Dobrý den mám možnost vzít si svoje 4 koně domů. Bydlíme na konci města ( spíše vesnice) v oblasti starších rodinných domků. Chtěla bych mít boxy na zahradě a koně pást na pronajatých pozemcích kousek od domu. Chtěla bych se zeptat co je vše nutné zařídit před tím než bych si je vzala domů. Děkuji
Je zde prosím někdo kdo takhle má také koně doma?
22verunka
napsal(a):
Tak pokud tam boxy nemate, budete potrebovat stavebni povoleni a souhlas sousedu. Zajistit odvoz hnoje atd. Prece jen kone jsou krasny ale v lete by mohli hejna much sousedum vadit.
Mám tady stavbu ze které by boxy šly v pohodě udělat takže povolení bych řešit nemusela. Sousedy přímo vedle sebe nemáme, je vedle nás pouze chata. Odvoz hnoje zajistí zdejší agrofarma.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud jste s agrofarmou domluvená, že Vám budou odvážet, tak bych zkusila vysondovat, jestli je možné to dávat na něco přenosného / převozného a budete mít o starost míň. Tedy valník nebo kontejner. Je to sice počáteční investice, ale nemusela byste řešit v případě nějaké kontroly.
Stejně bych se zašla zeptat na úřad, zda s tím není nějaká komplikace. Jsem v tomhle srab. Ikdyž máte vedle jen chatu, není nemožné, abyste rázem s příchodem koní začla být trnem v oku nějakým závistivcům a oni už si důvod najdou, proč poslat kontrolu nebo alespoň nějaké udáníčko na úřad. Můžete si pročíst starší vlákna - je toho tu na tohle téma habaděj.. lepší preventivně podchytit možné komplikace, než něco zřídit a pak čučet, že vlastně skrze místní vyhlášku či co já vím co, koně v místě ani držet není možné...
Koně u domu máme, boxy jsme stavěli, na všechno měli povolení. Sousedi souhlas nedali, šlo se přes územní řízení. Bylo to zdlouhavé, ale vytrvali jsme. Co se týče hnoje, zjistěte si, v čem Vám to místní agrofarma bude odvážet a buď si to od nich půjčte a nebo to prostě kupte, vyplatí se to. My jsme koupili staré řetězové kontejnery. Dva z nich dokonce s víkem a máme klid. Hnoje se tam vejde habaděj. Stejně doporučuji umístit tak, aby na ně sousedi přímo neviděli. Co oko nevidí, to srdce nebolí...
smiles
napsal(a):
Dobrý den mám možnost vzít si svoje 4 koně domů. Bydlíme na konci města ( spíše vesnice) v oblasti starších rodinných domků. Chtěla bych mít boxy na zahradě a koně pást na pronajatých pozemcích kousek od domu. Chtěla bych se zeptat co je vše nutné zařídit před tím než bych si je vzala domů. Děkuji
Je zde prosím někdo kdo takhle má také koně doma?
A kde máte koně dosud?
Oblast starších rodinných domků a čtyři boxy na zahradě?Někde kolem ohradníky?To zní jako utopie.
Nemyslím to ve zlém.
Odvoz hnoje, na čem, to už řešíte.
Ale jistě máte představu, kolik na 4koně spotřebujete objemového krmiva a podestýlky.Kde uskladníte toto?
Pozemky pronajaté, na jak dlouho?
Velký rodinný, jak velký?
Nevím nic konkrétního, ale váš povšechný popis ve mě budí obavy.Jak obyvatelům starších rodinných domků začne vadit úplně všechno, včetně koní chodících po silnici atd., atd. Protože dosud tam měli KLID
koně
napsal(a):
A kde máte koně dosud?
Oblast starších rodinných domků a čtyři boxy na zahradě?Někde kolem ohradníky?To zní jako utopie.
Nemyslím to ve zlém.
Odvoz hnoje, na čem, to už řešíte.
Ale jistě máte představu, kolik na 4koně spotřebujete objemového krmiva a podestýlky.Kde uskladníte toto?
Pozemky pronajaté, na jak dlouho?
Velký rodinný, jak velký?
Nevím nic konkrétního, ale váš povšechný popis ve mě budí obavy.Jak obyvatelům starších rodinných domků začne vadit úplně všechno, včetně koní chodících po silnici atd., atd. Protože dosud tam měli KLID
A víte, že máte asi pravdu? Byla to utopie, ale chtěla jsem to alespoň zkusit. Problém není nic z toho co píšete- hnůj, krmivo, podestýlka, ale spíše asi ti lidi okolo. Nestojím o hádky apod. Přinejhorším aby si to pak někdo vybil na koních. Nezbývá než se odstěhovat někam na samotku :).

Zrovna včera jsem si poslechla příběh kamarádky (vetky), které otrávil člověk koně, protože byli v rozepři... je to potvrzené laborkou... takže za mě... už bych dávala zvířata jen tam, kde je předpoklad, že nebudu moc trnem v oku. Ono nikdy neodhadnete všechny situace, navíc pokud se někdo nastěhuje a pak začne prudit, tak už vůbec to neovlivníte prevencí, ale každopádně jít do projektu, když dopředu vím, že to zřejmě nebude vyhovující podhoubí... já bych do toho nešla.
Vím o čem mluvím - sama jsem rozjížděla projekt se zvířaty "mezi lidmi"... a to se jednalo jen o chatovou osadu. A stačilo...nervů a vypjatých situací jsem měla hromadu a stálo hodně síly to ustát.
napsal(a):
Zrovna včera jsem si poslechla příběh kamarádky (vetky), které otrávil člověk koně, protože byli v rozepři... je to potvrzené laborkou... takže za mě... už bych dávala zvířata jen tam, kde je předpoklad, že nebudu moc trnem v oku. Ono nikdy neodhadnete všechny situace, navíc pokud se někdo nastěhuje a pak začne prudit, tak už vůbec to neovlivníte prevencí, ale každopádně jít do projektu, když dopředu vím, že to zřejmě nebude vyhovující podhoubí... já bych do toho nešla.
Vím o čem mluvím - sama jsem rozjížděla projekt se zvířaty "mezi lidmi"... a to se jednalo jen o chatovou osadu. A stačilo...nervů a vypjatých situací jsem měla hromadu a stálo hodně síly to ustát.
To věřím :) nechám je prozatím tam kde jsou i když nejsem spokojena a nikdy nebudu dokud to prostě nebudu mít podle sebe.
smiles
napsal(a):
A víte, že máte asi pravdu? Byla to utopie, ale chtěla jsem to alespoň zkusit. Problém není nic z toho co píšete- hnůj, krmivo, podestýlka, ale spíše asi ti lidi okolo. Nestojím o hádky apod. Přinejhorším aby si to pak někdo vybil na koních. Nezbývá než se odstěhovat někam na samotku :).
Volné samoty nejsou
My jsme zakoupil dům a pozemky v obci naprosto odříznuté.Přistěhovali jsme se jako 16tý,17tý obyvatel, a po asi 20ti letech první dítě
V této obci cca do revoluce fungovala odchovna jalovic, předtím i vazný kravín, drůbežárna, prasečák, teletník.
V místě už dožívají převážně důchodci.Kteří celá léta pracovali ve zmíněných zemědělských provozech.Plus pár dalších, co dojíždí na chalupy
Takže tam i byl předpoklad, že koně na našich pozemcích a v našich objektech by nemuseli nikomu vadit.
Opak byl pravdou.Do dvou let naše hospodářství navštívily všechny orgány státního dozoru, protože důchodci doufali, že, cituji "nám to zakážou"
A to všechno jenom pro to, že v jejich obci "tohle" nikdy nebylo.
Rosemary

XXX.XXX.107.140
Je to utopie. Lidem totiž vadí všechno. Hnůj, mouchy, koně, ale i to, že jsou v ohradě sami (to jako bez nás, ne bez koňských parťáků), to že jsou vůbec v ohradě (vždyť v boxu by jim bylo lépe), to, že je vodíte po vesnici, moc brzy ráno či pozdě večer a štěkají psi (podotýkám, že jejich vlastní . No a když vstřebají vše toto, tak se Vám přeci nějak podezřele dobře daří, když si můžete dovolit čtyři koně, že
. Perlička z vlastních zdrojů při stížnosti na nás na obecním zastupitelstvu: "Proč jsou ty koně furt venku, když jste si postavili tak krásné boxy? Lidi říkají, že jste líní je tam vodit!" Realita: koně chodili do boxů v deset večer (to už jsou všichni zalezlí u televize) a do výběhu v 5 hod ráno (to ještě všichni normální lidi spinkají, že). Tak asi tak
. Ale jde to, jen se s tím musí počítat. Všude je něco. A ani samota před "debilem" neochrání, pokud kolem třeba v létě vede turistická cesta a "oni ti koníčci přeci tak smutně koukají a mají určitě hlad".
No to je skvělé :D takže vlastně nemám vůbec nárok na to, že budu mít koně doma a vše bude ok. Tam kde mám koně teď je klid Je to taky uplně normální maličká stáj u rodinného domu a nikde nikdo neprudí. Takže snad se mi taky podaří někdy něco takového splašit. Nebudu ztrácet naději, budu doufat :)