Dobry den, chtěla jsem se zeptat.Kobylka má praskla přední kopyta.Majitel mi říkal ze to má prej z pastvy ze ji to rychle narostlo a ze mela měkkou rohovinu.A na tu rohovinu ze ji dával pivovarske kvasnice a ze tak ji ta rohoviny ztvrdla.Mate nějaký nápad jak zabránit tomu praskani ? Bojím se ze když bych s ni zacla jezdit rekreacne aby s tím nebyli potíže.Jesli by se mela nakut nebo aby se ji jen více strouhaly kopyta, nějaké masti na kopyta nebo tak něco ? Ale kobylka normálně chodí jezdi nrkulha ani nic. DEKUJI budu rada za každou radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neverím, že kobyla s takýmito kopytami nekríva. A ten, kto na ňu s takýmito kopytami lezie, je dosť veľký ignorant.
Ako prvé, zavolate si nejakého kováča, ktorý kobyle spraví korektúru, kopyto ju potrebuje AKÚTNE. Ma kopytá v dezolátnom stave a povedala by som, že nejakú chvíľu sa ich nikto nedotkol. Viac vám potom po korektúre povie ten, kto tie kopytá bude robiť, tá pravá predná je prasknutá snáď do živého...

Takhle vypadá většinou následek nedostečné péče o kopyta ve smyslu málo častá úprava kopytářem.
Podkovy jsou sice v některých případech dobrá věc, ale nejspíš ne v tom vašem. Je třeba se kopytům věnovat hlavně skrze kopytáře - častější úprava. Teď máte tu výhodu, že začíná období, kdy kopyta zase začnou lépe narůstat, tak že se rychleji dají spravit. Doplňky stravy mohou z lehka pomoci zlepšit stav kopyt, ale nejsou všemohoucí. To je jen kopytář.
Vězte, že spravit takováto kopyta nebude otázka jednoho vystrouhání. Vypadají opravdu bolavě a já bych na koni tedy taky nedoporučovala jezdit. Maximálně s velmi malou zátěží po úpravě kopyta po tom, co to nekontraindikuje kopytář...
Gabka
napsal(a):
No kobyla není jezdena zatím vůbec u jejího majitele jenom tak lehce ze si na ni třeba sedne majitelova vnucka..Jinak ne.Alr kopyta ji nijak neboli a neomezuji ji.Všechno jsem zkoušela a nebyl žádný problem.
Ono totiž koně nedávají moc najevo, že je něco bolí.
A také je možné kobyle dát něco, po čem jí to zrovna v tu chvíli, kdy jste tam byla, NEBOLÍ
URGENTNĚ je potřeba volat kováře/kopytáře !
Tohle už je týrání!
Pokud byste ji brala, udělala bych RTG. Nevím, kolik za ni majitel chce, ale ten rentgen zas není tak drahý a bude vědět, zda kobča bude nebo nebude chodit.
Popřemýšlejte.
Já spravovala přichváceného koně dva roky. A ještě to není úplně ok.
Jak kopyto roste
Pokud pochopíme strukturu kopyta, pochopíme také, jak kopyta rostou. Rychlost a kvalita růstu se mění působením mnoha faktorů.
Kopytní stěna roste rychlostí 6 - 10 mm za měsíc. Než odroste celá přední stěna kopyta, trvá to 9 - 12 měsíců, boční stěny odrostou asi za 6 - 8 měsíců a patky za 4 - 5 měsíců. Proto je na patkách vždy novější rohovina, než v dolní části přední stěny kopyta a je také měkčí a pružnější (obsahuje více vody). Rohovina chodidla odroste asi za 2 měsíce.
https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/1890/bez-kopyt-neni-kone-1-cast/.
Kopyta potřebují pravidelnou péči, strouhání min.každé 3-4 týdny zkušeným kopytářem, napravovat budete současný stav v lepším případě rok, spíš déle, napoprvé málokdy odroste kopyto dokonale. Jakmile ji víc zatížíte, začne vám kulhat. Dobře bych si rozmyslela, jestli takového koně koupit, zvlášť pokud nemáte zkušenost s rehabilitací takových kopyt.

Jo tak jestli uvažujete o koupi takového koně, tak já bych do něj třeba osobně fakt nešla.
Jak zde už padlo - bude to stát spoustu peněz (častější korektury), nevíte, jak to bude pokračovat, kdy a zda vůbec bude pojízdná. Já kupovala kobylu s mírnými prasklinami na předních kopytech - byť nebyla kopyta nijak zanedbaná a vlastně majitelka nevěděla, z čeho to vzniklo. Ale měla jsem v ruce RTG, posouzené několika vety a bylo to po konzultaci s mým kovářem, kterému důvěřuji a věděla jsem, že když on řekne, že si na to troufne, že to není žádná hrůza, tak že si můžu dovolit do toho jít. A i tak jsem z toho neměla dobrý pocit. Po cca půlroce už to máme téměř odrostlé a nic se z toho naštěstí nevyklubalo.
Taky bych navrhovala si to velmi dobře rozmyslet...
Ještě mě trkla jedna věc. Kůň má žluto-bílou srst. Není to nahodou hafling? Pokud ano, pozor na skryté formy schvácení! Rustikální plemena všeobecně jsou náchylná, v kombinaci s tvrzením, že se to udělalo z pastvy, to je jako velká červená stopka s vykřičníkem, která říká, že musíte zpozornět a dát si velkého bacha!
P.S.: pivovarské kvasnice způsobují ztvrdnutí rohoviny! Max mohou podpořit růst, díky obsahu vit. B.
P.S.S: praskání zabrání korektní úprava. Nyní má kopyta po stranách delší jak ve špici, jakmile se to srovná, kopyta by mela přestat praskat a rohovina by měla odrůst, pokud tam není ještě nějaký další problém.
Gabka
napsal(a):
Ano je to hafling.No já to zkonzultuju s kovarem prip.s veterinarkou a počkám co mi řeknou. Ale kobylka ty kopyta nemá od hribatka má je cca od 2,5 roku a jsou ji necelé 4.
Vy už jste skoro rozhodnutá, kobču koupit, že?
Radím, dobře se rozmyslete! Kopyta dělají koně. Ostatní se v dnešní době dá nějak vyřešit, ale špatná kopyta jsou noční můrou každého majitele koně.
Dám vám tu několik příkladů.
Měla jsem koníka dušného s rakovinou, dobrým managementem se dařilo, že koník jezdil a žil v rámci možností dobrý život do 23 let.Kůň měl ale kopyta jak malovaná.
Další můj kůň je kobyla,21 let, dušná muchařka, velké částky na léky a deky, ale kobyla chodí normálně pod sedlo a užívá si to, ale kobyla má kopyta v naprostém pořádku.
A poslední kůň, to jsem fakt střelila při koupi vedle, je cca 9 let po zchvácení.2 roky mi trvalo, než jsem dala kopyta do takového pořádku, že teď chodí ven s ostatními koňmi.
Ale vyhýbá se kamení a stále nevím, zda je zlepšení trvalé. Stačí maličkost a budu zase na začátku.
Opravdu si koupi velmi dobře rozmyslete, koní je hodně a zdravých.
Tak to je humus velebnosti! Tak stupidní argumenty a tak zanedbané zvíře, já snad blbě vidím
V první řadě sežeňte někoho ve Vašem okolí, kdo kopytům rozumí, kdo z nich udělá kopyta a ne tenhle hnus. Koně to musí bolet a ne že ne, a není to jen o kopytech, ale je to celkové zatížení na celý pohybový aparát a kostí v kopytě, od spěnek až nahoru. To, že se kůň tváří, že mu nic není a nic ho nebolí - to není jasný důkaz toho, že mu nic není. Koně dávají bolest až v případě, kdy je opravdu něco špatně (jejich přirozená obrana před predátorem).
A určitě nemazat, nejvíc udělá správná péče, výživa a máčení kopyt.
Já vím no.Ja když jsem ty kopyta viděla tak sem se taky zhrozila.Jako nebojte budu to hodně dlouho zvazovat a počkám na radu kovare.Ale znám hodně koni co mají popraskane kopyta sice ne ke korunce, ale nekde pod ni..A funguje skvěle už několik let.I třeba můj kůň vyhýbá kamenum a nemá abslutne žádný problém s kopytama.Ale jak tak zacinam zjišťovat tak pokud si fakt asi nekoupim hřibe tak každý kun bude mit nějaký problém bud v ježdění, zdravotním stavu nebo chovani.
Určitě se jeďte na kobylu podívat s kovářem i veterinářem. Pokud by nynější majitel souhlasil, zaplatila bych první vystrouhání u něj klidně ze svého. Jak někdo píše, investujte do RTG. Pokud je kobyla jinak zdravá, povahově 100% a na RTG nebudou vidět výrazné změny, vy chcete koníka na rekreaci, rodinného parťáka...tak proč jí odsoudit ve 4 letech k životu u člověka, který jí bude dále zanedbávat? Je to mladý kůň, poraďte se vetem a kovářem a třeba jí zajistíte krásný život s adekvátní péči a ona vám to oplatí na stotisíckrát
Gabka
napsal(a):
Já vím no.Ja když jsem ty kopyta viděla tak sem se taky zhrozila.Jako nebojte budu to hodně dlouho zvazovat a počkám na radu kovare.Ale znám hodně koni co mají popraskane kopyta sice ne ke korunce, ale nekde pod ni..A funguje skvěle už několik let.I třeba můj kůň vyhýbá kamenum a nemá abslutne žádný problém s kopytama.Ale jak tak zacinam zjišťovat tak pokud si fakt asi nekoupim hřibe tak každý kun bude mit nějaký problém bud v ježdění, zdravotním stavu nebo chovani.
Udělejte RTG kopyt a budete vědět na čem jste, nemusí to být vevnitř tak hrozné, jak to vypadá.
Ano s panem jsem domluvená ze kobyli vystrouha a ještě se tam pojedu podívat i s kovarem a veterinářem a zjistim jak se veci mají.No je mi ji líto no.Je tak super kobylka a ja chvi nějakého konika na toulky přírodou případně jizdarenska prace, ale žádný parkur nic takového.presne tak jak píšete nechci ji odsoudit hned.A kdyby to šlo tak bych ji rada pomohla.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Gabko, ještě mě prosím ujistěte, že kobylka u Vás nebude samotná, bez koňské společnosti. Na vedlejší diskuzi je trefená dívčina, která žije v domnění, že koni bude samotnému dobře, a ta má velmi podobný nick, jako máte Vy. Věřím, že je to náhoda, přesto mě prosím ujistěte, ať se mi dnes dobře spí.
Gabka
napsal(a):
No jakože myslela jsem poradit toho veta.Ja totiž žádného neznám Jsem z okolí Brna a nevím kde kdo takový je.
Pokud byste měla zájem, tak se strouháním bych vám mohla pomoci. Ale nekovu, dělám jen na boso. Jsem MVDr. z Brna. Více do zpráv nebo napište na email: vet.kopyta@email.cz
Na RTG doporučuji Dr. Šterce.