Uživatel s deaktivovaným účtem

Potřebuju se vypsat, nevím jak řešit situaci, kdy vlastník hřebce, nemá dostatečně zajištěné ohrady a jeho hřebec nerespektuje pásky, utíká i s ostatními jeho koňmi a ohrožuje naše koně. Mám ohrady s valachy a kobylou zajištěné páskami, okolo poníků ohradu z pletiva, našeho hřebce na zimu v ohradě dřevěné, v době pastvy ale též jen pod ohradníkem. Dnes hřebec opět utekl, zničil ohradu z pletiva u poníků, ponička je zraněná, naštěstí jen oděrky a podlitiny, hřebce jsem od ní odehnala bičem a než jsem ji vymotala z ohrady, vyrval ten de*bil plastové sloupky u stáje, jak se snažil dostat na našeho hřebce přes pásky k venkovnímu boxu, jediné štěstí, že byl náš zavřený a že k valachům a kobyle se nedostal přes strouhu. Ale to je jen otázka času, kdy zjistí, kudy to obejít. Mám tu koně staré, po úrazech, někteří kvůli agresivitě ve stádě musí být odděleně. Představa, že mi do těch ohrad vletí a potrhá je, bude mi nahánět třeba nemocnou kobylu, mě děsí. Celodřevěná ohrada je zatím pro mě nereálná. Majitel koně je nekoňák, má tři koně, pořídil je pro děti, ale už jsou nezvladatelní, nikdo s nimi nic nedělá, nemají ohlávky, nedají se chytit, dnes jsem je zaháněla domů bičem, sama, majitel je mimo republiku. Útěky jeho zvířat řeší opakovaně policie, náprava zatím žádná. Majitel se slušně omluví, zaplatí, neřeší, koně pryč dát nechce.

Starosta to moc nechce řešit, odkazuje všechny na policii. Budu ho kvůli dnešku kontaktovat, děkuju Kallisto, nemyslí mi to, vidím rudě.
V rámci sousedských vztahů se dotyčný snaží nějak vyrovnat vzniklou škodu, ale nikdo po něm nijak razantně zatím nešel ve smyslu, že by mu napálil všechno, co se dá. Teď jsou v řešení policie útěky ovcí téhož majitele. Podnět podal majitel okolních osetých polí, které ovce spásají. Myslivci si stěžují, že jim jeho ovce v zimě sežraly zásoby pro zvěř, ale myslím, že ti zatím zůstávají jen u stížností u piva, zrovna tak jako vlastníci okolních zahrad, kterým jeho ovce zničily ovocné stromky. Majitel koní má i finanční problémy, v případě sporu nevím, zda by bylo co vymáhat. Já po něm zatím chtěla jen to, aby si zajistil hřebce a to nebyl schopen splnit. Až přijede ze zahraničí, přijde prý dnešní problém řešit. Tak uvidím.
Jasně já neměla ani tak namysli z něj vytřískat co nejvíc peněz, jak spíš ho výší pokuty dotlačit k rozhodnutí, že mu to za to nestojí a zvířat se třeba zbaví, prodá je.
Pokud bývá pryč, co lidé, kteří se v době jeho nepřítomnosti o zvířata starají? Někdo je krmí, ne? Ti se k tomu staví jak?

Já ti rozumím. Je fakt, že prozatímní vstřícný postup ani trestní oznámení k žádné změně nepřispěly, ty finance by mohly být větší motivace.
O koně se nestará nikdo, mají v ohradě nakulené balíky se senem, vodu z rybníku, pokud se je podaří chytit, udělají jim tak jednou za tři měsíce kopyta. Koně jsou pohublejší a zanedbanější, ale ne tak, aby to řešila KVS.
Skúsila by som za ním zájsť a vysvetliť mu, že mám v stajni kone v tej a tej hodnote a čo všetko sa môže stať vrátane úteku mojich koní a prípadnej kolízii s autom ktorá môže viesť aj ku smrti a obrovským nákladom a on bude ten čo za to bude niesť zodpovednosť.. proste spraviť mu čo najväčšie bubu tak aby to pochopil aj nekoniar že situácia je naozaj vážna. A požadovať po ňom úhradu všetkej škody ktorú jeho zvieratá spôsobili, idálne si všetko treba nafotiť a zdokumentovať, nakamerovať, mať svedkov.. je to blbá situácia, ale pán musí prísť na to, že spraviť poriadnu ohradu ho vyjde lacnejšie ako potom dodatočne riešiť škody na majetku u vás a prípadne aj inde.
Pokud nelze domluvit majiteli, zkusila bych domluvit koni-aby přestal opruzovat u vás.Nevím jak silný máte zdroj, ale zkusila bych třeba půjčit co nejsilnější a na kritická místa místo pásky ovčí lanko klidně čtyři řady.Páskou může projít tak rychle že ho to ani nestačí kopnout, lanko ho zbrzdí a natluče mu.My máme kvůli býkům silný zdroj a stačí jedna řada lanka pod proudem a páska bez proudu kvůli viditelnosti a žádného ani nenapadne to zkoušet projít podruhé.Ono 8000V to už ta rána stojí za to..

Děkuju za rady. Dnes bych měla mluvit s majitelem, v pondělí jdu na obec projednat, jestli podat stížnost za přestupek proti občanskému soužití a majetku
Zdroj mám https://www.kamir.cz/elektricky-ohradnik-ako-minotor-pro-skot-ovce-kone-divokou-zver-sitovy a jen dvě řady pásek, to pro něho není překážka, oplocené čtyři ha, nejkritičtější místa jsou dvě, jedno vedle dětského hřiště, tam jsou nejdřív varovné pásky bez proudu a teprve ve vnitřním prostoru pásky pod proudem. Tudy probíhají nejčastěji, je to nejblíž ke stájím, děkuju za tip na lanka, vypadá to na nejschůdnější a cenově nejvýhodnější řešení.
Zdravím, situace je dle toho co jsem četla dosti nebezpečná. Mám ovšem otázku - majitel má ty tři koně jen tak u domu ? Pokud ochotně platí, co mu navrhnout ustájení ?... hřebce by museli vykastrovat (jejich - upřímně plemeník to není a chovat se neumí tak není důvod aby mu kulky zůstaly) asi by s nima byla práce ovšem mohl by být klid...každopádně přeji pevné nervy...
Dám jen tip. Nejúčinnější je drát jako ohradnik, pokud koupíte vysloveně ohradnikovy drát, ten je pevný, když do něj hřebec naběhne jen tak ho neprorazi a dostane slušně nakopano. U drátu není téměř žádný odpor. Lanko pretrhl snadno a navíc musíte vybírat, koukat jaký má odpor. Pokud dělá hřebec vysloveně bordel, což dělá, šla bych do drátu. Dvě řady by měly stačit, nám tedy stačí jedna a koně chodí metr od ohradniku. Jinak popravdě nevím co jiného než zabezpecit pořádně své koně, bohužel.
hakr
napsal(a):
Dám jen tip. Nejúčinnější je drát jako ohradnik, pokud koupíte vysloveně ohradnikovy drát, ten je pevný, když do něj hřebec naběhne jen tak ho neprorazi a dostane slušně nakopano. U drátu není téměř žádný odpor. Lanko pretrhl snadno a navíc musíte vybírat, koukat jaký má odpor. Pokud dělá hřebec vysloveně bordel, což dělá, šla bych do drátu. Dvě řady by měly stačit, nám tedy stačí jedna a koně chodí metr od ohradniku. Jinak popravdě nevím co jiného než zabezpecit pořádně své koně, bohužel.
Přesně o tento typ ohrady se mi zmrzačila kobyla...hřebec to prorval prsama, kobyla letěla za ním, netrefila to prorvané pole a už neubrzdila...přerezaná šlacha a nerv, pořezaná hlezna z vnitřní strany... Tohle už bych opravdu u svých koní vidět nechtěla...
Asi tak.Lanko je takový kompromis mezi pevným drátem a bezpečnou páskou.Kobyle se povedlo si do lanka zamotat nohu když se při válení blízko ohradníku převalila a krom sedřených chlupů se jí nic nestalo.Být to drát...Jinak my kupujem žluto-bílé se zvýšenou vodivostí pro naše potřeby nám vychází nejlíp v poměru cena/výkon/trvanlivost.Má malý odpor je dost pevné, ale kdyby něco přetrhne se.Jediná nevýhoda je, že je proti sluníčku fakt neviditelné takže je nutnost mít ještě aspoň jednu řadu něčeho co je vidět(mlíko, páska).
Ono každý vidí bubáky jinde - mě se například na tenkém lanku málem uškrtilo hříbě, prostě si přehodilo lanko tak nešikovně, že to udělalo klasikou škrtící smyčku kolem krku a hříbě nemohlo dýchat. Naopak klasické šponovací dráty na ploty mi nezpůsobily naprosto žádný úraz u koní.
Někdo bude nad roxorovýma tyčkama lamentovat a vzývat všechny svatý, malovat černé scénáře o nabodnutých koních a rozpáraných slabinách a já zatím viděla takovéto úrazy pouze na dřevěných a betonových kůlech...a roxorové tyčky si nemůžu vynachválit
Osobně bych se v takovémto případě snažila si své zvířata zabezpečit tak bezpečně, aby se k nim nežádoucí návštěvník nemohl dostat.
anobbona
napsal(a):
Ono každý vidí bubáky jinde - mě se například na tenkém lanku málem uškrtilo hříbě, prostě si přehodilo lanko tak nešikovně, že to udělalo klasikou škrtící smyčku kolem krku a hříbě nemohlo dýchat. Naopak klasické šponovací dráty na ploty mi nezpůsobily naprosto žádný úraz u koní.
Někdo bude nad roxorovýma tyčkama lamentovat a vzývat všechny svatý, malovat černé scénáře o nabodnutých koních a rozpáraných slabinách a já zatím viděla takovéto úrazy pouze na dřevěných a betonových kůlech...a roxorové tyčky si nemůžu vynachválit
Osobně bych se v takovémto případě snažila si své zvířata zabezpečit tak bezpečně, aby se k nim nežádoucí návštěvník nemohl dostat.
Ono zabezpečení vlastního zvířete je prioritní věc, ale pokud to neudělá vlastník hřebce, tak je to běh na dlouhou trať, a pokud se i přez tato opatření hřebec poraní o drát, pak ještě muže chtít nějakou náhradu škody po bess...je to o lidech, bohužel
Já mám z lanek taky strach, nechtěla bych to na ohradě mít. Radši volíme více řad pásek, rozuměj udělat ohradu a uvnitř ještě jednu menší ohradu, třeba dva metry uvnitř, aspoň v těch rizikových místech.
Nejlepší a stejně na to asi dojde, bude ohradu udělat pevnou. Někdy postačí i jen na oko, koně to odradí. Zatlouct pár tyček do země a spojit plaňkama, jako předohradu.
Já bych chtěla mít ohrady jako maj kolem rančů ve filmech, takový ty prkenný, bílý.Jedno pole jako druhý nic není okousaný, vyvrácený nebo shnilý..Já když přehrazuju pastvinu nejdřív taham lanko od prvního plasťáku k poslednímu a pak teprv pícham stojky abych to měla rovný a stejně je to jak když pes chčije...
Malkina
napsal(a):
Já bych chtěla mít ohrady jako maj kolem rančů ve filmech, takový ty prkenný, bílý.Jedno pole jako druhý nic není okousaný, vyvrácený nebo shnilý..Já když přehrazuju pastvinu nejdřív taham lanko od prvního plasťáku k poslednímu a pak teprv pícham stojky abych to měla rovný a stejně je to jak když pes chčije...
Nám s moc líbila hláška z jednoho filmu, kde veze chlápek druhého autem k sobě na ranch.
"Nejbližší obchod? Ten je XX mil daleko, už půlhodiny jedeme po mých pozemcích."
Tam by člověk nemusel řešit nezodpovědné sousedy.

Ahoj všem. Děkuju moc za rady a zkušenosti.
Majitel hřebce v sobotu ráno přišel, omluvil se, nechal opravit naše sloupky a ploty, zavřel své koně do union buněk, které používá jako boxy a slíbil, že dá v nejbližší době do kupy své ohrady. Snažila jsem se mu vysvětlit dosah škod, které mohou jeho koně způsobit, pokud to nechá být, jak to je, jestli si z toho něco vzal, nevím, mám z něho pocit, že slíbí cokoli, co chce okolí slyšet, ale pak to pustí z hlavy s tím, že to nějak dopadne.
Pro klid mé duše to musíme zajistit líp u nás.
Ty dokonalé bílé ploty jsou taky můj sen, ale asi až v příštím životě .