JankaSa

XXX.XXX.44.117
Ahoj vespolek, jestli je tady nějaký majitel chladnokrevníka, tak bych byla vděčná za radu. Nabídla jsem kamarádce, že jí u mne ustájím její chlaďasku, kterou používá pod sedlo. Je to hodná, klidná, milá kobyla. Moje práce je mj. odvézt ji ráno do ohrady a večer přivézt. A to je krapet kámen úrazu, kobyla je obrovská, já mám 50Kg i s botama a ač kobyla není nijak dravá nebo neposlušná, tak občas přece jen se třeba chce na něco podívat nebo udělá dva delší kroky, a já za ní letím jak hadr na holi. Nevláčí mě úplně, nechá se sebou manipulovat, ale obávám se, aby časem nezjistila, že ji neudržím a nebyl problém. Takže co byste mi radili? Ohradu mám od maštale cca 100m.
Pár tipů mám, ale ráda sama sebe vyzkouším, jestli myslím správným směrem. Samozřejmě pokud by pro mne začala být situace nebezpečená, tak kobyla jde pryč.
Děkuji.
No pokud je klidná, hodná a milá tak bych si jen vzala delší vodítko aby se mnou necloumala.Haflu vodím jen za ohlávku na hřebce chlaďáka si beru vodítko právě z těch důvodů co jste psala-otočí hlavu nebo udělá delší krok a držet ho u hlavy už bych letěla a to mám o dost víc než těch 50kg.
Tak jí pro začátek voďte na udidle, nebo na štajgru.Budete mít lepší pocit a kobyla bude vědět, že se něco děje, a bude vás lépe vnímat.
Naše norička je také na stájovce tankoidní.
Pochopila jsem, že je u vás krátce.Když jí budete vodit pravidelně, okouká se, najede na stereotyp, a pak už půjde tam i zpět bez problému.
JankaSa

XXX.XXX.44.117
Děkuji za příspěvky. Ano, je u mne pár dní. Další věc je, že kobyla přišla z ustájení 24/7, kdy veškerá manipulace se konala v ohradě a kobyla se nikde po venku nevodila, když byla venku, tak pod sedlem a to je zlatá. Takže je hodná a klidná, to jo, ale když ji vedu "po venku", je to pro ni evidentně nové a chtěla by kouknout semhle a okusit tohle...
Štajgr tak velký nikde nemají (ne popruh, ale to železo), asi budu muset prozatím vodit na uzdečce.
Také sázím na okoukání a rutinu, ale nerada bych hned ten začátek vzala za špatný konec.
Mám v plánu ji vzít zítra do malé ohrady a tam zkusit potrénovat chození tak, že když se bude hrnout dopředu, zkusím ji zamezit v pohybu tušírkou. Co na to bude říkat. Taky jsem četla o točení vodítka před sebou. To zase nevím, jestli se toho nebude lekat.
Radost z toho teda nemám, nečekala jsem, že budu muset kobylu něco učit, považovala jsem ji za hotové zvíře, proto taky ta nabídka ustájení.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
django
napsal(a):
A co na ní nasednout.
Bude ji převážet. Viz citace:
Moje práce je mj. odvézt ji ráno do ohrady a večer přivézt.
Jak jí pomůže, když na ní bude sedět? Leda by ji převážela valníkem bez střechy.
JankaSa

XXX.XXX.44.117
Accuracy
napsal(a):
Bude ji převážet. Viz citace:
Moje práce je mj. odvézt ji ráno do ohrady a večer přivézt.
Jak jí pomůže, když na ní bude sedět? Leda by ji převážela valníkem bez střechy.
Ajta krajta Stydím se a moje učitelka češtiny se v hrobě obrací
Samozřejmě bylo myšleno odvést/přivést
Ale po pravdě vozit ji tam mě nenapadlo Jakože naložit jen tak na podvalník a jedem
JankaSa
napsal(a):
Děkuji za příspěvky. Ano, je u mne pár dní. Další věc je, že kobyla přišla z ustájení 24/7, kdy veškerá manipulace se konala v ohradě a kobyla se nikde po venku nevodila, když byla venku, tak pod sedlem a to je zlatá. Takže je hodná a klidná, to jo, ale když ji vedu "po venku", je to pro ni evidentně nové a chtěla by kouknout semhle a okusit tohle...
Štajgr tak velký nikde nemají (ne popruh, ale to železo), asi budu muset prozatím vodit na uzdečce.
Také sázím na okoukání a rutinu, ale nerada bych hned ten začátek vzala za špatný konec.
Mám v plánu ji vzít zítra do malé ohrady a tam zkusit potrénovat chození tak, že když se bude hrnout dopředu, zkusím ji zamezit v pohybu tušírkou. Co na to bude říkat. Taky jsem četla o točení vodítka před sebou. To zase nevím, jestli se toho nebude lekat.
Radost z toho teda nemám, nečekala jsem, že budu muset kobylu něco učit, považovala jsem ji za hotové zvíře, proto taky ta nabídka ustájení.
Ano zkuste si to na prostoru, kde se budte cítit bezpečně, já si na valacha beru na delší vodění či procházky na ruce tušírku sebou, je to plašan a navíc rád testuje zda vymezené hranice platí... Zkuste kobylu naučit kobylu na ruce zastavovat kdy zastavíte vy a stejně tak se rozejít,... Naučit že lehké zaťukání na přední nohy znamená zacouvat, atd.
JankaSa
napsal(a):
A co kdybyste řekla majitelce? Ať si kobylu naučí slušnému chození na vodítku, do ohrady a zpět