Andrea1

XXX.XXX.135.237
Dobrý den, chci koupit kobylku po Quater horse, je krásná, avšak má problém údajně s přežíráním sena. Když stála, tak furf zatínala a povolovala dokola břišní svaly, jakoby furt něco tlačila no a z huby si odfukovala, nebylo to krkání ale takové odfouknutí vždy. Měli tam předtím veterináře a prý je to z toho že se přežírá sena. Ještě doktorovi zavolám abych si to ověřila. Ale chci se zeptat, pokud je to opravdu to přežírání se, tak co to kobylce udělá u nás, kde bude 24/7 na zelené vydatné pastvě. Normálně mi z ní koně hodně naberou a to nejsou žádní žrouti, tak mám strach co by se mohlo stát této kobylce, když tam bude celý dny stát a jen bagrovat trávu, aby ji to nešlo nějak třeba moc do kopyt nebo netrpěla pak na koliky, ale prý ji to po trávě nedělá, jen po senu, což mi přijde zvláštní, protože seno těm koním ani zdaleka nechutná tak jako tráva. Prosím radu a zkušenosti.
Andrea1
napsal(a):
Dobrý den, chci koupit kobylku po Quater horse, je krásná, avšak má problém údajně s přežíráním sena. Když stála, tak furf zatínala a povolovala dokola břišní svaly, jakoby furt něco tlačila no a z huby si odfukovala, nebylo to krkání ale takové odfouknutí vždy. Měli tam předtím veterináře a prý je to z toho že se přežírá sena. Ještě doktorovi zavolám abych si to ověřila. Ale chci se zeptat, pokud je to opravdu to přežírání se, tak co to kobylce udělá u nás, kde bude 24/7 na zelené vydatné pastvě. Normálně mi z ní koně hodně naberou a to nejsou žádní žrouti, tak mám strach co by se mohlo stát této kobylce, když tam bude celý dny stát a jen bagrovat trávu, aby ji to nešlo nějak třeba moc do kopyt nebo netrpěla pak na koliky, ale prý ji to po trávě nedělá, jen po senu, což mi přijde zvláštní, protože seno těm koním ani zdaleka nechutná tak jako tráva. Prosím radu a zkušenosti.
Dušná ze sena? Zatínání břišních svalů a "odfukování" z huby by odpovídalo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Seděla jste na ní? Viděla jí v pohybu a po hýbání? Nějak to na mě působí jako dušný kůň...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
I na mě to působí tak, že je kobyla dušná
Každopádně s takovým problémem nekupujte, protože jinak Vám zbydou jen oči pro pláč, a co na jeho pořízení ušetříte pak nasypete do veterinářů, aniž byste z koně nakonec měla nějaký užitek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Vzala bych si tam svého ověřeného veterináře který vám řekne a vy mu věříte. Ono jejich veterinář může jít v ruce s majiteli.
Koukněte na video zde
https://www.youtube.com/watch?v=cY-ccvOPw5M
kašel tam slyšet není, ale je tam krásně vidět zatínání břišního svalstva u dušného koně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Po jakém QH je? Kolik je kobyle? Může jít projev jedné z dědičných nemocí u těchto plemen (a jejich kříženců).
Andrea1

XXX.XXX.135.237
Děkuji moc za rady, mluvila jsem s veterinářem a ten mi to také potvrdil, že je jedná o dýchací potíže, zatínání břišního svalstva nemá co dělat s přežíráním prý jasné 100% dýchací potíže, aby určil jaké, musel by ji vyšetřit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Andrea1
napsal(a):
Děkuji moc za rady, mluvila jsem s veterinářem a ten mi to také potvrdil, že je jedná o dýchací potíže, zatínání břišního svalstva nemá co dělat s přežíráním prý jasné 100% dýchací potíže, aby určil jaké, musel by ji vyšetřit.
V případě dušnosti doporučuji opravdu radši kouknout po jiným zdravím jedinci.
Moje kobylka trpí tou prostou formou. Kdy to dává i roky pokoj. Já jí kupovala jako zdravou ale po pátrání u býalích majitelů jsem zjistila že tam s tím problém byl velký a letos přelom únor březen jsme řešili že kobylka zničeho nic po průdkém oteplení při práci začala kašla, objevili dýchací potíže, Dušná rýha za žebry a bílé hlenové výtoky z nosu. Nevím zda k tomu přispěl stav ve kterém na podzim byla kupovaná oslabená i po hříběti a nebo to udělalo jen to počasí. Pomohli nám hodně bylinky a trvalo to asi 3 dny a zas je klid. Ale každý kůň je jiný znám i koně kterého to zabilo. S Dušností opravdu není sranda.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
I na mě to působí tak, že je kobyla dušná
Každopádně s takovým problémem nekupujte, protože jinak Vám zbydou jen oči pro pláč, a co na jeho pořízení ušetříte pak nasypete do veterinářů, aniž byste z koně nakonec měla nějaký užitek
To není tak úplně pravda. Mám dušnou kobylu a nikdo to na ní nepozná. I vetka mi moc nevěřila a to si ji poslechla. Podle ní zní spíš jako nachlazená, než jako dušná.
Ovšem chtělo to přijít na to, co ji vyhovuje a to dávat, co nedávat nikdy, čím přilepšovat, jaké podmínky vytvořit. A 100 dalších věcí.
Rozhodně ale nedoporučuji kupovat dušného koně. Ať si ho léčí ten, kdo ho zkur.il
Andrea1
napsal(a):
Kobyla je pravděpodobně dušná, to skutečně může nastat ze sena, ale ne kvůli zkonzumovanému množství, ale kvůli prašnosti. Každopádně dušnost se nedá vyléčit, pokud o kobylu stojíte, velmi dobře si ji nechte vyšetřit svým vlastním veterinářem.
Andrea1
napsal(a):
To máte štěstí, že jste ji u toho sena viděla.Na trávě byste třeba tyhle příznaky přehlédla.Hýbání břichem a k tomu nadměrné funění opravdu nebudou z přežrání
Ten prodávající musí mít velmi bujnou fantazii.Nebo skutečně nezná příznaky dušnosti.Když vám ještě řekne, že na trávě se nepřežírá a tudíž nefuní
Kupte si jinou kobylu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
koně
napsal(a):
To máte štěstí, že jste ji u toho sena viděla.Na trávě byste třeba tyhle příznaky přehlédla.Hýbání břichem a k tomu nadměrné funění opravdu nebudou z přežrání
Ten prodávající musí mít velmi bujnou fantazii.Nebo skutečně nezná příznaky dušnosti.Když vám ještě řekne, že na trávě se nepřežírá a tudíž nefuní
Kupte si jinou kobylu.
Souhlasím. Určitě zdravého koně. Dušnost je problémová ale u každého koně co kupujete požadujte RTG a vyšetření nejlépe vašim vetem u kterého máte jistotu že vám nebude lhát.
Andrea1
napsal(a):
Obávám se, že se jedná o dýchací problémy, které pouze konzumace prašného sena umocňuje.