Mladý kůň od chovatele

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lenka03

14.5.2017 11:42
Lenka03

XXX.XXX.140.37

Dobrý den,
Scháním mladého koně, ideálně přímo od chovatele - proto bych se vás ráda zeptala, jestli někdo nevíte o nějakém důvěryhodném chovateli? Případně jakékoli tipy a rady, na co si dát při pořizování neobsedlého koně pozor.
Děkuji.

14.5.2017 11:52
kallisto

XXX.XXX.135.38

Kristapána aspoň napiš k jakému účelu / sportu/úrovni atd kůň bude.

14.5.2017 15:54
Lenka03

XXX.XXX.142.113

Kallisto - K aktivní rekreaci, jakékoli sportovní předpoklady jsou jen příjemným bonusem, na kterém netrvám. Jde mi o to sehnal charakterní zvíře, proto vás žádám o zkušenosti s chovateli.

14.5.2017 16:35
vattunka

XXX.XXX.129.153

Lenka 03:pořád to je dost široký okruh, můžu Vám nabídnout naše odchovance, máme atraktivní fjordy, povahu můžu zaručit, sama s nimi sportuji, vytrvalost, chodí i drezury a skáčou, ale samozřejmě nemůžou konkurovat plemenům přímo určeným pro danou disciplínu, krom teda té vytrvalosti, tam se prosazují..smajlík.jinak i zapřaháme, samozřejmě spolupracují s dětmi, v oddíle, na táborech i s westernem se popasují, pokud hledáte společníka na celý život, klidně se ozvěte vattunka@centrum.cz

Jinak určitě si dejte pozor ať jsou od mala pravidelně upravovaná kopyta a nemají vady postojů a kopyt samotných, samozřejmě odčervení, očkování a socializaci ve stádě a naopak kontakt s člověkem, pokud chcete prcka, tohle stačí, ostatní si zajistíte sama časem...

14.5.2017 17:37
Lenka03

XXX.XXX.142.113

Vattunka - Moc děkuji za informace a doporučení. Fjordští koně, pokud se ale nepletu, jsou nižšího vzrůstu, tedy nic pro mě - nejsem sice úplný otesánek, ale nejlehčí také nejsem

14.5.2017 22:10
koně

XXX.XXX.205.252

Lenka03 napsal(a):
Kallisto - K aktivní rekreaci, jakékoli sportovní předpoklady jsou jen příjemným bonusem, na kterém netrvám. Jde mi o to sehnal charakterní zvíře, proto vás žádám o zkušenosti s chovateli.

Takže hříbě?Vyššího, silnějšího rekre koně.Aktivní, jak moc?Netrváte na plemeni.Ale podstatný je charakter.
Jsou lidé, kteří zakoupí třeba i staršího, vychovaného a charakterního koně.Ale dokážou ho svým přístupem a svou neschopností odrovnat a degradovat do role vyblázněného, neochotného, neovladatelného, agresivního atd., atd.
Ale oni si samozřejmě nikdy nepřipustí, že to byla jejich vina, jejich nepřizpůsobivost, omezenost či nezkušenost.A šmahem se všechno hodí na prodávajícího, či chovatele.Odtud tedy pověsti o bezcharakterních bestiích
Zkusila bych tedy popřemýšlet nad tím, co mladému charakternímu mohu nabídnout já, aby takový zůstal i po převozu od chovatele

15.5.2017 13:53
vattunka

XXX.XXX.129.153

Lenka03 napsal(a):
Vattunka - Moc děkuji za informace a doporučení. Fjordští koně, pokud se ale nepletu, jsou nižšího vzrůstu, tedy nic pro mě - nejsem sice úplný otesánek, ale nejlehčí také nejsem

Lenka 03:nižší jsou, ale už to není co bývalo kolem 130cm, dnešní se pohybují i na hranici 150cm což už si myslím, je rozumná velikost, tak je to už kůň pro celou rodinu včetně pořádného chlapasmajlík

16.5.2017 08:03
keira

XXX.XXX.106.7

Lenka03 napsal(a):

Co si představujete pod pojmem "charakterní zvíře"?

Myslím, že je těžké to jen definovat, natož poznat, zdali bude mladý kůň takový i v budoucnosti pod sedlem.
Nerýpu, jen o tom chci skutečně diskutovat smajlík

Nanny

16.5.2017 10:36
Nanny

XXX.XXX.199.180

keira napsal(a):
Co si představujete pod pojmem "charakterní zvíře"?

Myslím, že je těžké to jen definovat, natož poznat, zdali bude mladý kůň takový i v budoucnosti pod sedlem.
Nerýpu, jen o tom chci skutečně diskutovat smajlík

To mě taky zajímá. Často čtu, že někdo má "charakterního koně" a vlastně mi ten název přijde takový nicneříkající, sice je mi jasný, že to má být pozitivní, ale přece každý kůň (stejně jako člověk) má nějaký charakter, takže vlastně charakterní je úplně každý kůň, ne? smajlík

16.5.2017 12:56
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Člověk či zvíře může být charakterní a na druhém konci se pak krčí člověk či zvíře bezcharakterní. Bohužel jen zřídka kdy se vlastně bezcharakterní člověk někde krčí... Dle wikipedie je to chování naučené, takže kůň se sním jen zřídka kdy narodí, ale k bezcharakternosti je postupně vychován. Odráží se v něm tedy um a charakter chovatele či následně majitele.

Wikipedie praví:
Charakterní člověk je člověk, který jedná podle svého „charakteru“ čili povahy a ne podle toho, co je právě výhodné. Dbá na svou čest, drží slovo a nemění své názory a postoje podle nálad svého okolí. Proto se na něj lze spolehnout a spolupracovat s ním, a to zejména v nesnadných nebo dokonce nebezpečných situacích. Opak je člověk bezcharakterní, který se řídí jen vlastním prospěchem.

Charakter je komplexní subsystém struktury osobnosti, souvisí s temperamentem. Charakterová složka se podílí na chování a jednání jedince ve společenských vazbách, vůči ostatním.

Je to sice míněno o lidech ale popisu "chrakteru dítěte" je to koni a jeho emočnímu a duševnímu vývoji dost blízko:

Charakter má složku poznávací, motivačně-emoční a také záleží na sociálních dovednostech. Podle behaviorismu je charakter pouze naučené chování, které je v souladu se sociálním očekáváním. Podle Kohlberga prochází charakter dítěte několika stadii. V předkonvenčním se dítě chová bezohledně a poslechne jen kvůli odměně. V konvenčním stadiu se již řídí podle určitých norem.

Ale je to celé jen o slovíčkaření, kdo chce, ten to mezi řádky vyčte a pochopí, kdo nechce, ten mi napíše, že se lidi a koně nedají srovnávat. Ale jako je R+ R-, tak vidím já trochu podobně charakter CH+ CH- :) skládá se ze souboru dobrých vlastností, které dohromady tvoří třeba to charakterní zvíře CH+ ale i to záleží na požadavcích majitele neb každý preferujeme trochu jiné vlastnosti /například příjemný temperamentu a ochota.../ to bude velmi individuální dle temperamentu a umu jezdce...

16.5.2017 13:01
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Pro zadavatelku: určitě by chtělo alespoň trochu specifikovat plemeno, temperament, věk /mladý je odstávče - remonta/ pak se dají doporučit třeba hřebčíny, kde je koní na výběr větší množství po kupě.

16.5.2017 13:54
keira

XXX.XXX.106.7

Včera cestou z vyjížďky jsem trošku přemýšlela, jaký typ koní lidé označují za charakterní.

V jádru je podle mě nejdůležitější, aby byl kůň submisivní. Dominantního koně, který se vždy snaží dělat, co se mu zlíbí a přebírat velení, nikdo neoznačí jako charakterního.
Samozřejmě je potřeba také absolutní neagresivnost.

Druhá důležitá věc je podle mě spolehlivost a předvídavost. Kůň, který je třebas většinu času hodný, ale pak mu cvakne a kousne vás, taky nebude označován jako charakterní. Spolehlivost je také poteba proto, aby se kůň choval dobře nejen když s ním pracuje zkušený člověk, ale aby tak, jak je vychovaný, fungoval i pod slabšími jezdci.
(aby to nebylo jako v tom vtipném textu, jak si má kupující přeložit text v inzerátu " Spolehlivý= můžete se spolehnout, že s vámi na každé louce zdrhne".

Jako poslední rys bych asi přidala vstřícnost a pracovitost, tedy ne jen pasivní submisivní uhýbání tlaku, ale vyloženě snahu vyjít člověku vstříc a snažit se splnit úkol a moc se neptat, jaký má ten úkol smysl.

Takže charakterní kůň má podle mě v podstatě 3 hlavní rysy - submisivitu, spolehlivost a pracovitost.

Co si o tom myslíte?

Do jaké míry jsou vlohy pro toto vrozené a jak je vlastně poznat už u mladého koně? Zvlášť když pubertální výrostci těmito rysy zrovna moc neoplývají, řekla bych, že je pro to nutná už určitá vyzrálost, vyklidněnost a samozřejmě správné zacházení ze strany lidí.

kure.na.pekaci

16.5.2017 17:38
kure.na.pekaci

XXX.XXX.180.220

Hlavně si rozmyslete, jaké chcete plemeno nebo alespoň typ koně. Pak můžete vybírat chovatele.

Výš byli zmiňováni fjordi - na rekreaci, hobby skákání, vytrvalost i hobby drezuru super, stejně tak western. Jsou to všestranní pracanti.

Klidně bych šla i do welsh coba (mám valacha). Když jsem vybírala koně já, tak jsem chtěla zvíře s dobrou povahou, všestranné, do nižšího sportu a pro celou rodinu. Takové, které unese v pohodě chlapa a bude zároveň dost jemné a ochotné, aby si s ním poradila dcera. Navíc jsem ještě chtěla koně vzhledově krásného, zdravého, chytrého a vnímavého. Všechno jsem našla v cobovi. Výhodou je, že u coba si vybere co se výšky týče fakt skoro každý. Od měnších koníků až po koně přesahující 150 cm. Náš je z hřebčína Pretoria, dál vím o hřebčíně Vazan, Mischel, Trojice.

Špatnou volbou co se charakteru týče není ani quarter. znám chovatelku z ranče Calamity Jane a z Ponkawy. Super zvířata.

U teplokrevníků neporadím, nikdy mě nezajímali, tak neznám ani dobrého chovatele.

Pozor si dávejte hlavně na to, abyste narazila na dobrého člověka, který Vám koně bude prodávat. Dobrý chovatel vám poradí, který kůň je pro vás vhodný nebo nevhodný i za cenu toho, že vám ze svého stáda neprodá nic a nebude mít problém doporučit jiného chovatele.

Držím palce s výběrem:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík