Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.3.2017 17:14
TynaC

XXX.XXX.219.242

Zdravím...Chtěla bych si koníka dát na pastevko, byl na něj zvyklý a pobyt venku je pro něj mnohem lepší a užívá si jej... Teď ho mám v režimu 12/12, ale chci si ho dát blíže ke známé na pastevko..je to 24/7 s přístřeškem, ovšem v zimě je možnost boxu...Řeším teď dilema.. Koník je náchylnější na hnilobu v kopytech, nebo byl, jelikož kdysi než sem ho koupila stáj 3 hodiny venku, jinak v boxe, ve špíně..Teď sem mu to spravilo...Jde mi o to, zda je vhodné dávat takového koně na pastevko..Byl by v režimu 24/7 od jara do podzimu a na zimu v boxe..

Díky za každou radu.

19.3.2017 17:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ano.
Jen se musíte kouknout, zda je tam místo, kde bude moci koník stát mimo bláto.
Koně dobrovolně v blátě nestojí, pouze, když nemají na výběr.
Takže se běžte na to pastevko podívat po silnějším či delším dešti.
Bude-li různý povrch, není problém, budou-li koně stát v blátě, dejte ho jinam.
Také je potřeba kvalitní a pravidelné ošetřování kopyt a to včetně dobrého kopytáře.
Dobré pastevko s koňskými kamarády je mnohem lepší, než špičkový box a kůň zavřený a samotný.fotka.

19.3.2017 17:44
TynaC

XXX.XXX.219.242

sisi58 napsal(a):
Ano.
Jen se musíte kouknout, zda je tam místo, kde bude moci koník stát mimo bláto.
Koně dobrovolně v blátě nestojí, pouze, když nemají na výběr.
Takže se běžte na to pastevko podívat po silnějším či delším dešti.
Bude-li různý povrch, není problém, budou-li koně stát v blátě, dejte ho jinam.
Také je potřeba kvalitní a pravidelné ošetřování kopyt a to včetně dobrého kopytáře.
Dobré pastevko s koňskými kamarády je mnohem lepší, než špičkový box a kůň zavřený a samotný.fotka.

Tak vím, že tam možnost při velkém blátě dát si koně bokem je, slečnu, u které budu koně mít znám, dlouho sem tam jezdila.. Kvalitní ošetřování kopyt je samozřejmostí, jelikož majitelka stáje se sama kovářskému řemeslu věnuje.. Jde mi jen o to, aby se mu to nějak nedejbože nezhoršovalo.. Tak tam, kde ho zatím mám je to super, výběhy(obrovské), venkovní boxy.. Ale kvůli práci si koně musím dát blíž a nic podobného tady není a ona je nejlepší volba jak pro mě, tak pro koně.. Jen si chci být opravdu jistá, že to s kopytkama zvládne..

19.3.2017 17:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

TynaC napsal(a):
Tak vím, že tam možnost při velkém blátě dát si koně bokem je, slečnu, u které budu koně mít znám, dlouho sem tam jezdila.. Kvalitní ošetřování kopyt je samozřejmostí, jelikož majitelka stáje se sama kovářskému řemeslu věnuje.. Jde mi jen o to, aby se mu to nějak nedejbože nezhoršovalo.. Tak tam, kde ho zatím mám je to super, výběhy(obrovské), venkovní boxy.. Ale kvůli práci si koně musím dát blíž a nic podobného tady není a ona je nejlepší volba jak pro mě, tak pro koně.. Jen si chci být opravdu jistá, že to s kopytkama zvládne..

Zvládne.
Jen budete kopýtka hlídat a hodně čistit. Ono bláto samo o sobě až tak škodlivé není. Škodlivá je směs bláta, bobků a moči. Takže pokud jsou různé povrchy, ohrady jsou uklízené, Vy nachystaná ošetřovat kopyta, nemyslím si, že by měl být problém.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.3.2017 18:55

Nemám pocit, že by pastevné ustajnenie išlo ruka v ruke s hnilobou. Popravde som sa s ňou stretla častejšie u boxovaných koní, než u tých ustajnených pastevne. A to ani nemáme nejako špeciálne upravené všetky zimné výbehy, takže občas kone stoja v blate. A je to teda asi hanba, ale môjmu koňovi naposledy vyberali z kopýt pred šiestimi týždňami kováči(nejazdím, čakám na lepšie počasie) a žiadnu hnilobu nemá. Takže veľa závisí aj od tvaru kopýt, myslím, že kopytá úzke v pätkách budú náchylnejšie.

19.3.2017 19:01
chex

XXX.XXX.209.243

Pokud bude na opravdovém pastevku, tj. na trávě a nikoli půl roku (přes zimu)v bahně, tak hnilobu mít nebude. Mám koně na pastevku deset let, kopyta čistím třeba jen jednou za týden a nikdy žádnou hnilobu ani jeden neměl (a to se mi tu vystřídalo koní min 15). Na hnilobu je nejhorší stání v moči, bobcích, bahně.

Zaneta2

22.3.2017 20:29
Zaneta2

XXX.XXX.162.36

...ani se neptejte, jak často čistím kopyta já...no, ehm...nicméně koně jsou 24/7 a hnilobu měl ten první kdysi v boxe. Ale bobky sbírám denně, minimálně tedy v exponovaných místech (přístřešek, krmiště, u brány, u napajedla, cestičky).

Cintronek

21.4.2017 19:00
Cintronek

XXX.XXX.154.67

Dobrý den,
nachci zbytečně zakládat nové téma, takže se zeptám.. V jakém případě začne kůň kulhat z hniloby? Počítám, že musí být rozsáhlá a to nějakou dobu trvá než se kopyto do takového stavu dostane. Nebo se mýlím a stačí hlubší střelka?

21.4.2017 20:19

Asi jak který jedinec je na to citlivý.

Přišel mi do ustájení kůň s hnilobou a majitelka to netušila. Měl "jen" hluboké střelkové rýhy (do korunky). Jinak nic zvláštního. Je fakt, že občas zakulhal.
Bála jsem se ohledně podmínek na "pastevku" - řešili jsme přes zimu/jaro. Ale naštěstí mám zpevněné krmeliště a majitelka ve střídání se mnou se o kopýtka opravdu starala (prolévali jsme obden srágorami proti hnilobě) a do dalšího kování se to tak spravilo, že to šlo vyřezat a kůň vypadá v dobré kondici.

23.4.2017 13:52
vet.

XXX.XXX.248.234

Cintronek napsal(a):
Dobrý den,
nachci zbytečně zakládat nové téma, takže se zeptám.. V jakém případě začne kůň kulhat z hniloby? Počítám, že musí být rozsáhlá a to nějakou dobu trvá než se kopyto do takového stavu dostane. Nebo se mýlím a stačí hlubší střelka?

Kůň může kulhat z hniloby, pokud má hodně "rozežraný" střel, tzn. Že škára strelu je pokryta minimem rohoviny nebo pokud je střední střelová rýha hodně hluboká, až prasklá dokorunky (často vidět při úzkých patkách). Jestli začne při takovém stavu kopyt kulhat a jak moz, hodně záleží na individuální citlivosti koně, cíťa bude "umírat" i při mírné hnilobě. Řešením je hygiena pastviny a boxu, čištění kopyt a dezinfekce a správná korektura a vybalancování, vyřešení deformací apod.

23.4.2017 13:56
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Dle mého názoru je nejdůležitější při strouhání odstranit veškerou napadenou část a pořádně vystrouhat koně.Jinak je to běh na dlouhou trať.Za mě vede Strasser v tomto směru jednoznačně, protože kobyla trpící na hnilobu je absolutně v pohodě.

23.4.2017 21:28
vet.

XXX.XXX.135.150

gitule vrtule napsal(a):
Dle mého názoru je nejdůležitější při strouhání odstranit veškerou napadenou část a pořádně vystrouhat koně.Jinak je to běh na dlouhou trať.Za mě vede Strasser v tomto směru jednoznačně, protože kobyla trpící na hnilobu je absolutně v pohodě.

Není ani třeba sahat po takto radikální metodě úpravy. Párkrát správně ostrouhat, odstranit poškozenou rohovinu střelu, vybalancovat a bude kopyto v pohodě při úpravě jakoukoli metodou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík