Dobrý den,
mám možnost koupit kus sousedovic zahrady - cca.250 m2. Do budoucna bych tam ráda měla miniponíka. Nesnese se s jinými koňmi, takže by to byl prostor opravdu jen pro něj, měl by v rohu svůj box a mohl by chodit ven/do boxu jak by se mu zachtělo.
Pozemek je opravdu jen kus trávy, nyní hodně podmáčený (pod člověkem to tam vyloženě čvachtá), ale co jsem se koukala, teče tam voda po dešti z okolí -> pozemek by šel ohraničit tak, aby se tam okolní voda nedostala, čili toto mi problém nedělá, každopádně aktuálně mírou podmáčení pozemek ztrácí na ceně. Pozemek v malé vesnici, daleko od větších měst, poměrně neatraktivní lokalita. Kolik byste za tento pozemek dali Kč? Na ceně se musím ještě s majitelem dohodnout, ale netuším, v jakém cenovém rozmezí se podobné pozemky pohybují.
Děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moznosti je oslovit s timhle dotazem nejakou realitku. A udat treba nejakou jinou vesnici v okoli, at nemaj sanci se take zajimat. Ale rozumim, ze asi nejde o lukrativni pudu. Takhle s tolika neznamymi Vam tu nekdo tezko streli cenu od boku.. Co me k tomu napada: pokud je puda mokra, tak byste musela investovat nejspis dost sily i financi do jejiho vysuseni. S nejvetsi pravdepodobnosti jen mechanicka bariera na povrchu stacit nebude. Za druhe: vymera je velmi mala i na miniponika. To je tak paddock s celorocnim prikrmem. O pohodlnem zivote a volnosti pohybu nelze mluvit. Za dalsi: mokra puda ma vicero nevyhod. Kdyz pominu, ze se tam dari lip hmyzu, tak i napr bakteriim zpusobujicim hniloby, parazitum vnitrnim i vnejsim...a navic to bude jiste jine slozeni typu travin, nez je bezne, tedy se muze stat, ze nektere z nich treba ani zrat nebude... Ja bych do toho nesla. A je mi smutno, ze jsou lidi, co musej za kazdou cenu mit kone za barakem a pak za to trpi ta zvirata ja bych tam dala tak maximalne husy..

Pošťák: Vím, jak zněla otázka. Odpověděla jsem i na ní.
Ale nejsme tu realitní kancelář, ale chovatelská diskuse. Pokud dá takovýhle "dráždivý" dotaz sem, musí počítat s tím, že se mu dostane odpovědi nejspíš i na věci, které se týkají dotčeného zvířete...
Myslím, že jsem se ptala na cenu :) A děkuji "pošťákovi" za odpověď.
Co se týče podmáčení, já moc dobře vím, jak na tom zahrada je a jak to lze řešit. Jelikož máme naší velkou zahradu hned vedle a obě zahrady jsou pod svahem, teče tam voda z okolí. U nás jsme to řešili kanálkem a bariérou a tak se k nám voda z okolí prostě nedostane a stejně tak to půjde řešit i u druhé zahrady.
A pak, co se týče ustájení poníka. Spousta koní je 24/7 v malém boxu a nebo chodí do výběhu pouze na pár hodin denně. Myslím, že mít možnost být přes noc ve svém vlastním paddocku s boxem, do kterého bude moct chodit jak se mu zachce, s dostatkem sena i vody a přes den se chodit proběhnout k nám na velkou zahradu je oproti tomu poměrně luxus. Nehledě na to, že na větším travnatém pozemku je už celkem risk mít minishetlanda, páč tito koně velmi často trpí na schvácení a proto se jim musí pastva korigovat. Myslím, že tato forma ustájení - paddock s otevřeným boxem a chodit se proběhnout a uzobnout více trávy hned vedle - je o hodně méně násilná, než ho zavírat do boxu, případně mu na hlavu rvát pastevní náhubek. Vaše poznámky o tom, že by kůň měl mít možnost se proběhnout jak se mu chce a mít pořád k dispozici pastvu jsou místné spíše u koní, kteří jsou 24/7 zavření v boxu a chodí na dvě hodinky denně do paddocku bez trávy, případně někteří pouze do kolotoče.
A ještě k tomu, proč se mi zdá toto ustájení jako nejrozumnější volba. Minishetland nemůže být na velké pastvině sám kvůli vyšší možnosti schvácení, pokud už jsou minishetlandi na větší pastvě, tak jich je tam více. Ovšem ten náš být s jinými koňmi nemůže, je dost agresivní, je schopný se zakousnout jinému koni do krku a držet. Toto by šlo řešit i tím, že by byl v boxu a chodil by do ohrady jen přes den. Ovšem u miniponíků (a hlavně těch mladších, což on je, je ještě v "pubertě") je riziko luxace čéšky, pokud déle stojí a proto by měli mít nonstop možnost se alespoň projít, což menší paddock umožňuje. Jaké jiné ustájení byste tedy navrhovali, aby neměl velký přísun pastvy a nehrozilo schvácení a zároveň nestál, aby nehrozila luxace čéšky? U tohoto typu ustájení budu mít možnost mu korigovat jak přísun pastvy, tak možnost pohybu, což se mi zdá jako ideální.

Milá zadavatelko, je velmi úsměvné, jakým způsobem reagujete na příspěvky diskuse.
Možná je lepší se neptat, pokud nejste schopná vyslechnout i nevyžádané poznámky k věci. Navíc psané velmi korektně.
Režim minikoní je jistě téma samo pro sebe.
Každopádně já osobně neznám jediného minikoně, co by byl zavírán do boxu, takže netřeba to asi až tak vyzdvihovat, jak je to nesprávné. Právě, že to není běžné, takhle minikoně chovat.
Ten náhubek je nejspíš řešením na všechny výše vyjmenované "neduhy". Ale samozřejmě každý máme ke svým zvířatům jiný přístup. Pokud se nesnese s ostatními, je nejspíš něco špatně v jeho managementu. Nebo byl v nevyhovujícím prostředí jako mladý. Asi jen promile koní se narodí s "nenávistí" ke svému druhu. Nemyslíte? Ale to není už vůbec tématem vlákna.
Nepotřebuji polemizovat, co je lepší a co horší (box, výběh), jen jsem napsala souvislosti s držením zvířete v malinkém mokrém prostoru.
Ještě úplně mimo téma:
Pokud se takhle hroutíte z nevyžádaných informací, možná byste měla přestat platit přístup k internetu. Tam se totiž většinou dozvíte ponejvíc to, co "vědět nechcete"
Pěkný den.
No, já bych se s dovolením přidržel tématu otázky...
Cenu pozemku vždy určuje nabídka-poptávka. Zemědělská půda se dnes málokdy prodává pod 20 Kč/m2 (u takto popsaného pozemku by třeba bylo možné sehnat i něco za 10 Kč/m2). Nicméně to je zemědělská půda někde "daleko od civilizace". Pozemky v zastavěném území jdou od 50-100 Kč/m2 (nezastavitelné území) až do tisíců či desetitisíců za m2 (centrum města).
Je tedy jen na Vás, jak moc pozemek chcete a jak moc budete muset nabídnout - přičemž logicky platí nepřímá úměra, že čím je pozemek menší, tím více musíte dát "od metru", aby to prodávajícího vůbec zaujalo. Ona zaujme ta celková cena, že? A aby prodat chtěl - k čemu jsou všechny odhady, když někdo prodat nechce?
Takže mít něco této velikosti navazujícího na moji zahradu v zastavěném území, asi bych nabídl 100Kč/m2, to je 25.000 celkem, cena hezká, kulatá... Ale je otázka jestli pro prodávajícího zajímavá. Rozhodně bych nenabízel nic pod 10.000, - - to bych se totiž bál, že na mne dotyčný vezme v dnešní době vidle...
Hhippie: Jen jsem se snažila vysvětlit, proč volím právě tento typ ustájení, chci pro něj jen to nejlepší a poznámky, jak to pro něj bude strašné, mě dokáží zvednout ze židle a o to víc, že jsou od lidí, kteří neznají konkrétního koně a nejspíše ani nemají zkušenosti s chovem miniponíků (pokud se mýlím, omluvte mě).
Jinak ano, ještě před rokem a něco byl v nevyhovujících podmínkách, už od narození u jednoho pána, který koně množí jen za účelem zisku, neměl zařízený ani modrý průkaz, neměl čip, nic. Je nadměrně agresivní vůči jiným koním i vůči lidem, ještě rok nazpátek byl člověka schopný skoro zabít, shodit vás na zem, skákat po vás a kousat, dokud nepřiběhl někdo na pomoc, pro něj byl problém. Netuším, jestli byl vyloženě týraný nebo ne, ale zanedbávaný určitě není silné slovo, bohužel si psychické následky nese doteď. Vím, že to není úplně ok, s lidmi již pracovat dokáže bez větších výkyvů, avšak vůči koním je agresivní stále, je schopný se zakousnout a nepustit a toto chování jen tak bohužel odbourat nepůjde.
Ostatním děkuji za odpovědi.