L72

XXX.XXX.66.84
V sobotu ideme dávať kastrovať žrebca. A dosť sa obávam kedže viem čo všetko sa môže stať a tak sa chcem spýtať. Aké ste mali pocity pred kastráciou ? A aj povzbudenie Ako dlho sa bude zotavovať ? Ako to celé prežiť bez strachu ? Dakujem
Ahoj, tak riziká tam určité sú, ale v podstate to býva bezproblémový zákrok s krátkou dobou hojenia a žrebčekovia to zvládajú v pohode. Ako pri všetkom aj tu platí hlavne myslieť pozitívne a byť v kľude, o všetko dôležité sa postará veterinár, ty budeš len divák
A tiež ti veterinár vysvetlí (teda by mal) ako sa o žrebca po kastrácii postarať, my ho zvyčajne už na druhý deň púšťame von, ale chvíľu ho nechávame v menšom výbehu aby moc nevyvádzal a náhodou si neublížil, no pár dní to zvyčajne aj bolí a nemá ani moc chuť. Pomáha chladenie studenou vodou a pohyb. Do týždňa väčšinou už ani nevie že sa niečo dialo
Ten náš měl obě kulky v břiše tak to bylo trochu složitější, ale dobře to dopadlo.Akorát veti trochu neodhadli anestezii takže strašně dlouho spal -fakt dlouho a tvrdě.Hrozně jsem se bála že to nedá zvlášť když doktoři odjeli a já u něj zůstala jen s kamarádkou.Tak nějak jsem čekala že tam zůstanou než se probere-kdyby něco.Takže když se vzbudil a snažil se vstávat nějak jsme ho nemohly ve dvou zvládnout..Hojení bylo ok samozřejmě tam byl otok a modřiny a pár dní chodil jak syflák jak ho to bolelo, ale vše se zahojilo dobře.
Malkina
napsal(a):
Ten náš měl obě kulky v břiše tak to bylo trochu složitější, ale dobře to dopadlo.Akorát veti trochu neodhadli anestezii takže strašně dlouho spal -fakt dlouho a tvrdě.Hrozně jsem se bála že to nedá zvlášť když doktoři odjeli a já u něj zůstala jen s kamarádkou.Tak nějak jsem čekala že tam zůstanou než se probere-kdyby něco.Takže když se vzbudil a snažil se vstávat nějak jsme ho nemohly ve dvou zvládnout..Hojení bylo ok samozřejmě tam byl otok a modřiny a pár dní chodil jak syflák jak ho to bolelo, ale vše se zahojilo dobře.
Obě kulky v břiše - a kastrovali jste normálně v terénu?
L72
napsal(a):
V sobotu ideme dávať kastrovať žrebca. A dosť sa obávam kedže viem čo všetko sa môže stať a tak sa chcem spýtať. Aké ste mali pocity pred kastráciou ? A aj povzbudenie Ako dlho sa bude zotavovať ? Ako to celé prežiť bez strachu ? Dakujem
Hodně záleží na šikovnosti veterináře.Hlavně na jeho dobrém odhadu anestezie.
Byla jsem u různých kastrací v minulosti, nic moc.
Teď máme nového doktora.Ten pracuje parádně.Uzavřená metoda, ranka pár centimetrů.Hřebeček po zákroku do 5ti minut vstal a normálně chodil, bez jakéhokoli diskomfortu.Pár dní jsme ho vodili, ale spíš tak pro naši jistotu a aby se okoukal, klidně by při této metodě mohl jít do stáda druhý den.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Malkina
napsal(a):
Veterinár, ktorý odíde od plne zasedovaného zvieraťa je pekný ignorant. Zvlášť, keď sa pri dvíhaní mohlo stať čokoľvek, napríklad aj potrhať stehy...
Zadavateľke neporadím, so strachom sa každý nejak vysporiadať musí, ja som sa bála tiež, našťastie všetko prebehlo bez problémov. Kastrovala som asi 12 rokov dozadu, dnes už viem, že by som chcela uzavretú metódu, ktorá je určite humánnejšia a hlavne sa po nej kone rýchlejšie zotavia.
Každopádne, rýchlosť regenerácie zavísí od jednotlivca a aj od poiužitej metódy, takže je to veľmi individuálne. Ale bližšie vám povie veterinaŕ, ktorý bude kastrovať.

koně
napsal(a):
Taky jsem byla u kastrace kryptorchida na zelené louce.Je to tak 15 let, možná víc a šlo to hladce
U kryptorchida ale záleží aj na tom, ako "vysoko", resp hlboko tie varlata má. Niektoré prípady sú v podstate kastrovateľné aj v teréne.
koně
napsal(a):
Taky jsem byla u kastrace kryptorchida na zelené louce.Je to tak 15 let, možná víc a šlo to hladce
Jj, tak risk je zisk, když se to povede, tak super pro koně, cenově je to taky někde jinde...jenom je to přecejen břišní operace a komplikace na zelené louce nemusí skončit dobře.
U nás v ustájku o kastraci doma nikdo ani neuvažoval a kryptorchid frčel do Heřmaňáku
Tak nám kliniku nikdo nenavrhoval je to cca 10 let zpátky, to se asi tolik nevozilo.Cenově jsme se vešli do 5000kč-v té době byla u nás obyč. kastrace kolem 2500kč.Doma jsme dělali též plastiku hráze(nebo jak se přesně tomu zákroku říká) u otevřené klisny a to snad ani nemůžu napsat kolik to stálo
Císař u krávy se taky dělá doma a tam bych řekla že je to horší-nebo aspoň ta rána je daleko větší.
Malkina
napsal(a):
Tak nám kliniku nikdo nenavrhoval je to cca 10 let zpátky, to se asi tolik nevozilo.Cenově jsme se vešli do 5000kč-v té době byla u nás obyč. kastrace kolem 2500kč.Doma jsme dělali též plastiku hráze(nebo jak se přesně tomu zákroku říká) u otevřené klisny a to snad ani nemůžu napsat kolik to stálo
Císař u krávy se taky dělá doma a tam bych řekla že je to horší-nebo aspoň ta rána je daleko větší.
Plastika u "otevřené klisny" - Caslickova operace či něco na ten způsob- se doma dělá i dnes, v sedaci, je to celkem nenáročný zákrok a cenově to taky není až taková palba - co jsem slyšela.
Terven
napsal(a):
Jj, tak risk je zisk, když se to povede, tak super pro koně, cenově je to taky někde jinde...jenom je to přecejen břišní operace a komplikace na zelené louce nemusí skončit dobře.
U nás v ustájku o kastraci doma nikdo ani neuvažoval a kryptorchid frčel do Heřmaňáku
Dva osvědčení veterináři asi záměrně nešli do akce risk je zisk
Obzvlášť dr.Mezerová, když na klinice pracuje, si tam mohla koně klidně nechat poslat.Kdyby si nebyla jistá.
Nedělali to poprvé, tak to asi takový problém nebude.Většina velkých zvířat se dělá doma, tak proč ne kůň.
Asi má pravdu Malkina, že tehdy se šmahem všechno na kliniky nehrnulo.
L72

XXX.XXX.66.84
Už má potom zatiaľ v pohode už žerie tak snad sa dá rýchlo dokopy ako ste sa starali o koňa po kastrácii ako dlho ho vodiť?
Paráda, gratuluju Nevím jakou metodou jste to dělali.Já dostala instrukce:, nechat bejt a jenom hlídat" takže žádný velký ošetřování se nekonalo jenom jsem jednou dvakrát denně mrkla jestli to nehnisá.Hned chodil do výběhu s kobylama jak byl zvyklej, bolelo ho to tak jsem si řekla že na žádný bejkárny nebude mít náladu a sám v boxe by asi začal nervačit.Akorát mu kastrací skončilo chození navolno na vyjížďky-kastrovali jsme na jaře v jeho cca dvou letech a po té pauze jsem se ho už bála brát navolno aby nerajtovat v polích.Ale zas se naučil být sám doma když tety odejdou.
L72

XXX.XXX.66.84
Otvorenou ... Veterinár povedal že uzavretá sa u koni nerobí .. Len trošku mu vždy kvapkajú kvapky krvi tak neviem či to má tak byť
Snad se sem můj dotaz také hodí, chtěla bych se zeptat jaký je podle vás nejlepší věk na kastraci. Zatím mě to tedy nečeká, ale slyšela jsem hodně názorů. Já jsem měla zafixované, že je nejlepší nechat koně "dospět" tedy kolem 3 roku, ale slyšela jsem i to, že to nemá až zase takový vliv na vývin. Tedy, že z koně v roce kastrovaného nevyroste "žebráček" Jaké jsou vaše zkušenosti?
smiles
napsal(a):
Snad se sem můj dotaz také hodí, chtěla bych se zeptat jaký je podle vás nejlepší věk na kastraci. Zatím mě to tedy nečeká, ale slyšela jsem hodně názorů. Já jsem měla zafixované, že je nejlepší nechat koně "dospět" tedy kolem 3 roku, ale slyšela jsem i to, že to nemá až zase takový vliv na vývin. Tedy, že z koně v roce kastrovaného nevyroste "žebráček" Jaké jsou vaše zkušenosti?
Skoro všichni valaši co znám byli kastrováni v roce a půl, max ve dvou letech. No a žádní ubožáčci to teda nejsou V porovnání s hřebci kastrovanými ve čtyřech a šesti letech je to snad i lepší...odpadá starost o hřebce, není třeba řešit hřebčení, na jaře nelítají po výběhu a nejsou vynervovaní, nemusí se řešit extra ustájení...
Kastrace před třetím rokem má spoustu výhod a koně tím nejsou nijak negativně poznamenaní
smiles
napsal(a):
On asi není nikde daný "nejlepší věk" Spíš se kastrace řídí potřebami majitele, tedy životními podmínkami, které má hříbě.
Obecně většina lidí, co znám kastruje mezi prvním, druhým.Jak píše Blackmyday.
Mladí hřebečci se doktorům kastrují snadněji.A většina majitelů nechá malého u sebe, co to jde.Ale jakmile začne otravovat matku, nebo kobyly ve stádě a nejde dát jinam, pak tedy zákrok nechají provést.
Náš doktor mi říkal, že kdysi hromadně kastrovali v hřebčíně, ale před prvním rokem.A že z těchto opravdu mladých, pak nebyla ani ryba, ani rak, Byli prý vytáhlí a nijací.

L72
napsal(a):
Otvorenou ... Veterinár povedal že uzavretá sa u koni nerobí .. Len trošku mu vždy kvapkajú kvapky krvi tak neviem či to má tak byť
To vám k tomu nič nepovedal? Achjo...
Áno, má to vytekať, keď sa rana predčasne uzavrie, môže dôjsť ku infekcii. Tak isto pri kontakte s podstieľkou, či blatom... čiže takto kastrovaný kôň je na niekoľko dní odkázaný na státie v boxe a vodenie. Pohybu potrebuje veľa, keďže tým stimuluje odchod sekrétu z rany. Kôň bude určite boľavý a nebude mať chuť sa hýbať, ale bohužiaľ, pri takto prevedenej kastrácii musí.
L72
napsal(a):
Ďalší "PÁN" veterinár
Rozumiem, že takí stále sú ale naozaj nerozumiem prečo ich ľudia volajú?! V dnešnej dobe keď už nie je problém zohnať kvalitného veterinára, ktorý vám všetko vysvetlí a to vrátane pooperačnej opatery.
Kastrovali jsme cca před rokem a půl, skoro dvouletýho hřebce. Ve stoje otevřenou metodou. Musel se tuším 14 dní minimálně 2x denně vodit cca po 30 minutách, aby sekret ( krev) vytékal. Asi 3 dny to bylo lehce nateklé. Nesměl do prašného prostředí, na louku bez hmyzu (ještě nelétal), jinak box bez podestýlky či s hrubou neprašnou podestýlkou a kontrolovat čistoty ran. Po týdnu či deseti dnech šel normálně do stáda.
Pudink28
napsal(a):
Kastrovali jsme cca před rokem a půl, skoro dvouletýho hřebce. Ve stoje otevřenou metodou. Musel se tuším 14 dní minimálně 2x denně vodit cca po 30 minutách, aby sekret ( krev) vytékal. Asi 3 dny to bylo lehce nateklé. Nesměl do prašného prostředí, na louku bez hmyzu (ještě nelétal), jinak box bez podestýlky či s hrubou neprašnou podestýlkou a kontrolovat čistoty ran. Po týdnu či deseti dnech šel normálně do stáda.
Děkuji za reakci. Teď už je stejně pozdě, už na to není počasí

Zrovna nedávno jsme o tomto tématu hovořila s veterinářkou a letitým zaměstnancem hřebčína. Oba byli jednoznačně pro uzavřenou metodu. Pak mi vyprávěli příběhy u otevřené metody, kdy se to nepovedlo - vylezly střeva. Pokud u toho ještě kůň stojí, je to konečná. Stát se to může i zkušenému veterináři - záleží i na fyziognomii konkrétního koně. Takže za mně jedině uzavřená metoda. Náš valášek toto absolvoval ve 4 letech. Byl vykastrován uzavřenou metodou a druhý den již lítal po výběhu, jako by se nic nestalo.
napsal(a):
Zrovna nedávno jsme o tomto tématu hovořila s veterinářkou a letitým zaměstnancem hřebčína. Oba byli jednoznačně pro uzavřenou metodu. Pak mi vyprávěli příběhy u otevřené metody, kdy se to nepovedlo - vylezly střeva. Pokud u toho ještě kůň stojí, je to konečná. Stát se to může i zkušenému veterináři - záleží i na fyziognomii konkrétního koně. Takže za mně jedině uzavřená metoda. Náš valášek toto absolvoval ve 4 letech. Byl vykastrován uzavřenou metodou a druhý den již lítal po výběhu, jako by se nic nestalo.
A to jste kastrovali na klinice? Jaká byla cca cena? Děkuji.

gargamelka
napsal(a):
A to jste kastrovali na klinice? Jaká byla cca cena? Děkuji.
Ne, bylo to doma. A cena byla cca 5-6 tisíc. Přesně si to nepamatuji, protože platila předchozí majitelka - byla to naše podmínka při koupi, protože hřebec by k nám do stáje nesměl. Vřele můžu doporučit MVDr. Seitla.
Ak je obojstranný kryptorchid, tak to býva tak, že vždy ľavý semenník je kdesi v inguinálnom kanáli a až ten pravostranný je v bruchu.
Takže ten ľavý sa vytlačí/nájde pomerne rýchlo a ten pravý treba trošku loviť, ale ak má vet nachystané sterilné a sterilne zabalené nástroje a zarúškuje a proste dbá na čistotu a má dobrú anestézu, no problem, bola som nedávno pri tom, rovno na Muráni, na lúke, no problem :)
Ale miestny vet si netrúfol, dokonca tvrdil, že semenník do roka zostúpi (nikdy by nezostúpil, tí pravostranní sú proste brušní, väčšinou) robil to vet z kliniky.

gargamelka
napsal(a):
Takže doma uzavřenou metodou, to jsem nevěděla že to jde i takto. A to myslíte, že by se dalo ještě i v tomto počasí? Rekonvalescence je tedy rychlejší? Nějaké články jsem pročetla, ale raději se ptám na zkušenosti. Z jakého jste kraje?
U nás se dělala v srpnu. Právě u té uzavřené metody až tak na počasí nezáleží. Právě nás překvapilo, že druhý den už lítal jakoby nic. Opuchlé to měl téměř neznatelně. Jediné, co koníkovi vadilo, že před zákrokem měl trochu hladovku. Královehradecký kraj, ale vím, že Seitl dojíždí i do Pardubického a Libereckého.

gargamelka
napsal(a):
A dotaz trošku mimo, je reálné aby se ze 4 letého plemeníka stal 100% valach? Tedy, že by šel zařadit do stáda ke kobylám?
To bude hrozně individuální. Náš valášek, tenkrát ještě hřebec, hřebčil hodně. Ani se nestihl kvůli tomu nažrat a jen řešil ostatní koně, které měl na dohled. Byl ve stádě mladých hřebců a ostatní se poklidně pásli a ten náš jen lítal podél plotu. A teď je to naprostý kliďas, ale nebylo to hned, pár měsíců ta změna trvala. I teď však, když ho něco rozruší, dokáže se předvádět jako hřebec :). Už jsem slyšela o plemeníkovi, který se nechal vykastrovat. Byl prý potom klidnější, ale na kobyly naskakoval pořád - jen už z toho nic nebylo :).