Dobrý den jdu si sem popovídat se zkušenými lidmi od koní. Je mi 30 a chtěla bych si pořídit životního parťáka. Mám koně od 18 let, ale bohužel s žádným z nich to nevyšlo (Poníci, starší nebo nemocní koně) prostě smůla. Nyní mám svou kobylku, ale je těžšího typu. Toužím po americkém plemeni qh nebo ph, chtěla bych parťáka na rekreaci a hobby, určitě valacha. Co se týče mého jezdeckého umění tak nejsem žádný super jezdec, spíš rekreační. Svoji kobču jsem si připravovala na obsednutí a jezdím ji od jejich začátků pod sedlem.
Rozhoduji se zda si koupit už staršího koně zde jsou moje proti - nevím o jeho minulosti, vím o tom že na některých rančích se obsedá již ve druhém roce, což je pro mě nemyslitelné.
Mladý kůň - chtěla bych si ho nechat obsednout a přijezdit někým zkušeným a dále pak jezdit nějakou dobu pod dohledem trenéra.
Moje otázka je, jak dlouho může trvat než se z mlaďocha stane spolehlivý parťák na kterém si mohu vyjet na pohodovou vyjížďku? Častokrát vydím, že i mladé koně na některých rančích dávají pod klienty a jsou to koně spolehlivý ( co tomu ale předchází nevím)
Jinde zase říkají, že mlaďoch pod nezkušené jezdce v žádném případě.
Když to vezmu finančně tak například jsem našla krásného 4 letého PH neobsedlého za 100tis. a pak 7 letého QH co byl obsednut ve 2letech a nyní má již problémy s nohama za stejnou cenu. Nicméně je mi jasné, že do mlaďocha se ještě budou peníze sypat :)
Děkuji za jakýkoli názor, který pomůže v rozhodování.
gargamelka
napsal(a):
Dobrý den jdu si sem popovídat se zkušenými lidmi od koní. Je mi 30 a chtěla bych si pořídit životního parťáka. Mám koně od 18 let, ale bohužel s žádným z nich to nevyšlo (Poníci, starší nebo nemocní koně) prostě smůla. Nyní mám svou kobylku, ale je těžšího typu. Toužím po americkém plemeni qh nebo ph, chtěla bych parťáka na rekreaci a hobby, určitě valacha. Co se týče mého jezdeckého umění tak nejsem žádný super jezdec, spíš rekreační. Svoji kobču jsem si připravovala na obsednutí a jezdím ji od jejich začátků pod sedlem.
Rozhoduji se zda si koupit už staršího koně zde jsou moje proti - nevím o jeho minulosti, vím o tom že na některých rančích se obsedá již ve druhém roce, což je pro mě nemyslitelné.
Mladý kůň - chtěla bych si ho nechat obsednout a přijezdit někým zkušeným a dále pak jezdit nějakou dobu pod dohledem trenéra.
Moje otázka je, jak dlouho může trvat než se z mlaďocha stane spolehlivý parťák na kterém si mohu vyjet na pohodovou vyjížďku? Častokrát vydím, že i mladé koně na některých rančích dávají pod klienty a jsou to koně spolehlivý ( co tomu ale předchází nevím)
Jinde zase říkají, že mlaďoch pod nezkušené jezdce v žádném případě.
Když to vezmu finančně tak například jsem našla krásného 4 letého PH neobsedlého za 100tis. a pak 7 letého QH co byl obsednut ve 2letech a nyní má již problémy s nohama za stejnou cenu. Nicméně je mi jasné, že do mlaďocha se ještě budou peníze sypat :)
Děkuji za jakýkoli názor, který pomůže v rozhodování.
Neberte to nyní jako rýpání, ale moje otázky a názory tak asi vyzní.Vaše kobča je od mala u vás, vy jí znáte nejlépe, proč není vhodná a dostačující?Je to o plemeni, nebo nevyhovuje kobyla?Upřímně-čím déle obsednete, tím lépe pro koně i pro vaší peněženku do budoucna, takže já bych volila neobsednuté zvíře, když už.Budete mít potom při té spustě práce čas na oba koně, ujezdit je, nebo kobylu prodáte?Než se z koně stane spolehlivý parťák, může to trvat i roky, záleží, co vše bude schopen se naučit a jak budete spolu fungovat, není to jen o tom partnerství koně k vám, ale i vaše ke koni.Pod nezkušené jezdce dle mne zásadně jen kůň "učitel".Je nutné vzít i toto na vědomí.Koupí koně kolotoč teprve začíná-už to víte.Jinak nevidím nic špatného na koni těžšího typu, ale rozhodně bych nekoupila první Apinu či Q-čko, co se mi bude zdát vhodné.Našla bych si chovatele, kteří by mě zasvětili co se plemene týká, povahou, nemocemi, na které trpí apod.Vybrat si dobrého koně chce čas a hlavně šťastnou ruku.-) Přeji dobré pořízení.
A i tak, člověk si dá práci, s koníkem chodí na prochajdy, pracuje s ním ze země, obsedá ho... trvá to roky a stejně to nezaručí to, že si sednete. Není dobré viset na určitém plemeni, barvě věku... často se to nevyplácí. Já jsem za nic na světě nechtěla bílého nebo šedého koně a teď ho mám... a jsem za něj ráda
známá má takovou stáj, kde je schopna přes víkend udělat z každého koně flegmouše do terénu pro začátečníka, ale jakmile si takového koně přivezete domů, tak je to katastrofa hned jak se rozkouká. Taky mám zkušenost, že mladí koně jsou OK, než se naučí s Vámi držet rovnováhu, pak teprve začnou dělat cirkus a to může být klidně až kolem 5-tého roku. Já bych na tutovo věřila až tak 8-mi letému koňouchovi
Ensin

XXX.XXX.133.229
Z vlastní QH zkušenosti-i tříletí hřebečci jsou naprosto v pohodě a spolehliví, pokud jim dáte možnost se vyblbnout jinde. Pokud mladého koně zavřete na celý den do boxu, tak to samozřejmě vezme asi jinak, než dospělý kůň
Mám možnost srovnávat různá plemena a viděla jsem několik QH hříbat až do dospělosti, ať si každý říká co chce, ale toto plemeno je prostě jiné (samozřejmě, jsou i vyjímky!). Obsedala jsem hřebečka QH, jezdila jsem ho do jeho 5 let, žil jinak na pastvině s ostatními koňmi a mlaďochy, se kterýma blbnul. Doteď po něm plaču Byl to jeden z nejúžasnějších koní, co jsem měla pod zadkem. Předcházela tomu příprava na ruce v terénu- chodili jsme procházky, zvykal si jít od koní a nelekat se různých věcí. Obsedání v klidu, nebála bych se na něho posadit dítě a jet ven.
Popravadě šlo i hodně poznat na pastvinách mezi hříbaty a ročky, co podle povahy je američan a co ostatní
Pozn.- jen aby to nevyznělo blbě, v žádném případě tímto nenarážím na ostatní plemena, znám i několik plňasů, na kterých by se dalo dříví štípat
Nevím, ale stejně mi příjde, že dobře vychovaní mlaďoši jsou víc v pohodě, než starší koně, kteří ba naopak zkouší mnohem víc.
Nebála bych se ani koupit koně dospělého. Zase víceméně víte jakou má povahu, jak vypadá a jak si sednete. Souhlasím s názorem výše, že si můžete vychovat mlaďocha a nakonec zjistíte, že vám nesedí- stává se to často.
Pokud se vám při prohlídce starší koník líbí, třeba si můžete domluvit s majitelem to, že se na pár dní ubytujete někde poblíž a s koníkem budete tak trávit víc času. Stejně tak si můžete obvolat veterináře, kováře, zeptat se na to, jaké měl koník problémy apod. Nebo se zeptat i lidí ve stáji, kdy se obsedal... v dnešní době sociálních sítí se toho dá zjistit dost. Ale záruka to samozřejmě není.
Samozřejmě 100% udělat RTG, u QH je častá podotrochloza, na to bacha. Po svých zkušenostech bych při koupi koně dělala rozhodně i RTG zad na kissing spines.
Být vámi, tak bych začala procházet pomalu inzeráty, popř. obvolala nějaké ranče, jestli nemají koně na prodej. A objížděla. Nespěchala bych na to a potom bych se zařídila podle toho, který se Vám nejvíc líbil (ať už odstávče nebo dospělý). Takto je to stejně těžký, řeknete si, že chcete hřebečka odstávče QH, nakonec si domů přivezete 10- letou kobylu ČT (sice myšleno s nadsázkou, ale i tak to je častá realita ).
gitule vrtule
napsal(a):
Neberte to nyní jako rýpání, ale moje otázky a názory tak asi vyzní.Vaše kobča je od mala u vás, vy jí znáte nejlépe, proč není vhodná a dostačující?Je to o plemeni, nebo nevyhovuje kobyla?Upřímně-čím déle obsednete, tím lépe pro koně i pro vaší peněženku do budoucna, takže já bych volila neobsednuté zvíře, když už.Budete mít potom při té spustě práce čas na oba koně, ujezdit je, nebo kobylu prodáte?Než se z koně stane spolehlivý parťák, může to trvat i roky, záleží, co vše bude schopen se naučit a jak budete spolu fungovat, není to jen o tom partnerství koně k vám, ale i vaše ke koni.Pod nezkušené jezdce dle mne zásadně jen kůň "učitel".Je nutné vzít i toto na vědomí.Koupí koně kolotoč teprve začíná-už to víte.Jinak nevidím nic špatného na koni těžšího typu, ale rozhodně bych nekoupila první Apinu či Q-čko, co se mi bude zdát vhodné.Našla bych si chovatele, kteří by mě zasvětili co se plemene týká, povahou, nemocemi, na které trpí apod.Vybrat si dobrého koně chce čas a hlavně šťastnou ruku.-) Přeji dobré pořízení.
Vůbec to neberu jako rýpání, jak říkám přišla jsem si sem pro názory :) Moje koby je fajn, ona je vlastně můj životní kůň máme toho spolu za sebou hodně, je to na dlouhé vyprávění. Neprodám ji nikdy, my spolu zůstaneme. Ale jak jsem říkala, chtěla bych jezdit i nějaká hobíčka a ona na to prostě není. Jízdárna ji nebaví.
A do chovu jsem již zasvěcena, objela jsem toho už spousty, ale zatím ještě nic. Vůbec na to nespěchám.
kivus
napsal(a):
A i tak, člověk si dá práci, s koníkem chodí na prochajdy, pracuje s ním ze země, obsedá ho... trvá to roky a stejně to nezaručí to, že si sednete. Není dobré viset na určitém plemeni, barvě věku... často se to nevyplácí. Já jsem za nic na světě nechtěla bílého nebo šedého koně a teď ho mám... a jsem za něj ráda
známá má takovou stáj, kde je schopna přes víkend udělat z každého koně flegmouše do terénu pro začátečníka, ale jakmile si takového koně přivezete domů, tak je to katastrofa hned jak se rozkouká. Taky mám zkušenost, že mladí koně jsou OK, než se naučí s Vámi držet rovnováhu, pak teprve začnou dělat cirkus a to může být klidně až kolem 5-tého roku. Já bych na tutovo věřila až tak 8-mi letému koňouchovi
Na plemeni budu viset určitě, na barvě rozhodně ne.
Ano s tím máte pravdu, to už jsem hodněkrát slyšela, že se koník po přijezdu domu, promění . A s tím pátým rokem to vidím i u nás ve stájí, opravdu začínají blbnout kolem tohoto roku.
Dost přemýšlím zda je vůbec možné sehnat 8letého zdravého koně tohoto plemene, který nebyl brzo obsednut a nebude mít zdravotní problémy.
gargamelka
napsal(a):
Na plemeni budu viset určitě, na barvě rozhodně ne.
Ano s tím máte pravdu, to už jsem hodněkrát slyšela, že se koník po přijezdu domu, promění . A s tím pátým rokem to vidím i u nás ve stájí, opravdu začínají blbnout kolem tohoto roku.
Dost přemýšlím zda je vůbec možné sehnat 8letého zdravého koně tohoto plemene, který nebyl brzo obsednut a nebude mít zdravotní problémy.
Já myslím že se sehnat dá, ale cena bude hodně vysoká, je to nejlepší věk...
gargamelka
napsal(a):
Ano to máte pravdu.
Jak se tak člověk zamyslí, tak ve v yšším věku obsedá někdo, kdo má koníka na ježdění a mlaďase, kterého si dělá na budoucno, protože nemít na čem jezdit a čekat 5,6 let, než mi kůň dospěje... druhá strana stáje, které se zabývají chovem, tak ani potřebují vydělávat a je rozdí živit koně 3 roky a pak ho speněžit, nebo ho živit 5,6 let a mít zisk až pak... to by cena měla být tím pádem jednou tolik a to se lidem platit nechce... taky můžete natrefit na někoho, kdo bude prodávat staršího a bude Vám lhát v tom, že je obsednut krátce stalo se mi i to, že jsem kupovala 6-sti letého koně... a až po koupi jsem si v papírech všimla, že má čerstvě 5 let.
Ono to stejně ani nebude žádná hitparáda chovat koně na prodej. zamyslela jsem se nad 2ma případy, že prodávám tříletky a 6sti leté koníky.
Investice 3 letý kůň: 36 měsíců ustájení x2000, - je 72 000, -
(ušlý zisk kdybyste místo mlaďase ustájila cizího)
jídlo ( kdyby prožral jen 1000, - x 36 měsíců je 36 000, -
očkování odčervení korektury - 3 000, -x 3 roky je 9000, -
To je 117 000, - kde vlastně není započítána práce kolem něho, ani kastrace, ani vlastně žádný zisk!
Kdybyste chtěla takového 6sti letka, tak chovalele vyjde na 234 000, - aniž by na něm něco vydělal ) je to mazec... a to tam ani nemám výdaje, které chovatele stojí přepuštění klisny a veterinář pří prenatální péči.
Loolipoop

XXX.XXX.42.151
Z mé zkušenosti:
Koupila jsem 9ti letou klisnu, stála 100 tisíc, je to přiježděné hodné zvíře do hobby sportu, flegmatik v terénu... Nemohla jsem si vybrat lépe. Samozřejmě se dělalo předkupní vyšetření a RTG (nohy, záda).
Hledejte a kupte si přesně takového koně, jakého si představujete, nedělejte kompromisy. Dnes se dá sehnat cokoliv, i ten starší quarter obsednutý po třetím roce, jen počítejte s tím, že to třeba pár měsíců bude trvat, než ho najdete :) Já sem hledala přes 3 měsíce, pak sem ji našla, splňovala vše, co jsem chtěla, byla to trefa do černého a dnes jsem ráda, že jsem se neunáhlila a počkala si, až najdu to pravé ořechové.
Koupě mladého je trochu risk, hlavně abyste si sedli charakterově, temperamentem, jezdecky... Navíc co ušetříte na PC, narvete do trenéra, pokud si koně nebudete sama obsedat a přiježďovat...
RTG mám v plánu jak u mlaďocha tak u staršího. Já hledám už skoro pul roku, najezdila jsem spoustu kilometrů a zatím nic :).
Takže moje představa že si s mlaďochem uděláme nějaké pouto a budeme si vyhovovat a rozumět je snová? Tak něják jsem si to namyslela.
S mojí kobčou to tak bylo a to jsem ji poznala jako 3 měsíční mimino. .
Ensin

XXX.XXX.133.229
Nemusí to být vůbec snová představa.
Ale třeba mně už se dvakrát stalo, že jsem pracovala s hříbětem a v cca dvou letech jsem zjistila, že toto by pro mě nebylo- naštěstí nebyli moji. I kdyby, tak je fakt, že se tomu koni přizpůsobím a budu ho milovat tak či tak.
A popravdě, zrovna u QH bych klidně do toho hříběte šla, protože celkově ti koně si jsou povahou hodně podobní, takže tam bych se toho vůbec nebála Zvlášť když budete vědět otce a matku. Po otci bych se pídila jaká dává hříbata, z toho se dá hodně zjistit a pokud budete brát odstávče nebo mladého koně z nějakého ranče, tak matku z velké pravděpodobnosti můžete vidět a přesvědčit se o tom, jestli je vše OK
Ten mladý kůň má stejně něco do sebe (dospělý samozřejmě taky). Budete s ním od začátku, budete vědět co na něj platí co ne a je tam možnost si tu povahu lehce usměrnit. Hlavně jak říkám, tomu koni se stejně přizpůsobíte i když třeba bude mít nějakou blbou vlastnost, která by u dospělého koně opravdu vadila, tak s tím budete "vyrůstat" a vědět, jak na to a tím pádem vám to stejně nijak vadit nebude
Nehledě ty výhody toho, že víte, co se s tím koněm děje (zdraví, psychika...).
Třeba u takového ČT bych s tím hříbětem byla opatrná z toho důvodu, že ty povahy- to je fakt kus od kusu Třeba plňasové jsou si taky většina dost podobná, tam bych se taky nebála jít do hříběte. Samozřejmě bavíme se o tom, že mám nějakou představu o tom, jakého charakteru bych to zvíře chtěla. Kdybych ještě nevěděla, co od toho koně očekávám, že jen chci parťáka, se kterým si sednu, jdu do dospěláka a to mi na plemeni asi záležet vůbec nebude
Uživatel s deaktivovaným účtem

Konečně někdo, kdo vyžaduje čistý 5 panel - super! Pokud byste chtěla více info o čistých koních nebo koních, kteří jsou podezřelí z nečistého 5 panelu, přidejte se do naší skupiny na FB:
https://www.facebook.com/groups/181875185666383/
Moc držím palce a přeji šťastnou ruku.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Konečně někdo, kdo vyžaduje čistý 5 panel - super! Pokud byste chtěla více info o čistých koních nebo koních, kteří jsou podezřelí z nečistého 5 panelu, přidejte se do naší skupiny na FB:
https://www.facebook.com/groups/181875185666383/
Moc držím palce a přeji šťastnou ruku.
Bez čistého testu ani náhodou :). A jsou mi velmi sympatičtí chovatelé, kteří již mají u prodeje testy hotové.
Děkuji o skupině vím :).
Popravdě hříběte bych se také tolik nebála, ale co už takový tříletek, tam by jste mi také doporučili s ním strávit pár dní v jeho stáji? Je mi jasné, že po převozu se vše nejspíše stejně otočí.
Co se týče obsedání, moc si nedovedu představit koně někam na měsíc poslat a děj se vůle boží. Stres z nového prostředí a k tomu ještě z nových věcí. . Ale když sama si netroufnu, co mi zbude.
Ensin

XXX.XXX.133.229
Po převozu se to může otočit, ale nemyslím si, že by to bylo tak dramatický. Spíš nové stádo, může se z něj stát "kápo" nebo naopak utloukánek. Tomá určitě na psychiku vliv. Třeba taky nějaký tříletek stažený z pastviny může být trochu nesvůj z boxu apod.. Ale pokud mu dáte čas si na všechno zvyknout a až potom s ním začnete pracovat (což samozřejmě víte), tak věřím tomu, že s tím problém nebude =)
Teď mě napadlo, že i kdybyste koupila hříbě, tak bude vyrůstat u Vás? Protože pokud ne, tak počítám s tím, že ho necháte s nějakými kamarády někde na pastvinách (pokud je nemáte doma) nebo tak. Takže stejně ho ten převoz potom k Vám čeká, teda s tím, že Vás bude znát dýl, ale prostředí a koně ne. Takže to asi vyjde nastejno
A s tím obsedáním- dokážu si představit, že koně odvezu někam na obsedání, pokud vím, co je to za člověka a bylo by to někde poblíž. Spíš by mě trápilo, že pokud by to bylo daleko, takbych se toho výcviku nemohla moc účastnit a dívat se, jak to ten člověk dělá... Následně bych si obsedlého koně přivezla domů, ale komunikace by možná trochu vázla, pokračovala bych pod jiným trenérem, kterého mám v místě a ten by zase používal jinou systematiku výcviku. Pro koně byto mohlo být dost matoucí.
Známá to třeba udělala tak, že tříletek jel na dva měsíce k jednomu pánovi na obsedání, ona za ním na víkendy dojížděla a výcviku se účastnila. Neměli žádný problém. Ale nedovedu si představit tu finanční stránku věci
Takže varianta, pokud nemáte v dojezdové vzdálenosti "výcvikové centrum", se domluvit s trenérem, kterého máte vybraného, aby za Váma jednou týdně dojížděl. Pokud už jste si svou kobylku obsedala a vyhovuje Vám to, jak je vychovaná, šla bych na to stejnou cestou.
Navíc, pokud si koupíte hříbě, máte další 4 roky na to se v ježdění vzdělávat a pak si na to třeba troufnete sama jen s lehkou pomocí
Ensin
napsal(a):
Po převozu se to může otočit, ale nemyslím si, že by to bylo tak dramatický. Spíš nové stádo, může se z něj stát "kápo" nebo naopak utloukánek. Tomá určitě na psychiku vliv. Třeba taky nějaký tříletek stažený z pastviny může být trochu nesvůj z boxu apod.. Ale pokud mu dáte čas si na všechno zvyknout a až potom s ním začnete pracovat (což samozřejmě víte), tak věřím tomu, že s tím problém nebude =)
Teď mě napadlo, že i kdybyste koupila hříbě, tak bude vyrůstat u Vás? Protože pokud ne, tak počítám s tím, že ho necháte s nějakými kamarády někde na pastvinách (pokud je nemáte doma) nebo tak. Takže stejně ho ten převoz potom k Vám čeká, teda s tím, že Vás bude znát dýl, ale prostředí a koně ne. Takže to asi vyjde nastejno
A s tím obsedáním- dokážu si představit, že koně odvezu někam na obsedání, pokud vím, co je to za člověka a bylo by to někde poblíž. Spíš by mě trápilo, že pokud by to bylo daleko, takbych se toho výcviku nemohla moc účastnit a dívat se, jak to ten člověk dělá... Následně bych si obsedlého koně přivezla domů, ale komunikace by možná trochu vázla, pokračovala bych pod jiným trenérem, kterého mám v místě a ten by zase používal jinou systematiku výcviku. Pro koně byto mohlo být dost matoucí.
Známá to třeba udělala tak, že tříletek jel na dva měsíce k jednomu pánovi na obsedání, ona za ním na víkendy dojížděla a výcviku se účastnila. Neměli žádný problém. Ale nedovedu si představit tu finanční stránku věci
Takže varianta, pokud nemáte v dojezdové vzdálenosti "výcvikové centrum", se domluvit s trenérem, kterého máte vybraného, aby za Váma jednou týdně dojížděl. Pokud už jste si svou kobylku obsedala a vyhovuje Vám to, jak je vychovaná, šla bych na to stejnou cestou.
Navíc, pokud si koupíte hříbě, máte další 4 roky na to se v ježdění vzdělávat a pak si na to třeba troufnete sama jen s lehkou pomocí
Vše co píšete zní logicky :) Hříbě bych měla určitě u sebe (ve stáji kde mám kobču :) ) ale opravdu do hříbátka jít nechci ( i když nikdy neříkej nikdy )
Co se týče obsedání, kobču jsem si připravovala ze země sama a s obsedáním jsem měla menší pomoc, přiježďovala jsem už pod trenérkou a vše šlo skvěle, brzy jsme už jezdily i do terénu :). A to jsem nebyla bůhví jaký jezdec troufám si říct, že nyní jsem na tom mnohem líp.
Určitě bych se chtěla účastnit toho obsedání, mám v plánu cca 50km odsud u známé kde to znám, znám stáj, znám přistup i lidi kolem a mohla bych tam jet téměř kdykoli. Za 40min jsem tam.