi pav

XXX.XXX.30.253

belgicanda napsal(a):
Kvůli žaludečním vředům.

Dávají se za sucha

Jinak jestli žaludeční vředy, tak tyhle granule budou pro koně velmi vhodné, protože nebudou příliš zakyselovat žaludek, jako to dělávají standardní jádrové směsi.

6.3.2017 12:16
Terven

XXX.XXX.110.147

Pokud máte koně s žaludečními vředy, veškeré rady, které dostanete na anonymní diskuzi důkladně prověřujte -kdokoli sem může napsat cokoli.
Osobně bych určitě nekrmila výše zmíněný ječný šrot - ječmen patří mezi hůře stravitelná jadrná krmiva.
Doporučuju přečíst
http://www.equichannel.cz/zaludecni-vredy-a-vojteska
nenechte se zmást názvem, není to jen o vojtěšce, pod článkem jsou ještě odkazy na další.
Potřebuje-li kůň dodat energii, přidejte raději tuky - olej, rýžové otruby, semínka.

6.3.2017 12:52
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Terven napsal(a):
Pokud máte koně s žaludečními vředy, veškeré rady, které dostanete na anonymní diskuzi důkladně prověřujte -kdokoli sem může napsat cokoli.
Osobně bych určitě nekrmila výše zmíněný ječný šrot - ječmen patří mezi hůře stravitelná jadrná krmiva.
Doporučuju přečíst
http://www.equichannel.cz/zaludecni-vredy-a-vojteska
nenechte se zmást názvem, není to jen o vojtěšce, pod článkem jsou ještě odkazy na další.
Potřebuje-li kůň dodat energii, přidejte raději tuky - olej, rýžové otruby, semínka.

Kdybych neměla ty zkušenosti s koněm, který měl vředy, nedovolila bych se k tomu vyjadřovat

6.3.2017 13:05
alfi pav

XXX.XXX.30.253

polárka.15 napsal(a):
Kdybych neměla ty zkušenosti s koněm, který měl vředy, nedovolila bych se k tomu vyjadřovat

Podstatou léčby žaludečních vředů přirozenou cestou bez medikace je odstavení koně od všeho, co způsobuje nadměrné překyselení žaludku a tam rozhodně patří i jádro ve formě ječného šrotu. Čili jeho podáváním koni nepomůžete, ale uškodíte.
Je potřeba podávat krmivo zásaditého charakteru ve vyvážené formě, kvanta sena, vojtěška, rýž. otruby apod.
Ječmen není všeobecně pro koně vhodné jádro, používá se na výkrm prasat.

Pokud jste s koněm s žaludečními vředy už zkušenosti měla a předpokládám jste to řešila i s veterinářem co do diagnostiky a odborníkem na výživu koní co do krmení, tak tohle by měla být první věc, kterou vám řekne každý z nich. Pokud jste to s vetem a výživářem neřešila a jen jste sosala dobré zkušenosti z neprověřených zdrojů a kůň se navzdory tomu zlepšil, tak s velikou pravděpodobností nešlo o žaludeční vředy ale o jiný zažívací problém.

6.3.2017 13:08
Terven

XXX.XXX.110.147

polárka.15 napsal(a):

Jj, Polárko, ony jsou různé věci mezi nebem a zemí...
Lidem s vysokým tlakem se třeba nedoporučuje pít kávu, ačkoliv existují hypertonici, kteří si kafe v pohodě dají a nemají problém. Přesto bych v internetové diskuzi na otázku "co na vysokej tlak" kafe pro jistotu nedoporučovala.
Je dobře, že váš kůň byl v pohodě, ale ječmen je v případě vředů opravdu to nejméně vhodné - zvyšuje žaludeční kyselost.

6.3.2017 13:13
polárka.15

XXX.XXX.45.253

alfi pav napsal(a):
Podstatou léčby žaludečních vředů přirozenou cestou bez medikace je odstavení koně od všeho, co způsobuje nadměrné překyselení žaludku a tam rozhodně patří i jádro ve formě ječného šrotu. Čili jeho podáváním koni nepomůžete, ale uškodíte.
Je potřeba podávat krmivo zásaditého charakteru ve vyvážené formě, kvanta sena, vojtěška, rýž. otruby apod.

Pokud jste s koněm s žaludečními vředy už zkušenosti měla a předpokládám jste to řešila i s veterinářem co do diagnostiky a odborníkem na výživu koní co do krmení, tak tohle by měla být první věc, kterou vám řekne každý z nich. Pokud jste to s vetem a výživářem neřešila a jen jste sosala dobré zkušenosti z neprověřených zdrojů a kůň se navzdory tomu zlepšil, tak s velikou pravděpodobností nešlo o žaludeční vředy ale o jiný zažívací problém.

Ano, nebyl to přímo můj kůň, ale kůň ve stáji. Starý, hůře krmitelný, citlivý i na výkyvy teplot. Bývalý závodní western kůň (byť to nebylo am. plemeno). Ano, podávaly se řepné řízky, olej, sladový květ, jablečné výlisky, rýžové otruby, stáhlo se jádro. Po konzultacích s vet i s výživovým poradcem se začal přidávat postupně ječný šrot (který si sami čerstvě mačkáme) a müsli a kobyle to neskutečně prospělo.

Nechte prosím těch řečí, že ječmen je vhodný jen pro prasata. Ječmen v celých zrnách je o ničem, jako namačkaný - šrotovaný je naopak velice dobře stravitelný. Jsou koně, kteří daleko lépe přijímají ječmen než oves a netřeba zmiňovat, že je to druhou nejčastější podávanou obilovinou koní.

Stejně tak je zbytečné zmiňovat, že je potřebný u těchto koní pravidelný pohyb, denní dávku rozdělit do 3 dílů (ráno-poledne-večer) a neustálý přístup k senu a k vodě.

6.3.2017 13:20
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Terven napsal(a):
Jj, Polárko, ony jsou různé věci mezi nebem a zemí...
Lidem s vysokým tlakem se třeba nedoporučuje pít kávu, ačkoliv existují hypertonici, kteří si kafe v pohodě dají a nemají problém. Přesto bych v internetové diskuzi na otázku "co na vysokej tlak" kafe pro jistotu nedoporučovala.
Je dobře, že váš kůň byl v pohodě, ale ječmen je v případě vředů opravdu to nejméně vhodné - zvyšuje žaludeční kyselost.

Chápu, jak je to myšleno, ovšem VŽDY je to o celkovém krmení a množství.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.3.2017 20:41

Zeptala bych se na EQ na titulce v serálu Odborníci radí a dotaz bych směřovala konkrétně na ing Moniku Mechovou. Pokud spěcháte, kontaktujte ji přímo přes její web, pak je ovšem kvalitní a rychlá rada odborníka za peníze.

6.3.2017 21:18
Horsana

XXX.XXX.40.140

Je koník nejako medikovaný ?

7.3.2017 08:18
belgicanda

XXX.XXX.92.25

Horsana napsal(a):
Je koník nejako medikovaný ?

Tuto zimu je úplně bez medikace. Jinak každou zimu byla na medikaci.

7.3.2017 09:22

belgicanda napsal(a):
Zdravím, nemá někdo nápad jak vykrmit koně aniž by v krmné dávce bylo jádro? Kůň totiž jádro nemůže a potřebovala bych aby trošku přibral. Do teď byl krmen vojtěškovými granulemi, granulemi pavo care4life a lněným semínkem, teď se s ním začalo více pracovat tak uvažuju že bych do krmné dávky přidala i něco výdatnějšího.

Myslím, že by na toto mohol byť dostatočný aj olej a vredom by nemal ublížiť. Prípadne skúsuiť iný druh hotového krmiva, ktoré ma vyššie energetické hodnoty. Dnes už sú zmesi bez jadrového krmiva celkom štandardom.
Máme v ustajnení kobylu s citlivejším trávením a podozrením na vredy(bola preliečená, ale celkovo sme zmenili preventívne manažment v kŕmení), znížili sme dávku ovsa na minimum a dopĺňame energiu olejom. Plus teda ľanové semiačko(dostáva celoročne) a túto zimu aj celú slnečnicu. Seno a pastva sú samozrejme základ, hlavne pastva, tá výkrm robí "zadarmo".

7.3.2017 13:35

Baarbora: asi jsem si to špatně "přeložila", ale "doplňujeme energii olejem" zní, jakobyste koně prolívali horem spodem olejem :) Kolik tvoří olej ml na den? Děkuji za upřesnění.

7.3.2017 14:39
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Baarbora: asi jsem si to špatně "přeložila", ale "doplňujeme energii olejem" zní, jakobyste koně prolívali horem spodem olejem :) Kolik tvoří olej ml na den? Děkuji za upřesnění.

Snad nevadí, že nejsem Baarbora
-vzhledem k vysoké energetické hodnotě se olej opravdu používá k navýšení energetické hodnoty krmné dávky. Je to výhodné hlavně u koní, kteří sice potřebují "přidat", ale další litry obilí do kyblíku jsou u nich z různých důvodů nežádoucí - buď nechceme zatěžovat trávicí trakt trávením dalších sacharidů nebo jim třeba obilí leze do hlavy.
Pokud vím, olej používají často vytrvalci jako výhodnou koncetrovanou energii- kůň nemá nacpaný pupek, přitom ale potřebné množství kcal do sebe dostane.
K tomu množství, musela bych dohledat, jaký je "strop", já to leju od oka. Ono se začíná postupně, skončit se může tuším až u 400 ml...to je třeba pro mou kobylu zbytečně moc, baarbora možná prozradí, jak je to u vytrvalců.

7.3.2017 15:01

Mysme sa dostali na 100ml denne zatiaľ, v dvoch dávkach, ale stačilo nám to(plus-mínus) do S.
Ináč teda vraj je to bezpečné až do pol litra-tak som niekde čítala, ale overila by som to u výživárov. Ake s tým olejom treba opatrne, aby sa kôň s prepáčením nezosral. A tú hranicu bude mať zrejme každý niekde inde, takže proste opatrne.

7.3.2017 15:05

Já vím, k čemu se používá olej. Není taková vzácnost, že ho některé stáje využívají. Spíš mi šlo o množství, protože právě znám v krmné dávce tak do 100 ml denně.
Každopádně díky, Terven i Baarboro, za upřesnění.
Spíš jsem si rozšiřovala znalosti, než že bych ho potřebovala "nasadit". Ta moje leze po stropě i ze 3 litrů šrotovaného ječmene denně. A to chodí skoro každý den něco dělat + mají na půl den paddocky, kde mohou i pocválat... mno, každý kůň holt potřebuje jiný režim

7.3.2017 15:17
Terven

XXX.XXX.110.147

Nz...tak na tohle by byl právě fajn ten olej, po tom by kůň lézt po stropě neměl
Energie z tuků je tzv. "klidná", do palice neleze.

7.3.2017 17:32
vet.

XXX.XXX.135.174

alfi pav napsal(a):

7.3.2017 18:01

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já vím, k čemu se používá olej. Není taková vzácnost, že ho některé stáje využívají. Spíš mi šlo o množství, protože právě znám v krmné dávce tak do 100 ml denně.
Každopádně díky, Terven i Baarboro, za upřesnění.
Spíš jsem si rozšiřovala znalosti, než že bych ho potřebovala "nasadit". Ta moje leze po stropě i ze 3 litrů šrotovaného ječmene denně. A to chodí skoro každý den něco dělat + mají na půl den paddocky, kde mohou i pocválat... mno, každý kůň holt potřebuje jiný režim

Presne ztoho dôvodu sme olej začali dávať. Arabke viac, než dve hrste ovsa denne veľmi dobre na hlavu nerobia, skúšali sme trebárs aj kukuricu(vločkovanú) a to bola úplná katastrofa, hoci trebárs na priberanie je fajn... Metódou pokus omyl na vyšlo, že najhorší na hlavu je proste škrob, či už z ovsa, jačmeňa, alebo kukurice...

17.5.2017 20:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

alfi pav napsal(a):

V Americe koně krmí ječmenem, nikoli ovsem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík