Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je špatné držet se při jízdě (rychlý klus, cval, kopce ) za hřívu. Jde o to, že jezdím převážně na vycházky a to na koníkovi s opravdu velice nepříjemnými chody a občas mám pocit, že ze sedla(většinou pedu) vyletím, a tak se raději jistím hřívou. Děkuji za Vaše názory a za případné rady, jak se to odnaučit :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bacon
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je špatné držet se při jízdě (rychlý klus, cval, kopce ) za hřívu. Jde o to, že jezdím převážně na vycházky a to na koníkovi s opravdu velice nepříjemnými chody a občas mám pocit, že ze sedla(většinou pedu) vyletím, a tak se raději jistím hřívou. Děkuji za Vaše názory a za případné rady, jak se to odnaučit :).
Trenéra a naučit se jezdit
za hřívu se stejně neudržíte, když půjde do tuhého.

Bacon
napsal(a):
To je mi jasné, trenéra právě hledám, ale pokud v Praze nemáte miliony a jste student, není to tak jednoduché. Vím, že mi to nějak nepomáhá, ale je to spíš takový zlozvyk, kterého se ne a ne zbavit.
Jenže bez trenéra to nedáte. asi sedíte v sedle blbě, protože člověk usazený dobře v sedle musí natáhnou ruce, aby na hřívu vůbec dosáhl, prostě hříva by od vás měla být docela daleko.
Myslím, že při ježdění bez sedla, dobře i v sedle do kopce na moment, pro jistotu to není problém, ale pokud se držíte skoro pořád, je něco špatně, krom toho že pokud se vlastně musíte držet rukama tak už ty ruce nemáte na ovládání koně volné, jaksi, což si myslím, je v terénu dosti špatně(hlavně nebezpečné..píšete že kůň má nepříjemné chody, a nekulhá třeba, nebolí ho něco, pokud ne a sedí mu sedlo a je dobře nasedlán, začněte u sebe, nejezděte třeba ven, pokud si tam nejste jistá, ale na jízdárně a tam si na to myslete, ideální je naučit koně spomalovat na sed a hlasovou pomůcku a jakmile budete mít pocit, že se musíte chytit, zpomalte..hlavně nespěchejte, mám pocit, že tohle jsou nešvary rychlokurzů
(rychle jezdit honem ven a rychle, ale že jezdec nemá posílené potřebné svaly už dneska nikoho nezajímá, že to chce čas...
napsal(a):
Jenže bez trenéra to nedáte. asi sedíte v sedle blbě, protože člověk usazený dobře v sedle musí natáhnou ruce, aby na hřívu vůbec dosáhl, prostě hříva by od vás měla být docela daleko.
Zas někdo chytrej.
Klidně se hřívy držet můžete, pokud vám to pomůže uklidnit ruce a sed, koni to bude určitě vadit míň než když mu budete rycat v hubě nebo drncat v zádech. Já jsem tak jezdila docela dlouho na koni s krátkými chody a la šicí stroj a ještě i teď se občas o hřívu uzemňuju, protože jeden z mých koní má místy hodně drncavé kroky. I můj drezurní trenér mi to tak radil. Já na hřívu dosáhnu bez problémů, nesedím vysoko nad koněm a kůň se pode mnou od kohoutku při pohybu zvedá.
Při jízdě bez sedla je lepší se v klusu mírně zaklonit a do pohybu zhluboka dýchat, pomůže to odstranit svalovou ztuhlost vyvolávanou nepříjemným chodem koně, který vaše tělo dostává do stresové čili ztuhlé fáze.
Dále je nutno posilovat svaly dolních končetin, které vám zajistí lepší stabilitu na koni a zlepší sed. Stačí si sehnat ve sportovních potřebách posilovač prsních svalů (takové L na stlačování, stojí kolem 200kč) a večer při televizi nebo při učení hodit posilovač mezi kolena a stlačovat po 20stlačeních v sérii dokud to vydržíte. Chvíli budete trpět, než si na to stehenní svaly na vnitřní straně vašich nohou zvyknou, ale výsledky rozhodně stojí za to.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já se při hodině ničeho nedržel, zato trenérka se držela za hlavu..Vydržela celkově pouhé dvě hodiny a pak nás oba i s kobčou poslala ven a bylo..No tak jsem jí podrbal za ušima, noo.Bože ti trenéři taky dneska prd vydrží.
Já se do prudkých kopců chytím na chvíli za hřívu ve středu krku. Když se cválá v lese prudký kopec a kůň se do toho opře tak, že ty skoky jsou diametrálně odlišné, přijde mi to jako lepší řešení než mu kydnout do zad či se chytit otěží, když by člověk zůstal za pohybem.
A samozřejmě stejný kopec v kroku na nahém koni, kdy kloužu dolů, se taky přidržím.

napsal(a):
Co to je za nesmysl? Kde máte ruce kde, když na koni sedíte?
Bacon
napsal(a):
To je mi jasné, trenéra právě hledám, ale pokud v Praze nemáte miliony a jste student, není to tak jednoduché. Vím, že mi to nějak nepomáhá, ale je to spíš takový zlozvyk, kterého se ne a ne zbavit.
Lépe je se podržet hřívy, než spadnout nebo hýpnout koni do zad, v případě problému.
Ale toho trenéra sežeňte, zlozvyky se strašně špatně odstraňují.
A pad na ježdění do terénu na koníkovi s nepříjemnými chody, taky není to pravé ořechové
Taky se občas opřu o krk (třeba když skáču nějaký přírodní skok a kůň ho vezme dřív nebo výš, než jsem očekávala, tak se opřu rukama o krk, abych nepřeletěla), případně pokud se jde do prudkého kopce, tak je lepší se té hřívy chytit než kydnout koni do zad.. Jinak to chce trénovat svaly na nohách, protože rychlý klus nebo cval by se měl dát v pohodě usedět jen pomocí nohou, abyste měli volné ruce na ovládání koně. Ale na jízdárně se hřívy nikdy nedržím, ani na parkuru - je potřeba mít volné a hlavně citlivé ruce a nervat koně za hubu nebo mu tam necukat, příp. nemít úplně povoleno a tím nad ním nemít 100% kontrolu..
napsal(a):
Naopak, v lehkém sedu máte hřívu docela blízko
Jistit se ve cvalu za hřívu mně radili i trenéři.
vattunka
napsal(a):
Myslím, že při ježdění bez sedla, dobře i v sedle do kopce na moment, pro jistotu to není problém, ale pokud se držíte skoro pořád, je něco špatně, krom toho že pokud se vlastně musíte držet rukama tak už ty ruce nemáte na ovládání koně volné, jaksi, což si myslím, je v terénu dosti špatně(hlavně nebezpečné..píšete že kůň má nepříjemné chody, a nekulhá třeba, nebolí ho něco, pokud ne a sedí mu sedlo a je dobře nasedlán, začněte u sebe, nejezděte třeba ven, pokud si tam nejste jistá, ale na jízdárně a tam si na to myslete, ideální je naučit koně spomalovat na sed a hlasovou pomůcku a jakmile budete mít pocit, že se musíte chytit, zpomalte..hlavně nespěchejte, mám pocit, že tohle jsou nešvary rychlokurzů
(rychle jezdit honem ven a rychle, ale že jezdec nemá posílené potřebné svaly už dneska nikoho nezajímá, že to chce čas...
Děkuji za názor, abych to upřesnila, kůň je naprosto v pořádku, sedlo mu sedí a zádá má pravidelně kontrolovaná :) Ježdění nechci rozhodně uspěchat, jezdím cca rok (jezdila jsem jako malá, ale po pádu jsem přestala) a to hlavně pro oddech a relaxaci. Při jízdě na mě dohlíží "trenérka" (nemá licenci), která se mi snaží předat vše co sama umí, takže to rozhodně není tak, že bych sebrala koně, i když nic neumím a tradá ven(to by mi ani neprošlo). Ona sama se snaží vzdělávat, i když je u koní už x let chodí sama pod trenérku a snažíme se spolu najít trenéra i pro mě. Co se týče intenzity chytání za hřívu, přidržím se jen tehdy, pokud to kůň opravdu někde rozbalí, nebo jedem nějaký prudký kopec. Koně normálně ovládat zvládám, v ničem mi to nebrání. Netuším, proč bych neměla jezdit ven a proč bych si neměla být jistá, o tom nikdo neřekl ani slovo (mimochodem vím, že ta "chyba" je ve mě). Ptám se zde na to, kvůli tomu, že nechci koně nějak nevědomky omezovat a ne pro to, že by to nějak omezovalo mě.
Jinak moc děkuji všem za názory a rady.