Proč se mnou můj kůň nechce být?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

EvcaL

29.4.2017 17:24
EvcaL

XXX.XXX.228.57

Ahoj,
Poslední dobou mám hrozné trápení se svým ponym... Je mu 15 let, vždycky se ke mně choval skvěle. Z ničeho nic jeden den když jsem přišla se otočil a šel ode mě pryč. Dost mě to zarazilo a popravdě aji zabolelo u srdce. Nebylo to tím, že by byl třeba přepracovaný nebo tak. Vůbec nevím jak tenhle problém vyřešit :( dělá mi to snad pokaždé. Mám pocit, že se mnou nechce být a nedokážu najít důvod... prosím o pomoc.

Neregistrovaný uživatel

29.4.2017 17:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

EvcaL napsal(a):
Ahoj,
Poslední dobou mám hrozné trápení se svým ponym... Je mu 15 let, vždycky se ke mně choval skvěle. Z ničeho nic jeden den když jsem přišla se otočil a šel ode mě pryč. Dost mě to zarazilo a popravdě aji zabolelo u srdce. Nebylo to tím, že by byl třeba přepracovaný nebo tak. Vůbec nevím jak tenhle problém vyřešit :( dělá mi to snad pokaždé. Mám pocit, že se mnou nechce být a nedokážu najít důvod... prosím o pomoc.

Z ničeho nic to určitě nebude..smajlík

EvcaL

29.4.2017 18:01
EvcaL

XXX.XXX.228.57

Ponyho jsem nikdy nebila, vždy jsme se měli navzájem rádi... vztah byl úplně skvělý. Bohužel si to nedokáži vysvětlit. A kolikrát se na mě štastně kouká když vidí, že jsem přijela, ale jen co přijdu do výběhu, pony se otočí a jde pryč... nebo jen co vidí čištění, vodítko...

29.4.2017 18:24
Shagyas

XXX.XXX.177.194

Ono TAKY záleží na tom, co se honí hlavou tobě

29.4.2017 18:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Mám některé lidi ráda, ale jsou dny, kdy jim ráda vidím záda.
Neber si to osobně, je to kůň ne pes. U psa bych přemýšlela, co jsem zvorala, u koně to může být něco, co ví jen on a tebe se to třeba vůbec netýká.
Pokud je zdravý, dobře žere, kamarádí se se stádovými kolegy, neřešila bych to.Dej tomu čas.

29.4.2017 19:06
Horsana

XXX.XXX.40.140

A to zas ja by som si trieskala hlavu o stenu, keby môj kôň odišiel, keby videl čistenie a vodítko, pretože by mi z toho jasne plynulo, že odchádza v očakávaní niečoho nepríjemného, často to býva po čistení sedlanie a nejaká práca, hoci len zo zeme, v opičárny kruhovke a tak ďalej.

Viac dúfajme napíše Svapu.

29.4.2017 19:10
Terven

XXX.XXX.110.147

Shagyas napsal(a):
Ono TAKY záleží na tom, co se honí hlavou tobě

A taky záleží na tom, co se obvykle děje po tom čištění...

EvcaL

29.4.2017 19:12
EvcaL

XXX.XXX.228.57

Horsana napsal(a):
A to zas ja by som si trieskala hlavu o stenu, keby môj kôň odišiel, keby videl čistenie a vodítko, pretože by mi z toho jasne plynulo, že odchádza v očakávaní niečoho nepríjemného, často to býva po čistení sedlanie a nejaká práca, hoci len zo zeme, v opičárny kruhovke a tak ďalej.

No právě... ale chodím za ním max 3 za týden kvůli škole a to chodíme bud na procházky, nebo jen na lehčí vyjíždky a nikdy se nám nic špatného nestalo... nevím, co by mu mohlo vadit.

EvcaL

29.4.2017 19:15
EvcaL

XXX.XXX.228.57

Terven napsal(a):
A taky záleží na tom, co se obvykle děje po tom čištění...

Nic... bud odcházím domů, nebo jdeme na procházku.Nehledejte za tím nic zlého.

29.4.2017 19:21
Horsana

XXX.XXX.40.140

Môže mu vadiť tritisíc vecí, sedlo, výstroj, dečka, ty, tvoja nálada, možno sa ponáhľaš, si napätá, nervózna, niečo sa proste stať muselo.

Neregistrovaný uživatel

30.4.2017 00:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Počkejte a nechodila jste za ním dřív častěji než třikrát za týden?

EvcaL

30.4.2017 07:03
EvcaL

XXX.XXX.228.57

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Počkejte a nechodila jste za ním dřív častěji než třikrát za týden?

Jak kdy... někdy jsem u něj byla 1x za týden a někdy zase každý den. Je ale pravda, že teď ho moc nestíhám kvůli studiu :(.

30.4.2017 07:20
mgtka

XXX.XXX.92.43

Třeba to jen vyčůraně zkusil a ono to funguje. Kdysi jsem znala kobylu, která když jste pro ni do výběhu přišli jindy než v dobu krmení, odcházela těžce kulhajíc, byla to hérečka

30.4.2017 08:23
keira

XXX.XXX.106.7

Nezměnilo se stádo? Neskamarádil se tam s někým?

Nepřestala mu sedět výstroj? Na poníky většinou mají lidi dost šitkoidní sedla, která mohou být koni nepohodlná.

Na vyjížďky odchází ochotně?

EvcaL

30.4.2017 09:24
EvcaL

XXX.XXX.228.57

keira napsal(a):
Nezměnilo se stádo? Neskamarádil se tam s někým?

Nepřestala mu sedět výstroj? Na poníky většinou mají lidi dost šitkoidní sedla, která mohou být koni nepohodlná.

Na vyjížďky odchází ochotně?

Stádo je furt stejné. Výstroj máme na míru a velicene kvalitní a na vyjizdky chodí hrozně rád. Vždy je neskutečně šťastný. Napadlo mě, jestli ho třeba neterorizuje někdo ze stáda a proto nemá náladu ani na mě.

30.4.2017 10:28
Svatava

XXX.XXX.70.17

Horsana napsal(a):

A já myslím, žes to vypsala vcelku vše:)
Přízeň koně není "zadarmo", kůň musí mít důvod ji člověku věnovat. Svým chováním ve volnosti dává jasně najevo svoje pocity a názory. To, co se děje poté, co je na vodítku či pod sedlem, už může být do značné míry ovlivněno minulou zkušeností koně, že nemá smysl se snažit o odpor - takže ne každý kůň dá najevo bolest nebo diskomfort např. při sedlání či ježdění.
Dost lidí tento problém má, protože kůň nemá prostě žádnou motivaci k nim přijít, netěší se na to, co se bude dít. Pokud ale kůň za tebou dříve chodil a nyní odchází, byla bych velmi ve střehu, co se změnilo.
Nevěřím tomu, že si kůň něco "vymýšlí" nebo "zkouší" - u patnáctiletého koně, který se X-let choval "nějak" a teď se chová "jinak", muselo dojít k něčemu, co změnilo jeho pocity z vaší interakce. Jako první bych podezírala bolest - třeba že sedlo začalo tlačit, je někde zablokovaný, potřebuje upravit zuby nebo se přichvátil a ježdění je pro něj nepříjemné.
Eventuálně se něco změnilo ve výběhu - může to způsobit nové stádo, pokud si není jistý svou pozicí, tak nechce odcházet, nebo prostě na pastvě začala růst po dlouhé zimě na seně tráva a je pro něj hodně atraktivní.
Každopádně bych se nejprve ujistila, že to chování nepramení z fyzické bolesti, a poté přemýšlela, jak ho namotivovat - jak mu nabídnout něco, co je pro něj zajímavé, tak, aby měl důvod chtít být ve tvé přítomnosti.

Neregistrovaný uživatel

30.4.2017 13:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

Podle mě si na Vás koník zvyknul a teď Vám to zkrátka dává sežrat.Mě kobule hraje divadlo jenom den vynechám.

30.4.2017 17:22
Hopin

XXX.XXX.213.247

Podle mě si na Vás koník zvyknul a teď Vám to zkrátka dává sežrat.Mě kobule hraje divadlo jenom den vynechám.

Proto nebereš telefony kamarádce? Jsou koně důležitější? Můj bože tohle jsem ještě neviděla..Vem mi telefon a nebudu ti psát sem.Markéta.

Neregistrovaný uživatel

30.4.2017 19:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145

Všem se omlouvám..Chápete proč mám raději virtuální přátele od koní?

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.4.2017 19:46

Hele, nenazývá se tohle nějak odborně? Ta nemoc, že Ti je neustále někdo "v patách"?

Neregistrovaný uživatel

30.4.2017 21:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Takže zase mam z ostudy kabát akorát.Díky Markéto.Jsi fakt zlatá.Piš si sem co chceš já tady vypadám jak blázen už teď.Mějte se tu dobře přátelé a ať Vám koně jdou.

Dotaz (z jiného PC)

1.5.2017 00:19
Dotaz (z jiného PC)

XXX.XXX.235.225

A není v maštali třeba nový stájník? Nemohl někdo jiný znechutit poníka k tomu se nechat chytit? A chodíte s pamlskem? Naši koníci ví, že bude dobrota, tak rovnou přijdou, jsou odměněni a lehce se odchytí.

Dotaz (z jiného PC)

1.5.2017 00:21
Dotaz (z jiného PC)

XXX.XXX.235.225

Takže zase mam z ostudy kabát akorát.Díky Markéto.Jsi fakt zlatá.Piš si sem co chceš já tady vypadám jak blázen už teď.Mějte se tu dobře přátelé a ať Vám koně jdou.

Nenechte se otrávit, hm?

1.5.2017 07:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

Hopin napsal(a):
Proto nebereš telefony kamarádce? Jsou koně důležitější? Můj bože tohle jsem ještě neviděla..Vem mi telefon a nebudu ti psát sem.Markéta.

Někteří zřejmě nechápou, že vzít mobil není povinnost. Proto máme u čísel i jméno a většina z nás i nebere neznámá čísla. Pokud nečeká zprávu z porodnice!
Pokud tedy Markétko chcete s M. mluvit zvedněte svůj, jistě hezký, zadeček a vypravte se do stáje, kde je M. každý den.
Když nechce hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře.

1.5.2017 14:27
Hopin

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Někteří zřejmě nechápou, že vzít mobil není povinnost. Proto máme u čísel i jméno a většina z nás i nebere neznámá čísla. Pokud nečeká zprávu z porodnice!
Pokud tedy Markétko chcete s M. mluvit zvedněte svůj, jistě hezký, zadeček a vypravte se do stáje, kde je M. každý den.
Když nechce hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře.

Slečno znám ho skoro 20 let.Před půl hodinou jsem ujela z hřebčína.Ten že nemá žádný kamarády od koní? Málem sem dostala na hubu od těch kráv místních.Ať si tě tam sežerou celýho i s těma hajtrama debilníma.Už se neboj máš pokoj.

1.5.2017 16:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

Hopin napsal(a):
Slečno znám ho skoro 20 let.Před půl hodinou jsem ujela z hřebčína.Ten že nemá žádný kamarády od koní? Málem sem dostala na hubu od těch kráv místních.Ať si tě tam sežerou celýho i s těma hajtrama debilníma.Už se neboj máš pokoj.

Slečna by se mi líbila Ale už jsem dlouho paní.
Nechápu proč se rozčilujete, pokud ho znáte dlouho, což se z vašeho příspěvku vytušit nedalo, určitě je někdy někde k zastižení mimo stáj. Pokud ho tedy potřebujete.
Nedivím se, že je tam žádaný.
Kde u koní najdete dospělého mužského, který chodí s plnými kapsami nejen dobrot pro koně.

Neregistrovaný uživatel

1.5.2017 18:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No v hřebčíně mi připadá že i ty koně se mi smějí. Najednou jsou tady tak veselé tváře až k nevíře.Tak smích je zdravý prospěšný a nikomu neublíží.Jenom já bych příště rád abych neměl hlavní roli.Spíš jako divák raději.smajlík

1.5.2017 20:03
keira

XXX.XXX.106.7

Koukám, že se nám tu téma "kůň se mnou nechce být" proměnilo v "meifi se mnou nechce být" :D

Abych to trochu vrátila k původnímu tématu:
Když přijdu ke koním, je normální, že kobyly vidí, že se něco děje a přijdou k východu z pastviny na čumendu.

Pustila jsem si ven jednu, odjezdila, vrátila ji na pastvinu a s povzdechem a uzdečkou přes rameno vyrazila na pastvinu pro druhou. No a ta jak nás zmerčila, zařehtala na pozdrav, rozklusala se pozdravit kámošku a pak plynule pokračovala k východu s pastviny s radostným výrazem " Tááák, a teď jsem na řadě jááá smajlík "

Je to drobnost, ale jednak to zpříjemňuje manipulaci s nimi, kdy samy přijdou a jen stačí postojem dát najevo, která má z nich má projít otevřeným ohradníkem (+ vlastním tělem zadržet hříbě, které je jak pes a furt by se chtělo něčeho účastnit), a druhak to prostě udělá radost, že je pro ně příjemné se mnou být, byť po nich budu chtít práci.

Takže kdyby se toto změnilo, také bych dost přemýšlela, co se kde pokazilo.

1.5.2017 20:09

A zase jsou situace, kdy se člověk musí smířit s tím, že jsou koni některé věci víc než (byť "jeho") člověk. Včera jsem převezla koby do nového ustájka - ze zimní "králíkárny" zpátky na víceméně pastevní systém. Konečně se zase dostala do velkých výběhů a může být ve stádě koní, mít téměř neomezený pohyb. Když jsem za ní dnes přišla jí podrbat a poptat se jí, jak se má, bylo to jasné... ne, že by "nezvedla hlavu" od trávy, ale ani nepřišla naproti. Až když jsem byla tak na 15m, šla nám v ústrety. Naprosto spokojený kůň, který má, co potřebuje (a dlouho neměl). Takže se nemůžu zlobit, že za mnou neběží...nepotřebuje zachraňovat, je jí dobře, nic jí nechybí. Až začne utíkat, až za ní půjdu, pak budu taky přemýšlet o tom, proč jí tak štvu, že mě nechce... ale prostě chci říct, že jsou situace, kdy člověk musí respektovat, že dávají přednost něčemu jinému, než svému člověku..

Neregistrovaný uživatel

1.5.2017 20:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Čestný pionýrský že už bude klid. Lidi a to fakt jenom takhle vlažně Vás bere váš kůň, jo?

1.5.2017 20:30

Meifi, mě to přijde normální a nehroutím se z toho. Je možné, že až se tam sžije a nabaží, tak že bude zase víc jako pes, ale mě to přijde prima, že se váže spíš na koně, než na člověka. To by přece mělo být normální, ne?... logicky. Na to nemusíte být "koňák" nebo mít načtených xy knih..

Nanny

1.5.2017 20:36
Nanny

XXX.XXX.199.180

Když přijdu do výběhu, tak můj kůň ke mně přijde, prohlídne mi kapsy nebo se nechá podrbat, chvíli je se mnou, ale když se nic neděje, tak zase normálně odejde za ostatníma, jde se pást nebo si prostě dělá koňské věci. Přijde mi to normální, nehroutím se z toho, je to prostě kůň a koně mu vždycky budou přednější než člověk (navíc když jsem ho koupila, tak měl tak max. jednoho kamaráda, kterýho mu navíc často měnili). Když chci, aby se mnou šel, tak jde, nedělá problémy, a to mi stačí. Nikdy to nebude pes a pro mě je to i příjemnější, protože nemám špatné svědomí, když někdy nemám čas, vím, že mu chybět nebudu. Kdyby přede mnou utíkal, to by bylo samozřejmě špatný.

Neregistrovaný uživatel

1.5.2017 20:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Takhle jak to máte Vy, tak to je normál asi všude, že? Kujva to teda mam super závislačku.Jako trochu mě už taky někdy prdí s tim když nepřijedu jak hraje druhý den uraženou, ale za chvíli už zase normál.

1.5.2017 21:14

Myslím, že to má každý nastavený jinak.
Někdo nemusí mít koně furt narvanýho v kapsách a je rád, že vypadá spokojený bez člověka, některý majitel ten maximální fyzický kontakt vyžaduje a bez toho by mu přišlo, že ho kůň nemá rád. Znám lidi, co zakazují pamlskovat ve výběhu ve stádě. A úplně tomu rozumím. Pro nevraživost koní navzájem, aby ten který ukořistil víc, se mohou strhnout i člověku nepříjemné, až nebezpečné potyčky...
Asi je to prostě na té které dvojici a když jim to vyhovuje a neobtěžuje to okolí...

Neregistrovaný uživatel

1.5.2017 21:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Ono s tím pamlskováním to taky neni tak jasný.Viděl jsem koně ve výběhu v zimě bez kousku sena.Ti by člověka pak skutečně sežrali s kouskem mrkve, ale to se nedivim.U nás mají fakt všeho až až a přiznám se i díky mě..Dokonce docházelo seno v zimě a tak se šetřilo co se dalo.Hned s těma koníkama bylo něco jinak.

Nanny

1.5.2017 21:30
Nanny

XXX.XXX.199.180

To já vím celkem jistě, že mě ten kůň nemá rád. Tedy určitě ne tak, jak lásku vnímáme my lidé. Ale respektuje mě, poslouchá, snese na hřbetě, snad mu ani moc nevadím...a vyhovuje mi to. Ale chápu, že to někdo může mít jinak.

2.5.2017 06:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nanny napsal(a):
To já vím celkem jistě, že mě ten kůň nemá rád. Tedy určitě ne tak, jak lásku vnímáme my lidé. Ale respektuje mě, poslouchá, snese na hřbetě, snad mu ani moc nevadím...a vyhovuje mi to. Ale chápu, že to někdo může mít jinak.

Mám to taky tak a je to ok.
Kamarádka má poně, který je až vtěrný, nikdy nevíte, kde za zády ho máte, a co se vám zrovna chystá oslintávat. A nedá se odehnat.
Není to vůbec příjemné.

2.5.2017 08:09
HanaNO

XXX.XXX.245.153

Přidám se do diskuze.Všem diskutujícím závidím ten vřelý vztah s koňmi a nechápu, co já delwm špatně. Mám kobylu neustále venku, denně ji chodím prikrmovat, teď na nářek ji chodím ještě past mimo výběh, protože ve vybehu trávu skoro nemá. Nepamlskuji. Práci po ní chci vyjímečně, celou zimu pod sedlem nebyla, na jaře zatím asi 4x a asi 3x jsem s ní chvilku pracovala že země. Přesto Výstroj má.padnoucí, pod sedlem je to jen flakarna, přesto když k ní jdu s uzdeckou nebo jinak vycítí, že bych po ní mohla něco chtít, má tendenci ode mě odcházet. Nenahanim ji jak nadmutou kozu, nenabizim pamlsky, dám si na čas, počkám, až si to rozmyslí a dovolí mi sama k sobě přijít a nechá si dobrovolně nasadit ohlavku. Ale taky jsem z toho zdrbla, co dělám špatně, neublizuju ji, nijak zvlášť ji neprudim, neotravuju a přesto i to, že po ní občas něco málo chci (a i to se snažím dělat pro ní co nejmíň nepříjemné) ji tolik vadí. Co je špatně? Podobně se přitom chová i kamaraduv valach, kamarad je přitom podobný typ jak Meifi, pamlskuje, prikrmuje osobně, má koně jako dítě, jezdí je vyjímečně (jako já), přesto před ním kůň, když tuší práci (ale třeba i kováře) prchásmajlík

2.5.2017 08:39

EvcaL napsal(a):
Jak kdy... někdy jsem u něj byla 1x za týden a někdy zase každý den. Je ale pravda, že teď ho moc nestíhám kvůli studiu :(.

I to by mohla být jedna z příčin. Kůň si zvykne na pozornost, když mu ji člověk dává a oplácí ji. Pokud máš teď víc práce, méně se na něho třeba pak můžeš soustředit, myšlenkami být jinde, dělat věci víceméně automaticky a už to stačí k tomu, aby kůň ztrácel svou vstřícnost. Není to o tom, že by byl neposlušný, jen už nevyhledává člověka, odpracuje si své, ale víc nemá důvod udělat. Kůň citlivě reaguje na vstřícné signály člověka a na jeho empatii vůči němu.
No a pokud máš třeba v hlavě starosti, tak to vycítí a může se chovat úplně jinak, než když jdeš s čistou hlavou, natěšená a vnímavá a jsi tam pro něho. Hledej pozitivní zpětnou vazbu. Zkus udělat to, co mu je nejpříjemnější a pak ho vrátit zpátky do stáda, postupně přidávej další úkony, chval, sleduj, příčin může být mnoho, jak už tu bylo řečeno a přijdeš na ně jen vlastním pozorováním. Zdravotní problém žádný nemá? Záda, zuby má v pořádku?

2.5.2017 09:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

HanaNO napsal(a):
Přidám se do diskuze.Všem diskutujícím závidím ten vřelý vztah s koňmi a nechápu, co já delwm špatně. Mám kobylu neustále venku, denně ji chodím prikrmovat, teď na nářek ji chodím ještě past mimo výběh, protože ve vybehu trávu skoro nemá. Nepamlskuji. Práci po ní chci vyjímečně, celou zimu pod sedlem nebyla, na jaře zatím asi 4x a asi 3x jsem s ní chvilku pracovala že země. Přesto Výstroj má.padnoucí, pod sedlem je to jen flakarna, přesto když k ní jdu s uzdeckou nebo jinak vycítí, že bych po ní mohla něco chtít, má tendenci ode mě odcházet. Nenahanim ji jak nadmutou kozu, nenabizim pamlsky, dám si na čas, počkám, až si to rozmyslí a dovolí mi sama k sobě přijít a nechá si dobrovolně nasadit ohlavku. Ale taky jsem z toho zdrbla, co dělám špatně, neublizuju ji, nijak zvlášť ji neprudim, neotravuju a přesto i to, že po ní občas něco málo chci (a i to se snažím dělat pro ní co nejmíň nepříjemné) ji tolik vadí. Co je špatně? Podobně se přitom chová i kamaraduv valach, kamarad je přitom podobný typ jak Meifi, pamlskuje, prikrmuje osobně, má koně jako dítě, jezdí je vyjímečně (jako já), přesto před ním kůň, když tuší práci (ale třeba i kováře) prchásmajlík

Každý kůň je jiný. Co pasuje jednomu, to druhému nevyhovuje.
Všichni 3 mí koně jsou/byli ten typ, že udělají, co po nich chci, ale nejsou mazlící. Neprchají, ale ani nepřicházejí.
Na muchlání mám psa, koně nechť si žijí svůj život ve stádě.

2.5.2017 09:13
HanaNO

XXX.XXX.245.153

Dík za reakci, jsem rada, že nejsem jedinasmajlík Já samozřejmě nepotřebuji, aby mi radostné běžela vstříc, kdykoliv mě uvidí, ani aby se se mnou muckala (ale když tam s nimi jsem občas přijde a zda se, že je ji v mě.pritomnosti fajn, občas si užívá, když ji drbu), jen mě mrzí, když přede mnou prchá/odchází, zr je to málo pracr se mnou tolik nepříjemné.

Rolf222

2.5.2017 09:38
Rolf222

XXX.XXX.184.13

Já si myslím, že je celý problém v tom, že si koně moc polidšťujete. Za mnou kůň taky přicválá přes celý výběh, ale když běží, už se olizuje... ;-) Když chleba dojde, stejně ochotně odběhne ode mě na trávu, případně za kýmloliv, kdo nese kyblík. Není to pes. Koně vždycky budou uvažovat o tom, jestli se jim něco vyplatí. Jestli jim osobně to může přinést nějakou výhodu v podobě získání nějaké dobroty, lepší pastvy mimo výběh, příjemného drbání, apod. Hlubší city bych v tom nehledal.

Neregistrovaný uživatel

2.5.2017 13:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mám kolikrát takovou paralelu s vojnou.Respekt a strach.Nic jiného nebylo potřeba.

2.5.2017 13:20

Meifi a to jste vyčetl z jakého příspěvku?

2.5.2017 13:44
Horsana

XXX.XXX.40.140

Čo znamená človek pre koňa sa i tak ukáže až vo voľnosti.

Rolf222

2.5.2017 13:53
Rolf222

XXX.XXX.184.13

Horsana: tak tak ;-)
Kůň se mě bude držet, pokud je to pro něj výhodné. Skoro jistě se u vás bude na volno bez vodítka držet kůň, když ho tak pravidelně berete na louku, stejně tak se vás bude držet cestgou z vyjížďky, třeba když na poslední kilometr sesednete a pustíte ho na volno. Maximálně se někde zapase a po chvíli doběhne. Ale zase, jen proto, že nemá sebou jiného koně nebo člověka a pro jeho bezpečí je vhodné se někoho držet. Ale zkuste se otočit a jít na opačnou stranu od stáje. V tu chvíli jen minimum koní půjde za vámi. V tu chvíli většina koní buď půjde sama do stáje a na vás se naprosto vyprdne, velmi pravděpodobně dojde na dohled koní ve výběhu a zapase se někde okolo. Zvířata nevděčná ;-).

2.5.2017 14:03
Terven

XXX.XXX.110.147

Meifi, mně to nedá...
samozřejmě, pokud kůň při spatření člověka udělá čelem vzad a odchází nebo dokonce prchá, je to minimálně důvod k zamyšlení, aspoň pro mě by byl.
Moje kobyla mi obvykle přichází naproti, někdy i svižně. Má-li zrovna něco fajn na práci, naproti mi nejde, ale ani nikam neodchází, projeví zdvořilý zájem, nechá si nasadit ohlávku a jde se mnou. Pokud nemá vyloženě blbou náladu, nemá nic proti mazlení, je přiměřeně zvědavá, ve společnosti lidí je spokojená, občas s námi zůstává, i když má možnost jít ke koním.
Chápu, že pro vás je to možná příjemný pocit, ale v případě závislosti, jakou popisujete vy, bych měla velké podezření, že s welfare kobyly něco není v pořádku. Že prostě z nějakého důvodu ve stádě nebo stáji není ráda. Možná jí chybí společnost koní, možná ji ostatní nepřijali anebo jí šikanují. Možná tráví většinu života v boxu, případně má jiný problém. Nevím, jsou to jen dohady.
Spokojený zdravý kůň, který žije ve vyrovnaném stádě a má dost volného pohybu a krmení, se takto obvykle nechová.
Možná může existovat výjimka, připouštím, ale tipuju, že za tím spíš bude něco takového.

2.5.2017 14:13
Horsana

XXX.XXX.40.140

;)

Mám viac koní, na voľno chodíme roky rokúce, ale tak zas tam viem, že sa môžem spoľahnúť na kobylu - šéfovú, že ona vie. A asi tiež vie, že obe chceme byť vonku bezpečne, je kľudná, ale ostražitá.

Myslím, že je ale zároveň veľmi spokojná, že sa môže rozhodovať ako uzná za vhodné, to jej bolo upierané pomerne dlhý čas, našťastie sú jej rozhodnutia plne kompatibilné s mojimi.

Samozrejme že ma zaujímalo, kto koho vlastne vonku vodí a pasie, ale zistila som, že proste tak nejak nasledujem ja ju a ona mňa podľa potreby, vždy sme sa dohodli, aj keď sa kone dostali neplánovane mimo ohradník, zatiaľ vždy ma kobyla nasledovala a za ňou zbytok a to aj vtedy, ak som nemala na čom ju odviesť, ona je proste taká, my si v tomto rozumieme, aj keď pamlsok ju samozrejme vždy poteší, no sú situácie, ktoré sú trebárs vypäté, nenacvičené, kone nervné, niečo ich vystraší, zablúdia a tak podobne - a vtedy je to na nej, je na ňu spoľah.

A rozhodne to nie je typ koňa na muckanie, nemá to rada, možno teraz, keď mení srsť, alebo jej robí dobre drbanie miest poštípaných od hmyzu, ale prítulná fakt nie je, na muckanie mám mucule :).

2.5.2017 14:17

HanaNO napsal(a):
Dík za reakci, jsem rada, že nejsem jedinasmajlík Já samozřejmě nepotřebuji, aby mi radostné běžela vstříc, kdykoliv mě uvidí, ani aby se se mnou muckala (ale když tam s nimi jsem občas přijde a zda se, že je ji v mě.pritomnosti fajn, občas si užívá, když ji drbu), jen mě mrzí, když přede mnou prchá/odchází, zr je to málo pracr se mnou tolik nepříjemné.

No. O tom, co je a není jak moc příjemné a nepříjemné konkrétnímu koni rozhoduje jen ten konkrétní kůň. Výběhy a ustájení, krmení, sedlo, množství práce-cokoli.Může to být úplně podle předních odborníků TOP-a pokud herka je názoru, že to je za trest, bude prostě v tom projevu platit její názor.

Jeho člověk rozhoduje o svých prioritách, takže i o tom, jestli bude raději s koněm, který jeví aktivní zájem s ním něco podnikat, nebo stačí kůň, který bezproblémově povozí, jen to nadšení holt úplně není. Nejde mít všechno a na prvním místě přání už teprve nejde mít všechno.

Pokud mi jde o to kdykoli já chci s koněm bezpečně absolvovat, co já chci, jde to myslím v pohodě systémem s korektně aplikovaným tlakem a jeho odnímáním a ten tlak nemusí být zrovna na levelu šporna nebo bičík nebo páka-ale i tak je to tlak a podstatné je i to, co udělám, když ten soft tlak nebude stačit/v tom systému moc možností nemám, pokud tam kůň není v "nerozumím", ale prostě jen v "nechci"/.

Pokud mám jako prioritu, aby se kůň na mě tvářil radostně a hlásil se o společnou činnost, můžu zkusit R+-viz linky výše. S tím, že ptát se mám jen na to, kde snesu odpověď, takže pokud s e holt začnu ptát "chceš mě na záda", taky se může stát, že se půl roku budu dozvídat "nechci" -a v systému R+ to musím respektovatsmajlík.

Máme spolehlivé klidné fjordkoule, dvě jsme prodali před 3 lety, fungovaly všechny na velmi jemno i pod dětmi, bez udidel, na gesta, na váhu-ale občas mi kobyla vzdychla..i ta nynější...nepřicházela úplně nadšeně..občas při nasedání z barelu udělala půlkrok stranou../nebála se, bylo to "radši bych neee" a pokud jsme ji v klidu přistavila znova, už s e nehnula, ale občas řekla "ach jo, no tak jo" a pak byla naprosto poctivá, absolvovali jsme kjorungy, zkoušky v tahu.../.Proto jsem začala R+, protože moje priorita je nejlépe kůň z mé přítomnosti i mimo ni radostný a tím i já radostná /vzdychání si beru osobně a je mi to lítosmajlík/, jinak se jen potřebuji trochu hýbat a je mi celkem fuk, jestli se hýbu při sběru bobků nebo na toho koně lezu.

2.5.2017 14:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mala som koňa, s ktorým som mala vzťah taký, že keď ušli kone a cvalom sa rútili preč, môj sa na zavolanie okamžite otočil, preskočil ohradu späť a prišiel za mnou a zostal so mnou.
To isté aj napríklad v prípade, že ušiel (no, pomohli im milí ľudia) aj so žrebcom na cestu, v zime, tma ako v pérdeli, žrebca zrazilo auto a ležal mŕtvy na ceste, na zavolanie sa môj vynoril spod lesa a zostal so mnou do príchodu polície, len tak, pásol sa tam v škarpe, nešiel domov, nešiel do stajne (bola od miesta nehody asi 500 m a viedla tam len jediná cesta), bol so mnou.

Nebola to závislosť, mali sme naozaj výnimočný vzťah, aký už nikdy s koňom mať nebudem a snáď ani nechcem, v tej dobe som si nemohla dovoliť mať dva kone, takže som mladšieho predala a nedopadlo to práve ideálne, pre koňa.

Ale v stáde bol normálny, hoci nikdy predtým v stáde nežil, začlenil sa okamžite, vyrastal s koňmi a ľuďmi, len ako maličký prišiel o matku, no nebol fľaškáč.
Jazdila som vtedy ešte s uzdečkou a ten keď videl, že ju beriem do ruky, doslova začal bublať radosťou, také to zvláštne erdžanie, natešené, nadšené. Presne vedel, že uzdečka rovná sa jazdec na chrbte, na ohlávke sa páslo a vodilo, na tú až tak nebublal.

On bol skutočne zvláštny.

Ale už by som niečo tak intenzívne zažiť nechcela, ono to nedopadá dobre väčšinou.

Neregistrovaný uživatel

2.5.2017 16:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Meifi a to jste vyčetl z jakého příspěvku?

Néé to jsem vypozoroval tak nějak všude kolem.Těm koním jsou ti jejich lidi tak krásně u prdelky někdy je to k zasmání skoro.Taky po měsíci? To i popeláře zná líp když kolem jezdí každou středu.

Neregistrovaný uživatel

2.5.2017 16:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Horsana napsal(a):
Mala som koňa, s ktorým som mala vzťah taký, že keď ušli kone a cvalom sa rútili preč, môj sa na zavolanie okamžite otočil, preskočil ohradu späť a prišiel za mnou a zostal so mnou.
To isté aj napríklad v prípade, že ušiel (no, pomohli im milí ľudia) aj so žrebcom na cestu, v zime, tma ako v pérdeli, žrebca zrazilo auto a ležal mŕtvy na ceste, na zavolanie sa môj vynoril spod lesa a zostal so mnou do príchodu polície, len tak, pásol sa tam v škarpe, nešiel domov, nešiel do stajne (bola od miesta nehody asi 500 m a viedla tam len jediná cesta), bol so mnou.

Nebola to závislosť, mali sme naozaj výnimočný vzťah, aký už nikdy s koňom mať nebudem a snáď ani nechcem, v tej dobe som si nemohla dovoliť mať dva kone, takže som mladšieho predala a nedopadlo to práve ideálne, pre koňa.

Ale v stáde bol normálny, hoci nikdy predtým v stáde nežil, začlenil sa okamžite, vyrastal s koňmi a ľuďmi, len ako maličký prišiel o matku, no nebol fľaškáč.
Jazdila som vtedy ešte s uzdečkou a ten keď videl, že ju beriem do ruky, doslova začal bublať radosťou, také to zvláštne erdžanie, natešené, nadšené. Presne vedel, že uzdečka rovná sa jazdec na chrbte, na ohlávke sa páslo a vodilo, na tú až tak nebublal.

On bol skutočne zvláštny.

Ale už by som niečo tak intenzívne zažiť nechcela, ono to nedopadá dobre väčšinou.

Mohu se zeptat proč to nedopadá dobře? Jen co mám očekávat, víte? smajlík

Neregistrovaný uživatel

2.5.2017 16:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Terven napsal(a):
Meifi, mně to nedá...
samozřejmě, pokud kůň při spatření člověka udělá čelem vzad a odchází nebo dokonce prchá, je to minimálně důvod k zamyšlení, aspoň pro mě by byl.
Moje kobyla mi obvykle přichází naproti, někdy i svižně. Má-li zrovna něco fajn na práci, naproti mi nejde, ale ani nikam neodchází, projeví zdvořilý zájem, nechá si nasadit ohlávku a jde se mnou. Pokud nemá vyloženě blbou náladu, nemá nic proti mazlení, je přiměřeně zvědavá, ve společnosti lidí je spokojená, občas s námi zůstává, i když má možnost jít ke koním.
Chápu, že pro vás je to možná příjemný pocit, ale v případě závislosti, jakou popisujete vy, bych měla velké podezření, že s welfare kobyly něco není v pořádku. Že prostě z nějakého důvodu ve stádě nebo stáji není ráda. Možná jí chybí společnost koní, možná ji ostatní nepřijali anebo jí šikanují. Možná tráví většinu života v boxu, případně má jiný problém. Nevím, jsou to jen dohady.
Spokojený zdravý kůň, který žije ve vyrovnaném stádě a má dost volného pohybu a krmení, se takto obvykle nechová.
Možná může existovat výjimka, připouštím, ale tipuju, že za tím spíš bude něco takového.

Koní tu má 14.Režim 12/12. Ve stádě je tak druhá možná i první.Mě ale nějak prostě ráda vidí, ale to vlastně i ti svěřenci.Mě bylo řečeno ošetřovatelkou to ta vaše povaha dělá..U nás je i čištění zábava a dělám to rád.Jsem s nimi zkrátka rád a asi to cítí nějak..Taky bych je nikdy nikomu nedal.

2.5.2017 19:21

Tak to je smutný. Já tedy nemám pocit, že bych se svým koněm jednala ve stylu respektu a strachu. Ono to totiž nemůže moc dlouho fungovat. Špatný vztah se prohlubuje až nakonec nejsou schopní spolupráce.
Ani kolem sebe nemám nikoho, kdo by takto s koňmi jednal. A to se pohybuji i mezi lesojezdci s jedním svým mazlíkem, tak ve sportovních stájích... No, dobře... teď se u nás nedávno jedna taková ambiciozní slečna ustájila, ale to je fakt jediná, kterou takovou znám. A nemám je nakoukané, takže nevím, jak to s koněm vlastně mají. Jen vím, že takto by se člověk ke svému koni chovat neměl... ale že by v tom bylo přímočaře prvoplánovitě nějaké násilí, to taky ne..

Tedy - mám se svým koněm nějaký vztah. Myslím, že mě zařazuje jako "svého člověka". Jsem u ní cca 4-5 x týdně. Pravda, nemám moc času s ní někde courat na ruce na pasení, ale snažím se po ježdění jí třeba nechat na 10-15min. nechat kousnout nebo jí vytáhnout před ježděním na trávu.. snažím se mít vždycky dostatek času, abych nemusela být ve stresu a dělat něco nedokonale, věnovala všemu dostatek času, aby bylo vše ok, neodfláknuté. A tím myslím hlavně péči. Pravda, že při ježdění občas máme zatmění, protože je některé dny opravdu extrémně lekavá a čumivá a ne vždy mám nekonečně trpělivosti. To se pak pohádáme. Ale ona jak je cíťa, tak to taky nemůžu přehnat, protože by byla panická a to je cesta do pekla... prostě si myslím, že pro člověka je vždycky nejvýhodnější být s koněm v co nejlepším vztahu. Být na něj pozitivní, milý, klidný... s takovým člověkem je kůň ve společnosti rád. A nevadí, že od něj takový člověk něco žádá. V opačném případě se snaží kůň dostat od takového člověka pryč...

Mě u zadavatelky napadlo hned, jeslti třeba není v nějakém období rozchodu s partnerem nebo jiné vnitřní disharmonii. Jednou jsem třeba byl naštvaná na kozy, že mi zas něco rozebrali a v tom naštání jsem měla odvádět koně do výběhu a prostě se jeden z nich nenechal chytit... nešel ke mě, cítil to naštvání a ikdyž jsem se k němu chovala jako obvykle, on věděl, že v pohodě nejsem a nevěděl, vůči komu je namířený ten vztek... tak se bál.

Neregistrovaný uživatel

2.5.2017 20:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Když jsem s ní byl tehdy poprvé venku to byli zážitky..Hrozně se všeho bála..Popelnice tam včera nebyli a určitě žerou koníčky.Když jsme šli zpátky tak někdo ty popelnice uklidil, takže panika bože kde jsou ty popelnice co tu byli? Mě tohle vyděsilo, skoro jsem koní zanechal hned v začátku.Nebýt toho, že se majitelka nestarala, neplatila a tahala by jí zase po celé ČR v různých pochybných ustájeních, tak koně znám jen z poutě a NETU.smajlík Tak si kobča zkrátka musela najít nějakého lepšího majitele.smajlík Nechci za ní mluvit, ale mohlo to prý dopadnout i hůř.

2.5.2017 22:23

Tak přesně takovýhle model mám doma

3.5.2017 04:24
lenacia

XXX.XXX.205.245

Fascinovalo mě, jak za někým jeho kůň přijde okamžitě na zavolání, zatímco za mnou kobča přijít nechce.
Hádám, že vím, kde je jádro problému, ale přesto.
Jedním z důvodů si myslím že je, že každý kůň je originál a jiný charakter, jinak se bude chovat kůň mladší, nebo spíše kůň, kterého si někdo vychoval od mladého, a jinak starší kůň koupený dejme tomu z nějaké jízdárny.
Nijak to nehrotím, Sára je zřejmě taky trochu netykavka, však, když si pro ni jdu, tak tuší, že bude pracovat, i když si ji občas vezmu jen na "vyvenčení", ale proč by za mnou chodila? Je ve stádě, má tam kamarády, pase se.
Můžu dělat hromadu věcí, nosit mrkve a pamlsky, a přesto, dokud nestojím dostatečně blízko, ani se nehne (ale všichni ostatní koně se během těchto mých pokusů jmenovali Sára , a ta moje se přejmenovala na "Těžkej Nezájem" ), občas se na mě podívá, rozhlédne, zmerčí koně, tkerej stojí co nejdál, a vyrazí pomalu krokem k němu, jako by si mě nevšimla :D.
Ale když sem u ní, tak stojí, když jí donutím i zvednout hlavu, tak čeká, až jí nandám ohlávku, a nikdy, doopravdy nikdy mi neudělala žádnou hnusárnu.

Teoreticky bych mohla zařvat "domů", ale to by byla pěkná hnusárna, přiběhli by zřejmě všichni koně, a ještě bych jim udělala bordel v palici, protože by čekali, že se půjde domů a příště by přijít nemuseli, takže by mě stájnice přetrhla jak hada .

Já osobně zkoušela fakt všechno, práce v kruhovce, tam už i na zavolání přišla, potom práce na otevřeném oprácku, opět, na zavolání přišla. Když jí chci dát pamlsek vždy ji oslovím jménem s inotací podobnou té, kdy na ni volám. Vždy mám v kapce připravený pamlsek pro případ, že by se za mnou uráčila přijít (zatím použit fakt jen jednou)
Ale přesto má na tohle Sára těžkej nezájem. Důležité pro mě ale je, že ve chvíli, kdy už u ní stojím, opravdu poslechne, když ke mě stojí zády, nebo bokem, stačí obvykle lusknout prsty, a ona se otočí hlavou ke mě, nikdy neuteče.

Mám představu teoretického postupu, jak bych asi pracovala, dkybych měla doopravdy možnost, být tam často a mít celý den na to s ní tyhle věci dělat, ale kdo ví, tolik času bohužel nemám, proto je v nájemní stáji a ne u nás za chalupou, a myslím si, že by taková price neměla zatím smysl. Snad jednou.

3.5.2017 08:04
Dotaz

XXX.XXX.110.146

No, u nás platí, že když nás koně hlídkují a šinou si to k východu z výběhu okamžitě, jen co nás spatří, něco jim ve výběhu vadí - vylejou si vodu, žerou je nesnesitelně mouchy - prostě chtějí pryč.

Jinak, pokud jsou spokojeni, se v pohodě popásají. Někdy k nám směrem po příchodu do výběhu vyrazí, jindy si musím pro koně dojít. S odchycením a odcházením problémy nemáme. Když blbneme na ruce na volno a baví ho to, neodchází a hraje si. Jednou ho něco u sousedů zaujalo natolik, že se v pauze otočil a běžel se podívat. Čučel tam dobrých 10 minut, tak to asi fakt bylo zajímavé. smajlík Nehroutím se z toho, já zase zvědavě pozorovala jeho. Stejně jsem tam šla ho jen potěšit pamlskem za trochu "práce" a poslušnosti. smajlík

3.5.2017 08:17
kapička

XXX.XXX.64.44

My máme ve stádě super kontaktního koně, který musí být všude první, všechno prozkoumat a když náhodou člověk mazlí jiného koně, tak ho jde vyhnat. Dokonce za náma po pastvině kluše a to je přitom v 6 letech těžký závislák na svojí matce. Věřím, že kdybych uměla R+ a majitel by nic proti tomu neměl, tak ten kůň bude nabízet i kotrmelec a chození po předních nohách, jen aby dostal odměnu.
Druhá mladá se taky přijde podívat, oňuňat, ale neprudí. Zbytek stáda nezájem, teda pokud zrovna nepotřebují někde podrbat, ale neutíkají, čistit se dají na volno, jen nejsou tak kontaktní.
Možná to je opravdu tím, že mladí se tam narodili a od 2 let se kolem nich motají ti samí lidé. Starší koně zažili dost lidí kolem sebe.
Koně, který by odcházel jsem zažila jenom v komerčních jízdárnách a tam se tomu moc nedivím.

3.5.2017 08:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

Přestěhovali jsme koně na nové působiště. Stávají se z nich mustangové. Tak nevím, zda mám být ráda, že se jim tam líbí nebo se zlobit, že mě nepotřebují
Včera jsem pro ně dokonce musela jít až na druhý konec ohrady, kvůli krmení. Na volání nepřišli
Ani ty dvě fotky neukazují celý pozemek.

3.5.2017 08:29

Po vypuštění do nové ohrady mi taky jeden z koní ani nepřijde na oves. Prostě je nažraný zelených dobrot...a to nemám nijak velký výběh. Ale prostě buď ani nepřijde, nebo nedožere. :)

Sisi...v takovym krpálu bych koně lovit nechtěla.

3.5.2017 08:34
Dotaz

XXX.XXX.110.146

sisi58 napsal(a):
Přestěhovali jsme koně na nové působiště. Stávají se z nich mustangové. Tak nevím, zda mám být ráda, že se jim tam líbí nebo se zlobit, že mě nepotřebují
Včera jsem pro ně dokonce musela jít až na druhý konec ohrady, kvůli krmení. Na volání nepřišli

Vypadá to jako super prostor. Skoro bych tam i lyžovala. smajlík

3.5.2017 09:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Vypadá to jako super prostor. Skoro bych tam i lyžovala. smajlík

To je originál sjezdovka
http://www.lazenskyvrch.cz/leto/fotogalerie.php
Přijeďte zajezdit

3.5.2017 09:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Po vypuštění do nové ohrady mi taky jeden z koní ani nepřijde na oves. Prostě je nažraný zelených dobrot...a to nemám nijak velký výběh. Ale prostě buď ani nepřijde, nebo nedožere. :)

Sisi...v takovym krpálu bych koně lovit nechtěla.

No právě
Na koně to má dobrý vliv. Pěkně zhubli. Jsem ráda
Snad mi to pobíhání po ohradách taky zformuje postavu

Neregistrovaný uživatel

3.5.2017 12:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):

Teda to je paráda.smajlík Ale sbírat koblížky bych tam nechtěl.

3.5.2017 17:48
Dotaz

XXX.XXX.110.146

sisi58 napsal(a):
To je originál sjezdovka
http://www.lazenskyvrch.cz/leto/fotogalerie.php
Přijeďte zajezdit

Máte to moc pěkné, v létě na koni, v zimě na lyžích. Paráda. Snad nezlobí ti návštěvníci a nekrmí.

3.5.2017 19:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Máte to moc pěkné, v létě na koni, v zimě na lyžích. Paráda. Snad nezlobí ti návštěvníci a nekrmí.

Zlobí a krmí
Ale přes sezonu budou mít prakoně náhubky ( každému budu tvrdit, že to mají kvůli tomu, že koušou). Má kobyla je šklebna a plňase lidi nezajímají.
Tak to snad nějak dáme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík