xxxjanaxxx

XXX.XXX.144.38
Ahojte poslete fotku vaseho krizeneho konika.
Ja mam appaloosu x welshpony
cikcaklak

XXX.XXX.148.21
Krásný koník!
ducckie

XXX.XXX.54.3
Kříženeček.
ducckie

XXX.XXX.54.3
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Též AQH a ČT pravděpodoně Kinský, ale nemáme původ ani rodiče v průkazu. Víme jenom plemena.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejsou náhodou po Pure Dunnit Power?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
napsal(a):
Nejsou náhodou po Pure Dunnit Power?
Který nebo na koho to prosím je? Co se týká těch mích. Kobylu opravdu nevím ta je původem ze Zbřehu jméno chovatele z hlavy nevím. Hříbě otec: Lenas Bleu Rain původem od Topkovích s linii z USA a matka ČT z linie Gaspari.
Otec ryšavej je ktorýsi Catalin, matka zemská kobyla, o pôvode žltej nemám páru.

Matka fjord, otec lipicán, letos pětiletá kobylka - fotky jsou z loňska.

napsal(a):
Matka fjord, otec lipicán, letos pětiletá kobylka - fotky jsou z loňska.
To je dost divoké spojení.
To je z Vašeho chovu? Co koho vedlo k tomuto křížení?

napsal(a):
To je dost divoké spojení.
To je z Vašeho chovu? Co koho vedlo k tomuto křížení?
Mohlo být hůř. Obě plemena jsou poněkud kompaktní na nižší a širší noze, takže výsledek byl v tomhle směru lehce odhadnutelný a bez velkých překvapení. Ne jako kříženci třeba plnokrevníka a američana, ale i mnohých ČT mezi sebou. Kobylku mám od dvou let. Měla jsem stejnou otázku na "chovatele", odpověď mě dostala, bylo to něco ve smyslu "no, když už tu toho hřebce máme". Později jsem dohledala, že ten rok, kdy zabřezla matka mé kobylky, hřebec připustil asi šest klisen (přesný počet si už nepamatuju). Žádná klisna nebyla lipicán... Plemena klisen se na té stránce nepsala, ale mám podezření, že se jednalo jen o kladrubáky a fjordy z jejich stáje.
A chov samotný - no, všechny stránky rozumu říkaly ne, neber ji, jen něco v pozadí nesměle šeptalo "něco na ní je". A furt dokola jsem si musela psát, abych si zdůvodnila sama pro sebe, proč ji nechci, ale to nesmělé šeptání stejně přehlušilo rozum a i když jsem odjížděla s tím, ať ji prodávají dál, po třech dnech jsem volala, že si pro ni přijedu. A ukázalo se, že srdce mělo pravdu. No, ale rozum taky dost možná jo, uvidím až za roky, jak se na ní odchov projeví. Zatím je vše v pohodě, ale je to mladé zvíře.

22verunka
napsal(a):
Neni to nahodou ten severocesky mustang? Tam bylo podobne krizeni. Jednoho odsud znam.
Nee. Ve stáji byl hřebec lipicán, licentovaný na připouštění, pak klisny kladrubáci a fjordi - do zápřahu po čtyřech. Chovatel ale těžce onemocněl a už když jsem kupovala kobylku, zbýval ve stáji jen lipicán a pár kladrubáků, vše ostatní se prodávalo, protože syn (nebo kdo to byl, už nevím), fjordy a jejich hříbata (křížená asi všechna s tím lipicánem) nechtěl. Má byla poslední - asi byli ostatní koně lákavější, než sice boxovaný kůň, ale který se bál dotyku jako mladý nezkušený kůň chovaný venku bez blízkého styku s lidmi. Nebo ostatní prodávali už rok předtím a kobylka byla v tu dobu orvaná z pokusů nechat ji na štontu... Netuším, jestli ji tam dávali hned po odstavu nebo později, obávám se, že to první. Moc k tomu nevím, jen to, že se chovatel prořekl, že na štontu spadla. Tipuju, že ne jen jednou, protože pak řekl, že ji nakonec dali radši do boxu. A protože byla tak vynervovaná, že nedávala samotná ani box, museli k ní šooupnout další hříbě. Tak vyrůstala v boxe se stejně starou kladrubandou. Výběh tam měli, ale radši to dál už nebudu komentovat.
22verunka
napsal(a):
Jinak musim rict ze je kobca vydarena. Ma neco s obou a opravdu je na ni neco zajimaveho.
Má krásný kukuč. I když to na využití pod sedlo není důležité
Zdá se, že tělo má po fjordce, předek po tátovi. Tak snad bude i hlavička po po něm.
Sama mám křížence fjorda, je hezký, ale takový "tajnosnubný". Nějak mu není moc vidět do hlavy. Nebo to konkrétně u tohoto koníka neumím
Souhlasim sisi kouka tak nejak jinak. Hlavu ma krasnou ale i stavbou tela se mi libi. Shanim mamce konika a neco takoveho by se mi moc libilo. Ikdyz nejdulezitejsi je pro nas ted povaha. Mamka se na stara kolena rozhodla zacit. Velkych koni co maji vic jak 160 se ne primo boji protoze se obcas stara ale chtela by neco mensiho. Idealni 140 - 150. Mame taky krizence fjorda ale to je spis konik pro pokrocilejsi. Musim teda ale rict ze po tom fjordovi je strasne pracovitej. Takovej nezmar. Ne vzdy se mu chce ale kdyz se mu prace necim okoreni tak maka jako sroub.

Ale já neřekla, že se mi šutříkova koby nelíbí. Jen mě zajímá, při těchto podivných kříženích, zda to mělo nějaký opodstatněný důvod. Nerozumím majitelům kobyl, co připouští "čímkoli" jen proto, že je to snadné, aniž by přemýšleli, zda se potom takovýto kříženec snadno prodá a zda bude mít nějaké využití... kort v dnešní době, kdy je koní tolik.
Máme tu v obci kobylu QH x ČT... pěkný kůň, když ho rozdělíte zaplecema na dva... zadek po QH, předek úzký a "nijaký" po ČT... vypadá to velmi nepovedeně. Ač má krásnou hlavu i barvu... nevím, no. U křížení vlastně člověk moc odhadnout, jak to dopadne, nemůže. Taky rozumím, že někdy je to opodstatněné skrze např. zlepšení charakteru daného zvířete. Ale jinak mi přijde smysluplnnější pořídit čistokrevné zvíře a alespoň trochu tušit, co z něj vyroste.
Naštěstí nemám ambice množit, tak se mě to netýká
Tak ono existuje ešte aj úžitkové kríženie, keď sa dúfa, že potomok zdedí od oboch rodičov žiadané vlastnosti, napríklad hucul/arab do vytrvalosti, alebo kedysi angloarab, kde arab dodal tvrdosť a tak ďalej, v UK sa takto vyrábajú huntre, to je zmeska poníkov, shirov a plnokrvníkov, veľmi umne namiešaná.
Sú žrebce, po ktorých aj keď je matka obluda vznikne niečo, čo vyzerá ako kôň, taký Obvod dával pekné kone, aj keď sa pustil na mulicu, ale zas povaha nebola pre každého a tak ďalej.
Posledné žriebä zo žltej bolo po APH, chvíľu to vyzeralo, že to bude nevzhľadný valcovitý kôň na malých kopýtkach, ale ako rastie, stále viac a viac sa podobá na matku a vyzerá ako veľmi ušľachtilý teplokrvník, ostáva len dúfať, že po američanovi nezdedil žiadnu pliagu. Jej žriebätá, čo mala kadetade predtým všetky boli žlté, alebo plavé, vždy po licentovanom žrebcovi a tiež sú také podobné, jemnejšie, užšia holeň.
Ryšavej žriebätá som videla tiež, jedno po trakénovi a druhé po polokrvnom žrebcovi, sú to mohutné ryšavé kobyly, inak kópie matky, vo všetkom, len sú jemnejšie, ani ten polokrvník ale veľa jemnosti nevniesol, čož sa napríklad mne páči, mám rada hrubšie kone a hrubšie hlavy mi tiež nevadia.
22verunka
napsal(a):
Souhlasim sisi kouka tak nejak jinak. Hlavu ma krasnou ale i stavbou tela se mi libi. Shanim mamce konika a neco takoveho by se mi moc libilo. Ikdyz nejdulezitejsi je pro nas ted povaha. Mamka se na stara kolena rozhodla zacit. Velkych koni co maji vic jak 160 se ne primo boji protoze se obcas stara ale chtela by neco mensiho. Idealni 140 - 150. Mame taky krizence fjorda ale to je spis konik pro pokrocilejsi. Musim teda ale rict ze po tom fjordovi je strasne pracovitej. Takovej nezmar. Ne vzdy se mu chce ale kdyz se mu prace necim okoreni tak maka jako sroub.
Pořiďte haflinga..nějakého osvědčeného..to by pro maminku bylo asi ideál..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mě se líbí všichni. Samozřejmě nejkrásnější jsou ti moji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mě nic nesvítí, ale je tu dost nuda. Jdu zase potěšit na chvilku Amíky. Nic proti nikomu tady samozřejmě, ale jsou tam takový já nevím veselejší?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Kdo může být veselý, když koukne z okna
Sníh leží a do něj prší. A za 3 dny je první máj, lásky čas
Tady nám prší (okolí Prahy řekněme).Tak já ke koním musím ať je hezky nebo né. Jinak tu zase princezna vytopí napáječkou celý box i se sousedem. Notabene musím tý starý všechno přichystat kolem krmení a taky nějaké léky bere...Všechny ranky jí hned ošetřit atd..Prostě co jsem dostal instrukce od veta, tak to plním na 100 procent.A něco navíc.
Už někdy nestihnem ani jít ven..
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tady nám prší (okolí Prahy řekněme).Tak já ke koním musím ať je hezky nebo né. Jinak tu zase princezna vytopí napáječkou celý box i se sousedem. Notabene musím tý starý všechno přichystat kolem krmení a taky nějaké léky bere...Všechny ranky jí hned ošetřit atd..Prostě co jsem dostal instrukce od veta, tak to plním na 100 procent.A něco navíc.
Už někdy nestihnem ani jít ven..
Pokud by si holka mohla vybrat, na mazání by se vyprdla a raději šla ven. Podle mě. Každý ďobek nemusí být vydezinfikovaný a namazaný
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
sisi58
napsal(a):
Pokud by si holka mohla vybrat, na mazání by se vyprdla a raději šla ven. Podle mě. Každý ďobek nemusí být vydezinfikovaný a namazaný
Když Zuzko to je ta jak jsem Vám ukazoval s tím Cushingovým syndromem..Já o tom moc nevím, ale vet mi dal přesný istrukce kolem toho a..Neni toho málo.Nějak prý je to nadprodukce nějakých hormonů a i přelínání je hrozný problém.Zkrátka uděláme co se dá a pak důstojný odchod. To bude teprve zkouška jak to ponesu.Na tu už jsem si hodně zvyknul.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když Zuzko to je ta jak jsem Vám ukazoval s tím Cushingovým syndromem..Já o tom moc nevím, ale vet mi dal přesný istrukce kolem toho a..Neni toho málo.Nějak prý je to nadprodukce nějakých hormonů a i přelínání je hrozný problém.Zkrátka uděláme co se dá a pak důstojný odchod. To bude teprve zkouška jak to ponesu.Na tu už jsem si hodně zvyknul.
Cusching je potvora. Zkuste napsat Oťáskovi, má stejně postižené jedince a prospívají.
Určitě se postaráte bezchybně.O tom není pochyb.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dieta musí být chudší na sacharidy, ale bohatší na tuky.Kupuji na příkrm granule EQUI GUARD pro seniory.Dostává ještě minerály hlavně selen ovšem ten musí být stanoven přesně a nesmí se předávkovat.Odčervování striktně pravidelně a čas od času rozbor trusu děláme.Kontrola zubů taky pravidelně dvakrát za rok a kontrolujeme to vlastně denně(záněty).Jinak dostává Cypro..Něco.Jak ono se to jenom jmenuje. Kopyta Vám přesně neřeknu protože to dělá odborník. Jo a v létě holit se musí což nás teprve čeká.Bohužel je už skoro slepá a s tím už se nic dělat nedá..A vojtěšku samozřejmě nesmí skoro vůbec.Zase procházka s ní je pro náhodné kolemjdoucí velmi dojemná..Hlavičku opřenou o rameno a někdy jí mám až v kapse skoro..Jasně že tam jsou dobrůtky.
Mám koně v komerčním ustájení. V ceně máme z krmiva dostatek sena a 3 kg ječmenného šrotu na den. Na této dávce náš dědek moc neprosperoval. Takže seno mu zůstalo, ječmen má stažený na polovinu a já mu dokupuji jiné krmivo. Na podzim měníme krmnou dávku, navyšujeme kalorie a bílkoviny, protože jsme v zimě měli problém s opadáním svalů hřbetu a zádi. Od podzimu je dekovaný Turnout dekama různé gramáže s krkem, aby tolik nenasrsťoval a na jaře neměl problém vypínat.
Takže celé to vypadá takto:
4000, - ustájení s krmivem, které je v ceně.
K tomu celoročně granule pro westernové koně 1kg/den, rýžové otruby 0,5 kg/den,100g extrudovaného lnu a na lepší pohyb MSM odměrku ráno a večer.
Od září do doby než jdou na pastvinu( máme chudší pastvu) navíc ještě 1/4 kg vojtěšky a 0,5 kg Spilers conddition senior 0,5 kg/den.
Když se to sečte dohromady + kovář a veterinář je to celkem pálka.
Asi je to krmení překombinované a možná moc kalorické..., ale valach vypadá dobře a spokojeně. Na německých stránkách jsem se dočetla, že staří koně s cushingem přežívají kvalitně cca 4 roky ( projevil se loni), pak že kvalita života klesá, tak ať má dědek to nejlepší...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dieta musí být chudší na sacharidy, ale bohatší na tuky.Kupuji na příkrm granule EQUI GUARD pro seniory.Dostává ještě minerály hlavně selen ovšem ten musí být stanoven přesně a nesmí se předávkovat.Odčervování striktně pravidelně a čas od času rozbor trusu děláme.Kontrola zubů taky pravidelně dvakrát za rok a kontrolujeme to vlastně denně(záněty).Jinak dostává Cypro..Něco.Jak ono se to jenom jmenuje. Kopyta Vám přesně neřeknu protože to dělá odborník. Jo a v létě holit se musí což nás teprve čeká.Bohužel je už skoro slepá a s tím už se nic dělat nedá..A vojtěšku samozřejmě nesmí skoro vůbec.Zase procházka s ní je pro náhodné kolemjdoucí velmi dojemná..Hlavičku opřenou o rameno a někdy jí mám až v kapse skoro..Jasně že tam jsou dobrůtky.
Děkuji moc, našemu koni se to projevilo teprve vloni na podzim a zatím žádné hrozné příznaky nemá.Vím ale, že se to bude zhoršovat.Je pro mě novinka, že nesmí vojtěšku, já mu jí trochu dávám spolu s lněným semínkem a olejem plus další doplňky-MSM, piv.kvasnice, teď mu dělám kopřivovou kůru.Oves ani nic takového nedostává vůbec, ani tvrdý chleba.O tom EquiGuardu vím, chystám se ho objednat a krevní testy i na selen taktéž uděláme.Už je dokonce i přelínaný, kromě pár chlupů na břiše.Zatím chodí i na lehké vyjížďky a je to v pohodě, ale bojím se, co bude dál.Je mu teprve19 let.Jak je to s pastvou?Nikde jsem nevyštudovala, zda tito koně smí na trávu, jinde jsem je viděla, že se normálně pasou a nikdo to moc neřeší.Ach jo, moc mě to trápí...děkuji.
liva
napsal(a):
Mám koně v komerčním ustájení. V ceně máme z krmiva dostatek sena a 3 kg ječmenného šrotu na den. Na této dávce náš dědek moc neprosperoval. Takže seno mu zůstalo, ječmen má stažený na polovinu a já mu dokupuji jiné krmivo. Na podzim měníme krmnou dávku, navyšujeme kalorie a bílkoviny, protože jsme v zimě měli problém s opadáním svalů hřbetu a zádi. Od podzimu je dekovaný Turnout dekama různé gramáže s krkem, aby tolik nenasrsťoval a na jaře neměl problém vypínat.
Takže celé to vypadá takto:
4000, - ustájení s krmivem, které je v ceně.
K tomu celoročně granule pro westernové koně 1kg/den, rýžové otruby 0,5 kg/den,100g extrudovaného lnu a na lepší pohyb MSM odměrku ráno a večer.
Od září do doby než jdou na pastvinu( máme chudší pastvu) navíc ještě 1/4 kg vojtěšky a 0,5 kg Spilers conddition senior 0,5 kg/den.
Když se to sečte dohromady + kovář a veterinář je to celkem pálka.
Asi je to krmení překombinované a možná moc kalorické..., ale valach vypadá dobře a spokojeně. Na německých stránkách jsem se dočetla, že staří koně s cushingem přežívají kvalitně cca 4 roky ( projevil se loni), pak že kvalita života klesá, tak ať má dědek to nejlepší...
Děkuji moc za Vaše zkušenosti.Já mu právě obiliviny nedávám, prý to tito koně nesmí.Zatím chodí na lehké špacíry, ale cítím, že mu ubývá energie, proto přemýšlím, čím by se to dalo vyladit. Je mu 19 a taky se nám to projevilo loni.
Tak našemu seniorovi rozhodně energie neubývá
Zhoršení jsme pozorovali loňskou zimu a začali hledat příčinu. Po zhodnocení všech příznaků a konzultaci s veterinářem jsme to uzavřeli jako počínající cushing.
Změnili jsme krmení a koník kvete.
Je adekvátně s ohledem k věku využíván pod sedlem a minulý víkend zvládl naprosto v pohodě dvoudenní vandr.
Taky máme vylínáno a zůstaly chlupy na břiše, ale ty postupně pomalu pouští taky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mě s tím samozřejmě pomáhá veterinář a místní ošetřovatelka.Vet říkal kdyby jste si s něčím nebyl jistý, tak mi klidně zavolejte..Teď už toho určitě lituje. Být Vámi určitě to s vetem projednejte.Mojí výtržnici je 24 let a vůbec teda není moje.Jen nebyl k sehnání někdo ochotný a kdo jezdí denně.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě s tím samozřejmě pomáhá veterinář a místní ošetřovatelka.Vet říkal kdyby jste si s něčím nebyl jistý, tak mi klidně zavolejte..Teď už toho určitě lituje. Být Vámi určitě to s vetem projednejte.Mojí výtržnici je 24 let a vůbec teda není moje.Jen nebyl k sehnání někdo ochotný a kdo jezdí denně.
Já to s vetem projednávala, taky si sama kolem toho študuju všechno možný a nemožný, ale nejvíc mě zajímají právě zkušenosti lidí, kteří takového koně mají.Máme doma stáj s devíti koňmi, ale tento problém zatím řeším poprvé. Máme tu i starší koně (dvěma je taky 24 let), ale těm vůbec nic není, jen toho mýho chudáka to muselo potrefit.Mám ho 17 let a je to můj první kůň a moc mi na něm záleží
Jinak se vrátímk původnímu tématu-ten můj kůň s cushingem je vlastně taky kříženec-arab x appaloosa.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Alis
napsal(a):
Já to s vetem projednávala, taky si sama kolem toho študuju všechno možný a nemožný, ale nejvíc mě zajímají právě zkušenosti lidí, kteří takového koně mají.Máme doma stáj s devíti koňmi, ale tento problém zatím řeším poprvé. Máme tu i starší koně (dvěma je taky 24 let), ale těm vůbec nic není, jen toho mýho chudáka to muselo potrefit.Mám ho 17 let a je to můj první kůň a moc mi na něm záleží
Já Vám bohužel moc radit nemohu..Ke koním jsem se dostal asi před dvěma lety omylem. Moc dobře zrovna já Vás chápu s tím "záleží mi moc na něm".Kobče právě nebyla poskytována úplně adekvátní péče a jen se domnívám že proto už nevidí. Ani vet mi to přímo nepotvrdil raději.Teď už je aspoň psychicky a i fyzicky na tom lépe podstatně.Mě koník přirůstá k srdci asi tak po měsíci a je zcela lhostejné čí je.
liva
napsal(a):
Jen pro pobavení -fáze línání
http://img24.rajce.idnes.cz/d2403/13/13897/13897730_1b6aa33f0b2ac76ee43361256d163e75/images/P4020073.jpg?ver=0
http://img22.rajce.idnes.cz/d2203/13/13968/13968265_5404fdab206be30999ea399be7d093f1/images/DSCN1273.jpg?ver=0.
Já mu právě ty chlupy na břiše ostříhala nůžkama. Napřed to vypadalo strašně, ale už je to dobrý
Můj milovaný vysněný modrooký chlap :D Letos desetiletý kříženec, pravděpodobně ČT x QH (poloviční QH?).
Moje kobylka appaloosa x welsh cob, podělila dobré vlastnosti po obou plemenech.
Kobylka po matce ČT, otec hucul... A její syn po Slovenském teplokrevníkovi ;).
chromik
napsal(a):
Kobylka po matce ČT, otec hucul... A její syn po Slovenském teplokrevníkovi ;).
A její dcera po Appaloosa hřebci - foto maj. Lucie Cinová.
Barock Pinto typ Fríská krev. Matka čistokrevná Fríská klisna, otec polský polokrevník.