Shetland typ standard versus mini - využití

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

shetty

29.3.2017 14:41
shetty

XXX.XXX.48.22

Zatím čistě teoreticky, protože ještě žádného shetlanda nevlastním, a ani není jisté jestli někdy budu, ale čím dál víc mě tito poníci přitahují.

Od začátku se bavím o shetlandech s PP, ne o ponících typu "nemá to papíry ale je to malý tak to bude nejspíš shetland".

Přijde mi, že většina chovatelů stetlandů se zabývá chovem minitypu, a v inzercích jsou na prodej v 90% také jen minísci.
Proč?

Přijde mi, že využitelnost standardů je daleko širší, ne že by minísci nesvezli dítě, ale určitě je ta hranice jinde než u standardů (nemluvím ted o přetěžování, ale o svezení které je pro koníka ještě v pohodě), v zápřahu je to asi obdobné(?)... ale jak píšu, nevím o téhle problematice moc, proto by mně zajímaly vaše názory, ať už shetlandy chováte nebo ne.

29.3.2017 15:45
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Shetlandy nechovám, ale zamerala by som sa v prvom rade na to, na čo chcete poníky využívať. Ono čím je menší tým sa okruh jeho využitia zužuje. Tie úplne malinké sa už chovajú naozaj iba ako kosačky na trávnik, na okrasu. Povoziť pár kolečiek malé dieťa asi zvládnu, aj nejaký ľahučký ťah, ale to je asi tak celé. Normálny shetland okolo výšky 100 cm vám zvezie deti, dá sa zapriahať, ale tiež to nie je pre mňa niečo čo by som v stajni nutne potrebovala. Na jazdenie aj pre malé deti sa viac hodia aspoň o niečo väčšie poníky, ktoré zvezú viac detí (aj trocha staršie) a lepšie sa na nich jazdí než na shetlandovi s kratučkými nohami.
Myslím si že ľudia chovajú tie mini viac hlavne preto, že aj tak s tým nikto nič nerobí a je to atraktívnejšie lebo je to také "ňuňu.".

29.3.2017 20:02
karo2702

XXX.XXX.172.116

Tak standard je rozhodně více využitelný. Já mám 105cm a sveze občasně i lehčího dospělého (teda mě).
Miníci dětí moc nesvezou, možná jen ty maličké, ale ty, co už by mohli jezdit sami bývají moc těžké a velké. A miníci neutáhnou ani dospělého muže (teda co jsem četla, neměli by). Bývají chováni jako roztomilí mazlíčci a sekačky co sežerou míň než standardy.
Ale spousta miníků v inzercích bývá stejně nad hranici, takže to jsou standardi.

30.3.2017 10:57
jennifer

XXX.XXX.217.71

Ale ano, i mini SHP je velmi dobře využitelný, jak pod sedlo pro malé děti, které s ježděním začínají, tak v zápřeži, kde bez problémů uveze i dospělého (s hřebcem s KVH 86cm jsme jezdili i dva - v terénu a ve všech chodech).
Pár foto níže. pod sedlem a na ruce klisna KVH 84cm (holčina tehdy 3-4letá), v zápřeži hřebec KVH 86 (v tandemu s prve uvedenou klisnou), v čertovském pod sedlem tříletý hřebec (syn prve uvedeného hřebce) s KVH 87cm (v zápřeži klisna KVH 99cm). Další tři foto tentýž hřebec při ZV a jízdě zručnosti na oprati. Poslední foto první uvedený hřebec při drivingu.

30.3.2017 11:04
jennifer

XXX.XXX.217.71

Samozřejmostí je ovšem využití ponyho vždy v závislosti na jeho velikosti (potažmo konstituci), kondici a zkušenostech. Netrénovaný, nebo tlustý pony se stejnou KVH rozhodně nezvládne stejnou zátěž, jako jedinec pracující pravidelně a tudíž v kondici. Stejně tak jako např. subtilní minihorse nejspíš v zápřeži nezvládne totéž, jako robusní SHP už jen proto, že minihorse o KVH cca 85cm bude mít váhu cca 80-100 kg, minishetland bude vážit cca o 50 kg víc (vždy záleží na konstituci a kondici koně).

Přidejte reakci

Přidat smajlík