Zdravím,
už přemýšlím dopředu, jelikož jsem tuto zimu poprvé dekovala kobylku, koupila jsem dvě deky. Obě levnější HKM, nepromokavé s fleece zateplením. Rozdíly v nich jsou hlavně v tom, že černá má na nepromokavé části takové malé čtverečkování, zatímco petrolejová HKM měla ten nepromoakvý materiál hladký... hádám, že to má co dočinění s kvalitou, protože tu petrolejovou si ve výběhu parádně roztrhla, zatímco u černé detekuji jen drobné trhlinky.
Takže plánuju pořídit na zimu novou, a doufám že mnohem kvalitnější deku.
Prvně se pokusím vysvětlit. Kobylku jsem tuto zimu dekovala poprvé, přičemž jsem ze začátku byla proti tomu, přišla mi v pořádku a hlavně měla, jako každou zimu, pořádný huňatý kožíšek. Jenže jsem začala detekovat, že při silném sněhu/děšti a větru ji bolela záda, rozhodla jsem se pro to v době orpavdu velkého nečasí co přišlo dát deku, a po návštěvě fyzio mi bylo doporučeno, nechat deku přes celou zimu. Opravdu jsem detekovala změnu oproti době před dekováním.
Ráda bych tedy zainvestovala, jenže se v některých dekách vůbec nevyznám. Například u Bucass, na kterou jsem si loupala zájem, jsem jaksi nenašla ani jednu, která by byla podšitá pouze fleece. V JanaHorse nám sice říkaly, že to zle nahradit dekou s nízkým zateplením, ale pořád se nějak nemohu zbavit pocitu, že fleece je pro naše obyčejné zadekování lepší kvůli odvodu vlhkosti apod.
Jak se teda rozdělují deky od Bucas?
Zaujala mě taky deka Back On Track https://www.equiservis.cz/vybaveni-pro-kone/deky-na-kone-a-psy/vybehove-lehke-a-nepromokave-deky/back-on-track/deka-back-on-track-rain1680d-2142.html?force_sid=7f4b280dc28a64ebac7b108e5fb924ae ale cena je opravdu dost vysoká a nejsem si jistá, zda to má vůbec význam pořizovat.
Z těch laciných mě zaujala tato
https://www.equiservis.cz/vybaveni-pro-kone/deky-na-kone-a-psy/vybehove-lehke-a-nepromokave-deky/cassini-euroriding-vybehove-a-nepromokave-deky/deka-lehka-vybehova-euroriding-stormy.html?force_sid=7f4b280dc28a64ebac7b108e5fb924ae
víceméně bych tentokrát orpavdu ocenila celkovou radu ohledně deky... i kdybych ji neměla použít, raději ať se mi válí doma, než abych se mlátila do hlavy že já blbá si ji nevzala a pak sháněla na poslední chvíli.
Euroriding stormy mám, letos taky na koníkovi první zimu, přežila bez úhony a vyhovuje. Fleece má jenom od kohoutku po záď, na plecích je místo něj lehké zateplení s "klouzavým" materiálem vespod aby neodírala plece. Oproti HKM opravdu ramena neodírá.
Jinak já bych naopak preferovala deku s lehkým zateplením místo fleecu, cuchá chlupy a při línání na tom vypadané chlupy drží jak přilepené... Ale sháněla jsem na poslední chvíli, že :-D.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Back on Track obsahuje keramická vlákna, která odrážejí tělesné teplo a vracejí ho zpět do těla, čímž dochází k většímu prokrvení svalů atd. Proto ta cena. Je to terapeutická pomůcka a není určená na celodenní (nebo nepřetržité) nošení.
JoPan

XXX.XXX.159.20
Tady odkaz na Bucas pouze pláštěnku s fleecem - Smartex Rain: https://www.equimall.cz/podle-vyrobce/bucas/deka-lehka-bucas-smartex-rain.html.
JoPan
napsal(a):
Tady odkaz na Bucas pouze pláštěnku s fleecem - Smartex Rain: https://www.equimall.cz/podle-vyrobce/bucas/deka-lehka-bucas-smartex-rain.html.
Bucasky fleece vespod nemají, ani tato nemá, ale jinak super deky.
Arkarian
napsal(a):
Euroriding stormy mám, letos taky na koníkovi první zimu, přežila bez úhony a vyhovuje. Fleece má jenom od kohoutku po záď, na plecích je místo něj lehké zateplení s "klouzavým" materiálem vespod aby neodírala plece. Oproti HKM opravdu ramena neodírá.
Jinak já bych naopak preferovala deku s lehkým zateplením místo fleecu, cuchá chlupy a při línání na tom vypadané chlupy drží jak přilepené... Ale sháněla jsem na poslední chvíli, že :-D.
Taky nejsem přítel fleecové podšívky - jak píšete, cuchá chlupy, v době línání je ze spodku deky humus, při oblékání to drhe, elektrizuje, sem tam i jiskří
Podle ksichtů kobyly se mi zdálo, že nepříjemné to bylo i pro ni. Na letošní zimu jsem pořídila Bucasku se zateplením 150 g - to je zhruba ekvivalentní fleecové podšívce a nelituju. Po hřbetě to pěkně klouže, kobyla se pod tím nepotí, deku můžu libovolně posunovat i upravovat aniž by se kobyla ošívala a dělala ksichty.

Mohu se zeptat, trošku mimo téma, z jakého materiálu tedy podšívku volit? Jde mi o to, že potřebuji kobyle přešít vestu na plece a potřebuji na ní našít pruh nějaké teplejší látky mezi nohy. Myslela jsem, že zvolím fleece, ale teď jste mě trošku uvedli do rozpaků, zda je tedy vhodný.
napsal(a):
Mohu se zeptat, trošku mimo téma, z jakého materiálu tedy podšívku volit? Jde mi o to, že potřebuji kobyle přešít vestu na plece a potřebuji na ní našít pruh nějaké teplejší látky mezi nohy. Myslela jsem, že zvolím fleece, ale teď jste mě trošku uvedli do rozpaků, zda je tedy vhodný.
Teď jsem tedy v rozpacích zase já
Protože pokud bych něco takového měla šít samodomo (což nehrozí), tak taky netuším. Bucasky mají vespod nějaký hladký spešl materiál, něco takového budete asi těžko shánět.
Pokud je to jen na část koně a ještě k tomu na spodní, pokud dobře chápu, tak by možná ten fleece mohl posloužit. Třeba se ozve někdo kreativnější než já

Děkuji, vestu mám, je z takového toho šprc-materiálu, ale potřebuji schovat a zahřívat hlavně plece, takže tam potřebuji něco našít. Asi nakonec přeci jen zvolím ten fleece.
Fotka neupravené vesty - pro představu.
Ono to "nárazové" dekovaní je trochu nepochopitelné.
Jsem toho názoru, že buď dekovat nebo ne.
Ale zase čím dřív zadekujete, tím míň srsti koni naroste.
Pokud koni zimní srst splácnete dekou s malou gramáží, nebude moct postavit chlupy a bude mu zima.
Koně nasrsťují od okamžiku kdy se začne krátit den. Takže pokud začnete dekovat v období plískanic nějakou zimní srst mít bude.
Pokud nemůžete 100% reagovat na změny teploty, kupte All in one deku a nechte v ní koníka celou zimu. Tyto deky mají velké teplotní rozmezí. Např Bucas Smartex Od +10 do -20°C
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv gramáž, dbejte na to, aby deka měla tournout efekt. Oni skoro všichni výrobci píšou u nepromokavých dek, že jsou prodyšné, ale u levnějších značek to není moc pravda.
Co se podšívky týká, nylon nedrží chlupy ale flís má taky své výhody.
All in one deky mají vespod stay dray fleece, protože se počítá, že je majitel použije na vlhkého koně.
O dekování je toho na netu napsáno spoustu, pro i proti, hledejte...
Zadejte výraz All in one deka, deka s Turnout efektem...
Za mně Bucas, Horseware, Masta.
Pak už záleží na tom, jaký střih deky bude koníkovi vyhovovat a kolik peněz jste ochotná investovat...
PS. Velmi kvalitní deky se objevují za dobrý peníz i v inzercích.. :).
lina225

XXX.XXX.131.91
V "nárazovém" dekování zas takový problém nevidím, když zvolíte správnou gramáž. Nemůžu na koně v -15 hodit nepodšitou pláštěnku, která opravdu splácne chlupy, ale sama nic nepřidá a čekat, že mu bude fajn. Letos jsem dekovala koně od října = téměř bez zimní srsti. Deky jsem měnila podle pocitu, vždycky tak, aby měl na zádech příjemné teplo. Fleecová deka mu stačila cca do -5°, pak už bylo potřeba dát nějakou gramáž (za mě střed = 200g), v extrémních mrazech nosil 300g, na noc i víc (byl venku). Letos bude ve vnitřním boxe a dekovat začnu co nejpozději, ale počítám s fleecovkou do špatného počasí okolo 0 a termodekou pod -10.
Vzhledem k počtu dek by mě asi levněji vyšlo koupit tu širokospektrou Bucasku, ale když dekujete nonstop, potřebujete mít v záloze deku náhradní a to už bych se asi nedoplatila. Fleecovky odíraly úplně všechny (HKM, Euroriding), mnohem horší je ale bavlněná podšívka, to už bych nekoupila. Jediná neodírací byla pro nás stájová termo Masta z opravdu hladkého šustivého materiálu, ale to mohlo být i střihem. Výběhovky mi nikdy nepromokly a nikdy jsem neměla koně zpoceného, takže k tomuto si na zmíněné značky nemůžu stěžovat, i když patří k těm levnějším. Rozdíl bude asi spíš v lepším střihu a širším využití.. a samozřejmě odolnosti, nemáme tu stádové trhače.
Terven
napsal(a):
Tato fleece má - nebo tedy oni tomu neříkají fleece, ale stay dry, rozdíl je v tom, že ten stay dry je takový lépe voděodpudivý, takže kůň je suchý, i když je jinak deka durch (ale to se mi u Bucasky stalo jen jednou) a navíc se dá dát na zpoceného koně, odpotí v ní.
Deky Bucas mají mnoho řad, pokud se bavíme o výběhových, tak je to takto: "economy" freedom, která má denier 600 a je střižená na úzký koně. Dělá se s gramáží 0,150 a 300 a podšitá je hladce, s fleecem se fakt nedělá.
"Střední" řadu Irish Turnout, má lepší střih s nabíráním kolem krku, denier 1200 a dvě gramáže - 50 a 300, taky se s fleecem nedělá.
Potom jsou dražší řady - Smartex a Power Turnout, ty se dělají od lehkých podšitých jen tím stay dry fleecem (Smartex Rain) přes 150 gr (Smartex Medium a Power Turnout) až po 300 gr duchny (Smartex Extra a Power Turnout Extra). Tyhle deky mají velké teplotní rozmezí, jsou z balistického nylonu, takže vydrží opravdu hodně (desetkrát pevnější materiál), mají velké teplotní rozpětí, takže třeba 300 gr freedomka je psaná do minus deseti, kdežto nejvyšší řada PTE v 300 gr verzi je až do -25, a všechny jsou podšité fleecem, takže v tom ukrutně drží chlupy.
Rozdíly mezi řadou Smartex a Power Turnout jsou dva: PTO má stříbrný vnější povrch, který odráží sluneční záření a zvyšuje teplotní komfort deky (takže má větší rozpětí než Smartex) a obě řady mají stay dry, ale PTO ho má mít údajně i antibakteriální (červený).
JoPan

XXX.XXX.159.20
Terven
napsal(a):
Vy mluvíte o levnější řadě Bucas dek Freedom - ty fleece nemají
Smartex řada fleece má (Stay Dry Fleece viz. příspěvek výš), mám ji na koni
dělají je jako pláštěnky + fleece,150g + fleece a 300g + fleece
najdete to i na stránce výrobce - řada Smartex: http://www.bucas.com/products/smartex/.
Svatava
napsal(a):
Tato fleece má - nebo tedy oni tomu neříkají fleece, ale stay dry, rozdíl je v tom, že ten stay dry je takový lépe voděodpudivý, takže kůň je suchý, i když je jinak deka durch (ale to se mi u Bucasky stalo jen jednou) a navíc se dá dát na zpoceného koně, odpotí v ní.
Deky Bucas mají mnoho řad, pokud se bavíme o výběhových, tak je to takto: "economy" freedom, která má denier 600 a je střižená na úzký koně. Dělá se s gramáží 0,150 a 300 a podšitá je hladce, s fleecem se fakt nedělá.
"Střední" řadu Irish Turnout, má lepší střih s nabíráním kolem krku, denier 1200 a dvě gramáže - 50 a 300, taky se s fleecem nedělá.
Potom jsou dražší řady - Smartex a Power Turnout, ty se dělají od lehkých podšitých jen tím stay dry fleecem (Smartex Rain) přes 150 gr (Smartex Medium a Power Turnout) až po 300 gr duchny (Smartex Extra a Power Turnout Extra). Tyhle deky mají velké teplotní rozmezí, jsou z balistického nylonu, takže vydrží opravdu hodně (desetkrát pevnější materiál), mají velké teplotní rozpětí, takže třeba 300 gr freedomka je psaná do minus deseti, kdežto nejvyšší řada PTE v 300 gr verzi je až do -25, a všechny jsou podšité fleecem, takže v tom ukrutně drží chlupy.
Rozdíly mezi řadou Smartex a Power Turnout jsou dva: PTO má stříbrný vnější povrch, který odráží sluneční záření a zvyšuje teplotní komfort deky (takže má větší rozpětí než Smartex) a obě řady mají stay dry, ale PTO ho má mít údajně i antibakteriální (červený).
Tyjo, mockrát děkuju, přesně něco takového jsem chtěla dostat jako odpověď
Svatava
napsal(a):
Díky- a můžu se zeptat, jak stay dry vypadá na pohled a na omak? Protože pokud by to bylo fleecového charakteru, čili chlupaté, nebylo by to pro mě zajímavé i přes ty ostatní super vlastnosti.
Což jsem myslela, že není, ale pokud píšete
kdežto nejvyšší řada PTE v 300 gr verzi je až do -25, a všechny jsou podšité fleecem, takže v tom ukrutně drží chlupy.
tak nevím
Terven
napsal(a):
Díky- a můžu se zeptat, jak stay dry vypadá na pohled a na omak? Protože pokud by to bylo fleecového charakteru, čili chlupaté, nebylo by to pro mě zajímavé i přes ty ostatní super vlastnosti.
kdežto nejvyšší řada PTE v 300 gr verzi je až do -25, a všechny jsou podšité fleecem, takže v tom ukrutně drží chlupy.
tak nevím
Raději chlupatá deka a jedno odpoledne odchlupování, než 4 deky jiné(každá na jinou teplotu) a neustálé vyměňovaní
Terven
napsal(a):
tak nevím
Od té doby, co doma vedu magic brushe (ale opravdu magic brush, ty levnější verze mají strašně tvrdé štětiny, a nemají tak hladký efekt), není žádná deka natolik chlupatá, aby nešla odchlupit
lenacia
napsal(a):
Od té doby, co doma vedu magic brushe (ale opravdu magic brush, ty levnější verze mají strašně tvrdé štětiny, a nemají tak hladký efekt), není žádná deka natolik chlupatá, aby nešla odchlupit
Díky, odchlupování bych přežila, ten hlavní důvod, proč už nechci fleece jsem psala výše - koni je to nepříjemné, drhne to po hřbetě, elektrizuje.
Pokud by jediný problém byl zachlupacená deka, klidně bych odchlupovala
Edit - a proto mě tedy zajímalo, jestli stay dry je na omak podobné jako fleece.
Terven
napsal(a):
Díky, odchlupování bych přežila, ten hlavní důvod, proč už nechci fleece jsem psala výše - koni je to nepříjemné, drhne to po hřbetě, elektrizuje.
Edit - a proto mě tedy zajímalo, jestli stay dry je na omak podobné jako fleece.
Nikdy jsem si nevšimla, že by nám to dělalo tenhle problém
dokonce zespod nemáme ani tolik chlupů, což bude asi tím, že se u nás přestalo dekovat před tím, než začala výrazně línat.
Terven
napsal(a):
Je to rozdíl - stay dry neelektrizuje, je takový hladší než klasický fleece. U nás to nosí několik koní a žádný s tím nemá problém, ani kobyla, na kterou se jeden ošklivě koukne a už je odřená nebo otlačená
Tady k tomu má výrobce video https://www.youtube.com/watch?v=qciDI5v3xpw
Taky mám Smartex i Power a raději mám Power pro větší teplotní rozpětí, kobyla ji má v podstatě od podzima doteď (ve velkých mrazech jsem pod ni připla stájovku Select jako poddeku), ale po této zimě je ta deka tak ukrutně špinavá, že už se jí skoro štítím:D.
Svatava
napsal(a):
Je to rozdíl - stay dry neelektrizuje, je takový hladší než klasický fleece. U nás to nosí několik koní a žádný s tím nemá problém, ani kobyla, na kterou se jeden ošklivě koukne a už je odřená nebo otlačená
Tady k tomu má výrobce video https://www.youtube.com/watch?v=qciDI5v3xpw
Taky mám Smartex i Power a raději mám Power pro větší teplotní rozpětí, kobyla ji má v podstatě od podzima doteď (ve velkých mrazech jsem pod ni připla stájovku Select jako poddeku), ale po této zimě je ta deka tak ukrutně špinavá, že už se jí skoro štítím:D.
Díky moc, to jsem potřebovala slyšet, tak to by šlo
Každopádně, až se rozhodnu jít do "chytré" deky, ještě to zkonzultuju, super, že vím kde