Rada bych se vas tady zeptala zda jste se s tim nekdo setkal me se to za 26 let u koni nestalo.
Oddtavilo se jako pokazde. S tim ze se vidi jen k sobe nemohou. Kobyla zacala po par dnech ale jevit znamky agrese. Je nervozni v boxe preslapuje, vzdy se rada mazlila ted vubec. Ve vybehu je az zla kdyz k ni jde pes nikdy neublizila ted utoci kopyty a lita jako zbesila. Je odstaveno cca 10 dni a kazdy den se to rekla bych stupnuje. Mam ji od hribete a nikdy nebyla takhle zla. Proto se divim co se s ni deje. Dik za pohotove odpovedi u koni clovek nikdy nebude vedet dost.
Ensin

XXX.XXX.133.229
Napadlo mě, jestli se ji neudělal treba zánět mléčné žlázy? Jinak minulý rok po odstavu byla taky kobyla divná. Předtím vždycky všechno v pohodě, ale bylo to naše první odstavení tak, že na sebe viděli. Předtím vždy jelo hříbo do nového domova. Co se začala chovat podobně (sice agresivni nebyla, ale jinak s ní nebyla vůbec žádná řeč), tak jsem ji odvezla pryč. Po týdnu v novém bylo všechno OK Už jsem ji tam nechala
Zanet nema vemeno kontroluji 4krat denne a vcera tu byl vet a konstatoval ze je v poradku. Je to jeji prvni hribe ale odstavovala jsem uz nekolikrat i prvnicky a zadna nikdy takhle rapidne nezmenila chovani. Obcas byli chvili mrzute ale ona zacina byt nebezpecna. Pritom to je nejhodnejsi kobca co jsem kdy mela jak pod sedlem tak na veskerou manipulaci.
Osobnú skúsenosť nemám, ale buď by som ju nechala ešte chvíľu úplne na pokoji nech sa s tým má čas vyrovnať. Tým úplne myslím mimo žrádla ju vôbec neriešiť, alebo by som to žriebä zobrala preč tak aby na neho nevidela (ani ho nepočula) vôbec. Zvyčajne ho kobyla pár dní hľadá, ale potom sa ukľudní. Takto má potrebu stále niečo riešiť.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A čo teda zamestnať ju pod sedlom? Možno príde na iné myšlienky, trochu sa unavim, vybije energiu...
S kobylama zkušenost nemám, ale krávy nesou o dost líp když tele nevidí ani neslyší.První tele jsme odstavili hned do sousedního kotce a máma se k němu pořád snažila dostat, řvala a nervačila.Bylo to o nervy.Teď jde tele do, školky'' a je klid.Máma sice občas zabučí ale během cca jednoho dne toho nechá.Kolem teletníku chodí krávy na pastvu, telata si přes ohrádku můžou oňuňat, ale probíhá to jaksi kolektivně -neřekla bych že každá jen to svoje-taková rychlá kontrola jestli se o ně dobře starám a hurá na louku.Časem procházejí bez povšimnutí.
Muzu zkusit vzit ji pod sedlo treba to pomuze.
Ale po hribeti nevola ani prcek po ni. Jsou na dohled ale nesnazi se k sobe dostat. V tomhle smeru to je ok. Mozna by bylo lepsi ji odvezt jenze to je zase druhy problem. Dlouhodobe mame problem pokud zmeni prostredi trva ji velmi dlouho adaptace. Rapidne hubne. Asi budu muset kluky nekam umistit. Jenze to je zase tak hribarna ktera ma trochu solidni podminky je 150 km a za prckama se dostanu tak 2krat do mesice jestli vubec. Proto jsem i volila variantu druheho hrebecka kdy jsou kluci spolu heste s valachy a holky zase spolu.
A nemůžete je prostě ještě nechat spolu?
Jak je hřebeček starý?Jestli je prvnička, tak má třeba pořád pocit, že k ní hříbě patří, chybí jí.My tedy odstavujeme, nebo spíš neodstavujeme, nejdřív hluboko po roce.Spíš před druhým vykastrujeme a stádo je tak pohromadě stále.
Pokud není znova březí, tak boxy už mají oddělené a ve stádě by ještě mohli být spolu.
Kobylu od počátku normálně bereme na práci.Hříbě příležitostně na čištění, zvedání nožek, taky bez kobyly.A stres není.Časem se kobyla i hříbě tak nějak samy zklidní a hříbě může být bez ní, ve výběhu s kolegy a ona doma, nebo jinde a nic neřeší.
22verunka
napsal(a):
Hrebeckovi bude rok za 14 dni. Od od ni v pohe odejde na voditku na cisteni, matka taky to prave problem neni. Je mozne je pustit zpatky k sobe a na noc oddelovat. To neni problem. Mozna by to bylo nejlepsi reseni ale to vlastne muzou byt spolu i v boxe.
Tak pri ročnom žrebcovi by som toto už moc nedoporučovala, pokiaľ matka nie je znova žrebná mohlo by sa stať že o chvíľu si sám vyrobí bratríčka
Ma tam dve kobyly. Takze tam sama neni. Dnes uz rano ani nezrala a docela pohubla. Coz je dalsi problem. Kazdy kilo nahoru oslavujem je hure krmitelna. Kdyz jsem ji dala dnes odpoledne dala granule ani k nim necuchla. Takze sem se rozhodla ji hribe vratit. Po minute se opet pustila s radosti do zradla dojedla vse a maleho furt olizovala jako kdyz se narodil hlida ho na kazdem kroku. Kdyz se najedli lehla si vedle nej a spokojene odpocivaji.
22verunka
napsal(a):
Ma tam dve kobyly. Takze tam sama neni. Dnes uz rano ani nezrala a docela pohubla. Coz je dalsi problem. Kazdy kilo nahoru oslavujem je hure krmitelna. Kdyz jsem ji dala dnes odpoledne dala granule ani k nim necuchla. Takze sem se rozhodla ji hribe vratit. Po minute se opet pustila s radosti do zradla dojedla vse a maleho furt olizovala jako kdyz se narodil hlida ho na kazdem kroku. Kdyz se najedli lehla si vedle nej a spokojene odpocivaji.
Kolik je hřebečkovi? Tak buď vykastrovat nebo odstavit odvozem matky nebo hříběte...
Tak pokud to můžete vyřešit takto, bude to OK. Odstavovat nemusíte, pokud nehrozí od hřebečka připuštění nějaké kobyly. Uvidíte, jak moc bude hřebčit, pokud matka bude říjit (otázka, jaká jepříčina toho, že už nemůže mít hříbě, možná ani neříjí?). Každopádně vykastrovat můžete vždycky, v roce už to klidně můžete udělat.
Mám roční kobylku a odstavovat se nějak moc nechystám, pokud nebude zdravotní problém. Takže jen kvůli kojení to nedělejte
22verunka
napsal(a):
Určitě jste udělala dobře. Myslím, že když tomu necháte trochu času, kobyla se uklidní.
Obzvlášť když píšete, že měla špatný porod atd.
Nechala bych je každého ve vlastním boxu.Podle mě je to lepší, v klidu se nažerou, můžete s každým individuálně manipulovat, aniž byste odstrkovala hříbě a kobylu na střídačku a působila si stres
Přes den pak ve výběhu spolu.Tedy s těmi ostatními vybranými.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
22verunka
napsal(a):
Uff.Teda to by mi asi ukápla slza tohle vidět.
Priznam se ze za vsechny ty roky jsem nepoznala takove pouto mezi matkou a hribetem. Myslela jsem ze uz me nic neprekvapi ale dnes je kobyla jako pred odstavem, spokojena a v klidu. Dokonce se prislq podrbat.
Vetsil se jim box na 8×4 metry a jsou oba stastny a spokojeny. Asi spolu budou muset jezdit i na zavody az malej vyroste.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Https://www.youtube.com/watch?v=sGjlwTXXdQs
Tady se shledali jenom kámoši po delší době. Takže nic nenormálního.