Prosim o radu - nechce byť v boxe

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.4.2017 19:40
Naty&Bastian

XXX.XXX.17.163

Zdravím prosím o radu náš poník nechce byť v boxe a ani vonku pod prístreškom máme ho pár mesiacov medzi ostatnými koňmi. Vždy keď sa zavre do boxu vyvádza ako blázon pod prístrešok tiež nechce íst som už zúfalá nemôže predsa byť stále na daždi, búrke a vetre. Ako ho mám presvečiť že sa toho nemusí bát ? Dakujem.

2.4.2017 12:00
dsj

XXX.XXX.207.141

Naši poníci do přístřešku také v dešti a nečase nechodí (letos v zimě stáli ve vánici venku a na zadcích měli bílé čepice od sněhu, ale do přístřešku si nezalezli). Chodí tam nejvíc když je opravdu vedro a otravuje je hmyz. Jestli má poník přístřešek společný s velkými koňmi, tak ho tam třeba ti velcí nepustí - dá se to vyřešit ohrazením části přístřešku prkny, pod kterým projde, bude mít kolegy u sebe, ale nebudou ho moci vyhánět.
Jestli je poník celoživotně zvyklý na volný prostor a není naučený být mimo stádo, tak se mu v boxe nebude líbit - i když se dá postupně naučit že v boxe je fajn - my jsme takhle učili odstávče, vždycky v boxe dostalo baštu a drbání, takže tam dnes chodí samo. Ze začátku mu berte do vedlejšího boxu společnost, jinak se bude stejně snažit dostat ke koním.
Ale někteří koně se v boxe necítí dobře a nic moc se s tím nedá dělat - já sama mám kobylu která skoro celý život strávila v boxe, ale i dnes, když jí tam musíme občas zavřít, tak tkalcuje a hysterčí.

2.4.2017 14:08
vet.

XXX.XXX.135.150

dsj napsal(a):
Naši poníci do přístřešku také v dešti a nečase nechodí (letos v zimě stáli ve vánici venku a na zadcích měli bílé čepice od sněhu, ale do přístřešku si nezalezli). Chodí tam nejvíc když je opravdu vedro a otravuje je hmyz. Jestli má poník přístřešek společný s velkými koňmi, tak ho tam třeba ti velcí nepustí - dá se to vyřešit ohrazením části přístřešku prkny, pod kterým projde, bude mít kolegy u sebe, ale nebudou ho moci vyhánět.
Jestli je poník celoživotně zvyklý na volný prostor a není naučený být mimo stádo, tak se mu v boxe nebude líbit - i když se dá postupně naučit že v boxe je fajn - my jsme takhle učili odstávče, vždycky v boxe dostalo baštu a drbání, takže tam dnes chodí samo. Ze začátku mu berte do vedlejšího boxu společnost, jinak se bude stejně snažit dostat ke koním.
Ale někteří koně se v boxe necítí dobře a nic moc se s tím nedá dělat - já sama mám kobylu která skoro celý život strávila v boxe, ale i dnes, když jí tam musíme občas zavřít, tak tkalcuje a hysterčí.

moc pěkně napsané, souhlasím, není co dodat.

2.4.2017 20:14
Terven

XXX.XXX.110.147

Naty&Bastian napsal(a):
Zdravím prosím o radu náš poník nechce byť v boxe a ani vonku pod prístreškom máme ho pár mesiacov medzi ostatnými koňmi. Vždy keď sa zavre do boxu vyvádza ako blázon pod prístrešok tiež nechce íst som už zúfalá nemôže predsa byť stále na daždi, búrke a vetre. Ako ho mám presvečiť že sa toho nemusí bát ? Dakujem.

Většině koní -a poníků obzvlášť -nevadí být na větru a dešti.
Pokud to vadí vám, můžete poníka pobytu v boxu nebo přístřešku naučit, ale ne tak, že ho tam prostě zavřete, nýbrž metodou postupných kroků. Zpočátku budete chválit a odměňovat každou vteřinu, kterou tam stráví v klidu a pak ho necháte odejít, vteřiny budete postupně přidávat dokud si koník nezafixuje, že box je příjemné místo, kde dostává pamlsky a nic mu tam nehrozí. Nezavírejte ani netlačte ho tam násilím.
Pokud vám jde jen o to, aby koník nezmokl, možná by šlo box nechat otevřený, bude klidnější, pokud nebude mít pocit omezení.
Mám koně na pastevku, k dispozici mají uzavíratelný přístřešek i box, vše stále otevřené. Docela rádi tam lezou, ale pouze v případě, že ten pobyt není nucený smajlík
A běžně se u nás stává, že poník stojí venku na dešti, zatímco velcí koně jsou pod střechou - a není to proto, že by ho tam nepustili smajlík

2.4.2017 22:34
Naty&Bastian

XXX.XXX.29.48

Poníka vôbec nenútime :) Len ostatné koníky bývajú pod prístreškom tohto konkrétného máme cca mesiac a vôbec nechodí pod prístrešok. Taktiež sme skúšali box samozrejme bez nejakého násilia za maškrtu tam išiel ale akonáhle sme sa vzdialili začal hysteričiť pritom dvere mal otvórené. Ostatné koníky ho vôbec nešikanujú máme na pastve dva prístrešky keby chce môže si aj vybrať. Len som si nebola istá či mu to nevadí či tam môže stáť :) Kde bol prestým mal malý výbeh a jeden malý prístrešok tam bol v pohode tak neviem... :).

7.4.2017 12:43
JanaLacko

XXX.XXX.254.63

Mám klisnu klusáka, tedy srovnatelnou s A1/1, a do přístřešku si taky zaleze jen v horku, aby se schovala před sluníčkem a hmyzem. V zimě vesele mokne na dešti nebo je pokrytá sněhem a z dlouhých chlupů na břiše jí visí rampouchy. Nikdy nebyla nemocná
Pro koně je přirozené se vyhýbat uzavřenému prostoru, kde nemají možnost okamžitě se libovolně dát na útěk a dobře sledovat okolní terén. Je to prostě instinkt.
Vůbec si s ponďou nedělejte starosti, drží se prostě tam, kde se cítí dobře

Přidejte reakci

Přidat smajlík