Kůň připravovaný do sportu na rekreaci a hobby?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2017 19:39
smiles

XXX.XXX.154.10

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda má zde někdo zkušenost s koupí koně připravovaného pro sport. Je 6letý ježděn pouze na jízdárně v terénu jen málo a vždy s více koňmi, do výběhu chodí sám. Já bych ho chtěla na rekre a hobíky, a taky normálně zařadit do stáda.

Díky za poznatky.

21.3.2017 19:47
koně

XXX.XXX.205.252

Zjistila bych, jestli byl normálně odchován.
Tzn. mezi koňmi.Normálně aspoň v nějakém stádě a ve výběhu, či pastvině.Taky jak dlouho.
Jestli ho vytáhli kolem třetího roku, tak je ještě naděje, že se znovu naučí chodit venku a ocení společnost.
Pokud je to asociál ze dvorečku od maminky, pak by bylo všechno horší.
Zas tak starý není a většina koní ocení přechod z práce do pohody
Pozjišťovala bych si o minulosti koně co nejvíce, Zkusila bych ho.Když je sám ve výběhu, a předpokládám pracuje samostatně i při tréninku, pravděpodobně to závislák nebude.
Změny byste samozřejmě uskutečňovala pomalu, tak myslím, že by si zvykl.

21.3.2017 19:54
smiles

XXX.XXX.154.10

Koník je stále ve stáji kde se narodil, tak snad tam rostl mezi vrstevníky, na závodech se prý chová ke koník vzorně a slušně. Takže jeho minulost pujde zjistit asi snadno :).

21.3.2017 20:09
koně

XXX.XXX.205.252

Tak vidíte.Okoukněte jak odchovávají, složení stáda, matku, kdo ho obsedal, jakým stylem, prostě všechno

21.3.2017 20:12
smiles

XXX.XXX.154.10

Díky za rady. :) No asociála bych doma určitě nechtěla a ani závisláka. No omrkneme ho kluka a uvidíme :).

2.4.2017 19:51
smiles

XXX.XXX.154.10

Tak koník je úžasný :) mazel, dobře přiježděný sice trochu tlačivější, ale to nevadí. Nicméně se mi to pro naše požadavky zdá nereálné. Je zvyklý pouze v boxe max. chvíle sám venku. Pracuje jen na hale. Ven bych řekla že nejezdí vůbec. . My s obyč. stájí s pár boxíky a pastevkem.

2.4.2017 20:37
22verunka

XXX.XXX.133.7

Tak to by asi nevadilo. Pomalu ho navyknete na to ze bude venku ted bude jaro konik si zvykne.

2.4.2017 20:45
smiles

XXX.XXX.154.10

Ale aby byl sám? myslíte, že by šel zařadit do stáda ještě v pohodě? Nestane se z něj závislák? S tím nemám zkušenost, vždy jsem brala koně od koní. To jsou otázky že? To asi nikdo neodhadne

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.4.2017 21:15

Asi je otázka, kolik zkušeností s koňmi máte.
Až po něm budete chtít "opustit písek", je velmi pravděpodobné, že bude překvapen z pohybu mimo známé prostředí a budete muset strávit vícero času při procházkách na ruce, aby se okoukal, získal důvěru a mohla jste bezpečně vyjet na vyjížďku.
To samozřejmě neznamená, že nemůže být charakter a adaptace bude bez problémů...

Totéž adaptace na stádo.
Určitě z toho bude vyjukaný, ale pokud máte možnost dát ho třeba z počátku k nějakým nekonfliktním jedincům, aby si zvykl. Jeslti máte boxy, tak by ten přechod neměl být tak problematický - prostě ho budete přes den pouštět a přes noc ho dáte do boxu. Nejlépe samozřejmě, aby nebyl ve stáji sám..

Přeji hodně štěstí při zvážení pro a proti. Pokud se Vám zdá prima a pasuje k Vám, pak by byla škoda ho pustit k vodě, jen kvůli pochybám. Jen pokud si na to úplně nevěříte, zkusila bych se domluvit s nějakým zkušenějším koňákem, zda by Vám byl eventuelně k ruce, kdyby bylo třeba..

2.4.2017 21:50
smiles

XXX.XXX.154.10

No právě :) Na hale to bylo super musím přiznat, že na takovém pohodlném a přiježděném koni jsem ještě neseděla. Nicméně ja nemám v plánu nějaké veliké závodění, ale chtěla bych zkusit hobíky třeba. Ale hlavně mi jde právě o ty couračky po lese a vyjížďky.

Tak si říkám jestli by to mohlo klapnout. Zkušeností tolik nemám a ani tam kde mám koně by mi těžko někdo s tímto pomohl. A mám strach aby to pak nedopadlo nějakou katastrofou. Já jsem hrozný pesimista vše vidím horší než to doopravdy je.

2.4.2017 22:01
22verunka

XXX.XXX.133.7

Zavislak muze byt i kun ktery nesportuje, kun ktery nikdy nemel problem muze po prichodu jinam najednou byt. Jak rika hippi okoukat na ruce na prochazkach. Bude pro nej v prirode dost, bubaku " ale take to vubec nemusi resit.

2.4.2017 22:24

Smiles: rozumíme Vám, ale bohužel to Vám tu nikdo nepředpoví. Škoda, že nemáte nikoho, kdo by Vám s ním kdyžtak pomohl.. Ale to platí ve všech případech. Jak říká Veru - i pokud si přivezete koně, který je přiježděný a zná i terén, tak jakmile ucítí nejistotu z Vás, může se z něj v krátké době stát pro Vás "nejezditelný" kůň... jsou typy koní, co neřeší, kdo na nich drndá, a jsou typy koní, kteří prostě s nejistým jezdcem "neudělají krok". A to Vám prostě odtud (a možná ani ve stáji před ním) nikdo nepředpoví... bohužel pro Vás.

Upřímně rozumím, že lidi mají čím dál víc peněz, tedy když si chtějí koupit koně, prostě si nějakého koupí, ale mě je to proti srsti. Dokud bych si fakt nevěřila, že zvládnu skoro cokoli, a nebo si nemohla alespoň na tu aklimatizaci prvních pár měsíců ustájit koně někam, kde lidem věřím a vím, že by nám pomohli se sžít, tak bych si ho prostě raději nekupovala. A to nemyslím, že jsem srab. Zkušeností mám habakuk. Jen prostě než zažívat nějaké stresy a strachy, řešit, že se mi nechce jít jezdit, protože se bojím (to neznám, neřeším, nejsem v té pozici... jen si spíš vybavuji, kolik příspěvků na toto téma tu neustále padá...), nekupovala bych koně. Jakéhokoli. Je jedno, jestli je ve sportovní přípravě, nebo provozák v agrojízdárně. Ale je to Vaše rozhodnutí, samozřejmě.
Jak říkám - hodně štěstí. Stejně jste rozhodnutá

lina225

2.4.2017 22:46
lina225

XXX.XXX.187.2

Já jsem si pořídila na rekreaci sporťáka ještě o pár let staršího. Do výběhu chodil jen občas, do terénu vůbec, ve stádě nebyl nikdy. Na pastvině se ze začátku bál, koňské řeči absolutně nerozuměl, ve všem se spoléhal na člověka.. ale právě toho se naštěstí dalo velmi dobře využít. V terénu se díky zvědavé povaze okoukal velmi rychle. Není to pohodář, je to čumil, ale nechá se přemluvit do všeho - provoz, voda, veřejné akce, bubáky obchází lépe než staří provozáci. S koňmi ho seznamuji postupně, s hodnými jedinci vychází velmi dobře. Do smíšeného stáda bych ho ale nedala, bála bych se závislačení. Pastevko by v jeho případě hraničilo s týráním, má svůj noční odpočinek v boxe vážně rád, ale třeba si ten váš ještě zvykne. Obecně vzato jsem velmi spokojená.

3.4.2017 14:33
kopejtko

XXX.XXX.49.220

V tom vám asi nikdo neporadí.

3.4.2017 16:00
smiles

XXX.XXX.154.10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Smiles: rozumíme Vám, ale bohužel to Vám tu nikdo nepředpoví. Škoda, že nemáte nikoho, kdo by Vám s ním kdyžtak pomohl.. Ale to platí ve všech případech. Jak říká Veru - i pokud si přivezete koně, který je přiježděný a zná i terén, tak jakmile ucítí nejistotu z Vás, může se z něj v krátké době stát pro Vás "nejezditelný" kůň... jsou typy koní, co neřeší, kdo na nich drndá, a jsou typy koní, kteří prostě s nejistým jezdcem "neudělají krok". A to Vám prostě odtud (a možná ani ve stáji před ním) nikdo nepředpoví... bohužel pro Vás.

Upřímně rozumím, že lidi mají čím dál víc peněz, tedy když si chtějí koupit koně, prostě si nějakého koupí, ale mě je to proti srsti. Dokud bych si fakt nevěřila, že zvládnu skoro cokoli, a nebo si nemohla alespoň na tu aklimatizaci prvních pár měsíců ustájit koně někam, kde lidem věřím a vím, že by nám pomohli se sžít, tak bych si ho prostě raději nekupovala. A to nemyslím, že jsem srab. Zkušeností mám habakuk. Jen prostě než zažívat nějaké stresy a strachy, řešit, že se mi nechce jít jezdit, protože se bojím (to neznám, neřeším, nejsem v té pozici... jen si spíš vybavuji, kolik příspěvků na toto téma tu neustále padá...), nekupovala bych koně. Jakéhokoli. Je jedno, jestli je ve sportovní přípravě, nebo provozák v agrojízdárně. Ale je to Vaše rozhodnutí, samozřejmě.
Jak říkám - hodně štěstí. Stejně jste rozhodnutá

Ano to já vím, že mi nikdo neporadí :). A jak myslíte, že jsem se tedy rozhodla?

3.4.2017 16:01
smiles

XXX.XXX.154.10

lina225 napsal(a):
Já jsem si pořídila na rekreaci sporťáka ještě o pár let staršího. Do výběhu chodil jen občas, do terénu vůbec, ve stádě nebyl nikdy. Na pastvině se ze začátku bál, koňské řeči absolutně nerozuměl, ve všem se spoléhal na člověka.. ale právě toho se naštěstí dalo velmi dobře využít. V terénu se díky zvědavé povaze okoukal velmi rychle. Není to pohodář, je to čumil, ale nechá se přemluvit do všeho - provoz, voda, veřejné akce, bubáky obchází lépe než staří provozáci. S koňmi ho seznamuji postupně, s hodnými jedinci vychází velmi dobře. Do smíšeného stáda bych ho ale nedala, bála bych se závislačení. Pastevko by v jeho případě hraničilo s týráním, má svůj noční odpočinek v boxe vážně rád, ale třeba si ten váš ještě zvykne. Obecně vzato jsem velmi spokojená.

Také mi právě přišlo, že je s boxem "smířený" nebo jak to napsat. :) Ale moje kobylka je tedy na nervy když tam musí za nějakých okolností být.

3.4.2017 19:01

No že mi přijde, že jste rozhodnutá ho koupit, ikdyž se zdá, že moc nevíte, co s tím
To nebylo myšleno ve zlém, ale jako podotek.

3.4.2017 19:19
kopejtko

XXX.XXX.154.10

..

3.4.2017 19:26
smiles

XXX.XXX.154.10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No že mi přijde, že jste rozhodnutá ho koupit, ikdyž se zdá, že moc nevíte, co s tím
To nebylo myšleno ve zlém, ale jako podotek.

Ani jsem nemyslela, že to myslíte ve zlém. :) Jen jsem chtěla vědět jestli jste to odhadla :) Ale ne určitě si ho nekoupím, budu hledat dále. Proč si to dělat složité, koní je přece spousta a tenhle kluk udělá radost někomu jinému.

3.4.2017 22:07

Přidejte reakci

Přidat smajlík