Uživatel s deaktivovaným účtem

Prosím o radu. Mám 12ti letého koně bez zdravotních problémů, pod sedlem super, ale lonžování je konec V momentě kdy ho chci vyslat od sebe, začne dávat uši do zadu, vztekat se a couvat. Jelikož nemáme k dispozici kruhovku, zkoušela jsem si ho vzít k hrazení kolbiště a vyslat ho na kruh, když je u hrazení jde hezky, ale jakmile se dostane na, volný" kruh, jsme tam kde jsme byli. Otočí se směrem na mě, sklopí uši a couvá. Zkoušela jsem všechno, být v klidu, okřiknout ho, švihnout mu bičem za zadkem, ale nic nefunguje Napadlo mě ještě, že když začne couvat, tak půjdu proti němu a budeme couvat dokud se neuklidní. Poraďte prosím, jsem opravdu v koncích . Nesnáším lonžování s bičem a chtěla bych aby mi šel hezky jen na povolené lonži. Děkuji za rady
Choď po kruhu nejdříve s ním a nenápadně ho od sebe posílej pryč. Když bude klidný povol vázák a zase dokud nebude pohoda a tak postupně až pochopí, kde to kolečko kolem tebe vede. Samozřejmě to bude na více lekcí a primární je tvůj klid a nadhled. Když budeš očekávat jeho špatné chování tak se špatně chovat bude.
PS: nezapomeňte skončit v nejlepším.

polárka.15
napsal(a):
Já bych začala pomalým vedením - malinkatý kroužek, postupně ho zvětšovat - nejdřív to bude pár metrů a v kroku, pak to bude víc, a chvíli i klus, případně si pomoci druhou osobou. Chce to čas, klid, trpělivost a chtít ze začátku málo. Tenhle boj nikam nevede.
Já to s ním tak dělám, jen kdykoli ho chci vyslat ode mne, začne se vztekat a couvá On po švihnutí biče chvilku funguje a když se rozhýbe, tak ho to i baví. Pak se ale znovu zasekne a jsme na začátku. Strašně nerada pracuji s bičem a nechci ho takle stresovat
napsal(a):
Já to s ním tak dělám, jen kdykoli ho chci vyslat ode mne, začne se vztekat a couvá On po švihnutí biče chvilku funguje a když se rozhýbe, tak ho to i baví. Pak se ale znovu zasekne a jsme na začátku. Strašně nerada pracuji s bičem a nechci ho takle stresovat
Tak to je tím pádem chyba ve vás - strach, nejistota a nadvláda koně.

polárka.15
napsal(a):
Tak to je tím pádem chyba ve vás - strach, nejistota a nadvláda koně.
To rozhodně ne. Dávám si velký problém na to, abych před koněm nebyla nejistá nebo nervózní. Mám docela velkého koně a kdyby toho využil, určitě by to nebylo dobré. S tím bičem jsem to spíš řekla z toho důvodu, že bych s tím chtěla opravdu něco udělat a lonžovat bez biče

Nevim, co vidite na bici spatneho. Zvlaste pri lonzovani (pokud je spravne a srozumitelne využíván) je velmi jasný komunikacni prostredek. A pritom nikdy nemusi byt pouzit násilně.
Uz jen výška, ve ktere bič držite koni napovidate co po nem chcete.
Samozrejme neznam Vasi situaci, ale mozna se zkuste podivat na pouziti bice z druhe strany-ne jako trest. Muzete tim nabídnout koni velmi srozumitelné povely.
Ja bez bice uz prakticky nelonzuji ani kone, ktery spolehlive reaguje na povely a řeč těla. A to s nim delam uz velmi dlouho. Obcas je myslim pomerne rad za jasne ujasneni toho co po nem chci. Samozrejme ze ne u vseho to jde.
Toť můj nazor, hodne štěstí.
To je nějaká nová móda, lonžovat koně?
Neuplyne týden, aby si tu někdo nestěžoval na koně, že se nechce nechat lonžovat. A nakonec vyjde najevo, že lonžující ani pořádně neví, o co jde. Viz terezinek a prohlášení "nesnáším lonžování s bičem".
Ten bič tam milá slečno, má určitou úlohu. To není věc, kterou byste měla koně strašit, či trestat. To víte?
A taky je bezva, když máte na lonžování podmínky.
Nevhodným lonžováním se dá udělat víc škody, jak užitku. A u 12 letého koně, který se chová tak, jak je popsáno, bych se na to vyprdla a šla jezdit nebo na procházku. Podle toho, co vám jde s koněm lépe.
Jinak se vám stane, že jednoho dne místo couvání, půjde váš koník se sklopenýma ušima do vás.

A to je nějaká nová móda naváže se do lidí a dělat úsudky jak často dělají to nebo to, aniž bych je znala? A bič neberu jako špatnou pomůcku či jako trest. Bič nemám ráda z toho důvodu, že mi hrozně překáží a mi osobně se s ním špatně pracuje... Ale ono je asi lepší kazit si koně dál, než napsat slušný dotaz na který se vám nedostane jediné slušné odpovědi. Vůbec se nedivím, že je tolik zkažených zvířat. Kdykoli se člověk na něco zeptá, je to špatně a každý má právo se do něj navážet. A děkuji za vaši radu

napsal(a):
Nevim, co vidite na bici spatneho. Zvlaste pri lonzovani (pokud je spravne a srozumitelne využíván) je velmi jasný komunikacni prostredek. A pritom nikdy nemusi byt pouzit násilně.
Uz jen výška, ve ktere bič držite koni napovidate co po nem chcete.
Samozrejme neznam Vasi situaci, ale mozna se zkuste podivat na pouziti bice z druhe strany-ne jako trest. Muzete tim nabídnout koni velmi srozumitelné povely.
Ja bez bice uz prakticky nelonzuji ani kone, ktery spolehlive reaguje na povely a řeč těla. A to s nim delam uz velmi dlouho. Obcas je myslim pomerne rad za jasne ujasneni toho co po nem chci. Samozrejme ze ne u vseho to jde.
Toť můj nazor, hodne štěstí.
Tady nejde o to, že by vadil koni nebo si já myslela, že slouží jako trest. Jde spíš o to, že já si s bičem nerozumím a docela mi překáží. Sice s ním lonžovat dokážu, ale nejradši jsem když můžu lonžovat bez něj a mít v rukou jen lonž
napsal(a):
Tady nejde o to, že by vadil koni nebo si já myslela, že slouží jako trest. Jde spíš o to, že já si s bičem nerozumím a docela mi překáží. Sice s ním lonžovat dokážu, ale nejradši jsem když můžu lonžovat bez něj a mít v rukou jen lonž
Lonžovací bič je opravdu, při správně prováděném a smysluplném lonžování, komunikačním prostředkem.
Pokud tedy nutně musíte lonžovat, naučte se to s ním.
V opačném případě můžete koně chaoticky honit třeba do čtverce, běhat, mávat rukama a nevím co ještě, a stejně to nebude mít žádný smysl.
Také jsou koně, které lonžování, ani správně prováděné, prostě nebaví.Nepovažují ho za zajímavou ani přínosnou činnost a proto ho bojkotují.Třeba máte tenhle případ.
napsal(a):
A to je nějaká nová móda naváže se do lidí a dělat úsudky jak často dělají to nebo to, aniž bych je znala? A bič neberu jako špatnou pomůcku či jako trest. Bič nemám ráda z toho důvodu, že mi hrozně překáží a mi osobně se s ním špatně pracuje... Ale ono je asi lepší kazit si koně dál, než napsat slušný dotaz na který se vám nedostane jediné slušné odpovědi. Vůbec se nedivím, že je tolik zkažených zvířat. Kdykoli se člověk na něco zeptá, je to špatně a každý má právo se do něj navážet. A děkuji za vaši radu
Ale ono je asi lepší kazit si koně dál, než napsat slušný dotaz na který se vám nedostane jediné slušné odpověd
Copak já jsem napsala něco neslušného? Zase nekopejte kolem sebe
A jak může bič - správě použití bič koně stresovat? Při správném použití biče jej vůbec neaplikujete na koně, ale je to Vaše prodloužená ruka, která udává prostor, tempo,.. jakým má kůň jít a správně naučený kůň se jej nebojí, nestresuje jej, ale bere to jako součást Vás.
Ve Vás chyba opravdu není, přitom si kůň dovolí jít proti Vám? To si dost odporuje. Pokud má kůň jasně dané hranice se svým jezdcem, dovolí si to tak maximálně náznakem, ne tím, že to dělá pořád a pořád.
Další věc je, že to toho koně opravdu nemusí bavit a jediná varianta, jak Vám to říct - když jste to doposud nevnímala - už natvrdo, právě hnusným ksichtem, couváním, neochota pracovat.
A v neposlední řadě - nevím jak moc s koněm pracujete, jak moc zdatná jezdkyně jste, jak kůň chodí, ale může mít nějaký zdravotní problém - skříplý nerv v zádech, nemusí mu být příjemné zatěžovat jednu stranu (nevím jak dlouho lonžujete), stejně tak se ten kůň prostě a jednoduše nemusí unést - nemá rovnováhu.
napsal(a):
Zkuste si o lonžování něco přečíst, třeba od A.Paalmana "Skokové ježdění", tam je to napsané krásně a výstižně. Pokud někomu něco radím, nejprve listuji právě v této knize. Doufám, že si nemyslíte, že jste chytřejší než tento pán?!
sisi58
napsal(a):
Zkuste si o lonžování něco přečíst, třeba od A.Paalmana "Skokové ježdění", tam je to napsané krásně a výstižně. Pokud někomu něco radím, nejprve listuji právě v této knize. Doufám, že si nemyslíte, že jste chytřejší než tento pán?!
PERFEKTNÍ knížka! Polopatisticky a dost jasně a rozumně vysvětleno proč to tak je, proč to není jinak.

...alebo si zožente na lonžovanie dlhšie lano a miesto biča použite jeho koniec- točením smerom ku koňovi ho od seba v podstate odoženiete. Pointa je ale rovnaká, je to pomôcka taká istá ako holeň, či sed alebo hlas. Odmietať pri lonžovaní bič(pokiaľ sa nebavíme o koni, ktorého treba skôr brzdiť) je ako odmietať pri jazdení holeň.
Malé OT k překážejícímu biči: taky mi lonžovací bič v ruce vadí, mám oddělané karpály a když ho mám držet korektně (protože jinak ho nemá smysl vůbec mít), za chvíli mě ruka hodně bolí.
Zjistila jsem, že o hodně lepší je vozatajský bič - je lehký a perfektně vyvážený, s krátkým šlahounem, který se necajdá po zemi a neobaluje pískem.
Parelliho hůlka je oproti němu nepraktická a těžká věc
Loolipoop

XXX.XXX.42.151
Horsemanship a práce s tlakem tady frčí koukám, podle mého na tohle je práce s tlakem a negativním posilováním krátká, jakmile už má koník lonžování spojené, jako něco nepříjemného, nebo ví, jak se tlaku postavit, aby se ho zbavil, těžko ho přesvědčíte o opaku přidáním ještě většího tlaku, tak abyste nevyvovala reakci na hranici jeho stresové tolerance - zamrznutí, útěk, boj.
Ledaže byste změnila přístup a zkusila to přes pozitivní posilování - klikr trénink, viz např. knihy od Františka Šusty.
V drtivé většině případů, když přijedu na koně, který takto odmítá chodit na lonži, je problém způsobený špatně směřovanou pobídkou. Na kruh se kůň posílá tlakem na plec.
Jakmile koni dáváte tlak na záď (ať už bičem nebo třeba jen pohledem), automaticky se snaží s ní ustoupit a "schovat si ji" - tudíž k vám stojí čelem a další tlak už nemá jak jinak řešit, než couváním, a když ani to nezabere, tak projevy agrese.
Naučte se ovládat předek koně v klidu pomalou prací ze země a pak se můžete začít učit korektní vyslání na kruh. Zkrátka krok za krokem a správně

K biči, starý dělicí prut ( korková rukojeť) manžel mi ho kdysi dávno takto udělal...na konci provaz s kůži pro zvukový efekt, pokud to někdo umí... je to lehké, velké do 150cm.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Proč prostě a jednoduše nepožádáte někoho, aby na Vás kouknul a pomohl Vám? Jistěže lze "lonžovat" i bez biče, a nepotřebujete k tomu ani ten klikr. Ale na internetové diskuzi Vám těžko někdo poradí, zvláště když nemáte zájem, protože nezná podrobnosti, nevidí, jak s koněm pracujete, a jak kůň konkrétně reaguje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mě by prý šlo lonžování dobře, ale jenom to obrátit aby kolem mě běhal kůň a né já kolem něj..Někde asi děláme chybu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Chyba je na opačném konci vodítka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neni.Přece si nezkazim koně, né.? Na mě už není co zkazit, tak běhám já. Jinak kde by člověk bral čas na nějaký lonžování když stále couráme venku.To jim jde výtečně bez tréninku všem třem.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Neni.Přece si nezkazim koně, né.? Na mě už není co zkazit, tak běhám já. Jinak kde by člověk bral čas na nějaký lonžování když stále couráme venku.To jim jde výtečně bez tréninku všem třem.
Nakonec to dopadne takto:
Video link: https://youtu.be/rbuZtqZG2Xw
sisi58
napsal(a):
Nakonec to dopadne takto:
Video link: https://youtu.be/rbuZtqZG2Xw
Tak to si meifi ještě nějaký koníky sežene...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Konečně aspoň jednoho mám oficiálně i se smlouvou.Konečná suma za kobču se všemi dřívějšími náklady a teď ještě s odkupem činí asi dvěstě tisíc korun českých.Valášek odkoupit nejde zatím a byl bych docela rád kdyby byl o něco levnější. No a tu výtržnici 23 letou mám jenom na starost, protože na ní se nedá jezdit a péče o ní vyžaduje trpělivost a je skoro slepá..Na procházce se vám přilepí hlavou na rameno a tím jí vedete.Teď už mi věří a je to v pohodě, ale s nikým jiným nechce jít.Je to ale hrozně milý koník a velmi se zlepšila zdravotně. To mě těší nejvíc.