Dobrý den, jak se postupuje, když si chtějí vzít dva lidé do pronájmu koně s odvozem do vlastní stáje. Setkali jste se s tím, máte s tím někdo zkušenosti? Jak vypadá smlouva, jak na to kouká "pronajímatel"? Zda je to vůbec reálné. Nebo je lepší, aby si vzal koně do pronájmu jeden člověk a ten druhý potom po domluvě přispíval na náklady, vše podloženo smlouvou - a znovu, jakou? Děkuji všem za odpovědi.
Smlouvu si uděláte na základě domluvy. Vždy tam musí být jméno obou - majitel i nájemce a samozřejmě o jakého koně jde. Dál už je to na domluvě.. Může tam být napsaný stav koně, v jakém ho nájemce přebírá (doporučuju i s fotkami). Může tam být způsob, jakým se bude s koníkem pracovat, jeho ustájení a další detaily - to už je na domluvě Vám dvou..
Dobré je taky dát si třeba odpovědnost, když se koni něco stane - kdo platí náklady, cenu za jakou se pronajímá, kdo celkově platí ustájení, veterináře, kováře, krmení, ...
Kondola
napsal(a):
Smlouvu si uděláte na základě domluvy. Vždy tam musí být jméno obou - majitel i nájemce a samozřejmě o jakého koně jde. Dál už je to na domluvě.. Může tam být napsaný stav koně, v jakém ho nájemce přebírá (doporučuju i s fotkami). Může tam být způsob, jakým se bude s koníkem pracovat, jeho ustájení a další detaily - to už je na domluvě Vám dvou..
Dobré je taky dát si třeba odpovědnost, když se koni něco stane - kdo platí náklady, cenu za jakou se pronajímá, kdo celkově platí ustájení, veterináře, kováře, krmení, ...
Takže teoreticky ta samá smlouva, jako by si bral koně do pronájmu jeden člověk, akorát s tím rozdílem, že budou dva a bude to zmíněno ve smlouvě. Děkuji za vyčerpávající odpověď :).
polárka.15
napsal(a):
Jste celkem odvážná teda, že dáte svoje zvíře někomu cizímu a riskujete na dálku odpovědnost.
Já koně nikomu do pronájmu nedávám, naopak bych ráda jednoho do pronájmu vzala. Myslím si, že pokud je vše podloženo smlouvou a obě strany jsou slušné a ochotné se domluvit, tak není problém. Divila byste se, ale je spoustu majitelů, kteří své koně dají do pronájmu dokonce i zadarmo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je otázka času, než se stane nějaký průšvih a pak se teprve ukáže, kdo je slušný a ochotný se domluvit. Ono je rozdíl, zda kůň způsobí škodu /se zraní s náklady za 5 tis, nebo za 100 tisíc...
Samozjřemě je spousta majitelů, kteří si nutně potřebovali koupit koně a pak zjistí, že to nezvládají, nebo se jim změnila životní situace a není jiné cesty, než holt koně zkusit pronajmout a třeba za pár let si ho vzít zpátky (a doufat, že to bude ten kůň, kterého jste předávali... = jak řekla polárka...je prakticky sci-fi ).
Měla jsem ve svém okolí 3 dvojice. Jednou pronájem, dvakrát spolumajitelství.
Ani jedno nedopadlo dobře.
Pronájem:
Při zranění koně házeli vinu jeden na druhého, nakonec se vykašlali na koně oba...
Majiteli zůstal nepojízdný kůň a účty za veterináře.
Spolumajitelství:
1. Mladá A1/1 po krátké dostihové kariéře, na rekreaci.
Zpočátku obrovské nadšení, postupně hádky ohledně stylu ježdění, managementu, jedná chtěla kovat, druhá nekovat...
Nakonec jedna druhou vyplatila a kobylu si nechala jen pro sebe.
2. ČT do nižšího sportu.
Smlouva sepsaná právníkem, hodně podrobná...
Majitelé se neshodli ve stylu ježdění, účasti na závodech...
Opět jeden majitel druhého vyplatil...
liva
napsal(a):
Měla jsem ve svém okolí 3 dvojice. Jednou pronájem, dvakrát spolumajitelství.
Ani jedno nedopadlo dobře.
Pronájem:
Při zranění koně házeli vinu jeden na druhého, nakonec se vykašlali na koně oba...
Majiteli zůstal nepojízdný kůň a účty za veterináře.
Spolumajitelství:
1. Mladá A1/1 po krátké dostihové kariéře, na rekreaci.
Zpočátku obrovské nadšení, postupně hádky ohledně stylu ježdění, managementu, jedná chtěla kovat, druhá nekovat...
Nakonec jedna druhou vyplatila a kobylu si nechala jen pro sebe.
2. ČT do nižšího sportu.
Smlouva sepsaná právníkem, hodně podrobná...
Majitelé se neshodli ve stylu ježdění, účasti na závodech...
Opět jeden majitel druhého vyplatil...
Děkuji, že jste se podělila s vlastními zkušenostmi. Uvědomuji si určitá rizika, která jsou s pronájmem spojená. V mém okolí pár takových koní mám, několik z nich je dokonce v pronájmu zadarmo a zatím se naštěstí žádný vážnější problém nenaskytl, takže jsem vděčná i za zkušenosti ostatních, které nejsou tak "růžové".
Za mě můžu říct, že z mé strany by problém být neměl, férová jsem a schopna dodržovat jasně stanovená pravidla taky, otázkou zůstává, co druhá strana. Ale popravdě, co si budeme povídat, člověk nikdy neví, jak se zachová, když jde do tuhého. Otázkou zůstává, jestli to za ta rizika stojí :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dva rozumní koňáci u jednoho koně? Tak zázraky se dějí, ale počkal bych na vánoce. Vy třeba slušná a svědomitá jste, ale takovou kliku že se ve vašem okolí vyskytuje tvor stejného druhu je mizivá.Kdybych do takového pronájmu musel jít já, tak jedině za předpokladu když nastanou neshody tak koně kupuji já a bez výhrad.Bohužel podle dosavadních zkušeností nejlepší a nejspolehlivější lidé jsou generace 50 let a výš.Nechci tím nikoho urazit samozřejmě, ale je to skoro všude jasně vidět.A to mi je lehce přes 30.
Pronájem napůl fakt obvykle moc dobře nekončí, je fajn, když má jen jeden hlavní slovo a rozhoduje, jak jezdit, kovat, krmit.. Takže pokud stojíte o konkrétního koně, pronajala bych si ho samostatně a další osobu brala jen jako podnájemce.
Pokud nemáte jistotu, že koně utáhnete i sama, když podnájemce odpadne, poohlídla bych se raději po spolujízdě s nějakým vlastníkem, nabídla koní v tomto směru obvykle převyšuje poptávku.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dva rozumní koňáci u jednoho koně? Tak zázraky se dějí, ale počkal bych na vánoce. Vy třeba slušná a svědomitá jste, ale takovou kliku že se ve vašem okolí vyskytuje tvor stejného druhu je mizivá.Kdybych do takového pronájmu musel jít já, tak jedině za předpokladu když nastanou neshody tak koně kupuji já a bez výhrad.Bohužel podle dosavadních zkušeností nejlepší a nejspolehlivější lidé jsou generace 50 let a výš.Nechci tím nikoho urazit samozřejmě, ale je to skoro všude jasně vidět.A to mi je lehce přes 30.
Je těžké najít dvě spřízněné duše, ale ne nemožné. :) Každopádně já jen potřebovala vědět něco ohledně smlouvy, jelikož s tím nemám moc zkušeností. Děkuji za objektivní názor.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
adelain-dorothea
napsal(a):
Je těžké najít dvě spřízněné duše, ale ne nemožné. :) Každopádně já jen potřebovala vědět něco ohledně smlouvy, jelikož s tím nemám moc zkušeností. Děkuji za objektivní názor.
Vůbec není zač.Samozřejmě Vám přeji aby to vyšlo.