0015

XXX.XXX.106.7
Dobrý den,
potřebovala bych poradit příkrm pro dvouletku, necelé 2 roky, výška přibližně 135 cm, dorůst by měla asi do 150cm.
Má neomezeně kvalitní seno, dostane se k němu, za chvíli začne pastva, je odčervená kvalitní pastou, příkrm nyní 1x denně půl kg směsi ovsa a vojtěšky, nyní se lněným semínkem.
Zdá se mi ale po zimě nějaká pohublá. Máte někdo nejlépe od výživáře sestavenou konkrétní krmnou dávku, čím takhle starého koníka přikrmovat, aby se mu naopak neublížilo? Děkuji.
Ahoj, nemám tedy krmnou dávku od vyziváře, ale mám 2 letou kobylku welsh cob. Podle mě, hríběti pro růst úplně stačí seno/pastva + nějaká mineralka. A lepší hubenejsi hříbě než tlusté :) já tedy kobylku prikrmuju kvůli výstavní sezóně, kde ten welshik trochu kulatější být musi, takže aktuálně dávám řepné řízky a do toho mineralku, lněné semínko, sojove vlocky, trochu slunečnice, mrkev a sladový květ.
0015

XXX.XXX.238.108
Taky jsem si říkala, že lepší štílejší než tlustá, zvlášť když kobylka měla od sena uplně megapupek (koprologie ale byla dobrá). Teď ale nějak pupík dorostla, možná taky sena žere trochu méně, protože dostali zpomalovací síň, aby ho tolik neroztahávali. V síti už ale mají slušné díry, takže si myslím, že se nažerou dobře, když na to mají neomezeně času.
Proto taky měla příkrm jen tak symbolický.
Ale jak teď líná, tak je vidět, že jí koukaj žebra a to zas taky neni dobře.
0015

XXX.XXX.106.7
Tak jsem to vymyslela na konec na:
250g ovsa
250 g vojtěšky
150g etrudovaného lnu
a 500g Nova Equi Plus.
Nějaký názor?
Nejsem vyzivar ale nedavala bych oves. Nahradila bych ho jinym zdojem. Konik je mlady a plny energie. Pokud potrebujete aby nabral hmotnost dala bych radeji treba repne rizky, nebo otruby ryzove, sladovy kvet. Neleze to do hlavy, ikdyz nekterym konim oves nevadi ja se mu snazim vyhnout.
0015

XXX.XXX.106.7
22verunka
napsal(a):
Nejsem vyzivar ale nedavala bych oves. Nahradila bych ho jinym zdojem. Konik je mlady a plny energie. Pokud potrebujete aby nabral hmotnost dala bych radeji treba repne rizky, nebo otruby ryzove, sladovy kvet. Neleze to do hlavy, ikdyz nekterym konim oves nevadi ja se mu snazim vyhnout.
Čím vy krmíte své mladíky?
Řepné řízky bych ráda, ale je problém s namáčením, u koní je někdo dost často jen 1x denně, nakrmit a zase zmizet.
Rýžové otruby se nepracujícím koním myslím nedoporučují.
A kvítek je zase hodně o bílkovinách myslím, a tím se moc mladí koně přecpávat nemají.
Víc ovsa ji dávat nechci, s ohledem na cukry v blížící se pastevní sezóně, ale těch 250g ovsa mi nepřipadá o moc víc než mám já ke snídani :D.
Seno nonstop + pastva. Zadny z nich nema senny pupek. A rizky s vojteskou, krmim trikrat denne a pridavam.mineralku. Jeste jim pridavam lnene seminko. Ty rizky s tim macenim jsou naprd ale zase to neni tak hrozne. Kdyz to prelejete horkou vodou a nechate venku za 20 minut s tim muzete krmit. Ostatni v tom maji jeste sladak..
Íháček
napsal(a):
Ja bych se ovsa nebala. Pro mladochy je to nejlepsi krmivo a 250 gramu je vetsi hrst z toho urcite nezesili. Dneska je moderni kazdy zivejsi krok svalovat na oves pritom to tak ve vetsine pripadu neni.
Naprosto souhlasím.Pro hříbata a mladé je oves nejlepší.Hříbatům i dospělým běžně oves dávám.
U nás nikdo nežere vojtěšku.Kdysi jsem jí krmila, granulovanou.Je to samá bílkovina a koním to lezlo do hlavy víc než kdy oves
Z toho co máme doma teď, jí nechtějí ani krávy, ani králíci, natož koně.Je to jen moje praktická zkušenost, věřím, že někdo to má jinak.
Být zadavatelkou, dala bych oves.Případně tedy k němu granule, plus lněné semínko.Solný liz, případně minerální.Seno, pastvu nepřetržitě.
0015
napsal(a):
Tak jsem to vymyslela na konec na:
250g ovsa
250 g vojtěšky
150g etrudovaného lnu
a 500g Nova Equi Plus.
Nějaký názor?
Proč krmit oves, vojtěšku a NE Plus pro mladého koně bez pracovní zátěže?
Len chápu, pomůže při přelínání, ale pro ostatní nevidím důvod, kór ne pro dvouletého koně, co vůbec nic nedělá.
Navíc, jestli chcete, aby kůň přibral, tak bych ani nevolila NE Plus, ale spíš už raději Novaequi Muscle, který je přímo doporučený pro mladé koně nebo pro koně s deficitem váhy.
Porci, kterou uvádíte, bych já nedala ani svým mladým koním (4 + 5 let, kvh 157+160), kteří už pracují pod sedlem 3-5x týdně a oba ještě rostou. Starší je bez jádra úplně, jen obrovské množství sena a mrkev. Mladší dostává plnou denní dávku Equibo Fit, mrkev a ještě větší množství sena než ten druhý. Prospívají oba velmi dobře.
Pokud píšete, že má seno neomezeně, tak bych raději zkontrolovala, že to seno opravdu žere a nevyhání ji od toho jiní koně...
0015

XXX.XXX.106.7
alfi pav
napsal(a):
Proč krmit oves, vojtěšku a NE Plus pro mladého koně bez pracovní zátěže?
Len chápu, pomůže při přelínání, ale pro ostatní nevidím důvod, kór ne pro dvouletého koně, co vůbec nic nedělá.
Navíc, jestli chcete, aby kůň přibral, tak bych ani nevolila NE Plus, ale spíš už raději Novaequi Muscle, který je přímo doporučený pro mladé koně nebo pro koně s deficitem váhy.
Porci, kterou uvádíte, bych já nedala ani svým mladým koním (4 + 5 let, kvh 157+160), kteří už pracují pod sedlem 3-5x týdně a oba ještě rostou. Starší je bez jádra úplně, jen obrovské množství sena a mrkev. Mladší dostává plnou denní dávku Equibo Fit, mrkev a ještě větší množství sena než ten druhý. Prospívají oba velmi dobře.
Pokud píšete, že má seno neomezeně, tak bych raději zkontrolovala, že to seno opravdu žere a nevyhání ji od toho jiní koně...
Proč krmit mladého koně? To je jako vtip?
Třeba proto, aby nebyl hubený a měl dost energie na růst?
Ovsa a vojtěšky měla pouze plecháček, aby nezáviděla ostatním koním, nakrmená byla pěkně. Ale očividně bylo příkrmu na zimu bylo málo, stydím se, že jsem to neohlídala lépe, ale nenapadlo mě, že taková kyselina může nedokázat sežrat dost energie v adlibitním seně (jak jsem psala, dostane se k němu, oprsklá je dost, klidně i vleze šéfové do jejího kýble, kdybych ji nehlídala)
Nevím, jestli jste si všimla, že dostávají příkrm jen 1x denně, takže se to nenásobí dvěma jako to většinou bývá.500g směsi ovsa a vojtěšky je strašně maličko,
NE Muscle jsem nechtěla proto, že obsahuje hodně bílkovin a s těmi se má u mladých koní opatrně. Chtěla jsem přidat nějakou vlákninovou energii, neškodnou, nehrozící schvácením (s ohledem na cukr v pastvě), ale spolu s distributorkou krmiv jsme se shodly, že řepné řízky jsou vyjma stravitelné vlákniny nutričně dost chudé a pro mladé tělo ve vývinu by to chtělo něco lepšího než totálně vylouhované zbytky.
NE Plus je "Vysoce bohatá směs vlákniny pro všechny typy koní", "Vysoce kvalitní zdroj stravitelné vlákniny", " také velmi vhodné pro nemocné koně a koně v rekonvalescenci"
- takže to není žádná kalorická bomba, ale naopak bezobilné vlákninové krmivo.
Složení: vojtěška horkovzdušně sušená, jablečné výlisky sušené, sušené lusky svatojánského chleba, cukrovarské řízky sušené, mrkev sušená, řepná melasa, slupky slunečnice, jádra z hroznového vína, rostlinný olej a tuk (6)
Taky mám dospělého koně,3x týdně aktivně pod sedlem, který žije snad ze vzduchu a dostává jen hrst vojtěšky, aby se nezalknul závistí, že nemá svůj kyblíček. Ale není ve vývinu a rychlost metabolismu je dost individuální věc.
0015

XXX.XXX.106.7
Íháček
napsal(a):
Ja bych se ovsa nebala. Pro mladochy je to nejlepsi krmivo a 250 gramu je vetsi hrst z toho urcite nezesili. Dneska je moderni kazdy zivejsi krok svalovat na oves pritom to tak ve vetsine pripadu neni.
Ono mě ani o temperament koně nejde, zaběhá si na pastvině jak potřebuje. Řeším jen aby neměla zbytečně moc cukru s ohledem na trávení, když nás čeká jarní pastva.
Je to normální veselá puberťačka testující hranice, strašně mazlivá, zvědavá, u všeho musí být, všechno ochutnat, prostě otravná jak svítiplyn . Ale je sladká
Uživatel s deaktivovaným účtem

0015
napsal(a):
Proč krmit mladého koně? To je jako vtip?
Třeba proto, aby nebyl hubený a měl dost energie na růst?
Ovsa a vojtěšky měla pouze plecháček, aby nezáviděla ostatním koním, nakrmená byla pěkně. Ale očividně bylo příkrmu na zimu bylo málo, stydím se, že jsem to neohlídala lépe, ale nenapadlo mě, že taková kyselina může nedokázat sežrat dost energie v adlibitním seně (jak jsem psala, dostane se k němu, oprsklá je dost, klidně i vleze šéfové do jejího kýble, kdybych ji nehlídala)
Nevím, jestli jste si všimla, že dostávají příkrm jen 1x denně, takže se to nenásobí dvěma jako to většinou bývá.500g směsi ovsa a vojtěšky je strašně maličko,
NE Muscle jsem nechtěla proto, že obsahuje hodně bílkovin a s těmi se má u mladých koní opatrně. Chtěla jsem přidat nějakou vlákninovou energii, neškodnou, nehrozící schvácením (s ohledem na cukr v pastvě), ale spolu s distributorkou krmiv jsme se shodly, že řepné řízky jsou vyjma stravitelné vlákniny nutričně dost chudé a pro mladé tělo ve vývinu by to chtělo něco lepšího než totálně vylouhované zbytky.
NE Plus je "Vysoce bohatá směs vlákniny pro všechny typy koní", "Vysoce kvalitní zdroj stravitelné vlákniny", " také velmi vhodné pro nemocné koně a koně v rekonvalescenci"
- takže to není žádná kalorická bomba, ale naopak bezobilné vlákninové krmivo.
Složení: vojtěška horkovzdušně sušená, jablečné výlisky sušené, sušené lusky svatojánského chleba, cukrovarské řízky sušené, mrkev sušená, řepná melasa, slupky slunečnice, jádra z hroznového vína, rostlinný olej a tuk (6)
Taky mám dospělého koně,3x týdně aktivně pod sedlem, který žije snad ze vzduchu a dostává jen hrst vojtěšky, aby se nezalknul závistí, že nemá svůj kyblíček. Ale není ve vývinu a rychlost metabolismu je dost individuální věc.
Proč s bílkovinou u mladých koní opatrně?
Já krmila ročku (byla zvyklá) granulema Pavo podo grow, kilčo ráno a večer, přešly jsme na la-sard ročci + spillers stud and youngstock mix.( půl spilers půl lasard) nekrmila jsem nikdy předepsanou dávku... tak ekonomicky.
jelikož spilersky zdražily a mě se naskytla možnost NE klasik, krmím to.
kobyla je již skoro 4 letá, na pastevku dostávala ráno a večer v zimě cukro. řízky do 0,5kg suchých + len100g+ slunečnice100g + NE klasik 1 litr, což je asi 0,75kg, v létě při pastvě jen večer.
Teď je ustájená 12/12, dostává 1litr NE klasik ráno, večer řízky, extrud. len a slaďák + po ježdění půl litru Ne klasik za odměnu(nepravidelně)...v proflilu mám fotku z minulého roku, čersvě tříletá, seno má non stop- i na pastevku měla, i v ustájku, výběh + i na boxe(tam i v létě když je pastva)
Nemyslím si, že by se neměli mladí koně krmit, měli, ale rozumně, určitě se nezhrozím, když dvouletek dostává vaší dávku, myslím tu hrstku ovsa, i střevní bakterie potřebují pro sebe obživu, trochu toho obávaného škrobu, aby mohly zužitkovávat vlákninu.
nedávám minerálky, mám liz, pivovar kvasnice a krmím pestře .