Šturva

XXX.XXX.46.93
Ahoj, chci se zeptat čím krmíte a nebo teď na jaro přilepšujete svým konim a nebo čím přilepšit normální krmnou mnou dávku ?
moje KD oves 2:1 s vojtěškou lněné semínko slunečnicové semínko a pivovarské kvasnice a chtěla bych ji ještě něčím přilepšit aspoň na toto období když se tak mění počasí zda se mi že ted trochu pohubla ne moc ale rada bych se rychle vrátila na jeji stávající váhu ještě chystám se usušit Kopřivu a udělat detox. Ustájena je 24/7 s přístřeškem a seno mají přes noc přes den tráva. Tak prosím budu rada za vaše rady a zkušenosti čím koni jaro ulehčit
Nám už povyskočila tráva a koně neskutečně kynou, takže jsem naopak vysadila oves a maj jen lněné semíno, zelený jíl pro dobré trávení (a nebo placebo efekt ošetřujících osob ) a trošku vojtěšky, aby se to samo v kyblíku nebálo.
Jedna kobča se mi zdála pohublá tak asi před měsícem, začali jsme ji tedy přilepšovat Nova Equi Plus, ale ta jarní tráva je asi fakt kalorická bomba, už má zase pěkné špíčky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

V taktomto veľmi chladnom počasí by som koňom dala seno aj cez deň. Tráva nemusí stačiť, keď sú teploty okolo nuly. Na niektoré kone(prelínané a oholené) sme dali deky, evidentne im to spravilo fajn. Na prilepšenie pouźívam mrkvu a jablká, na nejaké detoxy neverím- nemyslím si, že sú pre kone prebné.
Šturva

XXX.XXX.46.93
Nám tráva taky pěkne poporostla a koně jsou vice na ni než u balíku sena ktery mají v síti tak snad ji mame stejně dobrou jako u vás a taky začnou nabírat Ja oves dávám stále protože jezdíme parkur a vic ji to vyhovuje než bez něj takže jen dávku ubíram a nebo přidávám
Šturva

XXX.XXX.46.93
napsal(a):
V taktomto veľmi chladnom počasí by som koňom dala seno aj cez deň. Tráva nemusí stačiť, keď sú teploty okolo nuly. Na niektoré kone(prelínané a oholené) sme dali deky, evidentne im to spravilo fajn. Na prilepšenie pouźívam mrkvu a jablká, na nejaké detoxy neverím- nemyslím si, že sú pre kone prebné.
Seno mají prave nonstop v síti a vice jsou na trávě než u balíku, ale když je teplo tak mají seno jen na noc otevřené. No my se zatim chlupů nemůžeme zbavit takže deku nedávám jen teda když leje a zároveň fouká dam pláštěnku jinak nedávám. Mrkev dávám také do každé dávky tak 5 mrkví a detox z Kopřivn je na jaro prý fajn mam Kopřivu nasušenou doma takže mě to nic nestálo a kdyby to nemělo žádné účinky tak aspoň pro dobry pocit
Šturva
napsal(a):
Seno mají prave nonstop v síti a vice jsou na trávě než u balíku, ale když je teplo tak mají seno jen na noc otevřené. No my se zatim chlupů nemůžeme zbavit takže deku nedávám jen teda když leje a zároveň fouká dam pláštěnku jinak nedávám. Mrkev dávám také do každé dávky tak 5 mrkví a detox z Kopřivn je na jaro prý fajn mam Kopřivu nasušenou doma takže mě to nic nestálo a kdyby to nemělo žádné účinky tak aspoň pro dobry pocit
U nás též seno nonstop, tráva nonstop, momentálně na čas zpátky i deka, protože větší část zimní srsti už je pryč. Období přelínávání je zátěž samo o sobě, teď je navíc počasí jako v únoru, před tím bylo sice krásně, ale zas veliké rozdíly teplot ve dne a v noci.
Takže jsem zas přilila olej (ne do ohně, ale do kýble) a na cestě mám (aspoň doufám) extrudovaný ostropestřec. I kdyby to nemělo ty zázračné detoxikační účinky, tak je to fajn zdroj živin a energie - prostě semínka
Šturva
napsal(a):
Ahoj, chci se zeptat čím krmíte a nebo teď na jaro přilepšujete svým konim a nebo čím přilepšit normální krmnou mnou dávku ?
moje KD oves 2:1 s vojtěškou lněné semínko slunečnicové semínko a pivovarské kvasnice a chtěla bych ji ještě něčím přilepšit aspoň na toto období když se tak mění počasí zda se mi že ted trochu pohubla ne moc ale rada bych se rychle vrátila na jeji stávající váhu ještě chystám se usušit Kopřivu a udělat detox. Ustájena je 24/7 s přístřeškem a seno mají přes noc přes den tráva. Tak prosím budu rada za vaše rady a zkušenosti čím koni jaro ulehčit
Složek máte v KD až až. Nepřidávala bych nic, zvýšila bych množství.
Šturva

XXX.XXX.46.93
rebeks
napsal(a):
Složek máte v KD až až. Nepřidávala bych nic, zvýšila bych množství.
Všechny komponenty co v KD mam se pry dobře vyvažují jen jsem přemýšlela jestli na jaro někdo nepřidává i něco dalšího co by bylo fajn jinak se jedna o ČT kobylu robustnější ho rámce da dostává rano- 950g ovsa 350q vojtěška 100 g mletého lněného semínka zalitého horkou vodou a mrkev
Večer ta sama dávka jen misto lněného dávám 100g slunečnicového semínka a 2 lžíce kvasnic (ty jen měsic v kuse a pak dávám pauzu )
Předtim jsem krmila granule standart pro hobby koně rano 600g k tomu 350g ovsa 100g lněného a 150g vojtěška a večer to samé jen misto lněného slunečnice. Ale co mi bylo doporučeno tak granule pry nejsou nejlepší tak jsem přešla na samostatné komponenty úplně.
Šturva

XXX.XXX.46.93
sovicka
napsal(a):
Nepíšete množství jadrného krmiva, ale jen poměr, chtělo by to vědět víc... Možná dát větší dávku, než dáváate, ale těžko říct... slunečnice a lněného semínka, je taky důležité vědět množství... možná bych přidala ještě trochu kukuřice (extrudované vločkované)...
Jedna se o ČT kobylu robustnější ho rámce da dostává rano- 950g ovsa 350q vojtěška 100 g mletého lněného semínka zalitého horkou vodou a mrkev
Večer ta sama dávka jen misto lněného dávám 100g slunečnicového semínka a 2 lžíce kvasnic (ty jen měsic v kuse a pak dávám pauzu )
Předtim jsem krmila granule standart pro hobby koně rano 600g k tomu 350g ovsa 100g lněného a 150g vojtěška a večer to samé jen misto lněného slunečnice. Ale co mi bylo doporučeno tak granule pry nejsou nejlepší tak jsem přešla na samostatné komponenty úplně v granulich byla kukuřice celá a vločkovaná.
Šturva
napsal(a):
Nám tráva taky pěkne poporostla a koně jsou vice na ni než u balíku sena ktery mají v síti tak snad ji mame stejně dobrou jako u vás a taky začnou nabírat Ja oves dávám stále protože jezdíme parkur a vic ji to vyhovuje než bez něj takže jen dávku ubíram a nebo přidávám
Tak výživnou trávu si snad nepřejte. Za poslední týden byla koby pod sedlem 5x a přesto je ji podbřišník zase o díru kratší
Šturva

XXX.XXX.62.244
keira
napsal(a):
Tak výživnou trávu si snad nepřejte. Za poslední týden byla koby pod sedlem 5x a přesto je ji podbřišník zase o díru kratší
aspoň jde poznat že je dobře živená a můžete to svádět na svaly zato my ty svaly snad ani dělat nemůžeme kdyz ji zrovna kohoutek opadl
blbounek

XXX.XXX.191.11
Šturva
napsal(a):
aspoň jde poznat že je dobře živená a můžete to svádět na svaly zato my ty svaly snad ani dělat nemůžeme kdyz ji zrovna kohoutek opadl
Máme to úplně stejně, kobyle opadl kohoutek i zadek, mám na ni novou podloženou deku a doufám, že zvýší rychlost svého žraní, ať do sebe narve co nejvíc živin z čerstvé trávy a máme z čeho vyrábět svaly :(.
Šturva

XXX.XXX.46.93
blbounek
napsal(a):
Máme to úplně stejně, kobyle opadl kohoutek i zadek, mám na ni novou podloženou deku a doufám, že zvýší rychlost svého žraní, ať do sebe narve co nejvíc živin z čerstvé trávy a máme z čeho vyrábět svaly :(.
No nám prave taky přes zimu jsme dělali jen jednou v týdnu na hale jinak volno a terén a dost se to ted projevilo na svalech :-/ taky jsem dala většího beránka pod sedlo a budu doufat že zase za chvili nabere ať muže začít pořádně pracovat a vrátí se do kondičky jen nám ted začali hnojit pole a kobyla z toho teď při práci kašle takže ma volno. doufam že ji to co nejdřív přejde a bude zase jak rybka
Šturva
napsal(a):
Zase ale můžete vycpat sedlo gelovkou a jezdit dál. Kobyla má záda jak stoleček a jestli ještě přibere trošku tuku kolem kohoutku, tak už budu mít sedlo jen na ozdobu
Romeee

XXX.XXX.213.131
Je možné přidávat musli hippie + vojtěšku + rýžové otruby+ buď len nebo slunečnicové semínka..?
Popř. v jakém množství?
Stačí vojtěšku jenom namočit? Bude to granulovaná vojtěška..
Hůře krmitelný A1/1, využíván několikrát do týdne, potřebuje nabrat, aby mohl pořádně nasvalit. Co se týče tohoto krmiva, vybírala jsem kvůli ceny, protože koně nevlastním já, ale je od majitele, který krmí pouze v zimě trochou ovsa.
Momentálně je celý den na trávě, večer trochu sena.
Úplně přesně nevím, co je müsli hippie- možná hippolyt?- přidat k tomu lze cokoliv z toho, co píšete, i když je to možná zbytečné, vojtěšku a semínka to müsli pravděpodobně obsahuje též.
Začíná se množstvím nejprve minimálním, se vším, postupně se můžete dostat až na dávku, kterou doporučuje výrobce nebo podle toho, jak kůň vypadá. Přesné dávkování vám tu těžko někdo poradí.
Granulovanou vojtěšku nemusíte máčet vůbec, pokud jí kůň sežere v suchém stavu.
Dovedu si představit, že hůře krmitelný A1/1, pokud je bez příkrmu, vypadá po většinu roku nic moc.
Touhle dobou je ale vydatná pastva, takže kůň by měl touhle dobou vypadat z celého roku nejlíp, pokud se tedy opravdu vydatně celý den pase + večer seno. Dostatek objemového krmiva je pro nabrání nejdůležitější.
Müsli určitě přidávat můžete, já osobně bych do něj už vojtěšku nesypala, nejspíš už tam bude a zbytečně si posunete poměry prvků někam, kam nechcete. Trochu semínek - extrudovaný len nebo slunečnici- klidně.
Píšete, že kůň je využíván několikrát do týdne - pokud je opravdu v horší kondici a práce není úplně lehká, bude nabírání hodně obtížné.

Asi jsem začla vyrábět krmné směsi, ani o tom nevím...

Já bych ty vojtěškové granule raději přeci jen namočila, koně mívají tendenci se jimi dusit, pokud jsou suché.
Romeee

XXX.XXX.213.131
Terven
napsal(a):
Úplně přesně nevím, co je müsli hippie- možná hippolyt?- přidat k tomu lze cokoliv z toho, co píšete, i když je to možná zbytečné, vojtěšku a semínka to müsli pravděpodobně obsahuje též.
Začíná se množstvím nejprve minimálním, se vším, postupně se můžete dostat až na dávku, kterou doporučuje výrobce nebo podle toho, jak kůň vypadá. Přesné dávkování vám tu těžko někdo poradí.
Granulovanou vojtěšku nemusíte máčet vůbec, pokud jí kůň sežere v suchém stavu.
Dovedu si představit, že hůře krmitelný A1/1, pokud je bez příkrmu, vypadá po většinu roku nic moc.
Touhle dobou je ale vydatná pastva, takže kůň by měl touhle dobou vypadat z celého roku nejlíp, pokud se tedy opravdu vydatně celý den pase + večer seno. Dostatek objemového krmiva je pro nabrání nejdůležitější.
Müsli určitě přidávat můžete, já osobně bych do něj už vojtěšku nesypala, nejspíš už tam bude a zbytečně si posunete poměry prvků někam, kam nechcete. Trochu semínek - extrudovaný len nebo slunečnici- klidně.
Píšete, že kůň je využíván několikrát do týdne - pokud je opravdu v horší kondici a práce není úplně lehká, bude nabírání hodně obtížné.
Omlouvám se, špatně jsem to napsala - musli Hippie..
Vypada už o něco lépe než v zimě, ale pořád to není ono.. Kobyla která je s ním vypadá už vypadá normálně po zimě, jen plňas ne a ne přibrat :) V zimě jsem donutila majitele koupit nějaké granule a přidávala se mu tam do žrádla soja, ale v lednu už pak přestal krmit.
Co se týče práce tak úplně nevím co s ním kdo dělá. Jízdarnu nemáme, jezdí se jenom do terénu, krok, klus, cval nejspíš.. Zatím chodil 2-3x do týdne, teď asi bude častěji.
Já si ho pokud možno beru ne lonž, popř. práci se země.